Kieszonkowe 733 #1476 Napisano 26 Sierpnia 2019 Jeśli możesz to zrób zdjęcie z boku w takim ujęciu jak moje dla porównania 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1477 Napisano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) Już wiem, o co Ci chodziło - moje są bardziej płaskie? Chyba nie, brzeg jest trochę inny. Przy okazji zrobiłem zdjęcie drugiemu - niestety czop uszkodzony... ale wizualnie ładny i kompletny Edytowane 26 Sierpnia 2019 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zdzisiek 117 #1478 Napisano 3 Września 2019 niepospolicie nakręcany Bure ..... w środku in house Bure . śr. 53mm 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1479 Napisano 3 Września 2019 Niepospolicie, bo koperta została przerobiona. W CCCP nie takie rzeczy robiono z tym co było pod ręką 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zdzisiek 117 #1480 Napisano 3 Września 2019 Niepospolicie, bo koperta została przerobiona. W CCCP nie takie rzeczy robiono z tym co było pod ręką Wg, mnie koperta nie jest przerabiana. Brak śladów wlutowania uszka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1481 Napisano 3 Września 2019 A nity/ wkręty od środka? Robota jest dobrze wykonana, fakt.Nie widzę dokładnie - przycisk do ustawiania godziny jest lutowany? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zdzisiek 117 #1482 Napisano 3 Września 2019 (edytowane) Zawias dekla zamykającego na przeciw uszka / bindykla (czyli jak w kopertach odkrytych) . Przycisk zmiany godziny oryginalny . Nitów , ani wkrętów nie ma. Jeśli to robić to w kopercie odkrytej zlikwidować kominek , dać uszko. Wywiercić otwory na wałek i nastawianie oraz dać mechanizm od zakrytej...... bez sensu. Pochromować/niklować kopertę . Zegarać sygnowania na tarczy i koperty oba w alfabecie łacińskim.Wg. mnie to już lata 20-30`s . Bure produkował już zegarki w Szwajcarji jak sowieci go kopneli w d... z Rosji. Zostało mu trochę własnych mechanizmów to tłukł takie cudaki. Edytowane 3 Września 2019 przez Zdzisiek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1483 Napisano 3 Września 2019 Co to jest "bindykiel"? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zdzisiek 117 #1484 Napisano 3 Września 2019 Co to jest "bindykiel"?Gdzieś mi się o uszy obiło, może błędnie - uszko ( a dokładniej sam wygięty drut ) na kominku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1485 Napisano 3 Września 2019 Bigiel... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zdzisiek 117 #1486 Napisano 3 Września 2019 Bigiel... Było blisko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zaro 0 #1487 Napisano 4 Września 2019 Widać na nim ślady użytkowania. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #1488 Napisano 14 Września 2019 Pozwolę sobie jeszcze tutaj podpytać http://zegarkiclub.pl/forum/topic/178955-tissot/?do=findComment&comment=2618647 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kieszonkowe 733 #1489 Napisano 14 Września 2019 Co chcesz wiedzieć ?Ludwik Maurycy Lilpop (ur. 1845 , zm. 1905) – warszawski zegarmistrz który w tym przypadku sprzedawał Tissota.Zegarek kieszonkowy Tissot z drugiej połowy XIX wieku.Koperta srebrna z próbami rosyjskimi srebra 0,875Szkiełko bulleys prawdopodobnie nie od tego zegarka,tarcza do roboty odświeżenie i uzupełnienie, wskazówka minutowa do wymiany. PozdrawiamRoman 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #1490 Napisano 14 Września 2019 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź - czy zdobycie tej wskazówki minutowej jest możliwe czy to raczej misja niewykonalna?A może ma ktoś takową na zbyciu? Reszta aż tak bardzo nie przeszkadza Pozdrawiam Marcin. Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1491 Napisano 14 Września 2019 Fajna sztuka i do tego polonik - śmiało możesz wrzucić oprócz linka te zdjęcia i tutaj Szkoda tej tarczy (bardzo ładny wzór z przełomu wieków), pewnie ktoś kombinował z sekundnikiem. Wskazówkę zdobędziesz prędzej niż później - to wykonalne. Trzeba ja jednak dobrze dobrać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #1492 Napisano 14 Września 2019 No to hop Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1493 Napisano 15 Września 2019 (edytowane) Szkoda tej tarczy (bardzo ładny wzór z przełomu wieków), pewnie ktoś kombinował z sekundnikiem. Wskazówkę zdobędziesz prędzej niż później - to wykonalne. Trzeba ja jednak dobrze dobrać.Ja stawiam tezę że majster amator nie potrafił znaleźć drugiej śruby mocującej