Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Dorzucę tylko, że w obudowie kurczaka były dwa rodzaje tarcz, bardzo podobne aczkolwiek różniace się szczegółami.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę tylko, że w obudowie kurczaka były dwa rodzaje tarcz, bardzo podobne aczkolwiek różniace się szczegółami.

Jeżeli mamy zwracać uwagę na szczegóły to tych tarcz doliczyłem się przynajmniej sześciu  jeśli brać pod uwagę tylko nadruki 

1 - pokazana przez kol.  janekazas na zdjęciu z katalogu: brak napisu "сделано b CCCP", napis СЛАВА, indeksy godzinowe wewnątrz kręgu cyfr 

2 - taka sama ale z napisem "сделано b CCCP"

3 - napis СЛАВА, ale indeksy godzinowe na zewnątrz kręgu cyfr , "сделано b CCCP"

4 - napis SLAVA,  indeksy godzinowe wewnątrz kręgu cyfr,  "MADE IN USSR"

5 - napis SLAVA, indeksy godzinowe na zewnątrz kręgu cyfr "MADE IN USSR"

6 - napis MARATHON,  indeksy godzinowe wewnątrz kręgu cyfr , "MADE IN USSR" ( widziałem tylko na zdjęciu w necie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, że obudowy miały 2 różne kolory  :)

Tych "kolorów" mogło być więcej np. żółty i cytrynowy. Niektóre obudowy mogły mieć Gosudarstwiennyj znak kacziestwa SSSR a inne znaku tego nie miały.

post-42128-0-36969400-1539006123_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i z jednego kurczaka zrobił się cały kurnik. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginał czy składak, były takie? Więcej szczegółów w wątku o Slavach.

post-57210-0-74963800-1539166010_thumb.jpg

post-57210-0-35005100-1539166023_thumb.jpg

post-57210-0-66468900-1539166034_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ,że to oryginał , mam taką samą ,tylko kolor bardziej turkusowy .

post-93905-0-33185600-1539268960_thumb.jpg

post-93905-0-69508400-1539268987_thumb.jpg

post-93905-0-82321100-1539269015_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie, czerwony zielony i niebieski, przynajmniej w tych modelach, natomiast dochodziły jeszcze konfiguracje na srebrno i złoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie, czerwony zielony i niebieski, przynajmniej w tych modelach, natomiast dochodziły jeszcze konfiguracje na srebrno i złoto.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od najstarszego do najmłodszego :)

Twoja wypowiedź może być słuszna jeżeli ma dotyczyć tylko  tych czterech budzików pokazanych na zdjęciu . Jeżeli natomiast wypowiadasz się ogólnie  to moim zdaniem (co zazwyczaj staram się zaznaczać) ani ten pierwszy nie musi być w wersji najstarszej, ani ten czwarty nie musi być tak na pewno w wersji najmłodszej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoja wypowiedź może być słuszna jeżeli ma dotyczyć tylko  tych czterech budzików pokazanych na zdjęciu . Jeżeli natomiast wypowiadasz się ogólnie  to moim zdaniem (co zazwyczaj staram się zaznaczać) ani ten pierwszy nie musi być w wersji najstarszej, ani ten czwarty nie musi być tak na pewno w wersji najmłodszej. 

Oczywiście mówiłem w ramkach tych 4 egzemplarzy, chociaż bardzo dobrze odzwierciedlają zmiany, które zachodziły w ciągu pół wieku ich produkcji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem budzi z uszkodzoną podstawką, założyłem nieoryginalną od innego budzika i powstał składak. Chętnie dokupię, jeśli ktoś ma zbędną oryginalną obudowę. 

post-57210-0-68504700-1540209002_thumb.jpg

post-57210-0-13019200-1540209023_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie te obudowy bardzo żadko są spotykane całe, mam kilka takich, ale wszystkie w dole mają pęknięcia :(

Przycisk alarmu tutaj chyba też nie jest oryginalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydawało mi się, że pasuje wielkością i konstrukcyjnie. Masz oryginalny, mógłbyś pokazać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieczorem zrobię jeszcze zdjęcie z bliska

Moim zdaniem (co zazwyczaj staram się zaznaczać) budzików SLAVA "telewizor"  było kilka. Starsze egzemplarze miały inny układ napisu MADE IN USSR  lub SDJEŁANO W CCCP - napis był pod cyfrą 6. Późniejsze wersje miały napisy podzielone po bokach cyfry 6 tak jak na zdjęciu . Starsze wersje miały też inną konstrukcję blachy podtarczowej w miejscu gdzie jest element przytrzymujący szybę przednią i prawdopodobnie mogły mieć też inne wskazówki . Były też, prawdopodobnie późniejsze wersje, pozbawione przycisku górnego, a budzik wyłączało się języczkiem przechodzącym przez pokrywę tylną . I jeszcze jedno cyfry mogły być w kolorze złotym lub srebrnym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy były takie Slave, czy to jest tarcza przełożona od Slavy "Klucz"

post-57210-0-42771900-1540234388_thumb.jpg

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem (co zazwyczaj staram się zaznaczać) budzików SLAVA "telewizor"  było kilka. Starsze egzemplarze miały inny układ napisu MADE IN USSR  lub SDJEŁANO W CCCP - napis był pod cyfrą 6. Późniejsze wersje miały napisy podzielone po bokach cyfry 6 tak jak na zdjęciu . Starsze wersje miały też inną konstrukcję blachy podtarczowej w miejscu gdzie jest element przytrzymujący szybę przednią i prawdopodobnie mogły mieć też inne wskazówki . Były też, prawdopodobnie późniejsze wersje, pozbawione przycisku górnego, a budzik wyłączało się języczkiem przechodzącym przez pokrywę tylną . I jeszcze jedno cyfry mogły być w kolorze złotym lub srebrnym. 

Wszystko się zgadza, mam obie wersje korpusu, bez przycisku górnego niestety u mnie popękana. 

Mam jeden przycisk niepotrzebny.

post-105856-0-80477000-1540236038_thumb.jpg

Edytowane przez jankazas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy były takie Slave, czy to jest tarcza przełożona od Slavy "Klucz"

Moim zdaniem (co zazwyczaj staram się zaznaczać) budziki SLAVA z taką tarczą były, ale podstawka powinna być czarna, plastikowa w formie prostokątnej. Pytanie : Czy były SLAVA klucz z taką tarczą?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Slava klucz z taka tarczą i dlatego padło pytanie, dzięki za podpowiedź co do podstawki.

post-57210-0-63877800-1540276061_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Slava klucz z taka tarczą i dlatego padło pytanie, dzięki za podpowiedź co do podstawki.

Pytanie z postu 795 dotyczyło tarczy z napisem SLAVA,  11 RUBIS i tej tarczy dotyczyła moja odpowiedź. Ta która pokazałeś obecnie jest podobna ale inna. Napisy są cyrylicą a dodatkowo większe są cyfry rzymskie indeksów godzinowych. Jankazas pokazał foto z katalogów,  gdzie są wersje z cyrylicą i znakiem kaczestwa SSSR oraz  mniejsze są cyfry indeksów. Ja mam trzy "klucze" z tymi różniącymi się tarczami, ale podejrzewam , że jedna lub nawet dwie mogą być zmiksowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi