Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

adam4002

cyma militarna ?

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem taki o to zegarek cyma sprzedawca twierdzi że militarny wskazówki minutowa i godzinowa najprawdopodobniej nie oryginalne ale czekam na wasze opinie czy taki model występował co możecie powiedzieć na temat mechanizmu i ogólnie jak coś jakie wskazówki powinny być zdjęcia które wstawiam pochodzą jeszcze z aukcji zegarek ma 38mm bez koronki rozstaw między teleskopami 20mm

post-44704-0-89071400-1401995165_thumb.jpg

post-44704-0-51699300-1401995176_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby dlaczego militarna? Zegarek militarny to zegarek wypożyczony przez wojsko żołnierzowi na czas służby. Aby rozstrzygnąć militarność tej cymy, konieczne będą zdjęcia oznaczeń z dekielka - jeżeli ich nie ma, zegarek ten jest normalnym, cywilnym zegarkiem.

ps. Jeśli tezę o militernosci podpierasz faktem czarnej tarczy, to znaczy, że uległeś mitowi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek militarny nijak ma się do wojskowego.

Militarny , czyli taki w stylistyce wojskowej - minimum świecące wskazówki i indeksy z czasów wojny.

Wojskowy - czytaj noszący oznaczenia przynależności wojskowej DH , GSTP itp.

Nawet współczesne seikacze i inne gady mające zieloną tarczę i świecące indeksy nazywane są mianem militarnych.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może coś więcej o mechanizmie modelu i wskazówkach ? jakie to lata ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lamwoj

Trochę bym się pospierał ;) Według mnie, zegarek militarny = zegarkowi wojskowemu. Nomenklatura "Militarny" na Seikacze z zieloną tarczą jest błędna, bo są to zegarki o stylistyce militarnej - jednak z militariami i wojskiem wiele wspólnego nie mają. Ale to tylko moje zdanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nikt nic na temat mechanizmu datowania czy z takimi tarczami wskazówkami i w takich rozmiarach występowały nie wypowie się ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bana nie mam ale szukałem trochę i nic z takim mechanizmem ani tarczą nie napotkałem ta z linka zdecydowanie inna te widziałem ale chodzi mi konkretnie o tą co zakupiłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie ma żadnych oznaczeń na deklu ani na tarczy to jest to po prostu Cyma z czarną tarczą i nic więcej :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki wojskowe nie zawsze mają oznaczenia na tarczy czy deklu, ale to powyżej, rzeczywiście, w żaden sposób nie wygląda na wojskowe. Zegarki o takiej stylistyce były popularne w latach '30 i '40 i tyle. Poza tym zastanawiam się czy wskazówki nie są przypadkiem późniejsze od reszty zegarka.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.