adam4002 14 #1 Napisano 5 Czerwca 2014 kupiłem taki o to zegarek cyma sprzedawca twierdzi że militarny wskazówki minutowa i godzinowa najprawdopodobniej nie oryginalne ale czekam na wasze opinie czy taki model występował co możecie powiedzieć na temat mechanizmu i ogólnie jak coś jakie wskazówki powinny być zdjęcia które wstawiam pochodzą jeszcze z aukcji zegarek ma 38mm bez koronki rozstaw między teleskopami 20mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #2 Napisano 5 Czerwca 2014 Niby dlaczego militarna? Zegarek militarny to zegarek wypożyczony przez wojsko żołnierzowi na czas służby. Aby rozstrzygnąć militarność tej cymy, konieczne będą zdjęcia oznaczeń z dekielka - jeżeli ich nie ma, zegarek ten jest normalnym, cywilnym zegarkiem. ps. Jeśli tezę o militernosci podpierasz faktem czarnej tarczy, to znaczy, że uległeś mitowi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 481 #3 Napisano 5 Czerwca 2014 Zegarek militarny nijak ma się do wojskowego.Militarny , czyli taki w stylistyce wojskowej - minimum świecące wskazówki i indeksy z czasów wojny.Wojskowy - czytaj noszący oznaczenia przynależności wojskowej DH , GSTP itp.Nawet współczesne seikacze i inne gady mające zieloną tarczę i świecące indeksy nazywane są mianem militarnych.Pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam4002 14 #4 Napisano 5 Czerwca 2014 a może coś więcej o mechanizmie modelu i wskazówkach ? jakie to lata ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #5 Napisano 5 Czerwca 2014 @Lamwoj Trochę bym się pospierał Według mnie, zegarek militarny = zegarkowi wojskowemu. Nomenklatura "Militarny" na Seikacze z zieloną tarczą jest błędna, bo są to zegarki o stylistyce militarnej - jednak z militariami i wojskiem wiele wspólnego nie mają. Ale to tylko moje zdanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam4002 14 #6 Napisano 6 Czerwca 2014 to nikt nic na temat mechanizmu datowania czy z takimi tarczami wskazówkami i w takich rozmiarach występowały nie wypowie się ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #7 Napisano 6 Czerwca 2014 New arrival...-zegarek wojskowyMasz bana na internet? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam4002 14 #8 Napisano 6 Czerwca 2014 nie bana nie mam ale szukałem trochę i nic z takim mechanizmem ani tarczą nie napotkałem ta z linka zdecydowanie inna te widziałem ale chodzi mi konkretnie o tą co zakupiłem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #9 Napisano 7 Czerwca 2014 Jeśli nie ma żadnych oznaczeń na deklu ani na tarczy to jest to po prostu Cyma z czarną tarczą i nic więcej 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #10 Napisano 13 Czerwca 2014 Zegarki wojskowe nie zawsze mają oznaczenia na tarczy czy deklu, ale to powyżej, rzeczywiście, w żaden sposób nie wygląda na wojskowe. Zegarki o takiej stylistyce były popularne w latach '30 i '40 i tyle. Poza tym zastanawiam się czy wskazówki nie są przypadkiem późniejsze od reszty zegarka. pozdrawiamNarfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach