Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wexy

Atlantic Worldmaster Vintage - sprawdzenie zegarka/mechanizmu/tarczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o ocenę przedstawionego na poniższych zdjęciach zegarka Atlantic Worldmaster. Interesuje mnie autentyczność mechanizmu, tarczy wskazówek itp. Zegarek widziałem na żywo, jest w ładnym stanie. Cena 500 zł.

Dziękuję

Zdjęcie 01

image.jpg

Zdjęcie 02

image.jpg

Zdjęcie 03

image.jpg

Zdjęcie 04

image.jpg

Zdjęcie 05

image.jpg

Zdjęcie 06

image.jpg

Zdjęcie 07

image.jpg

Zdjęcie 08

image.jpg

Zdjęcie 09

image.jpg

Zdjęcie 10

image.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza chyba ok. W tym przecudnej urody mechanizmie brakuje z kolei śrubki na kole naciągu. Czyli grzebane było raczej i koniecznie trzeba to przykręcić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubisz te marke..:-) :-) :-) :-)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam nic przeciwko, niektóre modele mi się bardzo podobają (beach boy, square date, wczesne worldmastery z ringiem). Ale fenomenu tej generacji "mistrza" nie zrozumiem nigdy ;)
 Firma ewidentnie poszła w cięcie jakości i kosztów, a droższego modelu atlantica nie ma, jeśli chodzi o vintage (nie licząc chrono i rzadkich cudów, rzecz jasna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mechanizm wyglada wiarygodnie, poza brakującą śrubką?

Jaki to mechanizm, model zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm to popularny FHF 969N. Wygląda ok, poza brakiem tej śrubki. A jak tam z gwintem jest to też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, o części nie będzie trudno, jeśli będą potrzebne. Atlantic nie produkował własnych mechanizmów, a ten mechanizm wkładano właśnie do tej generacji Worldmastera, jak i do dziesiątek innych zegarków różnych producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Należałoby zajrzeć pod tarczę żeby zobaczyć czy tarcza oryginał czy made in Taiwan.

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda ładnie... aż za ładnie? nie wiedziałem, że tłuką je w Azji (tzn. widziałem tylko całe podrabiane zegarki, ale to było koszmarne wykonanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebane i otwierane w dodatku suwmiarką ;). Dekiel poharatany niemiłosiernie.

Mechanizm to nic specjalnego, dostępny w wielu budżetowych zegarkach tamtej epoki FHF. Śrubę na kole naciągu dobierze Ci każdy zegarmistrz.

Nota bene, strasznie biednie wygląda ten zegarek w porównaniu chociażby z Atlanticami z lat 50. czy 60. Z ładnie opisanymi mechanizmami, fajnymi deklami.

A tarcza, nie wiem, nie znam się. Ładna jest. Ale czy oryginalna, tego nie wiem, w 100%. Raczej tak, gdyż na fotkach widać jednak jakieś felery. 

Swoją drogą, też nie rozumiem fenomenu Atlanticów ;). Zwłaszcza tak ubogich jak powyższy. 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czasach gdy luksusem były Orienty na nadgarstkach cinkciarzy i taksówkarzy, Atlantic był marzeniem na który mogło sobie pozwolic niewielu..

Sentyment....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza 100 procent oryginał.

Koronka orginalna

koperta nie chromowana.

Tylko że 500 zł za to, to trochę dużo

życie zaczyna się po 200...km/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza 100 procent oryginał.

A ja bym taki pewny nie był :)

Dla przykładu tarcza 100% made in Taiwan:

post-75614-0-25276700-1426229644_thumb.jpg

Jest wręcz identyczna z powyższą

Żeby mieć pewność trzeba zajrzeć na jej odwrotną stronę. Taiwańczycy stemplowali swoje.

Podobną pokazywał kiedyś chyba cook. Zgadza się?

Cierpię na chroniczny brak czasu... dlatego kupiłem stary zegar, żeby łapać każdą jego chwilę...
Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Z racji, że jeszcze sam nie potrafię dobrze ocenić mechanizmu itp, gdyż to początek mojej przygody z zegarkami, chciałem uzyskać potwierdzenie, że nie jest to jakiś całkowity bubel nie warty uwagi.

