Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ewa 73

Proszę o pomoc. Zegar ścienny Gustav Becker

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o informację na temat zegara ściennego Silesia Gustav Becker. Dostałam od rodziców w prezencie zegar. Z tyłu na cyferblacie ma numer 42 i literę S oraz znak z inicjałami GB pod spodem napis Silesia. Prawdopodobnie Sprzedawca Ich oszukał ( taki zakup po znajomości). Proszę i jakieś informację, bedę bardzo wdzięczna. Swoją drogą oszukiwanie starszych ludzi jest już chyba na porządku dziennym, nad czym bardzo ubolewam.Pozdrawiam Ewa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotografie zegara[mechanizmu] sa potrzebne...... :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i cóż to znaczy oszustwo. Nie istnieje coś takiego jak regulowany urzędowo cennik czy indeks notowań itp dla zegarów GB z serii Silesia...

No i jakie informacje ? Serię Silesia produkowano mniej więcej w latach 1907 - 1925. 42 to długość wahadła w centymetrach, co znaczy S nie wiem, prawdopodobnie jest to skrót jakiegoś rozwiązania konstrukcyjnego zastosowanego w mechanizmie (wiadomo  np od czego skrótem są litery H i R).

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotografie zegara[mechanizmu] sa potrzebne...... :)

Witam, dziekuję i poniżej zdjęcie, mam nadzieję, że w miarę widoczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewna czy udało mi się wkleić zdjęcie :)

post-72082-0-68603500-1400847956_thumb.jpeg

post-72082-0-37856400-1400848156_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.Werk typowy, brudny.Z pewnością wymaga rozebrania, wyczyszczenia, ewentualnych napraw i smarowania... Podcięcie płyt sugeruje, ze werk został dostosowany do innych sanek, raczej nie w fabryce. A jak wygląda skrzynia ?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynia za to bardzo ładna, a w każdym razie wyższej klasy.  Sądzę jednak, że jest nieco starsza, z końca XIX wieku. Nie widziałem również werku z serii Silesia mocowanego na tego typu wieszaku. Secesyjne tłoczenia tarczy i soczewki wahadła nie bardzo pasują do skrzyni (aczkolwiek bywały takie dysonanse "fabryczne"). Jest możliwe (ale nie napiszę że pewne na 100%) ze zegar jest tzw "składakiem". Czyli do starszej skrzyni, w której był inny werk dopasowano nowszy werk.

Można jeszcze poprosić o zdjęcie zegara z zamontowanym werkiem wahadłem ?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-72082-0-71780500-1400858386_thumb.jpegpost-72082-0-37222900-1400858394_thumb.jpegpost-72082-0-42675000-1400858402_thumb.jpegDziekuję za zainteresowanie tematem i szczerze podziwiam zakres wiedzy :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuję za zainteresowanie tematem i szczerze podziwiam zakres wiedzy :rolleyes:

post-72082-0-71780500-1400858386_thumb.jpeg

post-72082-0-37222900-1400858394_thumb.jpeg

post-72082-0-42675000-1400858402_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie zegar bardzo ładnie się prezentuje. Arabskie cyfry i mosiężny środek tarczy w większości przypadków były stosowane w zegarach typu Freischwinger, balkonowych - czyli takich w krótkiej skrzyni z wahadłem wiszącym na zewnątrz. Co ciekawe, zwykle Becker montował w nich właśnie werki z serii Silesia i stąd wzięła się polska nazwa tego typu zegarów - Ślązak.

post-6402-0-85357800-1400860340_thumb.jpg

Jeżeli nie jest w tym przypadku istotny kolekcjonerski puryzm (110% oryginalności) to niech sobie zostanie.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieszak w tym zegarze "pachnie" mi wyrobami Kienzle. Przy tego typy wieszakach stosowano raczej mechanizmy pełnopłytowe. Potrzebne dodatkowe zdjęcia wieszaka z bliska.

Według mnie składaczek, ale ładny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Becker też robił na przełomie wieków podobne "podkówki". Ale "przez szybkę słabo widać, jak to mówił Czereśniak :D

post-6402-0-89111700-1400872049_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"przez szybkę słabo widać, jak to mówił Czereśniak :D

do Gustawa Jelenia....ale sie usmiałem.... :D

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Ewa zamieści zdjęcia będziemy wiedzieć. "Podkówka", Piotr z tego co widzę to jest od linki a nie od sprężyny. Przy sprężynach GB chyba nie było  wieszaków w tym kształcie. Coś mi "pachnie" Kienzle, ale jak to przez szybę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być, ten zresztą jest inny nieco. Jedno jest pewne. Ta skrzynia, odlewany wieszak i sanki są "za porządne" na Amerikaner Werk :)

Ed.

