Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zadora972

Gustav Becker - Ślązak - cechy - czy oryginał?

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Od jakiegoś czasu przeglądam Wasze podforum, gdyż zachorowałem na zegary. Do tej pory zbierałem i zbieram radzieckie naręczne, ale choroba postępuje, a gdy jeszcze czytam o produkcji zegarów we Freiburgu/Świebodzicach to już całkiem jestem ugotowany - pasją mą są Sudety, a mieć zegar wyprodukowany w Sudetach - to już obłęd :)

Podobają mi się zwłaszcza zegary zwane Ślązakami i takowy pragnę nabyć.

Szukam informacji, ale bezowocnie, jakie cechy musi mieć zegar by być Ślązakiem zwany:

1. czy tylko wyprodukowany we Freiburgu ( i Broumovie ), a więc na Śląsku będzie pełnokrwistym Ślązakiem - tu widuje też to określenie dla zegarów Junghans i Kienzle, które przecież we Freiburgu nie były produkowane - a więc czy miejsce produkcji jest decydujące? Czy nazwa bierze się stąd, że pierwsze tego typu zegary we Freiburgu powstały?

2. czy musi to być zegar z wahadłem, które nie jest schowane w skrzyni, czy balkon pod wahadłem też może charakteryzować Ślązaka?

3. czy skrzynia musi być bogato rzeźbiona + bogata korona, jak w większości Ślązaków, które staram się oglądać?

4. czy mechanizm musi być napędzany sprężyną, a nie ciężarkami?

Czy wręcz inne cechy charakteryzują Ślązaka?

Co też sądzicie o takim oto zegarze, który jak twierdzi sprzedawca jest oryginalnym Gustavem Beckerem:

a71dcad362875e66gen.jpg

40e7ca70abecb542.jpg

52265b4d1ceb156bgen.jpg

b5490a7117392324gen.jpg

Czy Waszym zdaniem zegar jest wart uwagi? Jak to jest z tarczą tego zegara - identyczne widziałem też w zegarach produkowanych przez Kienzle? Co sądzicie o skrzyni - chyba nie jest nałożona politura - czy by to oznaczało, że skrzynia została odnowiona, pobejcowana i tyle? Czy ten zegar powinien mieć ażurowe płyty, czy też musi być tu mechanizm pełnopłytowy? Ciężko mi datować ten zegar z uwagi na to, że nie ma numeru seryjnego - natomiast co by oznaczało to 4182 (i nieczytelny dla mnie znak na końcu) z prawej strony + dziwne oznaczenie wahadła P418 zamiast  P42? I na końcu - czy mechanizm z tym logo był produkowany we Freiburgu czy Broumovie?

I na koniec: żona każe mi zamieszkać samemu ze Ślązakiem, jeśli będzie bił po nocy - a więc czy dobrze rozumuję : na tarczy są dwa otwory do nakręcania: czy jeden jest od chodu, drugi od bicia? Czy jeśli tak to można nakręcać tylko chód zegara, by chodził, nie nakręcając przy tym bicia by nie bił?

Wybaczcie za ilość pytań, ale dopiero zaczynam tą przygodę:)

Pozdrawiam,

zadora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ślązak jest pojęciem używanym tylko na ziemiach polskich. Powstało niewątpliwie od nazwy serii werków GB "Silesia". Znajdziesz o nich sporo wiadomości na forum. Niemcy używają nazwy Freischwinger, w krajach anglojęzycznych - freeswinger, albo balcony clock. Wahadło może nie mieć "nic pod sobą" , albo podeścik z balustradką, albo nawet drzwiczki z szybką. Pierwszy raz masowo takie zegary wprowadził na rynek Lenzkirch. Zdarzają się też "Ślązaki" z napędem obciążnikowo - linkowym. Zwykle Beckera. Bywają też takie zegary w skrzyniach secesyjnych. Obfitość snycerki o niczym nie przesądza.

Nie wiem czy ta skrzynia jest kompletem z mechanizmem - trzeba by chociaż zobaczyć wnętrze z wieszakiem. Wygląda na wyrób jeszcze sprzed I WŚ.

Lepiej jest nakręcać obie sprężyny, a gong wyciszyć. Ale to tak, jakby kupić motocykl a potem pytać się co robić żeby nie warczał :( Po co?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :)

Sprawa ze Ślązakami jest dla mnie teraz dużo bardziej jasna.

Co do gongu - mam nadzieję, że rodzina się przyzwyczai, ale tak pytam na wszelki wypadek:)

Co do zegara, który pokazywałem to znalazłem bardzo podobną skrzynię (http://allegro.pl/g-becker-przepiekny-unikalny-slazak-wiszace-i5108664701.html), ale jednak z zupełnie inną koroną i szczegółami. Ciekawe czy ta, którą pokazywałem wcześniej też może być oryginalna - bo muszę przyznać, że jest piękna.

W tym drugim zegarze mechanizm też z płytami ażurowymi , bez oznaczenia numeru seryjnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W katalogach było po kilkadziesiąt zegarów tego typu. Spora część różniła się tylko koronami, dolnymi częściami skrzyni, zestawianymi w przeróżnych kombinacjach.post-6402-0-35057100-1424534953_thumb.jpgpost-6402-0-69902500-1424534953.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zatem muszę zacząć od przejrzenia katalogów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zatem muszę zacząć od przejrzenia katalogów.

Ten "Twój" jest trochę wcześniejszy niż z roku 1909/10.Nie wiem gdzie znajdziesz taki katalog GB.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten "Twój" jest trochę wcześniejszy niż z roku 1909/10.Nie wiem gdzie znajdziesz taki katalog GB.

Dzięki za Twoje wskazówki. Muszę podnieść stan wiedzy, a pewnie za czas jakiś Ślązak - może niekoniecznie ten pokazywany - będzie u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o tym Ślązaku ? - http://allegro.pl/g-becker-przepiekny-unikalny-slazak-wiszace-i5108664701.html

Mnie jako nowicjuszowi ciężko ocenić, a też np patrząc w katalogi nie widzę takiego gongu i nie wiem cóż to może oznaczać. Sprzedający pisze, że zegar jest z 1911-1912. Skąd to wiadomo, gdy nie ma numeru seryjnego na tylnej płycie mechanizmu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i ten jest wart uwagi: http://allegro.pl/gustav-becker-piekny-slazak-kompl-przeglad-igla-i5124873355.html

Tutaj szczegóły skrzyni mogę odnaleźć w katalogu z 1912:

- korona jak w modelu 1090

di-WDLJN5EP.png

- pozostała część skrzyni niemal jak w modelu 1089 - dodane np na skrajnych elementach brody jakieś elementy - wygląda to jak jakieś wieszaczki - praktykowano coś takiego?

di-L639JD5H.png

Wahadło o numerze 54:

dm-Y2NN9RO3.png

Nie wiem co z tarczą - czy nie powinna ona być we wzorze wahadła (a raczej wahadło we wzorze tarczy?). Podobnie nie znajduję takiego modelu gongu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie o tym Ślązaku ? - http://allegro.pl/g-becker-przepiekny-unikalny-slazak-wiszace-i5108664701.html

Mnie jako nowicjuszowi ciężko ocenić, a też np patrząc w katalogi nie widzę takiego gongu i nie wiem cóż to może oznaczać. Sprzedający pisze, że zegar jest z 1911-1912. Skąd to wiadomo, gdy nie ma numeru seryjnego na tylnej płycie mechanizmu?