Nie szukam "kolekcjonerskiego" zegarka (czyt. wszystko oryginalne, tarcza bez renowacji - stary wygląd), chcę kupić zegarek do codziennego użytku z tarczą ciesząca oko (czyt. po delikatnej renowacji), z dobrze działającym oraz w miarę oryginalnym mechanizmem. Chcę mieć świadomość, że mechanizm pochodzi z tamtej epoki, ale z racji jego wieku, dopuszczam nie kompletność oryginalnych części.

Dopowiem, że zegarek mi się podoba, chyba należę do grupy ludzi zaczarowanych starymi atlanticami. Wiem, że są wersje z bardziej wyrafinowanymi mechanizmami z niebieskim ringiem - też mi się podoba. Niestety aktualnie takiej wersji nie znalazłem, a przedstawiony zegarek leży u zegarmistrza w mojej okolicy, także mogłem go zobaczyć na żywo.

Zapytam, czy cena jest ostateczna. Mam pytanie czy jest ona jakoś bardzo zawyżona?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

By nie wchodzić w przydługie wywody- daruj sobie ten egzemplarz.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie czy jest ona jakoś bardzo zawyżona?

Tak

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wysoka. Te zegarki ogólnie są za drogie w stosunku do tego, co sobą prezentują. Płacić to można za napis Omega albo Zenith, nie Atlantic czy Delbana, moim zdaniem.

Jeśli szukasz zegarka do  noszenia na codzień, to poszukaj na Allegro czegoś innego niż Atlantic. Albo bądź cierpliwy. Niekombinowane sztuki z ringiem chodzą taniej niż 500 zeta. Choć i tak są drogie w porównaniu do niemal identycznych Pallasów i innych cudów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena jest IMO zbyt wysoka, nie warto. Za takie pieniądze można kupić albo Atlantica ciekawszego i niebudzącego podejrzeń, albo zegarek innej, bardziej cenionej firmy, na inhausowym werku - trzeba być cierpliwym i szukać okazji, ale Marek może poświadczyć, że za podobne pieniądze kupowałem Omegi w stalowych kopertach i na werku 30 mm. Nie jest to oczywiście codziennością ale jednak się zdarza ;)

Choć i tak są drogie w porównaniu do niemal identycznych Pallasów i innych cudów.

Pallasy De Luxe lub Adriatica Worldchampion są zegarkami tej samej klasy, o +/- tych samych wymiarach, często na tych samych często mechanizmach, w takich samych technologicznie kopertach a jak hrabia napisał są zdecydowanie mniej cenione. Stąd też ich niższe ceny na Allegro. 

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem w trakcie polowania na zegarki Omega Cosmic/Constelation lub Longines Jamboree, ale to jak wiecie trwa.

Z powyższych wypowiedzi, wywnioskować można, że brakuje w nim śruby o czym wiem i zegarmistrz już ją zamontował, oraz że w tej cenie (500 zł) można kupić coś lepszego. Coś lepszego też szukam, wiem, że ceny Atlantic'ów są wysokie, z racji ich "popularności", jednak jeśli chcę kupić coś takiego to trzeba zapłacić, oczywiście ważne żeby nie kilkakrotnie za dużo.

Nadmienię, że Atlantic Worldmaster podoba mi się i prędzej czy później taki i pewnie ten z ringiem kupię, pytanie czy w tym przypadku chodzi tylko o cenę czy o coś więcej?

Jeśli zbiję cenę, to czy nie ma jakiś przeciwwskazań, żeby go kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadmienię, że Atlantic Worldmaster podoba mi się i prędzej czy później taki i pewnie ten z ringiem kupię, pytanie czy w tym przypadku chodzi tylko o cenę czy o coś więcej?

Jeśli zbiję cenę, to czy nie ma jakiś przeciwwskazań, żeby go kupić?

Mi też podobają się Worldmastery i nic na to nie poradzę. Tak już jest i kropka. :)

I mimo, że faktycznie są przydrogie to wiele osób mających podobne gusta je kupuje. Ja również.

Co do ceny... musiałbyś zbić prawie o połowę, żeby jako tako można było przełknąć ten zakup.

Koledzy wcześniej już radzili i ja też. Odpuść sobie ten zakup i przyczaj się na naszym bazarku. Czasem pojawiają się tam bardzo fajne i ładne egzemplarze za 3 - 4 stówki. ;)

Arkadiusz K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.