Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Wasyl

Jaki zegarek vintage masz dziś na ręku?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, oszolom napisał(-a):

imo mały męski.

Mam Junghansa, tyko podłużnego, ale w podobnym wymiarze i nie wiedziałem czy męski, czy damski. Idąc Twoim tropem, to mój też męski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, borewicz07 napisał(-a):

Mam Junghansa, tyko podłużnego, ale w podobnym wymiarze i nie wiedziałem czy męski, czy damski. Idąc Twoim tropem, to mój też męski.

jak podłużny podobnego rozmiaru, to tym bardziej prawdopodobne, że męski. damki to były wtedy takie tyci tyci.

a w temacie - tressa. była wczoraj. na dziś sobie wykopię coś innego, ale to potem 😜

87768678678.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Wojtbar napisał(-a):

Wyjątkowo grzeczna ta Tressa. 😉

Tak, dość mało udziwniona. Jedyne dziwactwo to pasek 16mm. 

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9g.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, oszolom napisał(-a):

9g.jpg

Jaki to rozmiar, 36?

Bardzo przypomina Omegi Seamaster z wczesnych lat '70, np. 166.032. Gdyby nie schowana koronka i zwężające się wskazówki, można by się z daleka pomylić. 

IMG_2187.thumb.jpeg.ff6ff36ba495829d3f01ba3116e24961.jpeg

Dzisiaj Mondia dostała nowy pasek. Na zdjęciu widać, że jeszcze pół milimetra szerokości by nie zaszkodziło ale o milimetr szerszy mógłby się już nie zmieścić, czyli właściwie nie wiadomo jaki założyć.

Przesądziło to, że ten się nie zwęża, tzn. ma tę samą szerokość przy kopercie i zapięciu. Zobaczymy jak będzie w użytkowaniu. 

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, ireo napisał(-a):

Jaki to rozmiar, 36?

Bardzo przypomina Omegi Seamaster z wczesnych lat '70, np. 166.032. Gdyby nie schowana koronka i zwężające się wskazówki, można by się z daleka pomylić. 

IMG_2187.thumb.jpeg.ff6ff36ba495829d3f01ba3116e24961.jpeg

Dzisiaj Mondia dostała nowy pasek. Na zdjęciu widać, że jeszcze pół milimetra szerokości by nie zaszkodziło ale o milimetr szerszy mógłby się już nie zmieścić, czyli właściwie nie wiadomo jaki założyć.

Przesądziło to, że ten się nie zwęża, tzn. ma tę samą szerokość przy kopercie i zapięciu. Zobaczymy jak będzie w użytkowaniu. 

Tak, to jest 36. W sumie mi się z omegą nie kojarzył ten zegarek. Ale omegi mnie interesują tylko te takie dziwaczne (dynamic, polaris etc.). Klasyczne jakoś mnie nie kręcą i w ogóle nie czaję tematu. Seikacza mam od lat, kupiłem go na forum jeszcze z poprzedniego konta. Razem z drugim seikaczem, takim fikuśniejszym. Poprzedni właściciel chciał zrobić z tego tutaj dawcę dla tej drugiej sztuki... Stało się inaczej. Tę drugą sztukę w końcu ktoś naprawił, tez ją miałem parę lat, ale poszła w świat, bo nie nosiłem. A ten... Dożywocie. Jeden z moich ulubionych. Głównie leży, bo przy tej liczbie wszystko głównie leży.

Odnośnie do Mondii, to wygląda dobrze. Na żywca kawałka teleskopu nikt nie dopatrzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, oszolom napisał(-a):

(...) omegi mnie interesują tylko te takie dziwaczne (dynamic, polaris etc.). Klasyczne jakoś mnie nie kręcą i w ogóle nie czaję tematu.

O ile zdążyłem poznać Twoje upodobania, to myślę że zainteresowałoby Cię "kowadło" czyli Seamaster PloProf.

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ireo napisał(-a):

O ile zdążyłem poznać Twoje upodobania, to myślę że zainteresowałoby Cię "kowadło" czyli Seamaster PloProf.

Oj tak. Zasadniczą wadą jest cena.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O taki zmęczony życiem staruszek

675678675867.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

768679789.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.10.2025 o 18:29, oszolom napisał(-a):

9g.jpg

Japońca pozłacanego raczej bym nie kupił,bo jak widać powłoka złocona bardzo cieniutka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, ekskalibur napisał(-a):

Japońca pozłacanego raczej bym nie kupił,bo jak widać powłoka złocona bardzo cieniutka.

Eh, przecież nie tylko z japońskich pazłota odchodzi. Po tylu latach ma prawo. To nie był model z górnej półki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Eh, przecież nie tylko z japońskich pazłota odchodzi. Po tylu latach ma prawo. To nie był model z górnej półki :D

Z półki też schodzi. 
Złocona koperta to w ogóle „zgniły kompromis”, ale co zrobić kiedy do niektórych zegarków to pasuje, a koperta z pełnego złota nie zdarza się często, że o cenie nie wspomnę.

IMG_2193.jpeg

- ireo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ireo napisał(-a):

Z półki też schodzi. 
Złocona koperta to w ogóle „zgniły kompromis”, ale co zrobić kiedy do niektórych zegarków to pasuje, a koperta z pełnego złota nie zdarza się często, że o cenie nie wspomnę.

IMG_2193.jpeg

Cóż, pazłota też za darmo nie była, więc te tańsze złocone nie mogły mieć jej wiele. Też bym wolał mieć same złote zegarki zamiast złoconych, ale tu z kolei jak na kruszcu przyoszczędzali, to dekle są de facto z blaszki itd. itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za to ruski nie oszczędzali.Owszem trafiały się cieniej złocone i po latach to widać,ale jak grubo złocone przynajmniej AU 10 ,a nie wspomnę o AU 20 to do tej pory koperty ładniutkie są.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ekskalibur napisał(-a):

Za to ruski nie oszczędzali.Owszem trafiały się cieniej złocone i po latach to widać,ale jak grubo złocone przynajmniej AU 10 ,a nie wspomnę o AU 20 to do tej pory koperty ładniutkie są.

Fakt, w swoich lepszych latach złota nie żałowali. A i te całe złote potrafili zrobić nielekkie. Amerykanie z kolei dawali na złocone gwarację na 10 czy 20 lat, a czesem pazłota do dziś ładna, choć wiek minął.

Edytowane przez oszolom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi