Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

I mieszamy i dusimy i dusimy i mieszamy 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

IMG_20250919_101242.jpg

I żeby nie było, tak płyta jest uwalona malinami, to nie jest serial "M jak miłość" 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczyna wyglądać a jak pachnie👃👃👃, tymi oto ręcoma 🤲🤲🤲 zrobiłem, Żona zadowolona 😁 😁 😁 

IMG_20250919_104250.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie keczup z cukinii😀 Teraz wystarczy tylko zblendować i do słoików.

IMG_6989.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, czuszka napisał(-a):

A u mnie keczup z cukinii😀 Teraz wystarczy tylko zblendować i do słoików.

IMG_6989.jpeg

A co to za garnuszek masz 🤔🤔🤔 I jak to robisz 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

A co to za garnuszek masz 🤔🤔🤔 I jak to robisz 🤔🤔🤔

Garnuszek to wolnowar. Robię w nim różne rzeczy, największa zaleta, że nie trzeba pilnować, nic się nie przypala😀.

Przepis na kaczup z cukinii jest bardzo prosty: cukinia 4-5 sztuk (takie nie za ogromne, żeby nie były za bardzo wykształcone nasiona, 2-3 cebule, 2 kwaskowe jabłka. To wszystko obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać ok. dwiema płaskimi łyżkami soli i odstawić, aż warzywa puszczą sok. Soku nie odlewamy! Potem dodać ok. pół szklanki cukru i gotować bez przykrycia, aż wszystko razem zmięknie i odparuje. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku ( 6 sporych ząbków), dwa słoiki po 200g dobrego koncentratu pomidorowego, ok. pół szklanki octu winnego, łyżeczkę suszonego oregano, łyżkę słodkiej papryki i pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko wymieszać i jeszcze trochę pogotować (nadal bez przykrycia. Jak wystygnie, zblendować. Spróbować, jak trzeba dosmaczyć, dobrze rozgrzać i gorące przekładać do słoiczków. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem aż będzie zimne. Nie trzeba pasteryzować, ale jak ktoś lubi, to nie ma przeciwskazań. Dobrze się przechowuje, a po wyjęciu ze spiżarki szybko znika😀.

Edytowane przez czuszka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, czuszka napisał(-a):

Garnuszek to wolnowar. Robię w nim różne rzeczy, największa zaleta, że nie trzeba pilnować, nic się nie przypala😀.

Przepis na kaczup z cukinii jest bardzo prosty: cukinia 4-5 sztuk (takie nie za ogromne, żeby nie były za bardzo wykształcone nasiona, 2-3 cebule, 2 kwaskowe jabłka. To wszystko obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać ok. dwiema płaskimi łyżkami soli i odstawić, aż warzywa puszczą sok. Soku nie odlewamy! Potem dodać ok. pół szklanki cukru i gotować bez przykrycia, aż wszystko razem zmięknie i odparuje. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku ( 6 sporych ząbków), dwa słoiki po 200g dobrego koncentratu pomidorowego, ok. pół szklanki octu winnego, łyżeczkę suszonego oregano, łyżkę słodkiej papryki i pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko wymieszać i jeszcze trochę pogotować (nadal bez przykrycia. Jak wystygnie, zblendować. Spróbować, jak trzeba dosmaczyć, dobrze rozgrzać i gorące przekładać do słoiczków. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem aż będzie zimne. Nie trzeba pasteryzować, ale jak ktoś lubi, to nie ma przeciwskazań. Dobrze się przechowuje, a po wyjęciu ze spiżarki szybko znika😀.

Dzięki wielkie 🤗🤗🤗 A garnuszek super, obejrzałem filmik 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki wielkie 🤗🤗🤗 A garnuszek super, obejrzałem filmik 👍👍👍

Garnuszek polecam.
A Ty mnie zainspirowałeś i też zrobię leczo. Właśnie zabieram się za obieranie i krojenie😉.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, czuszka napisał(-a):

Garnuszek polecam.
A Ty mnie zainspirowałeś i też zrobię leczo. Właśnie zabieram się za obieranie i krojenie😉.

Przy tym najdłużej schodzi 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, czuszka napisał(-a):

Garnuszek polecam.

Cyknij parę fotek 🤗🤗🤗

21 minut temu, Watch-er napisał(-a):

Dobre, tylko z tym kociołkiem w warunkach domowych może być problem 😁😁😁. I tak mnie naszło jak to zrobić w wersji vege , mówią że ponoć się da a ja jakoś tego nie widzę 🤔🤔🤔 Ale ja tam się nie znam 🤷🤷🤷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vege... królika będziesz karmił? 🤭

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Vege... królika będziesz karmił? 🤭

Mój królik jest groźny, właśnie demoluje klatkę, zajrzyj do wątku  "Najlepszy przyjaciel człowieka" 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem futrzaka, fajowy.