Skrzynia coś mi trąci nowością - szczególnie foto pleców i korona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i ten jest wart uwagi: http://allegro.pl/gustav-becker-piekny-slazak-kompl-przeglad-igla-i5124873355.html

Tutaj szczegóły skrzyni mogę odnaleźć w katalogu z 1912:

- korona jak w modelu 1090

di-WDLJN5EP.png

- pozostała część skrzyni niemal jak w modelu 1089 - dodane np na skrajnych elementach brody jakieś elementy - wygląda to jak jakieś wieszaczki - praktykowano coś takiego?

di-L639JD5H.png

Wahadło o numerze 54:

Trwających aukcji nie komentujemy. Jak się zakończy to otrzymasz odpowiedź.

dm-Y2NN9RO3.png

Nie wiem co z tarczą - czy nie powinna ona być we wzorze wahadła (a raczej wahadło we wzorze tarczy?). Podobnie nie znajduję takiego modelu gongu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już szanowny przedmówca napisał, bardzo proszę o niezamieszczanie linków do trwających aukcji. Można natomiast zamieścić zdjęcia. Przynajmniej taki post będzie miał jakiś sens po usunięciu oferty z portalu aukcyjnego.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej to rozumiem, natomiast o ile wykorzystanie linku nie budzi zastrzeżeń, to już wklejanie tu czyichś zdjęć - tak. Pytanie jak do tego podejść, ale całkowicie się z Tobą zgadzam - sam trafiam na historyczne posty, które po prostu tracą wartość gdyż link już nie jest aktywny - natomiast mam obawy by wklejać tu zdjęcia z allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie mieliśmy procesu o naruszenie praw autorskich. Poza tym zdjęcia są wykorzystane jedynie w celach informacyjnych, nie zaś podszywanie się pod właściciela itp. Warto jednak sprawdzić, czy autor nie zastrzega sobie praw do publikacji w opisie aukcji.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i racja, natomiast co do celowości się w pełni zgadzam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skrzynia coś mi trąci nowością - szczególnie foto pleców i korona

Dzięki za Twoją opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena którą dałeś może nie jest rewelacyjna, ale wydaje się, że obudowa zegara w całości jest oryginalna. Wahadło co prawda powinno mieć ten sam wzor co srodek tarczy, ale po tylu latach użytkowania moglo zostać zamienione lub pierwszy właściciel takie sobie po prostu zażyczył od sprzedającego. Na temat werków typu SILESIA i tzw. Ślązaków lub inaczej Freischwingerów było bez liku informacji na naszym forum. Wpisz w wyszukiwarkę te hasła, a reszta Ci wyskoczy. Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/gustav-becker-piekny-slazak-kompl-przeglad-igla-i5124873355.html

aukcja zakończona powim więcej już wisi na ścianie mogę prosic o więcej iformacji na temat mojego zakupu.

Gratulacje kreon - piękny zegar, też o nim myślałem :) - jak możesz to wstaw zdjęcia zegara - niech tu zostaną

Ja myślę też nad tym:

d9bfbbd01f4df9e3gen.jpg

Nie mogę co prawda odnaleźć tej skrzyni w katalogu, więc albo jest sprzed 1912, albo też po prostu ta skrzynia nie jest przedstawiona w katalogach ? Wahadło nr 170 w katalogu z 1912, gra wzór na tarczy:

ab878ee454d57512gen.jpg

Jest też w tym zegarze gong, który znajduję w katalogu:

di-44NL0VYD.png

No  i mechanizm:

925b84fd2b44163cgen.jpg

413d9bc68ff1064agen.jpg

Myślicie, że zegar to oryginał ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają. Dzentelmeni po prostu je maja ! Ale tak po cichu, ile ma kosztowac ten Freischwinger ?

Skrzynia z "daleka" wyglada na oryginał, choć bardzo, naprawdę bardzo duza większość zegarów z odkrytym wahadlem (Ślązaków). z którymi miałem do czynienia ( i to nie tylko GB) TYLNĄ SCIANKĘ MIAŁY ZE ZWYKŁEJ SOSNY NIEOKLEINOWANEJ FORNIREM). Na Twojej fotce tylna scianka jest dębowa. Nie mogę stwierdzić na podstawie fotek czy to okleina, czy to pełny dąb. A więc skrzynia to kopia ? (jeśli tak, to naprawdę udana) A co sądza o tytm koledzy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.