Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Sailor

Pierwszy raz z FedEx'em

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mój wymarzony zegarek wreszcie w Polsce. Ale dostałem maila od FedExu, gdzie w treści mam: 

"

Prosimy o przeslanie dokumentow do odprawy celenej (upowaznienie, kopie NIPu, REGONu, KRS, numer eori) oraz tlumaczenia faktury.

Jesli korzystali Panstwo z naszych uslug wczesniej, prosimy dostarczyc tylko opis zawartosci przesylki.

W przypadku faktur, gdzie jest wiecej niz jedna pozycja - prosimy opisac dokladnie kazda pozycje towarowa.

Jesli przesylka jest adresowana dla osoby prywatnej, prosimy uzupelnic oswiadczenie dla osob prywatnych oraz ewentualne upowaznienie(bedzie dolaczone do zawiadomienia, jesli jest wymagane)."

Ale w załączniku PDF już mam informację, 

Prosimy o niezwłoczne przekazanie dokumentów niezbędnych do odprawy celnej: 

1) Oświadczenie o zawartości przesyłki

I tyle. 

Więc nie wiem czy mam im tłumaczyć faktury, bo przecież kupuję na osobę prywatną i co, oni angielskiego nie znają????

Wysłałem im to oświadczenie, które też dostałem w PDF, ale teraz mam jak głupi siedzieć i tłumaczyć fakturę? Tym bardziej, że niewiele tam widać, bo jest zeskanowana? 

Czy może wystarczy im to oświadczenie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy samo oświadczenie. Kupowałem zegarek w Australii przez fedex i miałem to samo. Wystarczyło wysłać zeskanowane oswiadczenie. Paczka przyszła po 3 dniach od wysyłki plus naliczony podatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, ;) Serdeczne dzięki @hil2 ;)

Ja co prawda zrobiłem OCR ich PDF'a wypełniłem i podpisałem piórkiem na tablecie graficznym, ale mam nadzieję, że tak też może być ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pffff.... dostałem takiego maila: 

"Witam,

Prosze o potwierdzenie, na jakim pasku jest zegarek i jaki ma odczyt (wskazowkowy / elektroniczny).

Federal Express Poland Sp. z o.o

Ul. Wolnosci 90, Pyrzowice 42625, Polska

Phone: (22) 5763160

Co oni nie wiedzą, co jest w paczce czy jak? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

firma nie wie co jest w paczce tylko po tym co zadeklarował exporter, mogą te dane potrzebować do naliczenia cła/podatku, jeśli jest spoza unii to mogą chcieć cło jeśli wartość przekracza 150 euro, ale i tak mogą naliczyć podatek (mi naliczyli a wartość nie przekroczyła 150 euro (wartość była 150 dolarów australijskich) - cło 0 zł podatek chyba 78 zł), dodatkowo pewno potrzeba informacji dotycząca paska czy nie jest ze skóry niedopuszczonej do obrotu (zwierzęta/gady chronione). 

przynajmniej tak mi się wydaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest pasek z krokodyla to będzie problem .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no nie jest z krokodyla ;)

Napisałem im w tej deklaracji, że zegarek Fabrycznie Nowy Fossil CH2812. 

Po czym dostałem takie głupie pytanie "Prosze o potwierdzenie, na jakim pasku jest zegarek i jaki ma odczyt (wskazowkowy / elektroniczny).". 

To znaczy co, google nie mają? Nie moga sobie wpisać Fossil CH2812? Co im to da, że ja im napiszę maila, że zegarek ma skórzany pasek i wskazówki? 

Dziwne. Sam nie wiem z jakiej to skóry, bo producent tego nie podaje w specyfikacji (tj. z jakiego zwierzęcia jest. Może z kociej ? :)

Kurczę, czasomierz szedł z Miami do Polski w dwa dni, ciekawe ile będzie wisiał na tej głupiej odprawie celnej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie są procedury i nic na to nie poradzisz.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mam taki napis: 

"Dostarczony opis jest niewystarczający, aby sklasyfikować towar.

Zalecane działanie:
Nadawca lub importer musi przedstawić szczegółowy opis towaru.

