Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomek z Wrocławia

Łucz de luxe a stalowa koperta

Rekomendowane odpowiedzi

@ cafedelmar i reszta

Myślę, że niepotrzebnie się wszyscy nakręcacie. Rację może mieć każda ze stron (w sumie). Jeśli idzie o to, co pisze np kchrapek i cofer odnośnie tego, gdzie te koperty stosowano, to rzeczywiście tak było i nie ma się co obrażać. Natomiast w praktyce mogło też być i tak (i tak zapewne było), że koperta została podmieniona w serwisie. Kiedyś się za bardzo z tym nie patyczkowano (konia z rzędem temu, kto zna zegarmistrza, który stosował uszczelki pod koronkę przykładowo). Koperty były zamienne i zegarmistrz mógł jedną z drugą podmienić w serwisie, zwłaszcza jeśli mógł buchnąć stalówkę. Zakładając, że zegarek był używany, mógł mieć takich serwisów nawet kilka.

Reasumując stawiam, że zegarmistrz ukradł w trakcie serwisu kopertę stalową, podmieniając ją na tańszy chrom. Innej możliwości nie widzę.

być może...sporo podróżuję służbowo po Ukrainie i widuję różne rzeczy, i nie mam na myśli handlarzy, ale zwykłych ludzi i ich "czasowniki". Powracając do poljota de luxe w złocie nie sądzę aby zegarmistrz podmieniał złoconą kopertę z 63 roku na nowszą za komuny bez potrzeby bo i po co? wtedy, kiedy zegarek był ostatni raz w serwisie za życia taty, komuna jeszcze trwała, już się kończyła wprawdzie ale trwała i te zegarki były totalnie bezwartościowe i nikt nie sądził, że takie elementy będą kiedyś istotne, mam na myśli tę z ułamanym uchem, która nazwano "mińską" :) wiedza nie daje pychy a jedynie pokorę, nie wypowiadam się ex cathedra o tym, kto, co gdzie i jak, ale jeśli zegarek jest w domu od mojego urodzenia, to nie sądzę aby ktokolwiek z Was był w stanie odtworzyć jego historię. i tyle. od 20 lat od śmierci taty zegarek jest w moich rękach (po prawdzie był już wcześniej, bo zawsze go chciałem) tak więc czuwam nad nim od ćwierćwiecza albo dłużej. i to ja jestem winien owego ułamanego ucha.i co do tej koperty złoconej z ułamnym uchem nie mam najmniejszych wątpliwości, że jest oryginalna i pochodzi z 63.  a o tym, jak łatwo się pomylić tym, którzy myślą, że "wią" niech świadczy przykład mojego szanownego adwersarza, który spośród  kopert na zdjęciu jako oryginalna poljotowska wskazał tę, która pochodziła od łucza. mnie nie zależy na tym, żeby komuś coś udowodnić, ja chcę wiedze uporządkować, poszerzyć i takie tam nieistotne rzeczy ;) miłego dnia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

doszliśmy do ściany i próbujesz kpić po co? czy się mylę?. Mam zegarek po ojcu, jest od zawsze w moim domu, ja z faktami nie zwykłem dyskutować, pyskówek nie chcę więc rozstańmy się w zgodzie. Nie bardzo rozumiem, po co ktoś miałby w nowym zegarku wymieniać kopertę? teoretycznie, ale tylko teoretycznie  wujkowy zegarek może kryć jakąś tajemnicę, ale w przypadku zegarka po ojcu nie ma żadnych tajemnic i ta koperta, która nazwałeś łuczowa jest w 100 poljotowa i do tego w moim wieku a w 63 łuczy jeszcze nie produkowano. miłego popołudnia.

Fakty są takie ,że ten zegarek na zielonym pasku oprócz tarczy niewiele ma wspólnego z Poljotem-zegarek z Mińska z przełożonym moskiewskim cyferblatem .,Jeżeli chodzi o Poljota De Luxe 23 jewels to nie ma nawet teoretycznej szansy żeby zegarek pochodził z 1963 roku,gdyż takich zegarków w tym czasie jeszcze nie produkowano.,

Czyli każdy "pdl" jest w stalowej (ew. stalowej złoconej) kopercie? 

Nie ma Poljotow w stalowej złoconej kopercie.,Złocone koperty są wykonane z brązu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie z mosiądzu?  ;)

jednak chyba z mosiądzu :) jak widać i expert się myli, nie tylko tu.

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Poljot_2209

produkcja od 1961.

Fakty są takie ,że ten zegarek na zielonym pasku oprócz tarczy niewiele ma wspólnego z Poljotem-zegarek z Mińska z przełożonym moskiewskim cyferblatem .,Jeżeli chodzi o Poljota De Luxe 23 jewels to nie ma nawet teoretycznej szansy żeby zegarek pochodził z 1963 roku,gdyż takich zegarków w tym czasie jeszcze nie produkowano.,

i tyle w temacie.

Remarks

1961-1975 (Belarus Plant: Vympel, Poljot 2209)

1975-1979 (Minsk Watch Factory: Luch 2209)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jednak chyba z mosiądzu :) jak widać i expert się myli, nie tylko tu.

produkcja od 1961.

i tyle w temacie.

Remarks

1961-1975 (Belarus Plant: Vympel, Poljot 2209)

1975-1979 (Minsk Watch Factory: Luch 2209)

Niekoniecznie @mayor  sie myli co do datowania.

Wcześniej te mechanizmy były w Orbitach i Wympiełach. 

Ed

No i Nie chodzie tu zapewne o początek produkcji Poljota dl ale o logo na mechanizmie. Wczesne mialy oznaczenie w w rombie :)

logo-fistmosk2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poljoty są również wymienione w latach 1961-1975

łucze dopiero od 1975 i co ciekawe

Vympel, Poljot 2209, and Luch 2209 are the same. Only manufaturing was transfered to another factory in 1975.

co do mojego zegarka, to został kupiony przez tatę z okazji moich urodzin w sierpniu 1963 a był to wydatek niemały. i jak widać był już produkowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie z mosiądzu?  ;)

Racja trochę mnie zmyliło tłumaczenie z ang.  "brass" to mosiądz .Brąz jako metal to "bronze"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ed

No i Nie chodzie tu zapewne o początek produkcji Poljota dl ale o logo na mechanizmie. Wczesne mialy oznaczenie w w rombie :)

i mój takie właśnie ma, ale tak jak pisałem, koperta jest od łucza, sam przekładałem z kupionego w tym celu, ponieważ takiej samej jak była w oryginale nie mogłem dostać.

13064521_10206338772081361_4074978646839

a to jest mechanizm łucza

17791934.jpg?1461079529

a to moim zdaniem też poljot, ale 100% pewności nie mam

17792014.jpg?1461079964

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o ten zegarek na pasku z krokodyla to najwcześniej mógł zostać wyprodukowany w maju 1964 roku.,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o ten zegarek na pasku z krokodyla to najwcześniej mógł zostać wyprodukowany w maju 1964 roku.,

mówiliśmy o tym w złoconej kopercie, ten na zielonym pasku jest po 71. co werku w tym srebrnym, tak jak mówiłem, dopuszczam rzeczy, o których mogę nie wiedzieć, natomiast co do złotego i koperty z ułamanym uchem mam ponad 100% pewność. nie bardzo jest teraz kogo o historie zegarka na zielonym pasku pytać, więc zakładam, że możecie mieć racje co do jego historii.nie wiem też jak oznaczano werki poljotów i łuczy pod koniec produkcji, czy w sygnaturze jest jakaś różnica? jeśli jest być może kwestia, czy werk jest poljota czy łucza (choć chyba to jedno) sie wyjaśni. co do chromowanej koperty posialiście we mnie poważne wątpliwości i dopuszczam że może być taka historia, jaką zakładacie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzeję drugi, ostatni (mam nadzieję) raz: dwa pytania:

1. czy poljot produkował stalowe koperty do mechanizmu 2209 ?

2. jeśli tak, to czy taka koperta pasuje do łucza na mech. 2209 ?

Z góry dzięki za informacje,

pozdrawiam

Tomek 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie :)

w tym podlinkowanym wydaje mi się, że tarcza ma mniejszą średnicę od tej, jaką ma poljot, z którego pochodzi koperta....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie :)

w tym podlinkowanym wydaje mi się, że tarcza ma mniejszą średnicę od tej, jaką ma poljot, z którego pochodzi koperta....

Masz rację. Tarcza jest ze złotego Łucza i faktycznie jest trochę mniejsza.

Jeśli jeszcze nie przeglądałeś to warto zaglądnąć do tego tematu:

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/99439-%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%8E%D1%89%D0%B0%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%8C/

Są tam oryginalne Poljoty na werku 23 kamieniowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.