Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.10.2025 o 14:48, TomcioMiki napisał(-a):

Jeszcze buraczki albo surówka z kapusty kiszonej lub w ostateczności z modrej, dzisiaj spróbujemy co z tego wyszło 🤗🤗🤗

🤗🤗🤗

IMG_20251012_123737.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie umiem gotować w mniejszych garnkach, miałem w lodówce trochę botwinki, myślę zrobię żeby Żonka miała na wieczór a że robię od serca to nigdy mi się nie mieści, i znów będzie gadanie że dla wojska robię, na boczku wędzonym jest, są ziemniaczki, fasolka i fasolą tak że jest treściwa 😁😁😁

IMG_20251013_093950.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba będzie, na końcu koparek i śmietanka 30 🤗🤗🤗

IMG_20251013_101906.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
24 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Chyba będzie, na końcu koparek i śmietanka 30 🤗🤗🤗

IMG_20251013_101906.jpg

Tomek super! Żona w ramach rewanżu powinna jakiś "chłodny deser" w nocy zrobić ;) 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek super! Żona w ramach rewanżu powinna jakiś "chłodny deser" w nocy zrobić ;) 

Ona wraca z pracy a ja idę na nockę i to tak się kręci 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ona wraca z pracy a ja idę na nockę i to tak się kręci 🤗🤗🤗

W sumie młodego już macie :D :D :D :D


TikTak TikTak - tylko 2 kalorie ;-)

MARIANEK :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, TomcioMiki napisał(-a):

Chyba będzie, na końcu koparek i śmietanka 30 🤗🤗🤗

 

 

Wędzony boczek, śmietana 30 🙄

Słuszną linię ma nasza Partia 😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Markol napisał(-a):

 

Wędzony boczek, śmietana 30 🙄

Słuszną linię ma nasza Partia 😁

Nie lubię jak coś mi się warzy 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie lubię jak coś mi się warzy 😁😁😁

Tłusto i Smacznie!

47 minut temu, Markol napisał(-a):

 

Wędzony boczek, śmietana 30 🙄

Słuszną linię ma nasza Partia 😁

W skrócie TiS, podpisy raczej bez problemu uzyskamy. PPPP w 1990 się udało, to i entuzjaści boczku mogą próbować sił;) 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tłusto i Smacznie!

W skrócie TiS, podpisy raczej bez problemu uzyskamy. PPPP w 1990 się udało, to i entuzjaści boczku mogą próbować sił;) 

Ugotujcie coś, to dobra treściwa zupka a nie jakaś woda do posiorbania 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ugotujcie coś, to dobra treściwa zupka a nie jakaś woda do posiorbania 😁😁😁

 

Z moją Małżonką ten numer nie przejdzie, diabetolog z wykształcenia a dietetyk z zamiłowania. Musiałbym gotować po kryjomu w lesie 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, Markol napisał(-a):

 

Z moją Małżonką ten numer nie przejdzie, diabetolog z wykształcenia a dietetyk z zamiłowania. Musiałbym gotować po kryjomu w lesie 😁😁😁

Noo to masz pecha, będziesz siorbał 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
35 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ugotujcie coś, to dobra treściwa zupka a nie jakaś woda do posiorbania 😁😁😁

Tomek, akurat w zupy jesteśmy mocni.

Żona robi cudowny rosół, świetną botwinkę, barszcz ukraiński, rewelacyjną pomidorową, szczawiową, krupnik, grochówkę, fasolową, jaglankę, jarzynową, brokułową, kalafiorową, kapuśniak, grzybową, pieczarkową, ogórkową.

Przygotowuje zawsze dobry wywar mięsno - warzywny i nie ma co; musi być tłusty(bez przesady) - bo to nośnik smaku.

