Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

krolu69

Epos passion, czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Powiem szczerze panowie że odkad aktywnie poszukuje zegarka nie mogę niestety spokojnie spac. Pomoże mi jedynie wybór odpowiedniego czasomierza. Przemyślałem wszystkie za i przeciw i mniej więcej obrałem priorytety.

Szukam zegarka który bedzie mi towarzyszył do końca życia. I w związku z tym proszę o obiektywna ocenę mojego wyboru:

Chodzi mi o relacje CENA-JAKOSC w dwóch aspektach:

1. Mechanizm.

2. Wykonanie.

O urode mie pytam, bo każdy ma swój gust, ciekawi mnie czy mój wybór jest optymalny czy też mogłem znaleźć coś lepszego.

A oto przedmiot mojego wywodu:

http://dolinski.pl/zegarki-epos/collection-passion/epos-passion-3403-oh/epos-passion-open-heart-ref-3403.193.20.18.25.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to dość spora linia i koniecznie przed zakupem przymierz. Jeśli chodzi o mechanizm to osobiście szukał bym automatycznego. Jeśli chodzi o wykonanie to Epos jest polecany na forum jeśli chodzi o stosunek cena/jakość jako bardzo korzystna proporcja. W podobnej cenie masz firmy Hamilton, Davosa, Glycine, może jakiś Longines, Maurice Lacroix albo nawet Eterna. Warto poszukać jeszcze wśród niemieckich producentów (Stowa, Nomos).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Szukam zegarka który bedzie mi towarzyszył do końca życia...

Skoro wybrałeś Eposa na Unitasie to powinien dać radę. To prosty, ale bardzo trwały mechanizm i od lat zbiera dobre opinie co do jakości i stałości chodu, a przy tym jest sporo części zamiennych gdyby coś się jednak zepsuło. W końcu to tylko mechanizm precyzyjny. Łatwo też znaleźć zegarmistrza, który ogarnie czyszczenie, oliwienie i smarowanie co 2-3 lata.

Też takiego zegarka szukałem, ale dzięki pomocy kolegi TIK TAK'A wybrałem nieco inne rozwiązanie: Schaumburg, a z Eposów zamiast OpenHeart'a sugerowałbym wersję z dużą datą - jest bardziej praktyczna. No, ale to jak sam pisałeś - rzecz gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Eposa zamiast 3403 rozważyłbym limitkę 3412:

3412_01_small.jpg

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mnie nastawia sceptycznie to duża koperta... jak zauważył rysqut. I po jutrze bede go mierzył. Nie mniej nadgarstek mam dość cięki i boję się że bedzie sporo za duży. Mój problem polega na tym że szukam zegarka mechanicznego, nie automatu.

Na początku zakładałem że wydam 2500zł, teraz podwoiłem kwotę, ale i tak nic nie mogę znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3403 i 3412 to właściwie ten sam rozmiar. Może któryś Sophistiquee?

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę dla mnie zbyt ekstrawagancka linia. Wole prosty i klasyczny wygląd. Zobaczymy, jesli ten epos okaże sie za duży to dalej bede się męczył z poszukiwaniami mechanika, aż w koncu pewnie wybiorę automat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eposa polecam. Miałem/mam w sumie kilkanaście i z pewnością będą kolejne. Obecnie mam 3401 i wielkościowo jest jak ten 3402. W miarę spory zegarek ale fajnie układa się na nadgarstku.  Taki ja ten pokazany przez Ciebie ale w żłotej kopercie i z brązową tarczą kupowałem dla teścia i jest b. zadowolony.  Najlepiej w nim wygląd "dupka" czyli zdobiony  Unitas. Jak kolega Tik Tak da Ci dobry rabat to ciężko znaleźć coś porównywalnego,  jeżeli chodzi o relację jakość/cena.  Mam na myśli zegarek na Unitasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ma za cięki nadgarstek na tego Schaumburga, L2L 50mm i szeroka koperta

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No co Ty, ja też mam takę witkę i L2L 50mm jak dla mnie jest super. Dopiero d 52 zaczyna sie problem ale to może jeszcze kwestia tego czy nadgarstek jest przy tej objętości bardziej płaski czy okrągły. Ja mam w sumie raczej płaski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cięki jest cięki ! :D

Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cienki, cienki ;)

Niekoniecznie, jak jest płaski to jest szansa, że uszy nie wystaja poza nadgarstek :) Wiem bo taki mam i przerabiam to na codzień :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.