Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Angelo

Wedkarstwo-moja pasja

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Te trzy ostatnie raczej niewymiarowe. 

A ten okoń to już w ogóle maleństwo. Nic z niego się nie upichci. 

Myślę że u Niego nie ma takich wymiarów jak u nas, u nas raczej nie pływają makrele i rekiny 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bank i tam obowiązują wymiary ochronne ryb.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Ale myślę że nie takie jak u nas 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale myślę że nie takie jak u nas
To chyba jasne, przecież tam obowiązuje ruch lewostronny.

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, mario1971 napisał(-a):

To chyba jasne, przecież tam obowiązuje ruch lewostronny. emoji6.png

Po tych rekinach sądzę że Australia 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, mario1971 napisał(-a):

Tak obowiązują wymiary ochronne ryb i tak samo trzeba się do nich dostosować, nie ma zmiłuj, a jak mi się czasami trafi jakiś mały okaz to dla kotów zabieram😃 tak samo jak w PL muszę posiadać licencję jeżeli chcę wędkować na jeziorach bądź rzekach. A co do wędkowania na morzu, bądź oceanie bo też mi się zdarza to nie potrzeba żadnej licencji, mogę łowić gdzie chce, co chcę i ile chcę😃 ale wymiary ochronne dalej obowiązują chociaż na morzu nikt wędkarzy nie kontroluje to można się bawić bezstresowo

A tutaj wrzucam krótki filmik na którym widać mój kochany kuter rybacki 😁😁 miesiąc czasu go kompletowałem ale było warto😊 daje dużo radości tylko trzeba się trochę znać na morzu i dobrze obserwować 👀 odpływy, przypływy, prądy morskie i wiele wiele innych niebezpieczeństw 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Po tych rekinach sądzę że Australia 🤔🤔🤔

Oj to nie Australia za daleko trochę poleciałeś 😃 Irlandia Północna 😊 a co do tych rekinów to złowiłem je z brzegu ze skał, łowiłem na przynętę (makrela+robaki+kałamarnice) to był już Ocean Atlantycki, taka mała ciekawostka bo dopiero później się dowiedziałem, że rybacy tych ryb nie biorą wypuszczają je dlatego, że są bardzo trudne do obrobienia a pozbycie się samej skóry to istny koszmar zobacz sobie ten filmik jak to wygląda 😁 

Wyobrażasz sobie jakiego narzędzia musieliby użyć gdyby na stole leżał dwumetrowy ? 🤣🤦‍♂️

Jeśli chodzi o skórę to najprościej można ją porównać do papieru ściernego 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym sezonie będę chciał spróbować czegoś nowego, nigdy nie łowiłem na rzece i nie wiem jakich ryb mogę się spodziewać, jaką techniką łowić jakich przynęt używać itd obok siebie mam jedną rzekę i nawet jak wracam z pracy to jest tabliczka ze można łowić ryby, pytanie tylko jaką wędkę i kołowrotek musiałbym kupić do łowienia w takiej rzece jak widać na filmiku, interesuje mnie tylko spinning 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Oj to nie Australia za daleko trochę poleciałeś 😃 Irlandia Północna 😊 a co do tych rekinów to złowiłem je z brzegu ze skał, łowiłem na przynętę (makrela+robaki+kałamarnice) to był już Ocean Atlantycki, taka mała ciekawostka bo dopiero później się dowiedziałem, że rybacy tych ryb nie biorą wypuszczają je dlatego, że są bardzo trudne do obrobienia a pozbycie się samej skóry to istny koszmar zobacz sobie ten filmik jak to wygląda 😁 

Wyobrażasz sobie jakiego narzędzia musieliby użyć gdyby na stole leżał dwumetrowy ? 🤣🤦‍♂️

Jeśli chodzi o skórę to najprościej można ją porównać do papieru ściernego 

Łoo masakra, a nie idzie wyciąć fileta z tego 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