A co do vege, życie jest zbyt krótkie żeby "jechać" na tym szajsie 😛 No chyba, że raz w mcu, dla urozmaicenia, wtedy smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dobre, tylko z tym kociołkiem w warunkach domowych może być problem

Doczytaj do końca, jest wersja z wolnowarem 😁

52 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

jak to zrobić w wersji vege

Węgrzy by Cię ugotowali w tym kociołku za takie pomysły 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Watch-er napisał(-a):

Doczytaj do końca, jest wersja z wolnowarem 😁

Doczytałem, ale kociołek to kociołek 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Watch-er napisał(-a):

W moich stronach w takich żeliwnych kociołkach to się robi danie zwane pieczonkami. To jest pyszne, ekstremalnie niezdrowe i ja to bardzo lubię jak odwiedzam rodziców. Kiedyś to się do tego popijało wódkę, ale teraz pijemy piwo. Czasem robiło się kilka kociołków, z

schodziła się rodzina czy sąsiedzi i było ekstra. Wszyscy siedzieli na dworze, jedli, pili i gadali. 

IMG_6949.jpeg

IMG_6953.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, czuszka napisał(-a):

Podbieram ;) 

30 minut temu, beniowski napisał(-a):

W moich stronach w takich żeliwnych kociołkach to się robi danie zwane pieczonkami. To jest pyszne, ekstremalnie niezdrowe i ja to bardzo lubię jak odwiedzam rodziców. Kiedyś to się do tego popijało wódkę, ale teraz pijemy piwo. Czasem robiło się kilka kociołków, z

schodziła się rodzina czy sąsiedzi i było ekstra. Wszyscy siedzieli na dworze, jedli, pili i gadali. 

IMG_6949.jpeg

IMG_6953.jpeg

Niezdrowe? Jeżeli masz swoją kiełbasę i boczek to bardzo dobre danie, kaloryczne - ale nie ma w nim nic niezdrowego. Chyba, że zajadasz się nim codziennie... Co do kiełbasy i innych wyrobów jeżeli pochodzą z wiadomego, pewnego i "zaufanego" źródła to nie nazwałbym nigdy tego niezdrową żywnością. 

Niezdrowe są ekstremalnie przetworzone produkty. Gotowe dania do odgrzania. To jest niezdrowe.

Chyba, że chodzi Ci o tą wódę jako "popychacz" ;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, beniowski napisał(-a):

danie zwane pieczonkami

To jest trochę inna sprawa. Tu piecze się pod przykryciem, a tam bez i jest to rodzaj gęstej zupy. Chociaż równie niezdrowej 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Przy tym najdłużej schodzi 🤗🤗🤗

Pokrojone składniki warzywne:

IMG_6992.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, czuszka napisał(-a):

Pokrojone składniki warzywne:

IMG_6992.jpeg

A pomidorki 🍅🍅🍅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

A pomidorki 🍅🍅🍅

Pomidorki później. Najpierw dusimy bez kwaśnego środowiska 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Podbieram ;) 

Niezdrowe? Jeżeli masz swoją kiełbasę i boczek to bardzo dobre danie, kaloryczne - ale nie ma w nim nic niezdrowego. Chyba, że zajadasz się nim codziennie... Co do kiełbasy i innych wyrobów jeżeli pochodzą z wiadomego, pewnego i "zaufanego" źródła to nie nazwałbym nigdy tego niezdrową żywnością. 

Niezdrowe są ekstremalnie przetworzone produkty. Gotowe dania do odgrzania. To jest niezdrowe.

Chyba, że chodzi Ci o tą wódę jako "popychacz" ;) 

W sumie co racja to racja. To były lata 80-te i 90-te, więc produkty były jak najbardziej swojskie. 

A co do wódki to ja wtedy mały byłem, więc nie piłem (no może trochę). Ale z tatą mamy taką tradycję że łoimy raz do roku jak przyjeżdżam na święta w grudniu. Ja wódki nie piję, ale ten jeden raz w roku wypijamy naprawdę dużo. To stara tradycja jest; ekstradycja. 

3 godziny temu, Watch-er napisał(-a):

To jest trochę inna sprawa. Tu piecze się pod przykryciem, a tam bez i jest to rodzaj gęstej zupy. Chociaż równie niezdrowej 😁

Wiem, wiem, ale ten kociołek mi się skojarzył. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.09.2025 o 10:15, TomcioMiki napisał(-a):

I mieszamy i dusimy i dusimy i mieszamy 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

IMG_20250919_101242.jpg

I żeby nie było, tak płyta jest uwalona malinami, to nie jest serial "M jak miłość" 🤗🤗🤗

Przestań ja wczoraj cały gar zrobiłem. Tylko bez zdjęć. Kiełbaskę kroję drobniej. A pomidorów chyba z 8szt tylko ja blenduje i wlewam pomidory bez skórek. 

A dzisiaj takie coś bo dawno nie było. 

9xallx3.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi