Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dvolxx

EDC ~600zł automat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, to już trzeci temat mojego autorstwa, nie ukrywam, że trochę się wciągnąłem w czasomierze . Tym razem szukam zegarka na co dzień, chciałbym zasmakować automatu. Budżet niestety nie jest zbyt duży, ale mam nadzieję, że pomożecie mi znaleźć coś fajnego.

Kryteria:

- Mam spory nadgarstek, dlatego wypadałoby, żeby zegarek także był duży

- Koniecznie automat

- Nie chiński

- Będzie noszony na pasku, ale wiem, że alternatywa jaką jest bransoleta się przydaje, także w sumie może być i na pasku i na bransolecie.

- Przeszklony dekiel (Lubię)

- Bez chrono, mam już dwa, wystarczy, poza tym oprócz robienia zamieszania na tarczy do niczego się nie przydaje (zresztą z takim budżetem chrono w automacie to ze świecą szukać)

- Preferuję ciemną tarczę, ale rozważę wszelkie Wasz propozycje

- Teraz rzecz ważna - styl. Na pewno nie diver, zupełnie mi się nie podobają, może kiedyś się to zmieni. Zakładany będzie do chinosów i koszuli, ewentualnie swetra, także bardziej elegancko niż sportowo. 

- Taki jakiś niezbyt prosty. Cenię oryginalność. 

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Dvolxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś od seiko 5. Modeli jest sporo, powinieneś coś znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Autor napisał, że nie chce nurków, więc Mako i Ray, raczej odpadają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś od seiko 5. Modeli jest sporo, powinieneś coś znaleźć.

Przejrzałem chyba wszystkie i są z reguły dosyć małe.

Orient Mako i Ray są ok, ale... zastanawiam się, co autor ma na myśli pisząc "taki jakiś niezbyt prosty"... ;)

Diverom mówimy stanowcze nie, Mako i Raya znam i nie lubię. A z 'niezbyt prostym' chodzi mi o to, żeby nie był to np. surowy zegarek garniturowy.

EDIT: W sumie może być nawet surowy zegarek garniturowy, jeżeli będzie duży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może orient ER2A001B. Tylko w Polsce to raczej za 600 nie kupisz. Ale za granicą raczej tak. Są też pilotowate seiko 5 powyżej 40 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może orient ER2A001B. Tylko w Polsce to raczej za 600 nie kupisz. Ale za granicą raczej tak.

Malutki jak na pilota, szczerze mówiąc to szukam bardziej czegoś eleganckiego w typie dużego garniturowca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest pilot. On jest pilotowaty. Ciężko trafić w twój gust . :) Może pokaż poglądowo jaki zegarek Cię interesuje?

Łatwiej będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.creationwatches.com/products/orient-automatic-288/orient-automatic-es00005b-mens-watch-5081.html  <--ten jest super tylko chciałbym, kurcze, te 3 milimetry więcej, wiem, że to nietypowo dla garniturowców, bo mają się chować pod mankietem, ale mimo wszystko.

Poza tym:

http://www.ebay.pl/itm/231479482949- mały, ale fajny

http://www.orientuhren.de/product_info.php?products_id=543- mały, ale fajny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie znaleźć nie chiński automat 45mm w stylu (semi) garniturowca w cenie 600 zł.

Poszukaj pasówki na allegro albo dozbieraj do pama.

Ewentualnie poszukaj w ruskach.

Tego się obawiałem :/ Pasówka to jak dla mnie kompletne nieporozumienie, na pama mnie chwilowo nie stać, ruski vintage niezbyt mnie przekonuje. Pozostaje:

a) Wziąć jeden z trzech zegarków z mojego poprzedniego postu (skąd wysyła creationwatches? powinienem brać pod uwagę VAT?)

b ) Szukać czegoś dużego, ale w innym stylu (jestem otwarty na wszystkie propozycje)

P.S Ten ma 43mm, a ten, który wygląda na większy o dobry centymetr 43,5? 