Dla przykładu w rosole u nas prócz wiejskiej kury, jest kaczka, szponder i czasami golonka indycza. Warzywa też od zaprzyjaźnionych rolników. To jest zupełnie inna para kaloszy, aniżeli marketowe mięso czy jarzyny - które w moim przekonaniu są pozbawione smaku, a przez to nie mają również takiej ilości mikro i makroskładników. 

Ja natomiast robię flaki oraz żurek. Tutaj się trochę popisuję. Np do flaków musze mieć sporo wołowiny, która później "poszarpana" dodatkowo zagęszcza zupę no i musi "kleić" usta. A żurku bez kości wędzonych nie gotuję - bo to juz nie to samo. O dobrze przypomniałem sobie, że jeszcze mam 1,5l zakwasu :) 

Jestem zupolubny. 

 

EDIT: mięso też mam od sprawdzonych ludzi - bez nastrzykiwania i polskie, bo to wbrew pozorom nie jest takie oczywiste.

Edytowane przez Autor1984

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Tomek, akurat w zupy jesteśmy mocni.

Żona robi cudowny rosół, świetną botwinkę, barszcz ukraiński, rewelacyjną pomidorową, szczawiową, krupnik, grochówkę, fasolową, jaglankę, jarzynową, brokułową, kalafiorową, kapuśniak, grzybową, pieczarkową, ogórkową.

Przygotowuje zawsze dobry wywar mięsno - warzywny i nie ma co; musi być tłusty(bez przesady) - bo to nośnik smaku.

Dla przykładu w rosole u nas prócz wiejskiej kury, jest kaczka, szponder i czasami golonka indycza. Warzywa też od zaprzyjaźnionych rolników. To jest zupełnie inna para kaloszy, aniżeli marketowe mięso czy jarzyny - które w moim przekonaniu są pozbawione smaku, a przez to nie mają również takiej ilości mikro i makroskładników. 

Ja natomiast robię flaki oraz żurek. Tutaj się trochę popisuję. Np do flaków musze mieć sporo wołowiny, która później "poszarpana" dodatkowo zagęszcza zupę no i musi "kleić" usta. A żurku bez kości wędzonych nie gotuję - bo to juz nie to samo. O dobrze przypomniałem sobie, że jeszcze mam 1,5l zakwasu :) 

Jestem zupolubny. 

 

EDIT: mięso też mam od sprawdzonych ludzi - bez nastrzykiwania i polskie, bo to wbrew pozorom nie jest takie oczywiste.

No ja tak dobrze nie mam, w sezonie to warzywa mam od Teścia z działki a po sezonie to kupuje z kramów, ważne że się gotuje a nie gotowce 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, TomcioMiki napisał(-a):

No ja tak dobrze nie mam, w sezonie to warzywa mam od Teścia z działki a po sezonie to kupuje z kramów, ważne że się gotuje a nie gotowce 🤗🤗🤗

To fakt, kompletnie nie jestem w stanie pojąć jak niektórzy mogą kupować w pełni gotowe dania z marketowej półki. Np kotlet z ziemniakami i surówką... To jest brak szacunku do samego siebie.


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Autor1984 napisał(-a):

nie jestem w stanie pojąć jak niektórzy mogą kupować w pełni gotowe dania z marketowej półki

 

 

Zdarzało się  ;) 

Jestem beztalenciem w kuchni i jak pracowałem z dala od domu kupowałem gotowe sosy z mięsem i ziemniaki/ryż do podgrzania

Pseudochińszczyzna z albert heijna też się zdarzała

Wolałem to od hamburgerów z frytkami z sieciówek albo kebaba czy kapsalona

 

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, Czujnik napisał(-a):

 

 

Zdarzało się  ;) 

Jestem beztalenciem w kuchni i jak pracowałem z dala od domu kupowałem gotowe sosy z mięsem i ziemniaki/ryż do podgrzania

Pseudochińszczyzna z albert heijna też się zdarzała

Wolałem to od hamburgerów z frytkami z sieciówek albo kebaba czy kapsalona

 

tapatalked

Nie świeciłeś w nocy? ;) 

Poza tym zdarzało się, to nie jest czynność powtarzalna. Niestety nader często stojąc przy kasie widzę, jak kobiety ochoczo wyjmują gotowe obiadki.

Co do talentu kulinarnego, dziś w dobie platform można krok po kroku wykonać to - co na ekranie - i zjeść "pewniejszy" posiłek.

 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie świeciłeś w nocy? ;) 

Poza tym zdarzało się, to nie jest czynność powtarzalna. Niestety nader często stojąc przy kasie widzę, jak kobiety ochoczo wyjmują gotowe obiadki.

Co do talentu kulinarnego, dziś w dobie platform można krok po kroku wykonać to - co na ekranie - i zjeść "pewniejszy" posiłek.

 

Przecież ja też przepisów nie wymyślam od nowa, fakt robię je po swojemu tak żeby rodzince smakowało, trzeba się tylko trzymać pewnej kolejności i próbować i jeszcze raz próbować, a jak domownikom smakuje to jest mi miło. 

Godzinę temu, Czujnik napisał(-a):

Jestem beztalenciem w kuchni

Nie ma czegoś takiego jak bez talencie w kuchni, smak masz węch chyba też, tak że wszystko przed Tobą 🤗🤗🤗

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Nie świeciłeś w nocy?

 

Może odrobinę w ultrafiolecie  :lol:  

Pamiętam że nie miałem specjalnych problemów z żołądkiem mimo że po dwa czasem trzy tygodnie jadłem słabe żarcie albo z marketu albo z tureckiej budy

 

29 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Nie ma czegoś takiego jak bez talencie w kuchni, smak masz węch chyba też

 

Nieskromnie powiem że niestety jest

Jak coś robie mam problem z doprawianiem i cały czas wydaje mi sie że nie smaczne i nie słone, nie ostre itd

Finalnie przesolone i do wywalenia

Żona robiła mi woreczki z przyprawami żebym wrzucał do gara z zupą i to było jakotako do zjedzenia

 

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Czujnik napisał(-a):

 

Może odrobinę w ultrafiolecie  :lol:  

Pamiętam że nie miałem specjalnych problemów z żołądkiem mimo że po dwa czasem trzy tygodnie jadłem słabe żarcie albo z marketu albo z tureckiej budy

 

Żona robiła mi woreczki z przyprawami żebym wrzucał do gara z zupą i to było jakotako do zjedzenia

 

tapatalked

Dobrze, że żona ogarnia ;)
Ja święty nie jestem, też czasem opierdzielę jakiegoś kebaba. Z czego mięso? Nie mam zielonego pojęcia. Ale tak po roku, dwóch niejedzenia smakuje pierwszorzędnie :) 

Mam świadomość, że teraz powstają mięsa rzemieślnicze, by nie użyć tego durnego określenia kraftowe. Ale jakoś nie mam ciśnienia, aby spróbować. Aaaa nie czekaj.

W KFC byłem jakieś kilka miesięcy temu. Nie byłem tam z Żoną przynajmniej dekadę, albo i dłużej. A pamiętałem, że "podchodziły" mi twistery, ba - nawet mi smakowały.

Pojechaliśmy, a była jakaś nowość. Stripsy z sosem koreańskim - oddałem człowiekowi na ławce przed lokalem. Albo się oddzwyczaiłem i mi nie smakuje, albo jakość spadła. Wydaje mi się, że to pierwsze. 


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1000004313.jpg

1000004314.jpg

1000004320.jpg


"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, Autor1984 napisał(-a):

1000004313.jpg

1000004314.jpg

1000004320.jpg

Tatar, rosołek i banan w cieście 🤔🤔🤔 Noo noo noo 😁😁😁

Ale coś mi ten groszek z marchewką nie pasuję do banana 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś mi się widzi, że to nie banan. Chyba, że ostatnio sprzedają banany z kością 😉

Edytowane przez Markol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.