Schlenker Kienzle, jeszcze z Merkur Kopf:

post-6402-0-60185200-1400874579_thumb.jpgpost-6402-0-22183300-1400874578_thumb.jpgpost-6402-0-29722800-1400874577_thumb.jpg

post-6402-0-93108400-1400874667_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień Dobry, 

Dzisiaj wyślę pozostałe zdjęcia. Wyjechałam na weekend dlatego dopiero dzisiaj się odzywam :) .Co do zakupu zegara ... nie jestem kolekcjonerem, zegar mi się podoba, ale wiem, że dla rodziców był to nie mały wydatek, a jak sobie pomyslę ze zostali no ..moze nie oszukani jak zwróciliście mi uwagę, ale "naciągnięci" i to dużo, to zwyczajnie szlag mnie trafia. Mam jeszcze pytanie, jestem z Wrocławia, czy możecie mi poradzić gdzie wyczyścić taki zegar? pozdrawiam serdecznie w ten sliczny poranek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.C. Skłodowskiej 9, Ładna 7, Przejście Garncarskie 10.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego uważasz że zostali naciągnięci, piękna skrzynia wydaje się że w niezłym stanie sanki o ile nawet nieoryginalne  to obecne zapewne wyższa półka, tarcza i wahadło to komplet ,  nie wiem jaka była cena ale zegar jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlaczego uważasz że zostali naciągnięci, piękna skrzynia wydaje się że w niezłym stanie sanki o ile nawet nieoryginalne  to obecne zapewne wyższa półka, tarcza i wahadło to komplet ,  nie wiem jaka była cena ale zegar jest ok

Nie widzisz, że zegar to składak!! 

Według Ciebie co jest OK?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M.C. Skłodowskiej 9, Ładna 7, Przejście Garncarskie 10.

Podczas partyjnej narady PZPR w mieście X, zaproponowano antykościelną prowokację.

Rzucono pomysł podpalenia kurii w którymś z dużych miast.

-Podpalmy Kurię Warszawską... eee w Warszawie może nie, zbyt grubymi nićmi szyte...

-To podpalmy Kurię Krakowską... hmm, może nie, spalą się okoliczne budynki...

-To może podpalmy Kurię Skłodowską... niemożliwe, to w Skłodowie jest Kuria?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We Wrocławiu jest tańsza alternatywa - u Pana Jacka w "Astrze" za 1/3 ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzisz, że zegar to składak!! 

Według Ciebie co jest OK?

Wg mnie ok - to jest ładna stara skrzynia +GB -p42 tarcza zgodna z wahadłem .Sanki adekwatne do skrzynki ale chyba nie do mechanizmu GB silesja  miał często  nie wiem czy zawsze brzydkie wytłoczki blaszane .Pytanie brzmi czy sprzedawca twierdził że w/w zegar to GB nr katalogowy nr .... czy sprzedał zegar GB-p42 z taką skrzynią oraz czego oczekiwał nabywca ,ładnej całości czy oryginału z fabryki Beckera. skrzynka jest stara   ,mechanizm też po za podejrzeniem graniczącym z pewnością że nie zostało to skompletowane fabrycznie to co możemy zarzucić że nie jest to egzemplarz katalogowy oraz niezbyt fortunne podcięcie płyt można było znaleźć mniej drastyczne rozwiązanie, Kto  złożył i kiedy zegar w całość nie wiemy może przed ostatnim zakupem może kupę lat temu jakiś zegarmistrz zalecił wymianę werku zamiast naprawy np. po wystrzale sprężyny co mogło się wiązać z znacznymi uszkodzeniami. skrzynka nie jest z tektury ani ni widać by się sypała mechanizm do czyszczenia ale nie Chiński kwarc nie metron. Wszystko ma swoją wartość zapewne ten zegar też nie musi być z katalogu by posiadał wartość. 

zigi555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zigi, według mnie nie jest ok - bo dając przyzwolenie na tworzenie takich "zegarów" dajemy handlarzom dopiero pole do popisu. Mojego przyzwolenia na taki proceder nie ma!

Zegar jest do uratowania :) to dobra wiadomość. Prawdopodobnie w obudowie został zachowany oryginalny wieszak po poprzednim mechanizmie firmy Kienzle, bez dodatkowych  otworów po innych wieszakach. Wystarczy poszukać odpowiedniego werku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze nie rozwiązana, a podniesiona przez zigiego kwestia kiedy i dlaczego to się stało. Jeżeli to jest stara sprawa - wymiana popsutego werku w "zyjącym" organizmie, celem umożliwienia dalszej jego eksploatacji, to zupełnie coś innego od "sklecenia Frankensteina" do sprzedaży...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.