Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pires

NAJLEPSZY RADZIECKI ZEGAREK

Rekomendowane odpowiedzi

kilkanaście tysięcy 135 nazywasz ręczną robotą, czy kilkadziesiąt tysięcy 2809 wielkoseryjną?

Choć przyznaję, gdyby jakiś rusek miał takie wykończenie, jak 135 :(

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mi zdjęcia mołni  i rolexa nie weszły w tamtym poście to tutaj dam - Tak wiem o licencji Corteberta  :rolleyes:

Zaraz pewnie Narfas mnie pojedzie tak jak kiedyś w dyskusji na ten temat :P  ;)  :)  - no ale obczajcie sami 

post-68206-0-90690400-1425655862_thumb.jpg

post-68206-0-53614500-1425655869.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze mi zdjęcia mołni  i rolexa nie weszły w tamtym poście to tutaj dam - Tak wiem o licencji Corteberta  :rolleyes:

Zaraz pewnie Narfas mnie pojedzie tak jak kiedyś w dyskusji na ten temat :P  ;)  :)  - no ale obczajcie sami 

Wstydziłbyś się pokazywać zdjęcie tego składaka (chyba go poznaję i jest z pewnych względów interesujący, ale jednak niekoszerny)...

A co do samej konstrukcji: ludzie radzieccy przystosowali Corteberta 620 do masowej produkcji, więc to nie jest ten sam werk, ale główna bolączka pozostała: ciężkie koło balansu z bardzo cienkimi czopami osi... a to wygląda jak kłopoty. O ile w przypadku kieszonek to jeszcze jakoś działa, o tyle w przypadku naręcznych staje się ryzykowne, nawet jeśli ma jakieś włoskie napisy na tarczy i niezmiernie prestiżowe sygnatury. Tak, wiem, był też 3603, ostatni podryg myśli technicznej Czelabińska czyli Mołnia z antiszokiem, ale to już było perfumowanie przestarzałego trupa.

A co do porównań przemysłu szwajcarskiego i radzieckiego... to nie ma sensu. Miały różne cele i kompletnie różną strukturę...

A jakościowo, jakby wyciąć z przemysłu szwajcarskiego całą górkę (od wyższej średniej półki w górę) i cały budżetowy dół (buksiaki, kołki, prawnuki Roskopfa, kilkukamieniowce i inne blaszaki), to otrzymamy coś w rodzaju oferty radzieckiej, czyli niezłą jakość na którą stać w zasadzie wszystkich. Rosjanie nie produkowali absolutnego szitu (który był znaczącą częścią oferty Szwajcarów), ale arcydzieł też nie należy oczekiwać.

A teraz skończmy z popierdółkami i porozmawiajmy o chronometrach okrętowych i zegarkach pokładowych... :P

russy13.jpg

Kirova_MC.jpg

Deckuhr1MUF06.jpg

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie tej iskry to pierwsze które się nawinęło w gogle chodziło tylko o zarys mechanizmu , widziałem ten mostek balansu ale nie o to tu chodziło.Mniejsza o to.

Chronometry piękne ale te ceny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja czytałem inną opinię, dotyczącą porównania mechanizmu Zenitha 135  i Wostoka 2809.

I znajduje się ona na samym dole czwartej strony http://www.czwarty-wymiar.pl/viewtopic.php?t=13858&postdays=0&postorder=asc&start=45

A zaczyna się od słów "Niewiele pewnie "zobaczy" ktoś kto nie wie na co patrzeć"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdjęcie tej iskry to pierwsze które się nawinęło w gogle chodziło tylko o zarys mechanizmu , widziałem ten mostek balansu ale nie o to tu chodziło.Mniejsza o to.

Tak się składa, że to moja służbówka kolejowa. :P

DSCF1583b.jpg

Chronometry piękne ale te ceny

Miały być "najlepsze", no nie?

(nie mam żadnego z nich, ale raz się złamałem i byłem o włos od kupna deck watcha)

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chrono morskie? Eeee tam, ani do tego paska nie dobierzesz, ani pod mankietem nie schowasz...

Pat-mos, nie przytaczaj tej opinii, bo wedle niektórych bluźnisz ;) Zwłaszcza jakbyś zawędrował w rewiry forum szwajcarsko-niemieckiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Sursum, nie rozumiem tej dygresji, zechciałbyś wyjaśnić na PW ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie :) PW poszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilkanaście tysięcy 135 nazywasz ręczną robotą, czy kilkadziesiąt tysięcy 2809 wielkoseryjną?

Choć przyznaję, gdyby jakiś rusek miał takie wykończenie, jak 135 :(

Miałem na myśli to że każdy 135 musiał być dokładnie sprawdzony zanim dostał certyfikat chronometru,zgadza się?

ps

Ale co to za pomysł żeby prosty człowiek miał taki zegarek???Powinien mu wystarczyć ten na wieży kościelnej.No i syrena zakładowa żeby do roboty się nie spóźnił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.