Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

I mieszamy i dusimy i dusimy i mieszamy 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

IMG_20250919_101242.jpg

I żeby nie było, tak płyta jest uwalona malinami, to nie jest serial "M jak miłość" 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zaczyna wyglądać a jak pachnie👃👃👃, tymi oto ręcoma 🤲🤲🤲 zrobiłem, Żona zadowolona 😁 😁 😁 

IMG_20250919_104250.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A u mnie keczup z cukinii😀 Teraz wystarczy tylko zblendować i do słoików.

IMG_6989.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, czuszka napisał(-a):

A u mnie keczup z cukinii😀 Teraz wystarczy tylko zblendować i do słoików.

IMG_6989.jpeg

A co to za garnuszek masz 🤔🤔🤔 I jak to robisz 🤔🤔🤔

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

A co to za garnuszek masz 🤔🤔🤔 I jak to robisz 🤔🤔🤔

Garnuszek to wolnowar. Robię w nim różne rzeczy, największa zaleta, że nie trzeba pilnować, nic się nie przypala😀.

Przepis na kaczup z cukinii jest bardzo prosty: cukinia 4-5 sztuk (takie nie za ogromne, żeby nie były za bardzo wykształcone nasiona, 2-3 cebule, 2 kwaskowe jabłka. To wszystko obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać ok. dwiema płaskimi łyżkami soli i odstawić, aż warzywa puszczą sok. Soku nie odlewamy! Potem dodać ok. pół szklanki cukru i gotować bez przykrycia, aż wszystko razem zmięknie i odparuje. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku ( 6 sporych ząbków), dwa słoiki po 200g dobrego koncentratu pomidorowego, ok. pół szklanki octu winnego, łyżeczkę suszonego oregano, łyżkę słodkiej papryki i pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko wymieszać i jeszcze trochę pogotować (nadal bez przykrycia. Jak wystygnie, zblendować. Spróbować, jak trzeba dosmaczyć, dobrze rozgrzać i gorące przekładać do słoiczków. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem aż będzie zimne. Nie trzeba pasteryzować, ale jak ktoś lubi, to nie ma przeciwskazań. Dobrze się przechowuje, a po wyjęciu ze spiżarki szybko znika😀.
 

 

Edytowane przez czuszka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, czuszka napisał(-a):

Garnuszek to wolnowar. Robię w nim różne rzeczy, największa zaleta, że nie trzeba pilnować, nic się nie przypala😀.

Przepis na kaczup z cukinii jest bardzo prosty: cukinia 4-5 sztuk (takie nie za ogromne, żeby nie były za bardzo wykształcone nasiona, 2-3 cebule, 2 kwaskowe jabłka. To wszystko obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać ok. dwiema płaskimi łyżkami soli i odstawić, aż warzywa puszczą sok. Soku nie odlewamy! Potem dodać ok. pół szklanki cukru i gotować bez przykrycia, aż wszystko razem zmięknie i odparuje. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku ( 6 sporych ząbków), dwa słoiki po 200g dobrego koncentratu pomidorowego, ok. pół szklanki octu winnego, łyżeczkę suszonego oregano, łyżkę słodkiej papryki i pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko wymieszać i jeszcze trochę pogotować (nadal bez przykrycia. Jak wystygnie, zblendować. Spróbować, jak trzeba dosmaczyć, dobrze rozgrzać i gorące przekładać do słoiczków. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem aż będzie zimne. Nie trzeba pasteryzować, ale jak ktoś lubi, to nie ma przeciwskazań. Dobrze się przechowuje, a po wyjęciu ze spiżarki szybko znika😀.
 

 

Dzięki wielkie 🤗🤗🤗 A garnuszek super, obejrzałem filmik 👍👍👍

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dzięki wielkie 🤗🤗🤗 A garnuszek super, obejrzałem filmik 👍👍👍

Garnuszek polecam.
A Ty mnie zainspirowałeś i też zrobię leczo. Właśnie zabieram się za obieranie i krojenie😉.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, czuszka napisał(-a):

Garnuszek polecam.
A Ty mnie zainspirowałeś i też zrobię leczo. Właśnie zabieram się za obieranie i krojenie😉.

Przy tym najdłużej schodzi 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
38 minut temu, czuszka napisał(-a):

Garnuszek polecam.
A Ty mnie zainspirowałeś i też zrobię leczo. Właśnie zabieram się za obieranie i krojenie😉.

Cyknij parę fotek 🤗🤗🤗

21 minut temu, Watch-er napisał(-a):

Dobre, tylko z tym kociołkiem w warunkach domowych może być problem 😁😁😁. I tak mnie naszło jak to zrobić w wersji vege , mówią że ponoć się da a ja jakoś tego nie widzę 🤔🤔🤔 Ale ja tam się nie znam 🤷🤷🤷

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Vege... królika będziesz karmił? 🤭

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Keniutek napisał(-a):

Vege... królika będziesz karmił? 🤭

Mój królik jest groźny, właśnie demoluje klatkę, zajrzyj do wątku  "Najlepszy przyjaciel człowieka" 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widziałem futrzaka, fajowy.

A co do vege, życie jest zbyt krótkie żeby "jechać" na tym szajsie 😛 No chyba, że raz w mcu, dla urozmaicenia, wtedy smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
48 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dobre, tylko z tym kociołkiem w warunkach domowych może być problem

Doczytaj do końca, jest wersja z wolnowarem 😁

52 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

jak to zrobić w wersji vege

Węgrzy by Cię ugotowali w tym kociołku za takie pomysły 😆

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, Watch-er napisał(-a):

Doczytaj do końca, jest wersja z wolnowarem 😁

Doczytałem, ale kociołek to kociołek 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Watch-er napisał(-a):

W moich stronach w takich żeliwnych kociołkach to się robi danie zwane pieczonkami. To jest pyszne, ekstremalnie niezdrowe i ja to bardzo lubię jak odwiedzam rodziców. Kiedyś to się do tego popijało wódkę, ale teraz pijemy piwo. Czasem robiło się kilka kociołków, z

schodziła się rodzina czy sąsiedzi i było ekstra. Wszyscy siedzieli na dworze, jedli, pili i gadali. 
 

 

IMG_6949.jpeg

IMG_6953.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, czuszka napisał(-a):

Garnuszek to wolnowar. Robię w nim różne rzeczy, największa zaleta, że nie trzeba pilnować, nic się nie przypala😀.

Przepis na kaczup z cukinii jest bardzo prosty: cukinia 4-5 sztuk (takie nie za ogromne, żeby nie były za bardzo wykształcone nasiona, 2-3 cebule, 2 kwaskowe jabłka. To wszystko obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać ok. dwiema płaskimi łyżkami soli i odstawić, aż warzywa puszczą sok. Soku nie odlewamy! Potem dodać ok. pół szklanki cukru i gotować bez przykrycia, aż wszystko razem zmięknie i odparuje. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku ( 6 sporych ząbków), dwa słoiki po 200g dobrego koncentratu pomidorowego, ok. pół szklanki octu winnego, łyżeczkę suszonego oregano, łyżkę słodkiej papryki i pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu. Wszystko wymieszać i jeszcze trochę pogotować (nadal bez przykrycia. Jak wystygnie, zblendować. Spróbować, jak trzeba dosmaczyć, dobrze rozgrzać i gorące przekładać do słoiczków. Dobrze zakręcić, odwrócić do góry dnem aż będzie zimne. Nie trzeba pasteryzować, ale jak ktoś lubi, to nie ma przeciwskazań. Dobrze się przechowuje, a po wyjęciu ze spiżarki szybko znika😀.
 

 

Podbieram ;) 

30 minut temu, beniowski napisał(-a):

W moich stronach w takich żeliwnych kociołkach to się robi danie zwane pieczonkami. To jest pyszne, ekstremalnie niezdrowe i ja to bardzo lubię jak odwiedzam rodziców. Kiedyś to się do tego popijało wódkę, ale teraz pijemy piwo. Czasem robiło się kilka kociołków, z

schodziła się rodzina czy sąsiedzi i było ekstra. Wszyscy siedzieli na dworze, jedli, pili i gadali. 
 

 

IMG_6949.jpeg

IMG_6953.jpeg

Niezdrowe? Jeżeli masz swoją kiełbasę i boczek to bardzo dobre danie, kaloryczne - ale nie ma w nim nic niezdrowego. Chyba, że zajadasz się nim codziennie... Co do kiełbasy i innych wyrobów jeżeli pochodzą z wiadomego, pewnego i "zaufanego" źródła to nie nazwałbym nigdy tego niezdrową żywnością. 

Niezdrowe są ekstremalnie przetworzone produkty. Gotowe dania do odgrzania. To jest niezdrowe.

Chyba, że chodzi Ci o tą wódę jako "popychacz" ;) 

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
31 minut temu, beniowski napisał(-a):

danie zwane pieczonkami

To jest trochę inna sprawa. Tu piecze się pod przykryciem, a tam bez i jest to rodzaj gęstej zupy. Chociaż równie niezdrowej 😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Przy tym najdłużej schodzi 🤗🤗🤗

Pokrojone składniki warzywne:

 

IMG_6992.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
28 minut temu, czuszka napisał(-a):

Pokrojone składniki warzywne:

 

IMG_6992.jpeg

A pomidorki 🍅🍅🍅

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

A pomidorki 🍅🍅🍅

Pomidorki później. Najpierw dusimy bez kwaśnego środowiska 🙂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

Podbieram ;) 

Niezdrowe? Jeżeli masz swoją kiełbasę i boczek to bardzo dobre danie, kaloryczne - ale nie ma w nim nic niezdrowego. Chyba, że zajadasz się nim codziennie... Co do kiełbasy i innych wyrobów jeżeli pochodzą z wiadomego, pewnego i "zaufanego" źródła to nie nazwałbym nigdy tego niezdrową żywnością. 

Niezdrowe są ekstremalnie przetworzone produkty. Gotowe dania do odgrzania. To jest niezdrowe.

Chyba, że chodzi Ci o tą wódę jako "popychacz" ;) 

W sumie co racja to racja. To były lata 80-te i 90-te, więc produkty były jak najbardziej swojskie. 
 

A co do wódki to ja wtedy mały byłem, więc nie piłem (no może trochę). Ale z tatą mamy taką tradycję że łoimy raz do roku jak przyjeżdżam na święta w grudniu. Ja wódki nie piję, ale ten jeden raz w roku wypijamy naprawdę dużo. To stara tradycja jest; ekstradycja. 

3 godziny temu, Watch-er napisał(-a):

To jest trochę inna sprawa. Tu piecze się pod przykryciem, a tam bez i jest to rodzaj gęstej zupy. Chociaż równie niezdrowej 😁

Wiem, wiem, ale ten kociołek mi się skojarzył. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 19.09.2025 o 10:15, TomcioMiki napisał(-a):

I mieszamy i dusimy i dusimy i mieszamy 🧑‍🍳🧑‍🍳🧑‍🍳

IMG_20250919_101242.jpg

I żeby nie było, tak płyta jest uwalona malinami, to nie jest serial "M jak miłość" 🤗🤗🤗

Przestań ja wczoraj cały gar zrobiłem. Tylko bez zdjęć. Kiełbaskę kroję drobniej. A pomidorów chyba z 8szt tylko ja blenduje i wlewam pomidory bez skórek. 

A dzisiaj takie coś bo dawno nie było. 

 

9xallx3.jpeg

 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.