tarczę więc użył siły..... rozkład mocowań i przełom tarczy to potwierdza.Nie dawać zegarków amatorom!!! Wskazówka minutowa powinna być łatwa do dobrania, to stalowa igiełka z lekkim poszerzeniem na końcu. Ważna tylko średnica otworu i długość.Ta założona jest o kilometr za krótka. Edytowane 15 Września 2019 przez szalony amator 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #1494 Napisano 15 Września 2019 Na przełomie lat mógł trafić na różnych "fachowców" a teraz muszę z tym żyć - czy jest szansa na "zdjęcie poglądowe" tej minutowej wskazówki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #1495 Napisano 15 Września 2019 (edytowane) Powinno być coś takiego - w sensie długość i kształt: Edytowane 15 Września 2019 przez Grigoris1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #1496 Napisano 15 Września 2019 Ok - dzięki Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szalony amator 276 #1497 Napisano 15 Września 2019 Doniosę na kolegów.Niejaki Kiniol pokazał niedawno szufladkę pełną stalowych wskazówek. Publicznie. Chyba możesz go zapytać. Tarczę też można umyć t.j. umyć, wybielić pęknięcia i co najmniej zabezpieczyć przed nowymi odpryskami. Na tym się nie znam zupełnie, ale niejaki "Kieszonkowe" wie jak, wie czym etc. 0 What one fool can do, another can. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mercel 966 #1498 Napisano 15 Września 2019 Dzięki raz jeszcze - już pedze na pw Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1499 Napisano 15 Września 2019 Doniosę na kolegów.Niejaki Kiniol pokazał niedawno szufladkę pełną stalowych wskazówek. Publicznie. Chyba możesz go zapytać.Tarczę też można umyć t.j. umyć, wybielić pęknięcia i co najmniej zabezpieczyć przed nowymi odpryskami. Na tym się nie znam zupełnie, ale niejaki "Kieszonkowe" wie jak, wie czym etc.gaduła... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek3050 0 #1500 Napisano 18 Września 2019 (edytowane) @Grigoris1 to co pokazujesz to są rozumiem dwie różne koperty od Billoders-a ta pierwsza to chyba nie są punce srebra Angielskie przynajmniej ja się z takimi nie spotkałem na drugiej mamy literę "U" i głowę leoparda bez korony czyli wszystko w porządku Londyn 1895 rok obie koperty mają denka płaskie (przynajmniej tak to na zdjęciu wygląda) czyli tak jak pisałem można przyjąc koniec XIX w. Natomiast w "moim otomanie" koperta jest wyraźnie jajowata (wypukła) charakterystyczna dla wcześniejszych kopert a na niej są bite poza "U" niewyraźnie głowa leoparda /C/ (chyba ?? w koronie) 20190825_203133.jpg co by świadczyło że przed 1920 rokiem i moim zdaniem na górze punca /A/ popiersie Georga III - Jerzego III Hanowerskiego ostatni król Wielkiej Brytanii i Irlandii i pierwszy król Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii żyjącego w latach 1738 - 1820 hallmarks08-duty-hallmarks.jpg i bita na srebrze za jego życia. Tak samo jest z mechanizmami "ze stajni Jacota". Jacot pierwszą swoją firmę zarejestrował w 1884 co robił wcześniej nie wiem (a z moim angielskim ze studiów musiał bym się trochę napracować żeby to przeszukać) fakt jest że od 1884 roku zarejestrował kilka firm pod szyldem Billodes żeby później przejść pod szyld Zenith i zarejestrować jeszcze kilkanaście . Mechanizm który pokazujesz w trzecim Swoim zdjęciu to mechanizm Billodes który jest prawie identyczny z mechanizmem który zastosował w "moim otomanie" Dent, identyczny układ i krój płyt i mostków ale jak dokładnie się przyjrzysz różni je pewien szczegół a mianowicie w "moim otomanie" nakrywki kamieni łożyskowych są mocowane/nitowane od spodu mostka a w Twoim są przykręcane od góry śrubkami (takie rozwiązanie od spodu może świadczyć i wcześniejszym czasie produkcji).Nie upieram się przy wcześniejszym datowaniu ale "flaszkę wódki" temu kto ten problem rozwiąże. Twój INWAR kolejowy jest bardzo ciekawy - kiedyś chyba miałem coś podobnego albo przeszedł przez moje ręce. PozdrawiamRoman Witam, czy jesteś pewien że U to data? obejrzałem sporo Billodes`ów przed chwilą i wszystkie mają U. Poza tym to U jest bez ramki, myślę że to oznacza coś innego. Natomiast oznaczenie literowe pod oznaczeniem w kształcie karty (z dwoma znakami karo) zmienia się na każdym zegarku, jednak to chyba też nie jest data bo ja mam x. Korzystam z https://www.vintagewatchstraps.com/casemarks.php#britishhallmarksi http://www.silvercollection.it/englishsilverhallmarks.htmla Ty? Edytowane 18 Września 2019 przez jarek3050 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach