Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

A na pierwszym zdjęciu w miseczce co jest 🤔🤔🤔

 

Zupa z kurakiem przyprawiona na takie azjatyckie klimaty. 


Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kaczka, młoda kapusta, pieczarki.

 

 

IMG_20250412_191123_944~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Będzie miód 🤗🤗🤗

IMG_20250504_170304.jpg

Gotuję się 😁😁😁

IMG_20250504_201832.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daj jakiś opis i przepis bo mnie to zaintrygowało ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, bober5264 napisał(-a):

Daj jakiś opis i przepis bo mnie to zaintrygowało ;)

Wysłane z mojego SM-S921B przy użyciu Tapatalka
 

Syrop mniszkowy , śpiesz się póki nie przekwitną. Ja robię na oko, wiaderko kwiatków mniszka ,moje miało 5l , później rozsypujemy na gazetę, ręcznik czy co tam masz, żeby robaczki mogły wyjść, tak ze 2 godziny, następnie kwiatki dajemy do garnka zalewamy wodą i od zagotowania gotujemy tak z 15-20 minut. Po tym czasie zostawiamy na 24 godziny w chłodnym. Następnie przecedzamy i kwiatki wyduszamy z naparu, dodajemy cukier z 60 deko może więcej, ja daję sok z dwóch cytryn i daje imbir, to wszystko według uznania, i gotuję do takiej konsystencji jaką chcę mieć, bardziej gęstej albo rzadkiej, gorące do słoiczków lub butelek. Super na zimę. Pozdrawiam Tomasz 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pizza na spodzie z serka półtłustego bez mąki.

 

 

IMG_20250515_171536_382~2.jpg

IMG_20250515_172448_363~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Syrop mniszkowy , śpiesz się póki nie przekwitną. Ja robię na oko, wiaderko kwiatków mniszka ,moje miało 5l , później rozsypujemy na gazetę, ręcznik czy co tam masz, żeby robaczki mogły wyjść, tak ze 2 godziny, następnie kwiatki dajemy do garnka zalewamy wodą i od zagotowania gotujemy tak z 15-20 minut. Po tym czasie zostawiamy na 24 godziny w chłodnym. Następnie przecedzamy i kwiatki wyduszamy z naparu, dodajemy cukier z 60 deko może więcej, ja daję sok z dwóch cytryn i daje imbir, to wszystko według uznania, i gotuję do takiej konsystencji jaką chcę mieć, bardziej gęstej albo rzadkiej, gorące do słoiczków lub butelek. Super na zimę. Pozdrawiam Tomasz  
Ostatnio przeczytałem gdzieś artykuł, że gotując zabijamy większość tego co dobre w mniszku. Podobno najlepszym sposobem jest zalanie na zimno oliwą z oliwek na dwa tygodnie. Po przecedzeniu do spożycia na zimno w sałatkach itp

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
36 minut temu, Mikas napisał(-a):

Ostatnio przeczytałem gdzieś artykuł, że gotując zabijamy większość tego co dobre w mniszku. Podobno najlepszym sposobem jest zalanie na zimno oliwą z oliwek na dwa tygodnie. Po przecedzeniu do spożycia na zimno w sałatkach itp

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka
 

Nie mogę tego znaleźć ale tego co najcenniejsze w kwiatach mniszka temperatura nie rusza, ja swojego nie filtruje jest mętny i tak ma być. 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie dość dużo w domu się gotuję ale chyba pizze lubię robić najbardziej. 

 

TNlO7QQ.jpeg

 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tessio

U mnie w weekend zawsze pitca ;)

pit copy.jpg

pit1.jpg

pit2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 15.05.2025 o 20:47, Mikas napisał(-a):

najlepszym sposobem jest zalanie na zimno oliwą z oliwek

Oliwa zawsze z oliwek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, tessio napisał(-a):

U mnie w weekend zawsze pitca ;)

pit copy.jpg

pit1.jpg

pit2.jpg

Świetna. Tylko gdzie wypiek raczej nie w piekarniku?? Dzisiaj u mnie tylko za krótko było wyciągnięte ciasto z lodówki i boki tak nie wyrosły ale niestety tyło 250 stopni. 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tessio

Tani piecyk kopułkowy Ferrari G3, teraz kiedy jestem bardziej wkręcony w temat już bym go nie kupił, a jak ty jesteś wkręcony to nie polecam 😉

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, tessio napisał(-a):

Tani piecyk kopułkowy Ferrari G3, teraz kiedy jestem bardziej wkręcony w temat już bym go nie kupił, a jak ty jesteś wkręcony to nie polecam 😉

 

 

Przymierzam się powoli do czegoś :) Myślałem o Effeueno :) 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tessio

No to jak myślałeś o Effeuno to już dalej nie musisz myśleć, możesz kupować ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Oliwa zawsze z oliwek.
Ta do smarowania maszyn jest raczej syntetyczna

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, tessio napisał(-a):

No to jak myślałeś o Effeuno to już dalej nie musisz myśleć, możesz kupować ;)

Zgadza się tylko to nie mały wydatek. Ten podstawowy piec to 4 k a ten sterowany elektronicznie ponad 6k. Więc mało nie jest. Fajnie byłoby to zobaczyć gdzieś na żywo. 


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość tessio

Zgadza się, nie jest tani i nie jest zbyt mobilny, a dla mnie to najważniejsze, bo kopułkę wyciągam i chowam po wypieku. Dlatego myślę na Diavola 3.0, bo osiąga taką temperaturę, że można wypiec Napoletane, jest mała i kosztuje 1400 zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.06.2025 o 11:19, TomcioMiki napisał(-a):

Będzie obiad 🤗🤗🤗

IMG_20250612_111649.jpg

Gdzie zdjęcia jak wyszło ??


Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 
 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, kornel91 napisał(-a):

Gdzie zdjęcia jak wyszło ??

Ja już dawno zapomniałem o tym Żona mówiła że smaczne, i to mi wystarczy 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy raz za jednym posiedzeniem udało się zjeść całą zawartość kotła. 9 chłopa było trzeba752cc4b04b919f94cd0119a3198f90d0.jpg

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 26.05.2025 o 13:31, Mikas napisał(-a):

Ta do smarowania maszyn jest raczej syntetyczna

Taka oliwa jak dżem pomarańczowy z dyni 😂

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.