Ewa 73 0 #1 Napisano 23 Maja 2014 Proszę o informację na temat zegara ściennego Silesia Gustav Becker. Dostałam od rodziców w prezencie zegar. Z tyłu na cyferblacie ma numer 42 i literę S oraz znak z inicjałami GB pod spodem napis Silesia. Prawdopodobnie Sprzedawca Ich oszukał ( taki zakup po znajomości). Proszę i jakieś informację, bedę bardzo wdzięczna. Swoją drogą oszukiwanie starszych ludzi jest już chyba na porządku dziennym, nad czym bardzo ubolewam.Pozdrawiam Ewa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #2 Napisano 23 Maja 2014 Fotografie zegara[mechanizmu] sa potrzebne...... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #3 Napisano 23 Maja 2014 No i cóż to znaczy oszustwo. Nie istnieje coś takiego jak regulowany urzędowo cennik czy indeks notowań itp dla zegarów GB z serii Silesia...No i jakie informacje ? Serię Silesia produkowano mniej więcej w latach 1907 - 1925. 42 to długość wahadła w centymetrach, co znaczy S nie wiem, prawdopodobnie jest to skrót jakiegoś rozwiązania konstrukcyjnego zastosowanego w mechanizmie (wiadomo np od czego skrótem są litery H i R). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewa 73 0 #4 Napisano 23 Maja 2014 Fotografie zegara[mechanizmu] sa potrzebne...... Witam, dziekuję i poniżej zdjęcie, mam nadzieję, że w miarę widoczne 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewa 73 0 #5 Napisano 23 Maja 2014 Nie jestem pewna czy udało mi się wkleić zdjęcie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #6 Napisano 23 Maja 2014 Hmm.Werk typowy, brudny.Z pewnością wymaga rozebrania, wyczyszczenia, ewentualnych napraw i smarowania... Podcięcie płyt sugeruje, ze werk został dostosowany do innych sanek, raczej nie w fabryce. A jak wygląda skrzynia ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewa 73 0 #7 Napisano 23 Maja 2014 jeszcze 2 zdjęcia.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 23 Maja 2014 Skrzynia za to bardzo ładna, a w każdym razie wyższej klasy. Sądzę jednak, że jest nieco starsza, z końca XIX wieku. Nie widziałem również werku z serii Silesia mocowanego na tego typu wieszaku. Secesyjne tłoczenia tarczy i soczewki wahadła nie bardzo pasują do skrzyni (aczkolwiek bywały takie dysonanse "fabryczne"). Jest możliwe (ale nie napiszę że pewne na 100%) ze zegar jest tzw "składakiem". Czyli do starszej skrzyni, w której był inny werk dopasowano nowszy werk.Można jeszcze poprosić o zdjęcie zegara z zamontowanym werkiem wahadłem ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewa 73 0 #9 Napisano 23 Maja 2014 Dziekuję za zainteresowanie tematem i szczerze podziwiam zakres wiedzy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewa 73 0 #10 Napisano 23 Maja 2014 Dziekuję za zainteresowanie tematem i szczerze podziwiam zakres wiedzy . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #11 Napisano 23 Maja 2014 Generalnie zegar bardzo ładnie się prezentuje. Arabskie cyfry i mosiężny środek tarczy w większości przypadków były stosowane w zegarach typu Freischwinger, balkonowych - czyli takich w krótkiej skrzyni z wahadłem wiszącym na zewnątrz. Co ciekawe, zwykle Becker montował w nich właśnie werki z serii Silesia i stąd wzięła się polska nazwa tego typu zegarów - Ślązak. Jeżeli nie jest w tym przypadku istotny kolekcjonerski puryzm (110% oryginalności) to niech sobie zostanie. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #12 Napisano 23 Maja 2014 Wieszak w tym zegarze "pachnie" mi wyrobami Kienzle. Przy tego typy wieszakach stosowano raczej mechanizmy pełnopłytowe. Potrzebne dodatkowe zdjęcia wieszaka z bliska.Według mnie składaczek, ale ładny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #13 Napisano 23 Maja 2014 Becker też robił na przełomie wieków podobne "podkówki". Ale "przez szybkę słabo widać, jak to mówił Czereśniak 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #14 Napisano 23 Maja 2014 "przez szybkę słabo widać, jak to mówił Czereśniak do Gustawa Jelenia....ale sie usmiałem.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #15 Napisano 23 Maja 2014 Jeśli Ewa zamieści zdjęcia będziemy wiedzieć. "Podkówka", Piotr z tego co widzę to jest od linki a nie od sprężyny. Przy sprężynach GB chyba nie było wieszaków w tym kształcie. Coś mi "pachnie" Kienzle, ale jak to przez szybę.... