Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Podejrzewam, że pradawna metoda przyrządzania ryby nie bardzo przypadłaby mi do gustu, skandynawowie są dziwni skoro jedzą surstromming. 🤢

Dziś jest to bardziej marynata i technika pozbycia się wody z ryby, przez co ta zachowuje dłużej świeżość i doskonale smakuje. Przypomina trochę tą wędzoną na zimno, aczkolwiek jest znacznie lepsza,a dzięki soli i cukrowi "zakonserwowana".

Dla mnie niezbędnym składnikiem jest skórka z czerwonego grejpfruta, choć tą rzadko można spotkać w przepisach. Częściej jest to cytryna, limonka, 

EDIT, a nawet buraczki.

Zachęciłeś mnie i chyba spróbuję, ile trzymasz go w marynacie 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, kiniol napisał(-a):

"tę"...😘

Zaraz, zaraz. Ja co prawda z racji wykształcenia byłem i jestem noga, ale czy zaimki z narzędnikami nie mają postaci "tą"?

12 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Zachęciłeś mnie i chyba spróbuję, ile trzymasz go w marynacie 🤔🤔🤔

Staram się trzymac 72h, w tym czasie z 2, 3 razy odlewam wodę.

 

- sól gruba morska, cukier brązowy - dry demerara, skórka z grejpfruta, wódka(najlepiej 0,7 do przyrządzania, a na samą rybę 50tka wystarczy). koperek, pieprz kolorowy - młotkowany, łosoś - filet ze skórą.

sól, cukier, pieprz wsypuję do jednego naczynia i mieszam, dolewam wódkę i robi się coś na podobie pasty, którą nasmarowuję rybę. Na wierzch posypuję skórką z grejpfruta(musi być jędrny najlepiej różowy), na koniec układam gałązki koperku - dosyć dużo. Owijam folią spożywczą dosyć mocno i układam na dnie szklanego naczynia, dociskam czymś ciężkim i wkładam do lodówki pod odpowiednim kątem, aby woda sobie swobodnie spływała. Po 24 odlewam pierwszą wodę, po 48 drugą, po 72 trzeci raz.

Odwijam rybę oczyszczam z "pasty", gałązek i grejpfruta (niektórzy obmywają, ja tego nie robię) i kroję w cienkie plastry. Czasami robię sos chrzanowy do tego.

 

EDIT: A pod wódkie jakie dobre :)

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

Zaraz, zaraz. Ja co prawda z racji wykształcenia byłem i jestem noga, ale czy zaimki z narzędnikami nie mają postaci "tą"?

Staram się trzymac 72h, w tym czasie z 2, 3 razy odlewam wodę.

Czyli 3 dni, zrobię 21 lub 22 i powinno być git 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Czyli 3 dni, zrobię 21 lub 22 i powinno być git 🤗🤗🤗

21/22 dni, czy godzin?

 

EDIT;

Ryba musi być tip top, żaden filet z biedry, czy innego lydla.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Autor1984 napisał(-a):

21/22 dni, czy godzin?

Nie nie, 21 grudnia lub 22  grudnia zrobię i na wigilie powinno być ok 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, TomcioMiki napisał(-a):

Nie nie, 21 grudnia lub 22  grudnia zrobię i na wigilie powinno być ok 🤔🤔🤔

Zgadza się!

Kiedyś marynowałem 24h, ale to już nie to... Musi odstać swoje.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Zaraz, zaraz. Ja co prawda z racji wykształcenia byłem i jestem noga, ale czy zaimki z narzędnikami nie mają postaci "tą"?

W narzędniku tak, w bierniku zdecydowanie "tę" 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, Watch-er napisał(-a):

W narzędniku tak, w bierniku zdecydowanie "tę" 

Dobra widzę już, którą tą, tę.

obraz.thumb.png.67b0122ddd793a6903376836e4a37753.png

Cóż Polska język, trudna język.

Dlatego wybrałem studia techniczne ;)

Osobiście zwracam uwagę głównie na błędy ortograficzne, gdy je wyłapię wysyłam wiadomość na PW. Tak jest po koleżeńsku.

Pozdrawiam!

Łukasz

Cytat

Też jestem "techniczny". Nie ma się co przejmować, to tylko koleżeńskie żarty. Pozdrawiam

Nie przejmuję się tym, aczkolwiek głupio, że człowiek posiada takie ułomności.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też jestem "techniczny". Nie ma się co przejmować, to tylko koleżeńskie żarty. Pozdrawiam 🙂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 godzin temu, Watch-er napisał(-a):

Też jestem "techniczny". Nie ma się co przejmować, to tylko koleżeńskie żarty. Pozdrawiam 🙂

Tę, tą tamtą, gotuję się 😁😁😁

IMG20231214162354.jpg

U mnie w kuchni zawsze bajzel jest 😆😆😆

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IMG20231214163437.jpg

IMG20231214163713.jpg

IMG20231214163944.jpg

IMG20231214164130.jpg

I niech się dusi ze 40minut i farsz do pierogów gotowy 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra garść prawdziwków, 40deko kapusty , jedna cebulka, ja podsmażam na maśle, sól, pieprz do smaku nic więcej nie potrzeba im prościej tym lepiej , nie przelewam kapusty ma być kwaskowata 🤗🤗🤗

IMG20231214170424.jpg

Jutro farsz do uszek 😁😁😁

Jakie potrawy na święta robicie, i w jaki sposób. Napiszecie coś podzielcie się swoimi przepisami 🤗🤗🤗 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U nas od dekady jest to zbiór dań trzech rodzin :) Spotykamy się w Wigilię zazwyczaj u Rodziców. Brat i Bratowa przygotowują potrawy zarówno wigilijne i świąteczne, Ja z Żoną tak samo i Mama z Ojcem mają swoje przepisy, które serwują od lat.

 

Wigilia:

 

- zupa rybna,

- ryby smażone(karp,szczupak,sandacz,łosoś),

- pierogi z kapustą i grzybami,

- gravlax,

- sałatka śledziowa,

- ryba po grecku,

- tatar (ze śledzia lub łososia),

- rolada na zimno ze szpinaku, łososia wędzonego i serka kremowego,

- śledzie w sosie pomidorowym,

- śledzie pod pierzynką,

- pstrąg w galarecie(przeważnie tęczowy),

- dodatki (np.ziemniaki).

 

Święta:

 

- bigos staropolski (wg przepisu śp. dr. Russaka) Przepis:

- policzki wołowe/wieprzowe,

- zrazy,

- kaczka(zazwyczaj udka w sosie pomarańczowo - gruszkowo - jabłkowym)

- ryby smażone - te same co na Wigilię,

- roladki mięsne(drobiowe, wieprzowe),

- sałatki jarzynowe - różne wariacje,

- tatar wołowy - coraz rzadziej,

- zimne nóżki,

- galaretki drobiowe,

- pasztet, wieprzowy udziec wędzony,

- dodatki warzywne,

- ciasta.

Przewija się tego masa, pewnie coś mi umknęło, ale to co ww. zazwyczaj pojawia się u nas na świątecznym stole od wielu lat. Jak coś mi się przypomni do wyedytuję ;)

 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba wiem dlaczego jeszcze nie mam rolexa d7e38cc70558a5b2f52f6559841440cb.jpg7121d4cfb4ca90c7d35e828173041722.jpg

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Chyba wiem dlaczego jeszcze nie mam rolexa emoji1787.pngd7e38cc70558a5b2f52f6559841440cb.jpg7121d4cfb4ca90c7d35e828173041722.jpg

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
 

A te mięsko to do tych buł 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie zawsze mam ochote na typowego stejka, to pyszna swieza buleczka paryska, a kanapka philly cheese.. polecam sprobowac ;)

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
22 minuty temu, bober5264 napisał(-a):

Nie zawsze mam ochote na typowego stejka, to pyszna swieza buleczka paryska, a kanapka philly cheese.. polecam sprobowac ;)

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
 

Aaa te mięsko to antrykot 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak mówiłem dzisiaj farsz do uszek, bardzo prosty, jedna cebulka w kosteczkę krojoną , ze dwie garści albo więcej grzybków suszonych, pieprz i sól do smaku można na koniec troszkę bułki tartej dać, a i wodę po grzybkach też na patelnie ląduje, toż to cały smak 🤗🤗🤗

IMG20231215134324.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, Kurzy napisał(-a):

IMG_5900.jpeg

Likier jajeczny 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, Kurzy napisał(-a):

IMG_5900.jpeg

Lubiłem jako dziecko :)


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Lubiłem jako dziecko :)

Ja nadal lubię 😋😋😋

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, Autor1984 napisał(-a):

Lubiłem jako dziecko :)

Mam podobnie. Kobiety na tak. Głównie jako prezenty świąteczne, więc produkcja wystartowała.😉

8 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Likier jajeczny 🤔🤔🤔

Wiejskie (prawdziwe) jajka.

Zdjęcie przedstawia 2 wersje. Klasyk i jajo-kokos bez alko.

Edytowane przez Kurzy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 14.12.2023 o 20:58, bober5264 napisał(-a):

Chyba wiem dlaczego jeszcze nie mam rolexa emoji1787.pngd7e38cc70558a5b2f52f6559841440cb.jpg7121d4cfb4ca90c7d35e828173041722.jpg

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
 

Mniam!👍

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, Kurzy napisał(-a):

Mam podobnie. Kobiety na tak. Głównie jako prezenty świąteczne, więc produkcja wystartowała.😉

Wiejskie (prawdziwe) jajka.

Zdjęcie przedstawia 2 wersje. Klasyk i jajo-kokos bez alko.

Lubię na słodko, u mnie w piwnicy stoją butelczyny z nalewką z malin , wiśni i czarnej porzeczki 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.