W tym sezonie będę chciał spróbować czegoś nowego, nigdy nie łowiłem na rzece i nie wiem jakich ryb mogę się spodziewać, jaką techniką łowić jakich przynęt używać itd obok siebie mam jedną rzekę i nawet jak wracam z pracy to jest tabliczka ze można łowić ryby, pytanie tylko jaką wędkę i kołowrotek musiałbym kupić do łowienia w takiej rzece jak widać na filmiku, interesuje mnie tylko spinning 

Jak tylko spiningiem, to ja używam małych błystek obrotowych ważne żeby od razu startowały i woblerów pływających 5-7cm schodzących tak do 1,5metra ,można spuścić z nurtem. Kij 2,3 do 2,6 dopasowany gramaturą do przynęt , kołowrotek myślę wielkość 2000 -3000 powinien wystarczyć. I teraz nie wiem co wolisz żyłka czy plecionka , ja do takich małych rzeczek i małych przynęt używałem żyłki 0,18mm a plecionki 00,6-00,8 i dowiązany metrowy przypon z fluokarbonu 0,20mm . W takiej rzece to pstrągi, może okoń, klenia tam nie ma. To tak z grubsza, może jakiś inny moczykij mnie poprawi.   A szukaj dołków, spowolnień, głębszej, spokojniejszej wody pod burtami brzegu, pstrągi są płochliwe i dobrze widzą. Pozdro 🤗 🤗 🤗   

Ja używam na małych rzeczkach coś takiego 🤗🤗🤗

IMG_20250602_110625.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

tabliczka ze można łowić ryby

Na pewno nie potrzebujesz żadnego zezwolenia , żeby nie było przypału???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Jak tylko spiningiem, to ja używam małych błystek obrotowych ważne żeby od razu startowały i woblerów pływających 5-7cm schodzących tak do 1,5metra ,można spuścić z nurtem. Kij 2,3 do 2,6 dopasowany gramaturą do przynęt , kołowrotek myślę wielkość 2000 -3000 powinien wystarczyć. I teraz nie wiem co wolisz żyłka czy plecionka , ja do takich małych rzeczek i małych przynęt używałem żyłki 0,18mm a plecionki 00,6-00,8 i dowiązany metrowy przypon z fluokarbonu 0,20mm . W takiej rzece to pstrągi, może okoń, klenia tam nie ma. To tak z grubsza, może jakiś inny moczykij mnie poprawi.   A szukaj dołków, spowolnień, głębszej, spokojniejszej wody pod burtami brzegu, pstrągi są płochliwe i dobrze widzą. Pozdro 🤗 🤗 🤗   

Ja używam na małych rzeczkach coś takiego 🤗🤗🤗

IMG_20250602_110625.jpg

O świetny zestaw :D a z jaka gramatura powinienem kupić wędkę do takich przynęt ? bo tak czytam i czytam i każdy pisze coś innego najczęściej spotkałem się z opinia ze do łowienia na rzece najlepiej sprawdzi się kij w rozmiarze 200-220 jeżeli jest to mala rzeka i porośnięta rożnymi krzakami drzewami itd krotka będzie łatwiej manewrować w takich warunkach i z gramatura 3-15 g oraz 2-10 g 

5 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Na pewno nie potrzebujesz żadnego zezwolenia , żeby nie było przypału???

Oj potrzebuje i będę musiał wykupić licencje :) 

W tym sezonie nie będę miał tyle czasu żeby jeździć na pontonowe wyprawy na morze a z racji tego, ze taka rzekę mam przy swojej pracy to chętnie bym spróbował, zawsze to bliżej i szybciej 

A używasz jakiś woderów specjalnych ? wchodzisz do tej rzeki czy tylko z brzegu łowisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

O świetny zestaw :D a z jaka gramatura powinienem kupić wędkę do takich przynęt ? bo tak czytam i czytam i każdy pisze coś innego najczęściej spotkałem się z opinia ze do łowienia na rzece najlepiej sprawdzi się kij w rozmiarze 200-220 jeżeli jest to mala rzeka i porośnięta rożnymi krzakami drzewami itd krotka będzie łatwiej manewrować w takich warunkach i z gramatura 3-15 g oraz 2-10 g 

Tak z krótkim kijkiem łatwiej się chodzi ale dłuższym łatwiej przynętę podać, ja osobiście mam dwa jeden 2,30 drugi 2,60 krótszy 0,5 do 6 gram a dłuższy od 3 do 14 gram i jakoś ogarniają rybki i nie słuchaj że z takim zestawem nie idzie wyholowac pstrąga 50 idzie.

Takie krótkie kije dobre są z pływadełek 😁😁😁 A i nie kupuj  czasami wklejki, tylko klasyczny tubular .

A używasz jakiś woderów specjalnych ? wchodzisz do tej rzeki czy tylko z brzegu łowisz ?

Ja w większości z brzegu tak że gumiak. A do brodzenia to bym jednak polecił spodniobuty .

IMG20230511124251.jpg

Edytowane przez TomcioMiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Tak z krótkim kijkiem łatwiej się chodzi ale dłuższym łatwiej przynętę podać, ja osobiście mam dwa jeden 2,30 drugi 2,60 krótszy 0,5 do 6 gram a dłuższy od 3 do 14 gram i jakoś ogarniają rybki i nie słuchaj że z takim zestawem nie idzie wyholowac pstrąga 50 idzie.

Takie krótkie kije dobre są z pływadełek 😁😁😁 A i nie kupuj  czasami wklejki, tylko klasyczny tubular .

Myślę, ze w tym terenie najlepiej sprawdzi się ten krótszy zestaw, rzeka ma ok. 5m szerokości wiec nie potrzebuje daleko rzucać, najbardziej mi chodzi o to żebym nie zaczepiał o rożne gałęzie itd cala rzeka po długości jest porośnięta nie chce się frustrować za bardzo :D   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Heavyweight2712 napisał(-a):

Myślę, ze w tym terenie najlepiej sprawdzi się ten krótszy zestaw, rzeka ma ok. 5m szerokości wiec nie potrzebuje daleko rzucać, najbardziej mi chodzi o to żebym nie zaczepiał o rożne gałęzie itd cala rzeka po długości jest porośnięta nie chce się frustrować za bardzo :D   

Musisz popróbować 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, TomcioMiki napisał(-a):

Ja w większości z brzegu tak że gumiak. A do brodzenia to bym jednak polecił spodniobuty .

IMG20230511124251.jpg

ta rybę złapałeś na ten krotki zestaw czy długi ?

wygląda to fajnie już zacieram ręce :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Na 2,60 i koniecznie podbierak pstrągi to wariaty 😁😁😁

4 minuty temu, Heavyweight2712 napisał(-a):

Tu na zdjęciu kijek budżetowy Mikado i kołowrotek Shimano Stradic 

IMG_20250602_172547.jpg

IMG_20250602_172602.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta fotka mi się podoba. 2 ryby na 1 zdjęciu😉

20240503_085217.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, deepex napisał(-a):

Ta fotka mi się podoba. 2 ryby na 1 zdjęciu😉

20240503_085217.jpg

Raczej pół ryby 😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):
8 godzin temu, deepex napisał(-a):

Raczej pół ryby 😁😁😁

Albo połowa psa i ryba😁😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Coś się dzieje na Odrze... Cannibale niezawodne jak zwykle.

Na dużego mały sandacz, na małego większy sumik. 😉 Niestety sumów coraz więcej.... Siódmy.... 

No i mogę polecić stinger treble - kotwica po prawej. Trzy haki do wbicia jeśli dozbrajamy gumę.

IMG_20250711_074355410_HDR.jpg

IMG_20250712_200741652.jpg

IMG_20250523_161742257.jpg

Edytowane przez markali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

K1.JPG.afb14bcee6f92a1b9e52c6a020393049.JPG

K2.JPG.aaf5368b9417a2bb4616f9beea5fb377.JPG

K3.JPG.16af1c35479e26c60ef8292341a0017a.JPG

Wrócił do wody, żywy  😁  

tapatalked

Udostępnij tę odpowiedź