Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

vipp2

TISSOT PRC 200 - oryginał czy podróba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Drodzy Forumowicze, proszę o pomoc. Zostałem ostatnio posiadaczem (czy szczęśliwym to się okaże) Tissota PRC 200. Proszę o pomoc w stwierdzeniu czy jest to oryginał czy też podróba. Porównując go z zdjęciami zegarków internetu, komentarzami z Naszego forum, zdjęciami z forum i filmikami oryginałów z youtube, stwierdzam że wygląda i działa jak oryginał.

astanawia mnie głośność sekundnika. Włączając stoper, wskazówkę słychać z odległości ok 50cm, dla porównania mam też Citizena z podobnymi funkcjami i tam żeby usłyszeć wskazówkę trzeba przyłożyć zegarek do ucha. Rozumiem że to 2 klasy zegarków, ale nie znam się aż tak bardzo...a chcę i do tego dążę.

Załączam fotke, jeśli Ktoś potrzebował by zdjęcia z innej perspektywy, prześlę ale proszę o taką informację.

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

Jedyne czego nie będę w stanie zrobić to odkręcić dekielka, bo nie mam narzędzi, a zegarmistrz no cóż...w poniedziałek będzie czynny.

post-71114-0-02135500-1422102671_thumb.jpg

post-71114-0-53094300-1422102760_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczny zegarek i na pewno oryginał - jedyna różnica między moim a twoim jest taka że napis na dole tarczy SWISS MADE się troszkę różni

U ciebie napisy patrząc od indeksu godziny 6  wychodzą minimalnie poza druga sekundę a u mnie prawie dochodzą do trzeciej zarówno w lewo jak i w prawo - poza tym u mnie napis SWISS jest tak samo długi jak napis MADE pomio iz MADE ma mniej liter to na tarczy jest tej samej długości

To tak na szybko resztę sobie porównaj i sam wyciągnij wnioski bo ja po prostu nie wiem - na to że mój brudny nie patrz to roboczy wół a zdjęcia z partyzanta na szybko 

post-68206-0-78495200-1422108850_thumb.jpg

post-68206-0-27545700-1422108860_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I podobno jeszcze w podróbkach nie świecą wszystkie indeksy - powinny świecić wszystkie oprócz 4 bo tam jest datownik i kolor indeksów powinien być taki sam jak wskazówek (godzina i minuta) bo reszta nie świeci - w podróbkach podobno jest różnica lekka w kolorze i jasności świecenia między wskazówkami a indeksami 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak timer? jak włączysz w Twoim to tez słychać tykanie, czy trzeba się wsłuchać żeby cokolwiek usłyszeć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jak chodzi stoper to go słychać ale tylko przy uchu tak max z 10cm potem już nie a słuch mam raczej dobry - przy resetowaniu gdy wskazówki wracają słychać głośniej terkotanie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w sumie racja...przy reszcie głośniejszy jest. a co sądzicie o tym napisze swiss made?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tematów w necie jest całe mnóstwo, wyszukiwarka google nie gryzie, pierwszy temat z brzegu:

http://forums.watchuseek.com/f62/how-spot-fake-tissot-prc-200-a-339622.html

zwróć uwagę na ring z liczbami od tachymetru, jeśli masz napisy idealnie po środku (między tarczą zegarka i szkiełkiem) to ok, jeśli nie .......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kolego vipp2 masz raczej ..... :(  zbyt wiele u ciebie jest nie tak jak powinno - a jak u ciebie z tym świeceniem wskazówek ??? naświetl pod lampą i do łazienki - napisz jakie spostrzeżenia 

Jeszcze dopatrzyłem u ciebie na małych tarczkach jest inna odległość cyferek od kresek indeksów u mnie się prawie stykają , inna jest też grubość cyferek na ramce tachymetru  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vipp2 niestety po powiększeniu twoich fotek liczby z tachymetru są pod samym szkiełkiem, a u kolegi Paweł Bury idealnie po środku. Ja tam się nie znam ale po tym co piszą to prawdopodobnie masz podróbkę

Jeśli zegarek jest "nowy" (zakładam że kupiłeś go na znanym portalu aukcyjnym :)) to pisz do sprzedawcy, że zegarek to zwykła podróba i że zgłaszasz sprawę na policję, jeśli nie odda ci pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki świecą...tak samo jak oznaczenia godzinowe. Ok...dzieki wszystkim za opinie. Zrobię tak jak poleca Master Zander:) Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest często podrabiany model. Proponuję zajrzeć pod dekiel. Jeśli 90% wnętrza koperty zajmuje ogromna bateria spod której wystaje kilka kabelków to niestety jest to Tissot zza Wielkiego Muru :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.