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #16 Napisano 23 Maja 2014 Może być, ten zresztą jest inny nieco. Jedno jest pewne. Ta skrzynia, odlewany wieszak i sanki są "za porządne" na Amerikaner Werk Ed.Schlenker Kienzle, jeszcze z Merkur Kopf: 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewa 73 0 #17 Napisano 26 Maja 2014 Dzień Dobry, Dzisiaj wyślę pozostałe zdjęcia. Wyjechałam na weekend dlatego dopiero dzisiaj się odzywam .Co do zakupu zegara ... nie jestem kolekcjonerem, zegar mi się podoba, ale wiem, że dla rodziców był to nie mały wydatek, a jak sobie pomyslę ze zostali no ..moze nie oszukani jak zwróciliście mi uwagę, ale "naciągnięci" i to dużo, to zwyczajnie szlag mnie trafia. Mam jeszcze pytanie, jestem z Wrocławia, czy możecie mi poradzić gdzie wyczyścić taki zegar? pozdrawiam serdecznie w ten sliczny poranek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #18 Napisano 26 Maja 2014 M.C. Skłodowskiej 9, Ładna 7, Przejście Garncarskie 10. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zigi555 1 #19 Napisano 26 Maja 2014 dlaczego uważasz że zostali naciągnięci, piękna skrzynia wydaje się że w niezłym stanie sanki o ile nawet nieoryginalne to obecne zapewne wyższa półka, tarcza i wahadło to komplet , nie wiem jaka była cena ale zegar jest ok 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #20 Napisano 26 Maja 2014 dlaczego uważasz że zostali naciągnięci, piękna skrzynia wydaje się że w niezłym stanie sanki o ile nawet nieoryginalne to obecne zapewne wyższa półka, tarcza i wahadło to komplet , nie wiem jaka była cena ale zegar jest okNie widzisz, że zegar to składak!! Według Ciebie co jest OK? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #21 Napisano 26 Maja 2014 M.C. Skłodowskiej 9, Ładna 7, Przejście Garncarskie 10.Podczas partyjnej narady PZPR w mieście X, zaproponowano antykościelną prowokację.Rzucono pomysł podpalenia kurii w którymś z dużych miast.-Podpalmy Kurię Warszawską... eee w Warszawie może nie, zbyt grubymi nićmi szyte...-To podpalmy Kurię Krakowską... hmm, może nie, spalą się okoliczne budynki...-To może podpalmy Kurię Skłodowską... niemożliwe, to w Skłodowie jest Kuria? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 303 #22 Napisano 26 Maja 2014 We Wrocławiu jest tańsza alternatywa - u Pana Jacka w "Astrze" za 1/3 ceny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zigi555 1 #23 Napisano 26 Maja 2014 Nie widzisz, że zegar to składak!! Według Ciebie co jest OK? Wg mnie ok - to jest ładna stara skrzynia +GB -p42 tarcza zgodna z wahadłem .Sanki adekwatne do skrzynki ale chyba nie do mechanizmu GB silesja miał często nie wiem czy zawsze brzydkie wytłoczki blaszane .Pytanie brzmi czy sprzedawca twierdził że w/w zegar to GB nr katalogowy nr .... czy sprzedał zegar GB-p42 z taką skrzynią oraz czego oczekiwał nabywca ,ładnej całości czy oryginału z fabryki Beckera. skrzynka jest stara ,mechanizm też po za podejrzeniem graniczącym z pewnością że nie zostało to skompletowane fabrycznie to co możemy zarzucić że nie jest to egzemplarz katalogowy oraz niezbyt fortunne podcięcie płyt można było znaleźć mniej drastyczne rozwiązanie, Kto złożył i kiedy zegar w całość nie wiemy może przed ostatnim zakupem może kupę lat temu jakiś zegarmistrz zalecił wymianę werku zamiast naprawy np. po wystrzale sprężyny co mogło się wiązać z znacznymi uszkodzeniami. skrzynka nie jest z tektury ani ni widać by się sypała mechanizm do czyszczenia ale nie Chiński kwarc nie metron. Wszystko ma swoją wartość zapewne ten zegar też nie musi być z katalogu by posiadał wartość. zigi555 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #24 Napisano 26 Maja 2014 Zigi, według mnie nie jest ok - bo dając przyzwolenie na tworzenie takich "zegarów" dajemy handlarzom dopiero pole do popisu. Mojego przyzwolenia na taki proceder nie ma!Zegar jest do uratowania to dobra wiadomość. Prawdopodobnie w obudowie został zachowany oryginalny wieszak po poprzednim mechanizmie firmy Kienzle, bez dodatkowych otworów po innych wieszakach. Wystarczy poszukać odpowiedniego werku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #25 Napisano 27 Maja 2014 Jest jeszcze nie rozwiązana, a podniesiona przez zigiego kwestia kiedy i dlaczego to się stało. Jeżeli to jest stara sprawa - wymiana popsutego werku w "zyjącym" organizmie, celem umożliwienia dalszej jego eksploatacji, to zupełnie coś innego od "sklecenia Frankensteina" do sprzedaży... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach