Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mikus1987

Pierwszy automat lub manual budżetowy

Rekomendowane odpowiedzi

@mikus1987

Napisałem Ci - w tych Thomasach siedzi mechanizm firmy Seagull. ST-16, zdaje się. Chiński mechanizm, od największego producenta. Jakościowo powinien być lepszy niż w zegarkach za kilkadziesiąt złotych. W tamtych siedzi z reguły tzw. Shanghai Standard w najbiedniejszej wersji. Tu pewnie jakaś kontrola jakości jest. I stalowa koperta. Niemniej to i tak drogo. Szukałbym, tak jak polecał Ci Sokolow, albo Parnisa (taniej) albo zegarka marki Seagull.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo:) porozglądam się jeszcze. Planuję kupić zegarek w okolicach świąt, może jeszcze jakieś ciekawe promocje będą:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze coś takiego na mechaniźmie Seagull ST1601K

post-76033-0-22027900-1442580227.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś byłem bliski zakupy tego seagulla, ale zanim się zdecydowałem przeszła mi chęć na skeletona :)

Myślę, że jest to jedna z lepszych ofert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten sam werk co w dwóch poprzednich, może ciut inna wersja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oooo, ładny zegarek:) jedynie brązowy pasek mnie odstrasza ale można zmienić:) jaki to model? to jest to?Seagull ST1601K?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten sam werk co w dwóch poprzednich, może ciut inna wersja ;)

Bo tu sie nie o werk rozchodzi, a o kontrolę jakości i tu raczej w swoich produktach Mewa nie zawiedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne. Na zegarki pod marką Seagull narzekania jest mało. O Earnshawach i Durmontach nie czytałem. Jeśli mało, to znaczy, że też mają kontrolę jakości i można brać. Ale tylko taniej niż za "prawdziwą mewkę".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi proszę, czy prawdą jest że w przypadku automatów jeśli po nocy się zatrzyma to rano najpierw nakręcamy go koronka i później sam rotorem się dokręca. To oczywiście fakt, ale czy jeśl np w ciągu dnia będę też kręcił koronką to est ryzyko uszkodzenia mechanizmu? bo w manualnych chyba można przesadzić i zerwać sprężynę a w automacie? gdybym np na rozruch kręcił np 100razy to jest jakieś ryzyko? 

albo w trakcie noszenia po południu sobie dokręcał co jakiś czas ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek ma rezerwę chodu. Jakieś 40-50h. Jeśli jest nakręcony w pełni , to nie ma prawa stanąć . Jeśli stanie po leżeniu na przykład przez 3 dni , to dla rozruchu kilka obrotów koronką i na łapkę . Resztę nakręci się sam. Automat ma sprzęgła i koronka będzie się cały czas kręcić jak będziesz nakręcał . Nie zaleca się zbyt częstego nakrecania koronką .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W automatach z ręcznym dokręcaniem jest sprzęgiełko, dzięki któremu możesz kręcić i kręcić, a sprężyny nie zerwiesz (nie ma oporu "na koniec" jak w zwykłych mechanicznych, bez automatu). Inna sprawa, że jeśli nosisz zegarek przez kilka godzin w ciągu dnia, to nie powinien przez noc stanąć. Chyba, że mowa o najtańszych (za kilka dych) chińczykach albo zegarkach starych i brudnych.

edit: o, widzę, że napisaliśmy to samo w jednym momencie, z Kolegą Egzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek planuję nosić ok 10-12 godzin dziennie. więc też się tego nie obawiam, że się zatrzyma, ale mam kilka zegarków, i będę zmieniał, więc tak czy siak będzie się zatrzymywał. Chodzi mi bardziej o to, że podoba mi się sam fakt nakręcania go ręcznie, więc co akiś czas będzie mnie korciło, żeby sobie "pokręcić" choćby kilka razy nawet jak będę go miał na łapie;) hehe może to dziwne ale to mi się właśnie w tym też podoba. A wiem, że w manualu, można coś wtdy uszkodzić. uz wiem, że w automacie nie uszkodzę:) rozumiem, że automatom nie szkodzi np to, że będą np działaly w ciągu tygodnia łącznie np 3-4 dni a 3 leżały bez ruchu? czy zdrowsze jest dla zegarka, np ciągłe noszenie, żeby się nie zatrzymywał? może dziwne pytanie, ale odnoszę np do samochodów itd. jeśli jeżdżą regulanie jest ok, jeśli jeżdżą sporadycznie szybciej się psują... w myśl zasady, że organ nieużywany zanika:) :):) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsziej trzymać automat na chodzie . Częste dokręcanie mu szkodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W manualu nakręcając nic nie uszkadzasz. Jak kręci Cię kręcenie koronką, to kup po prostu manualny zegarek. W automacie mogą się robić po latach luzy i to dokręcanie przestaje cokolwiek dawać... Mam takie zegarki. Natomiast zegarek automatyczny powinien ruszać od samego ruchu ręką, po kilku-kilkunastu sekundach. Można też kupić rotomat, ale ja osobiście nie mam. Zegarki leżą, od czasu do czasu zakładam, ustawiam godzinę, ponoszę dzień i tyle. Żeby się nie zastały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem. Czyli jak automat się zatrzyma i chcę go ubrać rano, najpierw kilka nakręceń koronką, aż tylko ruszy później ustawienie godzini i na rękę. i nosić już bez dokręcania. Chyba że się sam zatrzyma znowu leżąc np 2 dni w szafie. A czy rozruszanie poprzez chwilę poruszania zegarkiem (bez użycia koronki) ożywi go na tyle, żeby się za chwilę nie zatrzymał znowu? rozumiem, że w instrukcji każdego zegarka powinno być opisane, co dla danego jest najlepsze?:) w niektórych instrukcjach piszą, że żeby ruszyć trzeba pokręcić koronką kilkanaście razy i tyle. :) więc myślę, że to wystarczy. 

CO do manualnych, niestety te które mi się podobają, to w sumie wszytskie automaty nie manualne zegarki:( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy rozruszanie poprzez chwilę poruszania zegarkiem (bez użycia koronki) ożywi go na tyle, żeby się za chwilę nie zatrzymał znowu?

O to mi chodziło. W zupełności wystarczy. Pomachać zegarkiem kilka sekund, założyć i sam się będzie dalej nakręcał.

Wszak sporo automatów nie ma w ogóle możliwości dokręcania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz już rozumiem. Ale jeśli w instrukcji jest napisane, że można to pewnie można też i tak:) dobrze wiedzieć:) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jest możliwość dokręcania, to można. Trzeba mieć tylko świadomość, że zbyt częste dokręcanie może mieć czasem - po latach - nieprzyjemne skutki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

"Można" bo w czasie gwarancji nie powinno to wywołać negatywnych skutków. Na dłuższą metę jednak może być gorzej - zależy to od budowy mechanizmu. Np. ETA 2824 bardzo słabo znosi ręczne nakręcanie i zdecydowanie lepiej ją startować po prostu machając chwilę zegarkiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi jeszcze, w jaki sposób można sprawdzić rodzaj zastosowanego mechanizmu? gdzieś w danych producenta? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mateusz Dąbrowski

Zależy od marki. Najlepiej po sieci poszukać, bo niektóre firmy bardzo niechętnie wyjawiają prawdziwą nazwę mechanizmu w swoich dokumentach stosując własną, sugerującą manufakturowość, np Junghans.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę Ci zamieszam pokazała się ciekawa manualna propozycja od orienta . Orient monarch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.