Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

gcze

Wymiana kamienia łożyskowego w movado

Rekomendowane odpowiedzi

W kieszonce movado rozleciał się  kamień łożyskowy sekundy.

movado1.jpg?m=1431894696

movado2.jpg?m=1431894696

Kamień był juz pęknięty jak kupiłem tę kieszonkę , dzisiaj jednak zauważyłem że zupełnie się rozleciał .

W jaki sposób dobrać wielkość kamienia kiedy oryginał jest całkowicie zniszczony ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zmierzyc gniazdo  i bedziesz znal srednice zewnetrzna i wysokosc kamienia. Otwor wewnetrzny kamienia bedziesz znal po pomiarze czopa. Jak widzisz to akurat jest proste. Problemem jest znalezienie takiego kamienia i jego osadzenie.Jezeli tego nie robiles , lepiej zebys znalazl kogos kto sie tego podejmie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie trochę z motyką na księżyc się rzuciłem. Zegarek jest już u fachowca, tym razem odpuszczam.

Kompletuję dopiero narzędzia powoli, a tego zegarka jednak szkoda na nieporadne eksperymenty.

Spytam jednak tak na przyszłość, czy gdzieś można zakupić takie kamienie na wymianę ?

Na 3 kieszonki jakie do tej pory kupiłem , 2 miały uszkodzone kamienie, więc ten problem będzie pewnie stale powracał.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety zegarmistrzostwo to DROGIE hobby. Wymaga takze cierpliwosci, spokoju i ....wiedzy. Czytaj forum i szperaj w internecie i w ksiazkach.

Ja swoje kamienie kupilem na e-bay'u.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie dość drogie, lista potrzebnych narzędzi jest dość spora. Powoli będę je pewnie kompletował.. z wiedzą . Gdybym tak jeszcze miał na to więcej czasu.

Dzisiaj zawitał do mnie kolejny werk z pokruszonym kamieniem, tym razem łożysko balansu. Załamać się można.

Dziękuję za odpowiedzi i cenne porady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat :)

Może ktoś opisać lub dać link jak i czym wciskac kamienie łożyskowe, ja robiłem to uciętą na płasko wykałaczką i młotkiem (zegarmistrzowskim ;) ), ale raczej słabo to idzie ;)

Dziękuję z góry za każdą odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się pod temat :)

Może ktoś opisać lub dać link jak i czym wciskac kamienie łożyskowe, ja robiłem to uciętą na płasko wykałaczką i młotkiem (zegarmistrzowskim ;) ), ale raczej słabo to idzie ;)

Dziękuję z góry za każdą odpowiedź.

Wciskarką do kamieni firmy Seitz. http://zegarkiclub.pl/forum/topic/91911-poszukuj%C4%99-wciskarki-do-kamieni-seitza/?do=findComment&comment=1012137

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.