Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gondi

Serpico y Laino

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem ostatnio u pewnego handlarza po dość wyczerpujących negocjacjach Rolexa Oyster Perpetual, vintage z lat 50-tych.Pewnie nie pisałbym o tym fakcie ale ze względu na nurtującą mnie sygnaturę "Serpico y Laino", pragnę zapytać fanów marki czy mają jakąś elementarną wiedzę związaną z ową sygnaturą. Niestety na chwilę obecną dysponuję tylko jednym zdjęciem, którego nie mogę wrzucić z pozycji telefonu gdyż nie posiadam "tapacośtam". Jedyne czego się dowiedziałem to to, że Serpico i Laino byli założycielami domu jubilerskiego "Serpico y Laino", który to znajduje się do dziś w Wenecji (z tego co pamiętam). Czy ktoś dysponuje większą wiedzą w tej materii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc Jezusie Nazarejczyku Królu Żydowski jedyne słuszne co się nasuwa to to że zegarek zrobiony był na zamówienie tego własnie jubilera - praktyka taka była szeroko stosowana już od dawna i takich przykładów choćby tu na forum jest sporo od zegarków naręcznych przez kieszonkowe kończąc na budzikach (chyba najbardziej popularne) Były one sygnowane imionami i nazwiskami jubilerów czasem nazwami warsztatów czy firm a widziałem też budziki z numerem telefonu oprócz nazwiska i imienia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Link wklejony przez cook-a aż nadto wyjaśnia sprawę  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matkoboskokochano dziękuję za uświadomienie :) Może się to wydawać oczywistą oczywistością jednak jeśli chodzi o moją osobę, to pierwszy raz spotkałem się z ową sygnaturą i wydało mi się to dosyć ciekawym elementem. Po zapoznaniu się z materiałem podesłanym przez kolegę cook, za co bardzo dziękuję, nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie-czy poza domem jubilerskim Serpico i Laino, jakieś inne podmioty sprzedawały Rolexy ze swoją sygnaturą? Czy S&L byli w tej kwestii uprzywilejowani?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję hrabio :) już nurkuję w głebiny internetów w poszukiwaniu zdjęć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno również Cuervo y Sobrinos oraz Cartier

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za kolejne podpowiedzi.

Co do Tiffany'ego to przeglądając zdjęcia dochodzę do wniosku, że sygnowali tarcze później od Serpico i Laino-wnioskuję tak po modelach. Te sprzedawane orzez Tiffany są z lat późniejszych względem tych oferowanych przez Serpico.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.