P.S2 Dla odmiany ten Orient ma podane 45mm. Ja rozumiem, że to jest approximate, ale bez przesady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

Sądzę, że nie chodziło o radziecki zegarek vintage (nie wiem czy oprócz radzieckiego Wodołaza były zegarki większe niż 45 mm), ale o współczesne produkcje np. Vostok-Europe. Niektóre modele tej firmy np. Aviator mają dosyć duże koperty, ale też cena >1000 zł.

zobacz sobie tutaj: http://www.russtime.com/automaty-c-134.html

Często można spotkać w internecie błędnie podane wymiary zegarka, możesz poszukać na stronie producenta, ale wiadomo najlepiej to przymierzyć. Pochwal się jaką masz łapkę ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że nie chodziło o radziecki zegarek vintage (nie wiem czy oprócz radzieckiego Wodołaza były zegarki większe niż 45 mm), ale o współczesne produkcje np. Vostok-Europe. Niektóre modele tej firmy np. Aviator mają dosyć duże koperty, ale też cena >1000 zł.

zobacz sobie tutaj: http://www.russtime.com/automaty-c-134.html

Często można spotkać w internecie błędnie podane wymiary zegarka, możesz poszukać na stronie producenta, ale wiadomo najlepiej to przymierzyć. Pochwal się jaką masz łapkę ? :)

Uznałem, że vintage, bo przeglądałem Vostoki i do 600zł to raczej ciężko. W nadgarstku 20cm, napisałem, że spory, bo przeglądając tematy w większości przypadków natknąłem się na 17-18, ale ciężko mi stwierdzić jaki jest przeciętny (co nie zmienia faktu, że lubię duże zegarki).

Jak jest z tym creationwatchem? Trzeba płacić Vat czy nie?

Już znalazłem, Singapur, czyli trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam srebrnego Symphony z czarną tarczą i znaleźć nie mogę.

Jutro prawdpodobnie wezmę  FEM7P003B9 z polskiej dystrybucji. Ładniejszy niż srebrny Symphony (czarny Symphony nie ma sobie równych, ale nie zdzierżyłbym rys i przetarć na PVD), nie ma niepotrzebnych tarczy, 43mm. Minusem jest tylko brak przezroczystego dekla, ale będę musiał jakoś to przeżyć, bo przejrzałem chyba wszystkie sklepy i poza  ES00005B zaproponowanym przez Liscaka i Symphoniami nic nie wpadło mi w oko.

EDIT:

Byłem zdecydowany na Orienta, ale znalazłem  Citizena (w dziale "Jaki zegarek..."). Trochę w innym stylu, jednak coś w sobie ma. Niewątpliwym atutem jest szafirowe szkiełko i przezroczysty dekiel, niestety gorzej z ceną.

$_12.JPG

zegarek-meski-orient-classic-fem7p003b9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny ten Citek - jako EDC się nada - w polskich sieciach go nie ma? Jaki to ogólnie model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem dzisiaj 7919-thickbox_default.jpg

Citizena odpuściłem, bo raz, że drożej, dwa, żółte indeksy mi się nie podobają a białe kosztują 50$ wiecej, trzy, nie muszę bawić się z celnikami, będę miał do niego pudełko i polską gwarancję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość liscak

I git, EDC pełną gebą - jest czarna tarcza więc różne paski można dopasować (brąz, czerń), bransoletka jest też na lato np., datownik dyskretny bez dnia tygodnia to i do garnituru można założyć (pod warunkiem że będzie pasek zamiast bransy). Podoba mi się :) Jaki to model?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie FER2700BB0

EDIT:

Dzisiaj odebrałem zegarek i okazuje się, że 41mm jest optymalnym rozmiarem. Wniosek z tego taki, że dane podane na stronie producenta mijają się z prawdą i warto przymierzyć przed kupnem. Z Orienta jestem na razie bardzo zadowolony, dziękuję wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.