Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

88y

Zegarek z Ebay (USA) i opłaty celne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję kupić zegarek z USA na eBayu i mam pytanie odnośnie opłat celnych.

Czy ktoś kupował z USA zegarek (lub inny towar) do którego podczas zakupu doliczane są opłaty celne ?

Przykładowo na tej aukcji http://www.ebay.com/itm/Seiko-Mens-Solar-Watch-SSC143-Alarm-Chronograph-Stainless-Black-New-/171713200133?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27fae78005doliczone są dodatkowo opłaty w wysokości 41,77$ i podobno ma to pokryć opłaty celne przy odbiorze, a ja tylko odbieram przesyłkę bez formalności w UC.

Czy ktos tak kupował i czy to działa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz na tej aukcji to o opłaty się nie martwisz bo zostaną Ci one przez ebay pobrane, do Ciebie przyjedzie kurier z paczką i tyle.

W podobnym budżecie zegarków poszukałbym w Azji. Przy tej cenie zegarka istnieje możliwość, że obejdzie się bez opłat a i ceny zegarków i wysyłki w Azji lepsze.

Seiko: 6105-8110, SBDX001, 7549-7000

Citizen: 62-6198, SATELLITE WAVE AIR  CC1054 56E,  Signature Collection Grand Classic NB0046-51L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za info.

Aukcja wyżej to tylko przykład, a osobiście planuję zakup innego zegarka - Citek Signature, raczej niedostępnego w Azji (no może w Japonii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tak kupowałem i faktycznie w Polsce nie pobrano ode mnie żadnych opłat 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzało mi się kupować, także zegarki, w Stanach i gdzie indziej poza Europą. Normalnie za sprowadzany towar płacisz cło, co wymaga nieco upierdliwej, ale bez dramatu, korespondecji z Urzędem Celnym (przychodzi od nich list, można na niego odpowiedzieć mailowo, samo cło płacisz przy odbiorze przesyłki).Któryś z azjatyckich sprzedawców deklarował, że zegarek był naprawiany, hongkongskie sklepy podają zaniżoną wartość - poniżej pewnej kwoty (nie pamiętam, do znalezienia w internecie) towary nie są obciążane cłem, a często prześliźnie się i droższy.

Dwa razy kupowałem w Stanach na aukcjach, przy opisie których były podane wysokie koszty wysyłki i osługi wraz z opisem, że przedmiot jest wysyłany w programie międzynarodowej wysyłki Ebay, a koszty obejmują opłaty importowe. Faktycznie, doszło a urząd się nie dopominał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co ma VAT do zakupu zegarka na własny użytek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to, że jak zatrzymają paczkę na Urzędzie Celnym to doliczają głównie VAT i ma on 23%.

liczy się sprowadzenie spoza UE, a nie czy na własny czy cudzy użytek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótko i na temat: za Zillę z tego sklepu na ebay(229 $):

http://www.ebay.com/itm/181440901657

zapłaciłem ostatecznie 312.49 $ Płatne od razu przy zapłącie PayPalem, generuje się z automatu.

PS

Kwota cła i vatu, o którym pisze kolega wyżej, podlega poborowi od bodajże 50 $ i wyżej zadeklarowanej na przesyłce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje. Na początku kwietnia  zamówię  z USA z wysyłką międzynarodową i opłatami celnymi. mam nadzieję, że nie skończy się odwójnym naliczeniem VAT  ;)

Krótko i na temat: za Zillę z tego sklepu na ebay(229 $):

http://www.ebay.com/itm/181440901657

Jak mieszkałem w stanach to kupiłem w tym sklepie dwa zegarki (Luminoxa i Citizena) oba dotarły bez problemu, bardzo szybko,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 kwietnia zamówiłem zegarek, teraz jest już w Wielkiej Brytanii, gdzie chyba przeszedł odprawę

(Customs Cleared Apr-09-15, 09:48 AM, Feltham TW14 0LZ)

Ciekawe ile czasu potrzeba aby dotarł do Polski.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po weekendzie powinien być, z tym że nie byłbym pewien tej odprawy, w Polsce pewnie się załapie na tą właściwą...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i dzisiaj doszedł :) - dostarczony przez kuriera DHL.

Wszystko w sumie w porządku, nie było innej (drugiej) odprawy celnej.

Z tym, że po odprawie celnej skończył się w zasadzie tracking , tzn pojawiały się wpisy ale o niczym nie świadczyły. Dodatkowo wpisy pojawiały się z dużym opóźnieniem - ostatni wpis z wczoraj, a dzisiaj ok 15.00 paczka pojawiła sie u mnie w domu.

Zegarek kupiony na eBay 2 kwietnia, odebrany 15 kwietnia.

Tuesday, Apr 14, 2015
5:41 AM N/A In Transit with Destination Carrier Friday, Apr 10, 2015
2:42 PM N/A In Transit with Destination Carrier Friday, Apr 10, 2015
7:05 AM N/A In Transit with Destination Carrier Thursday, Apr 9, 2015
9:48 AM Feltham, Customs Cleared Tuesday, Apr 7, 2015
2:41 PM Erlanger, Shipped from the Global Shipping Center to International Destination Monday, Apr 6, 2015
7:08 PM Erlanger, Customs Documentation and Labeling Monday, Apr 6, 2015
6:31 PM Erlanger, Processing at the Global Shipping Center Monday, Apr 6, 2015
11:00 AM ERLANGER, KY Arrived at the Global Shipping Center-Delivered Monday, Apr 6, 2015
11:00 AM ERLANGER, KY Delivered Monday, Apr 6, 2015
4:50 AM FEDEX SMARTPOST GROVE CITY, OH In Transit-Departed FedEx location Monday, Apr 6, 2015
4:50 AM FEDEX SMARTPOST GROVE CITY, OH Departed FedEx location Monday, Apr 6, 2015
1:23 AM FEDEX SMARTPOST GROVE CITY, OH In Transit-Arrived at FedEx location Monday, Apr 6, 2015
1:23 AM FEDEX SMARTPOST GROVE CITY, OH Arrived at FedEx location Saturday, Apr 4, 2015
9:19 AM FEDEX SMARTPOST MARTINSBURG, WV In Transit-Departed FedEx location Saturday, Apr 4, 2015
9:19 AM FEDEX SMARTPOST MARTINSBURG, WV Departed FedEx location Friday, Apr 3, 2015
6:35 PM FEDEX SMARTPOST MARTINSBURG, WV In Transit-Arrived at FedEx location Friday, Apr 3, 2015
6:35 PM FEDEX SMARTPOST MARTINSBURG, WV Arrived at FedEx location Friday, Apr 3, 2015
2:12 PM HAGERSTOWN, MD In Transit-Departed FedEx location Friday, Apr 3, 2015
2:12 PM HAGERSTOWN, MD Departed FedEx location Friday, Apr 3, 2015
9:13 AM HAGERSTOWN, MD In Transit-Arrived at FedEx location Friday, Apr 3, 2015
9:13 AM HAGERSTOWN, MD Arrived at FedEx location Friday, Apr 3, 2015
3:05 AM PHILADELPHIA, PA In Transit-Left FedEx origin facility Friday, Apr 3, 2015
3:05 AM PHILADELPHIA, PA Left FedEx origin facility Thursday, Apr 2, 2015
10:16 PM PHILADELPHIA, PA In Transit-Arrived at FedEx location Thursday, Apr 2, 2015
10:16 PM PHILADELPHIA, PA Arrived at FedEx location Thursday, Apr 2, 2015
9:21 PM PHILADELPHIA, PA In Transit-Picked up Thursday, Apr 2, 2015
9:21 PM PHILADELPHIA, PA Picked up Thursday, Apr 2, 2015
6:26 PM N/A Shipment information sent to FedEx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam następujące doświadczenia:

- albo listonosz przynosi i mówi że muszę dopłacić

- albo dostaję info na e-mail że będzie dopłata

- albo dostaję info na e-mail, że muszę przedstawić dowód zakupu i na tej podstawie będzie dopłata.

dopłata to zawsze 23 % (doliczone do kosztów produktu oraz wartość wysyłki). cło przy zegarkach można w kosztach pominąć, najczęściej 4 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W

Zdarzało mi się kupować, także zegarki, w Stanach i gdzie indziej poza Europą. Normalnie za sprowadzany towar płacisz cło, co wymaga nieco upierdliwej, ale bez dramatu, korespondecji z Urzędem Celnym (przychodzi od nich list, można na niego odpowiedzieć mailowo, samo cło płacisz przy odbiorze przesyłki).Któryś z azjatyckich sprzedawców deklarował, że zegarek był naprawiany, hongkongskie sklepy podają zaniżoną wartość - poniżej pewnej kwoty (nie pamiętam, do znalezienia w internecie) towary nie są obciążane cłem, a często prześliźnie się i droższy.

Dwa razy kupowałem w Stanach na aukcjach, przy opisie których były podane wysokie koszty wysyłki i osługi wraz z opisem, że przedmiot jest wysyłany w programie międzynarodowej wysyłki Ebay, a koszty obejmują opłaty importowe. Faktycznie, doszło a urząd się nie dopominał.wt

Witam 

Mam pytanie chce zakupic zabytkowy zegar 

cena 

przesyłka

opłaty importowe

czy bede cos jeszcze płacic przy odbiorze 

pozdrawiam.

Witam 

Mam pytanie chce zakupic zabytkowy zegar 

cena 

przesyłka

opłaty importowe

czy bede cos jeszcze płacic przy odbiorze 

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.