Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.10.2025 o 14:48, TomcioMiki napisał(-a):

Jeszcze buraczki albo surówka z kapusty kiszonej lub w ostateczności z modrej, dzisiaj spróbujemy co z tego wyszło 🤗🤗🤗

🤗🤗🤗

IMG_20251012_123737.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie umiem gotować w mniejszych garnkach, miałem w lodówce trochę botwinki, myślę zrobię żeby Żonka miała na wieczór a że robię od serca to nigdy mi się nie mieści, i znów będzie gadanie że dla wojska robię, na boczku wędzonym jest, są ziemniaczki, fasolka i fasolą tak że jest treściwa 😁😁😁

IMG_20251013_093950.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będzie, na końcu koparek i śmietanka 30 🤗🤗🤗

IMG_20251013_101906.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

IMG_20251013_101906.jpg

Tomek super! Żona w ramach rewanżu powinna jakiś "chłodny deser" w nocy zrobić ;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek super! Żona w ramach rewanżu powinna jakiś "chłodny deser" w nocy zrobić ;) 

Ona wraca z pracy a ja idę na nockę i to tak się kręci 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ona wraca z pracy a ja idę na nockę i to tak się kręci 🤗🤗🤗

W sumie młodego już macie :D :D :D :D

TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Wędzony boczek, śmietana 30 🙄

Słuszną linię ma nasza Partia 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Markol napisał(-a):

Nie lubię jak coś mi się warzy 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie lubię jak coś mi się warzy 😁😁😁

Tłusto i Smacznie!

47 minut temu, Markol napisał(-a):

W skrócie TiS, podpisy raczej bez problemu uzyskamy. PPPP w 1990 się udało, to i entuzjaści boczku mogą próbować sił;) 

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tłusto i Smacznie!

W skrócie TiS, podpisy raczej bez problemu uzyskamy. PPPP w 1990 się udało, to i entuzjaści boczku mogą próbować sił;) 

Ugotujcie coś, to dobra treściwa zupka a nie jakaś woda do posiorbania 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Z moją Małżonką ten numer nie przejdzie, diabetolog z wykształcenia a dietetyk z zamiłowania. Musiałbym gotować po kryjomu w lesie 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Markol napisał(-a):

Z moją Małżonką ten numer nie przejdzie, diabetolog z wykształcenia a dietetyk z zamiłowania. Musiałbym gotować po kryjomu w lesie 😁😁😁

Noo to masz pecha, będziesz siorbał 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Tomek, akurat w zupy jesteśmy mocni.

Żona robi cudowny rosół, świetną botwinkę, barszcz ukraiński, rewelacyjną pomidorową, szczawiową, krupnik, grochówkę, fasolową, jaglankę, jarzynową, brokułową, kalafiorową, kapuśniak, grzybową, pieczarkową, ogórkową.

Przygotowuje zawsze dobry wywar mięsno - warzywny i nie ma co; musi być tłusty(bez przesady) - bo to nośnik smaku.

Dla przykładu w rosole u nas prócz wiejskiej kury, jest kaczka, szponder i czasami golonka indycza. Warzywa też od zaprzyjaźnionych rolników. To jest zupełnie inna para kaloszy, aniżeli marketowe mięso czy jarzyny - które w moim przekonaniu są pozbawione smaku, a przez to nie mają również takiej ilości mikro i makroskładników. 

Ja natomiast robię flaki oraz żurek. Tutaj się trochę popisuję. Np do flaków musze mieć sporo wołowiny, która później "poszarpana" dodatkowo zagęszcza zupę no i musi "kleić" usta. A żurku bez kości wędzonych nie gotuję - bo to juz nie to samo. O dobrze przypomniałem sobie, że jeszcze mam 1,5l zakwasu :) 

Jestem zupolubny. 

EDIT: mięso też mam od sprawdzonych ludzi - bez nastrzykiwania i polskie, bo to wbrew pozorom nie jest takie oczywiste.

Edytowane przez Autor1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek, akurat w zupy jesteśmy mocni.

Żona robi cudowny rosół, świetną botwinkę, barszcz ukraiński, rewelacyjną pomidorową, szczawiową, krupnik, grochówkę, fasolową, jaglankę, jarzynową, brokułową, kalafiorową, kapuśniak, grzybową, pieczarkową, ogórkową.

Przygotowuje zawsze dobry wywar mięsno - warzywny i nie ma co; musi być tłusty(bez przesady) - bo to nośnik smaku.

Dla przykładu w rosole u nas prócz wiejskiej kury, jest kaczka, szponder i czasami golonka indycza. Warzywa też od zaprzyjaźnionych rolników. To jest zupełnie inna para kaloszy, aniżeli marketowe mięso czy jarzyny - które w moim przekonaniu są pozbawione smaku, a przez to nie mają również takiej ilości mikro i makroskładników. 

Ja natomiast robię flaki oraz żurek. Tutaj się trochę popisuję. Np do flaków musze mieć sporo wołowiny, która później "poszarpana" dodatkowo zagęszcza zupę no i musi "kleić" usta. A żurku bez kości wędzonych nie gotuję - bo to juz nie to samo. O dobrze przypomniałem sobie, że jeszcze mam 1,5l zakwasu :) 

Jestem zupolubny. 