Kurna. WTF??? Napisałem im zegarek na skórzanym pasku odczyt wskazówkowy, bo takie mieli życzenie. Tyle, że napisałem im to w mailu, a nie w dokumencie. 
Wysłałem im jeszcze to głupie oświadczenie i uzupełniłem deklarację, że importowany towar to Zegarek FOSSIL CH2812, Zegarek na skózanym pasku odczyt wskazówkowy. 
Myślicie, że wreszcie uwolnią mój zegarek z tego ich więzienia?? Czy co im mam jeszcze napisać? Wzór chemiczny materiału, z jakiego zrobione są wskazówki??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz : Zegarek jest na pasku ze skóry cielęcej. Zegarek mechaniczny z odczytem wskazówkowym. 

Skórzany czyli równie dobrze ze skóry cielęcej, koziej jak i również aligatora(który już podlega pod CITES). Nie przeceniaj błyskotliwości celników  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Jednak im to wystarczyło, bo mam napisane: "Zakończenie odprawy celnej przesyłki międzynarodowej - Import". 

Tylko teraz nic więcej nie mam i nie mam dnia dostawy napisanej, a do odprawy był dzień dostawy po prawej stronie. 

Ciekawe, mam nadzieję, że w poniedziałek coś się ruszy i już będę Go miał ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczęśliwie dziś dotarł - bezpieczny, cały i zdrowy, bardzo dobrze zapakowany i zabezpieczony przez sprzedającego. Jest piękny ;))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podobna zawartość

• Przez Filip_tbg
      Witam wszystkich!

Bardzo proszę o opinię i pomoc w podjęciu decyzji.
      Spędziłem kilka godzin szukając czegoś atrakcyjnego w dobrej cenie i spełniającego moje wymagania. 
      Wybrałem 2 które są na jasnej tarczy, do 42 mm, nie za grube i nie za popularne.

ALPINA AL-525S3S6 https://www.zegarki.pl/pl/alpina-al-525s3s6

ETERNA Avant Garde https://www.ashford.com/eterna-2945-53-61-1339.html

Eterne mogę mieć w takiej cenie bez żadnych innych kosztów, Alpiny nigdzie nie mogę znaleźć ze stanów w lepszej pozostaje polski sklep.
      Tylko czy warto dopłacić 1300 zł?
      Może ktoś coś wie o innych sklepach po za ashford.com czy jomashop.com ?

Pozdrawiam

• Przez esen
      Witam, wpadła mi w oko Alpina AL-525NS5AQ6...
      Trochę ponad budżet, więc zacząłem przekopywać internet... Widzę ciekawe oferty na OLX, oraz nawet jeden się znalazł na forum w dziale "sprzedam".... 
      Pytanie jak to jest z międzynarodową gwarancją w przypadku Apliny? W razie "w" jest co negocjować czy można zapomnieć skoro zakup pierwotny był w USA?
      No i w zasadzie najważniejsze pytanie, czy na rynku istnieją również "repliki" Alpiny?
      ew. czy ktoś zna/poleca sprzedawcę z postu poniżej? Odbiór osobisty raczej odpada w moim przypadku, a cena kusząca

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/179256-alpina-alpiner/

• Przez T Atomicus
      Dojrzewam do zakupu niedrogiego divera (ale takiego min. 200m) od Seiko.
      Ale widzę że ceny w polskich sklepach i na allegro mocno poszły w górę.
      W zasadzie poniżej 1000zł nic nie ma.
      Tymczasem na ebayu i owszem.
      Czy to możliwe że mechaniczne divery Seiko w cenie poniżej 100 funtów to autentyki?
    • Przez klepo
      Witajcie
      Pierwszy raz stoję przed kupnem przez Ebay. Wydaje się , że wszystko w porządku ale nie mam doświadczenia w kupowaniu z zagranicy i chciałbym zapytać co sądzicie o tej aukcji , wiarygodności i zegarku , w sensie czy to nie jakaś aukcyjna lipa, podpucha... Proszę o poradę.

Link poniżej

https://www.ebay.pl/itm/SEIKO-BABY-TUNA-SRP637K1-WATCH-DIVER-UK-STOCK-PROSPEX-MONSTER-SARB-UK/123267160348

• Przez Zmyslony
      Wygląda na jakąś pomyłkę.
      https://www.ebay.pl/itm/SEIKO-SARB017-Mechanical-Alpinist-Automatic-Mens-Leather-Watch-Made-In-Japan/192527962983?hash=item2cd38f9367:g:oWkAAOSwbJla6R4~
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.