Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ram

Stara Omega - na co uważać, który model?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

po długich poszukiwaniach idealnego modelu zegarka na spotkania biznesowe postanowiłem, że kupię starą Omegę. Jest to dość ryzykowne w związku z tym chciałem się Was doradzić na co uważać przy zakupie? 

Przeglądając setki ogłoszeń i aukcji ustaliłem, że moje preferencje są następujące:

-automat

-data

-kolor tarczy najlepiej czarny (ewentualnie biały)

-na pasku

-wypukłe logo Omega na tarczy

-oryginalne logowane szkiełko

-oryginalna klamra z wystającym logiem Omega

-oryginalna korona z logiem Omega

-mile widziane logo na deklu

-złoto 18k

-klasyczny, okrągły

-szerokość koperty 37-39mm (wiem, że niestety niespotykane :( )

-najlepiej do 5000zł

Generalnie to coś takiego:

http://allegro.pl/zegarek-omega-zlota-18k-nienoszona-komplet-75-box-i5363458018.html

Z tą różnicą, że automat i z wypukłym logotypem.

Zależy mi na tym by zegarek był klasyczny i nie tracił na wartości.

Czy jest jakaś baza Omeg z poszczególnych lat tak bym mógł sprawdzić, który dokładnie mi się podoba?

To samo odnośnie mechanizmów - sprzedawcy piszą jakie są zastosowane, ale mi to nic nie mówi. Jak rozszyfrować który jest lepszy/gorszy?

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dałeś trochę zły przykład, bo jest to Omega ręcznie nakręcana nie automatyczna, a na wartości straci pewno z 50% (bo aukcja się pewno zakończy w granicach 6000 zł) z pierwszą ryską bo już nie będzie nie noszona tylko używana do tego bez papierów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc od końca:

- prawie każda Omega vintage jest klasyczna,

- utrata wartości... szczerze mówiąc, nie radzę traktować zegarka klasy popularnej jako inwestycji,

- mechanizmy: czytaj, sprawdzaj, pytaj... bardzo dobrą opinią cieszą się chociażby werki 2xx i ich protoplaści, z kolei większa część linii 10xx nie wzbudza już zachwytu znawców tematu,

Jeśli chodzi o Twoje wymagania:

- znalezienie Omegi vintage ze złotą kopertą o średnicy 37-39mm (zakładam, że liczymy rozmiar normalnie, czyli bez koronki) to szukanie igły w stogu siana (o ile nie Mission Impossible)

- koronka i szkło to części, które się zużywają. Jeśli nie chcesz ograniczać się do wynalazków "szufladowych", nie odrzucaj zegarka z powodu stosowania zamienników. Co więcej, w zegarkach określanych jako NOS (a będących często egzemplarzami odpicowanymi na sprzedaż) też często nie znajdziesz oryginalnego szkła czy koronki,

- klamra... j.w. Jeśli się uprzesz, zawsze możesz dokupić odpowiednią klamerkę z logo,

- czarna tarcza - znakomita większość omeg vintage z takimi tarczami to lepsze lub gorsze malowanki...

Na co uważać przy zakupie? Chociażby na wypolerowane na połysk trupy i składaki, których na portalach aukcyjnych nie brakuje. Patrz na stan mechanizmu, tarczy i koperty, a w razie czego - pytaj na forum :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hil2 - nie rozumiem, dlaczego od razu ma stracić 50%? Przecież to zegarki 30-50 letnie, a nie nowe.

Wydawało mi się, że będę w stanie nawet sprzedaż taki zegarek drożej niż kupiłem za kilka lat. Ponieważ walutę zjada inflacja, robocizna przy tego typu rzeczach idzie w górę, metal szlachetny jakim jest złoto również drożeje.

Jeśli jest odpicowany, wypolerowany do sprzedaży to chyba kwestia zaniesienia go do serwisu i za 100-200zł też go tak odpicują ponownie?

- czarna tarcza - znakomita większość omeg vintage z takimi tarczami to lepsze lub gorsze malowanki...

To oznacza, że bezpieczniej jest kupić z białą? Co oznacza "malowanka"?

Obawiam się, że wiele z tych zegarków na allegro to "składaki". Tego typu zegarki chyba nie są zbyt wartościowe? Jak odróżnić, że coś jest z danym zegarkiem nie tak?

Spotykałem nawet takie oferty gdzie koperta nie była oryginalna tylko robiona osobno.

Wiecie może czy te stare Omegi mają szafirowe szkło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hil2 - nie rozumiem, dlaczego od razu ma stracić 50%? Przecież to zegarki 30-50 letnie, a nie nowe.

Wydawało mi się, że będę w stanie nawet sprzedaż taki zegarek drożej niż kupiłem za kilka lat. Ponieważ walutę zjada inflacja, robocizna przy tego typu rzeczach idzie w górę, metal szlachetny jakim jest złoto również drożeje.

Jeśli jest odpicowany, wypolerowany do sprzedaży to chyba kwestia zaniesienia go do serwisu i za 100-200zł też go tak odpicują ponownie?

To oznacza, że bezpieczniej jest kupić z białą? Co oznacza "malowanka"?

Obawiam się, że wiele z tych zegarków na allegro to "składaki". Tego typu zegarki chyba nie są zbyt wartościowe? Jak odróżnić, że coś jest z danym zegarkiem nie tak?

Spotykałem nawet takie oferty gdzie koperta nie była oryginalna tylko robiona osobno.

Wiecie może czy te stare Omegi mają szafirowe szkło?

wystarczy wejść w allegro w zakończone oferty i sam zobacz po ile schodzą w ładnym stanie bez dopisku nienoszone, może i tak jest że ktoś ma aż tyle nie noszonych Omeg 30-50 letnich bez papierów (bo to chyba normalne że w szufladzie przechowuje się sam zegarek żeby był nienoszony a pasek od niego wywala się razem z pudełkiem - które już wygląda na często używane), w mojej ocenie jest trochę jak z samochodami leciwymi z małym przebiegiem i bez jego udokumentowania. Proszę porównaj oto Omega w oryginale która nie została kupiona http://allegro.pl/zloty-zegarek-14k-omega-laleczka-doskonaly-stan-i5283129626.html

no i omega ze skopaną tarczą ale u tego sprzedawcy http://allegro.pl/zegarek-omega-zlota-14k-cudo-1969-black-mesh-box-i5199075590.html

no i masz odpowiedz co do ceny i utraty jej wartości 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradziłbym Ci nawiązać kontakt z tym sprzedawcą, to kolega z forum . Uchodzi za znawce w "temacie omeg".Twoje "konfiguracje sprzętowe" są dosyć konkretne. Coś znajdziecie, choć ze spadkiem/wzrostem wartości byłbym ostrożnym, bo chyba w tym przypadku nie o to chodzi :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupując zegarek z podlinkowanej przez Ciebie aukcji, zaczynając go nosić i próbując sprzedać stracisz, ponieważ nikt go nie kupi za taką kwotę, jaką oferują teraz nabywcy.

Innymi słowy - jeśli wartość zegarka jest podbijana przez jego stan (nowy, nieużywany egzemplarz), zakładając go na rękę automatycznie godzisz się ze spadkiem wartości.

I sprzedając w takich okolicznościach powiesz komuś, że to nówka, której nigdy nie założyłeś na rękę???

Tarcza czarna kontra biała - odnawia się rozmaite tarcze (często też oryginał jasny jest przemalowywany na czarno, "bo jest zapotrzebowanie"). Jeśli zależy Ci na kupnie zegarka z nieodnawianą tarczą, czeka Cię sporo poszukiwań.

Składaki montowane z różnych dawców też się zdarzają na rynku, ale zdecydowanie częstszą praktyką jest szlifowanie trupa (lub prawie trupa) na wysoki połysk :)

"Oferty, gdzie koperta robiona osobno" - w przypadku typowych zegarków naręcznych rzadko się to spotyka. Może masz na myśli pasówki, czyli przerabiane zegarki kieszonkowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hil2 - wytłumacz mi proszę co jest nie tak z tym zegarkiem na drugiej aukcji (nie znam się)?

k2cl - po pasku widać, że był kilkanaście razy noszony na pewno. Więc przez moje użytkowanie średnio raz na 1-2 tygodnie cena nie spadnie od razu o 50%, bo nie jest to nówka.

Wiecie może czy te stare Omegi mają szafirowe szkło? Jeśli tak, to chyba nie będzie się rysować?

http://allegro.pl/omega-seamaster-de-ville-automatic-licytacja-od1zl-i5381141896.html?ref=mainpage-observed

Coś takiego mi się podoba i chętnie bym kupił. Szkoda tylko, że nie ze złota. Odnośnie tego zegarka widzicie coś złego? Na co zwrócić uwagę? Jak analizować zdjęcia, numery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hil2 - wytłumacz mi proszę co jest nie tak z tym zegarkiem na drugiej aukcji (nie znam się)?

k2cl - po pasku widać, że był kilkanaście razy noszony na pewno. Więc przez moje użytkowanie średnio raz na 1-2 tygodnie cena nie spadnie od razu o 50%, bo nie jest to nówka.

Wiecie może czy te stare Omegi mają szafirowe szkło? Jeśli tak, to chyba nie będzie się rysować?

http://allegro.pl/omega-seamaster-de-ville-automatic-licytacja-od1zl-i5381141896.html?ref=mainpage-observed

Coś takiego mi się podoba i chętnie bym kupił. Szkoda tylko, że nie ze złota. Odnośnie tego zegarka widzicie coś złego? Na co zwrócić uwagę? Jak analizować zdjęcia, numery?

co jest nie tak z Omegą z tej aukcji? w zasadzie jest ładna poszła drożej od Omegi w oryginalnym stanie - mam wrażenie że jakby miał nieodnawianą tarczę to pewno byłaby wystawiona jako nienoszona. W mojej ocenie koperta ma polerkę idealnie odtworzoną, szkiełko nowe, koronkę nową, mechanizm wypolerowany i wypicowany i nasuwa się pytanie co się stało że tarczę trzeba było malować? a idąc tym torem jeśli dysponuje się umiejętnościami + zapasem części lub niezłym jubilerem który potrafi tak odnowić kopertę że jest praktycznie nie do odróżnienia od egzemplarza nienoszonego, to pokusił bym się o stwierdzenie że gdyby miał nieodnawianą tarczę byłaby sprzedawana jako nienoszona. Chyba że ten allegrowicz ma więcej Omeg w stanie fabrycznym od muzeum Omegi bo wystawia 1-3 Omeg co 10 dni przez co najmniej już rok(to chyba trochę miał tych nienoszonych i pewno zaraz pojawią się kolejne). Ponadto Omega z tej aukcji ma przerobioną tarczę po prostu ten model nigdy nie miał matowej czarnej tarczy (najprawdopodobniej została wykonana w chronostarze w Łodzi), a cena znacznie wyższa od egzemplarza u innego sprzedawcy w oryginale. Z innej beczki jeśli masz zamiar nosić zegarek 1-2 razy w tygodniu to raczej nie polecam automatycznego chyba że w zestawie z rotomatem, albo bez datownika bo będziesz co parę dni musiał ustawiać datę. Nie odradzam ci zakupu u tego allegrowicza przedstawiłem tylko swój punkt widzenia zegarki ma wizualnie ładne, piękne zdjęcia, nawet jak są to zegarki w mojej ocenie po "renowacji" to są niewątpliwie oryginalne - niemniej w mojej ocenie przy próbie ich odsprzedaży stracisz 50% ceny którą byś zapłacił. Egzemplarz który podlinkowałeś nie miał szkła szafirowego, modele vintage nie miały szkiełek szafirowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to rozpoznałeś, że tarcza jest po malowaniu?

To samo elementami jak szkiełko, koronka? Jak to rozpoznać - że są od innego modelu, albo nowa?

Orientujesz się jakie to są koszty by odpicować tak zegarek do sprzedaży? Np. zrobić nową tarczę, etc?

Zdecydowanie kupię od razu rotomat.

Czy powinienem się czegoś obawiać/bać kupując zegarek "po renowacji"?

Co powiecie o tym? http://allegro.pl/omega-seamaster-de-ville-automatic-licytacja-od1zl-i5381141896.html?ref=mainpage-observed

W sumie poważnie się zastanawiam czy nie kupić. Jest piękny. Bardzo podobna nowa Omega to wydatek 10-11k. Tutaj za 1/4 ceny mamy coś co prezentuje się niemal identycznie i na pewno straci na wartości mniej niż nówka.

Mam takie info od sprzedawcy:

klamra jest oryginalna Omega ale zupełnie nowa, pasek nie jest Omega ale też nowy, reszta jest 100% oryginalna od tego zegarka, nic nie jest wymienione, wszystko zachowane jak z fabryki, szkiełko zostało odpolerowane z mikrorysek, teraz jest jak nowe, przepolerowano obudowe tak aby zniknęły mikro ryski (zegarek nie miał uszkodzeń), jest to zrobione z głową, zegarek przygotowany do noszenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj ogłoszenie na forum w dziale kupię pewno ktoś przedstawi ci ofertę, czasami coś ciekawego samo pojawia się na forumowym bazarku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.