Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość sst

IWC Portofino - opinie, porady

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sst

Cześć

Czy ktoś z forumowiczów miał lub ma IWC Portofino w stali? Chciałbym poznac Wasze opinie na temat tego zegarka, szczegolnie na temat werku. Z tego co wiem jest to modyfikowana ETA. Mam mozliwośc zakupu za około 6500 zł nowy ze Szwajcarii. Design jednym pasuje drugim nie więc pomińmy ten temat.

Dzięki za wszelkie uwagi i rady.

Pozdrawiam

Sergiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Czy ktoś z forumowiczów miał lub ma IWC Portofino w stali? Chciałbym poznac Wasze opinie na temat tego zegarka, szczegolnie na temat werku. Z tego co wiem jest to modyfikowana ETA.

Ja miałem kiedyś Portofino. Zegarek ten charakteryzował się bardzo dobrą dokładnością w pomiarze czasu. Odchyłki dobowe wynosiły około 1-2 sekund. Co do mechanizmu, to w środku znajdziesz kaliber 30110 bazujący na ETA 2892-A2. Werk jest rodowany, wykonany bardzo solidnie. Niestety 30110 odziedziczył trochę przypadłości ETY i tak na przykład wahnik pracuje twardo. Egzemplarz, który miałem, nie dokręcał się i czasomierz wymagał drobnej naprawy u zegarmistrza. W mechanizmie Portofino nie znajdziesz tego wyrafinowania jaki można spotkać chociażby w najprostszym modelu Jaegera z linii Master Control. A decyzja o zakupie należy już tylko do Ciebie. Tak wygląda 30110...

post-0-0-50733700-1330640314.jpg

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sst

Cześć

Dzięki za podpowiedź. Wszedłem na ich stronę i zegarek wygląda ciekawie. Nie znalazłem jednak infomacji o wielkości koperty oraz o orientacyjnych cenach (stal). Czy znasz odpowiedzi na te 2 pytania?

Dzięki

Sergiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Dzięki za podpowiedź. Wszedłem na ich stronę i zegarek wygląda ciekawie. Nie znalazłem jednak infomacji o wielkości koperty oraz o orientacyjnych cenach (stal). Czy znasz odpowiedzi na te 2 pytania?

Wszystko na stronie IWC jest ładnie opisane. Proszę bardzo, zrzut ekranu...

post-0-0-41922600-1330640352.jpg

Jeżeli chodzi o ceny rynkowe Portofino w stali, to kształtują się one następująco:

- 2210 Euro (czasomierz na pasku)

- 2660 Euro (czasomierz na bransolecie)

Oczywiście dane te dotyczą zegarków nowych. Używany czasomierz kupisz dużo taniej. Korzystne ceny ma również Ralf Haeffner. Linki...

https://www.watch.de/cgi-bin/bilddetails.pl...3398&lang=2

https://www.watch.de/cgi-bin/bilddetails.pl...7885&lang=2

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sst

Przepraszam, niejasno sie wyraziłem. Chodziło mi o Jaeger-LeCoultre Master Control

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Przepraszam, niejasno sie wyraziłem. Chodziło mi o Jaeger-LeCoultre Master Control

Nie ma problemu. Master Control w stali, na pasku, kosztuje 3500 Euro - to cena rynkowa. Warto przejrzeć jeszcze ofertę sklepów internetowych. Myślę, że te kilkaset Euro dałoby się z tej ceny urwać. Co do wymiarów koperty - średnica 40 mm, grubość 8,5 mm.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sst

Dzięki McIntosh. Powiedz mi jeszcze:

1. Jak pozycjonuje się marka Jaeger-LeCoultre w porównaniu do IWC?

2. Czy stosują własne werki czy modyfikują np ETY?

Pozdrawiam

Sergiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Dzięki McIntosh. Powiedz mi jeszcze:

1. Jak pozycjonuje się marka Jaeger-LeCoultre w porównaniu do IWC?

2. Czy stosują własne werki czy modyfikują np ETY?

Jaeger-LeCoultre wytwarza własne mechanizmy. Kiedyś również firma IWC stosowała w swoich zegarkach werki in-house jednak dyletanctwo i krótkowzroczność kadry zarządzającej sprawiły, że na przełomie lat 70/80'tych wstrzymano ich produkcję, a maszyny wyzłomowano. Zwrot w kierunku in-house nastąpił w momencie gdy IWC zaczął zarządzać Gy2nźnter Bly2nźmlein, a firma weszła w skład grupy LMH. Od tego momentu IWC stopniowo wprowadza do oferty własne mechanizmy. Jednak decyzja z czasów, gdy IWC należało do VDO, wciąż odbija się czkawką. Producent z Schaffhausen utracił część ze swojego dawnego prestiżu. Dziś Jaeger-LeCoultre sytuowany jest znacznie wyżej niż IWC. Werki Jaegera są świetnie wykonane, doskonale zaprojektowane. Nic więc dziwnego, że wciąż jeszcze sięgają po nie firmy z zegarkowego topu - Patek Philippe, Vacheron Constantin, Audemars Piguet. Mechanizmy JLC znajdziesz też w niektórych zegarkach Panerai, Cartier.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sst

Gdzie w Warszawie można zobaczyć kolekcję Jeager-LeCoultre?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maestro

Np. w Aparcie, w Galerii Mokotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Portofino to najtańszy produkt IWC dlatego osobiście odradzam. Pomijam fakt rozmiaru. Lepiej kupić za 6500 zegarek innej marki, ale nie low end w kolekcji. Polecam np. Zenith Elite.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Np. w Aparcie, w Galerii Mokotów.

Byłem kilka dni temu w Aparcie (Galeria Mokotów) i widziałem, że mają w ofercie podstawowy model Master Control. Do wyboru masz jeszcze kilka przecenionych czasomierzy Girard-Perregaux (przecena 30%), jest Chronoswiss, tak więc zdecydowanie warto się wybrać. Szkoda, że kolekcja VC tak mocno zubożała, a salon nie wprowadza do sprzedaży kolejnych zegarków. Być może całą kolekcję VC chcą przerzucić do Złotych Tarasów :roll:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sst

McIntosh dzięki za inspirację. Byłem w Galerii Mokotów i oglądałem Master Control. IWC Portofino zbladł, oj zbladł. Jestem pod wrazeniem jego prostoty i elegancji, może za wyątkiem transparentnego dekla, który jest trochę za 'flashy'. Cena 15000 zł ale wygląda że w necie można go znależć za 10000 zł. Innych firm jak GP czy VC nie widziałem. Może przeprowadzka już się zaczęła.

Powiem czego szukam - elegancji, prostoty graniczącej z minimalizmem, werka in-house, producenta z najwyższej półki, do garnituru. Budżet około 10000 zł. Idealny byłby Patek-Philippe Calatrava ale poza zasięgiem. Stąd proszę o wszelkie sugestie.

Kto pyta nie błądzi. Dzięki za wszelkie podpowiedzi

Sergiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze Daniel Roth?

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Być może całą kolekcję VC chcą przerzucić do Złotych Tarasów :roll:.

Mariusz, nie być może tylko na pewno :idea:

:D

Kolekcja (duża kolekcja) jest w Arkadii.

Ale tylko do czasu. Lwią część pochłoną ZT...

yes, yes, yes 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Warszawie rzadko bywam choć czasem się zdaża. Czy Zlote Tarasy to ma byc coś wielkiego, z tłumem klientów z pełnymi portfelami? Coś lepszego, bardziej prestiżowego od Arkadii, czy GMokotów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złote Tarasy są wielką inwestycją, na ogromną skalę - wg projektu znanych architektów... Będą najbardziej ekskluzywnym centrum handlowym w Polsce, lecz "normalne" sklepy również będą funkcjonować :D

Myślę, że warto je odwiedzić i to nie tylko dla zagarków :)

I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to określił Władek (kiedy rozmawialiśmy o przenosinach 'Ornamentu' z Puławskiej do ZT) nic lepszego nie będzie :shock:

Jest to centrum biurowo-handlowe. Trochę inna koncepcja niż wymienione przez Ciebie.

Poza tym tam zciągnął Hard Rock Cafe. To wiele mówi.

EDIT: nawet w Wikipedii można o nich poczytać.

Myślę, że ZT staną się mekką wycieczek zegarkowych po stolicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poza tym tam zciągnął Hard Rock Cafe. To wiele mówi.

Wolałbym The Hooters, patrząc przez pryzmat wyczynów stolika warszawskiego, wy też :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Powiem czego szukam - elegancji, prostoty graniczącej z minimalizmem, werka in-house, producenta z najwyższej półki, do garnituru. Budżet około 10000 zł.

Powtórzę się, Jaeger-LeCoultre Master Control. Co prawda JLC to nie jest jeszcze najwyższa półka, ale już blisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu, nie przypominaj mi... :oops:

Chyba powinienem się najbardziej kajać za to co... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie zegarka, to JLC to IMHO "góra" i jesli chodzi o wybór zegarka w okolicy 10 000 kierujac się pozycją w rankingach to lepszej propozycji nie ma. Jesli nie to kryterium jest najważniejsze to zaczyna się problem, bo wybór jest ogromny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Marcin99

nigdy nie miałem Portofino... ale jednak zakup tego zegarka bym sobie odpuścił...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

IWC Portofino uracza mnie swoja prostota wygladu. Czytajac wczesniejsze posty dochodze do wniosku, ze Portofino nie jest polecany. Jakie sa jego wady, ze tak odradzacie jego zakup?

Wlasnie znalazlem taka oferte:

http://www.worldoftime.de/de/uhr/iwc.2885

Czy jest on warty tej ceny?

Z gory dziekuje za wszystie wskazowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.