EDIT: mięso też mam od sprawdzonych ludzi - bez nastrzykiwania i polskie, bo to wbrew pozorom nie jest takie oczywiste.

No ja tak dobrze nie mam, w sezonie to warzywa mam od Teścia z działki a po sezonie to kupuje z kramów, ważne że się gotuje a nie gotowce 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

No ja tak dobrze nie mam, w sezonie to warzywa mam od Teścia z działki a po sezonie to kupuje z kramów, ważne że się gotuje a nie gotowce 🤗🤗🤗

To fakt, kompletnie nie jestem w stanie pojąć jak niektórzy mogą kupować w pełni gotowe dania z marketowej półki. Np kotlet z ziemniakami i surówką... To jest brak szacunku do samego siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

nie jestem w stanie pojąć jak niektórzy mogą kupować w pełni gotowe dania z marketowej półki

Zdarzało się  ;) 

Jestem beztalenciem w kuchni i jak pracowałem z dala od domu kupowałem gotowe sosy z mięsem i ziemniaki/ryż do podgrzania

Pseudochińszczyzna z albert heijna też się zdarzała

Wolałem to od hamburgerów z frytkami z sieciówek albo kebaba czy kapsalona

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Czujnik napisał(-a):

Zdarzało się  ;) 

Jestem beztalenciem w kuchni i jak pracowałem z dala od domu kupowałem gotowe sosy z mięsem i ziemniaki/ryż do podgrzania

Pseudochińszczyzna z albert heijna też się zdarzała

Wolałem to od hamburgerów z frytkami z sieciówek albo kebaba czy kapsalona

tapatalked

Nie świeciłeś w nocy? ;) 

Poza tym zdarzało się, to nie jest czynność powtarzalna. Niestety nader często stojąc przy kasie widzę, jak kobiety ochoczo wyjmują gotowe obiadki.

Co do talentu kulinarnego, dziś w dobie platform można krok po kroku wykonać to - co na ekranie - i zjeść "pewniejszy" posiłek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie świeciłeś w nocy? ;) 

Poza tym zdarzało się, to nie jest czynność powtarzalna. Niestety nader często stojąc przy kasie widzę, jak kobiety ochoczo wyjmują gotowe obiadki.

Co do talentu kulinarnego, dziś w dobie platform można krok po kroku wykonać to - co na ekranie - i zjeść "pewniejszy" posiłek.

Przecież ja też przepisów nie wymyślam od nowa, fakt robię je po swojemu tak żeby rodzince smakowało, trzeba się tylko trzymać pewnej kolejności i próbować i jeszcze raz próbować, a jak domownikom smakuje to jest mi miło. 

Godzinę temu, Czujnik napisał(-a):

Jestem beztalenciem w kuchni

Nie ma czegoś takiego jak bez talencie w kuchni, smak masz węch chyba też, tak że wszystko przed Tobą 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie świeciłeś w nocy?

Może odrobinę w ultrafiolecie  :lol:  

Pamiętam że nie miałem specjalnych problemów z żołądkiem mimo że po dwa czasem trzy tygodnie jadłem słabe żarcie albo z marketu albo z tureckiej budy

29 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie ma czegoś takiego jak bez talencie w kuchni, smak masz węch chyba też

Nieskromnie powiem że niestety jest

Jak coś robie mam problem z doprawianiem i cały czas wydaje mi sie że nie smaczne i nie słone, nie ostre itd

Finalnie przesolone i do wywalenia

Żona robiła mi woreczki z przyprawami żebym wrzucał do gara z zupą i to było jakotako do zjedzenia

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Czujnik napisał(-a):

Może odrobinę w ultrafiolecie  :lol:  

Pamiętam że nie miałem specjalnych problemów z żołądkiem mimo że po dwa czasem trzy tygodnie jadłem słabe żarcie albo z marketu albo z tureckiej budy

Żona robiła mi woreczki z przyprawami żebym wrzucał do gara z zupą i to było jakotako do zjedzenia

tapatalked

Dobrze, że żona ogarnia ;)
Ja święty nie jestem, też czasem opierdzielę jakiegoś kebaba. Z czego mięso? Nie mam zielonego pojęcia. Ale tak po roku, dwóch niejedzenia smakuje pierwszorzędnie :) 

Mam świadomość, że teraz powstają mięsa rzemieślnicze, by nie użyć tego durnego określenia kraftowe. Ale jakoś nie mam ciśnienia, aby spróbować. Aaaa nie czekaj.

W KFC byłem jakieś kilka miesięcy temu. Nie byłem tam z Żoną przynajmniej dekadę, albo i dłużej. A pamiętałem, że "podchodziły" mi twistery, ba - nawet mi smakowały.

Pojechaliśmy, a była jakaś nowość. Stripsy z sosem koreańskim - oddałem człowiekowi na ławce przed lokalem. Albo się oddzwyczaiłem i mi nie smakuje, albo jakość spadła. Wydaje mi się, że to pierwsze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1000004313.jpg

1000004314.jpg

1000004320.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

1000004313.jpg

1000004314.jpg

1000004320.jpg

Tatar, rosołek i banan w cieście 🤔🤔🤔 Noo noo noo 😁😁😁

Ale coś mi ten groszek z marchewką nie pasuję do banana 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się widzi, że to nie banan. Chyba, że ostatnio sprzedają banany z kością 😉

Edytowane przez Markol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi