Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rk7000

Turniej W samo południe.

Ankieta dotyczy prezentacji ze str.22 tego wątku. Każdy Forumowicz typując swoich faworytów odpowiada na wszystkie 3 pytania punktowane : 1 miejsce – 3pkt. 2miejsce – 2pkt. 3 miejsce – 1 pkt.  

40 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kwiatek

W jego "militarność" nie wątpię.

Genialny zegarek :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem skofundowany tematyką następnej rundy.. :blink: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt jako zbieracz okolicznościowych możesz mieć spory dylemat wyboru kandydata - ja mam tylko jeden taki zegarek wiec problemu nie mam :P

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie dobrze że nie dotarlem do tej rundy bo ostatni okolicznościowy wymienilem na inny i nie miał bym co pokazać; chyba,że grawer na okoliczność 25 PW. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no fakt jako zbieracz okolicznościowych możesz mieć spory dylemat wyboru kandydata - ja mam tylko jeden taki zegarek wiec problemu nie mam :P

Ja to się boję takich kategorii <_< Wydaje się, że powinno być łatwiej a ostatecznie ..wychodzi trudniej (vide:giloszowane w ub.roku) Jak wiadomo, że ktoś tak jak ja kolekcjonuje dany rodzaj to nawet podświadomie rosną oczekiwania wobec takiej osoby i surowiej się ją ocenia.

Poza tym wiele okolicznościowców jest "hermetycznych". Mnie zachwyca dana okazja, jej kontekst historyczny, związanie z danym miejscem ale zegarek sam w sobie jest np. mało atrakcyjny w kwestiach turniejowych czy zawiera nadmierną zawartość kolorowych akcentów/obrazów na tarczy, które też teoretycznie obniżają jego ogólną, uniwersalną atrakcyjność w odbiorze. 

Jak żyć..? :ph34r: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to sam sobie skomplikowałeś wybór   :blink:  :D

Ja tylko powiem że dzisiejsi zwycięzcy przechodzą do wielkiego finału. W tym roku będzie to finał z udziałem 4 uczestników którzy zaprezentują zegarki w dwóch kategoriach.

Ale żeby nie było tak łatwo, lekko i przyjemnie to będzie jeszcze jedna niespodzianka - o tym napiszę jak będzie znany skład finału.

Oczywiście finalistów będą oceniać Forumowicze w ankiecie a nie jak do tej pory Jurorzy :)

Tymczasem dziś o 21.00 czyli "W samo południe"   runda IV

Zapraszam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te akurat tarcze są z gatunku tych "niepękających" no i to są tarcze od wczesnych 1GCzZ

Może w dzień uda mi się zrobić lepsze zdjęcia. Oczywiście nie upieram się że  nie była pokryta lakierem, zwłąszcza inne moje starsze 1GCzZ mają troszkę inne tarcze choć też te niepękające. 

A wracając do turnieju to tradycyjnie proszę o wstrzymanie się z komentarzami do czasu pojawienia się ostatniego zegarka :)

Wygląda na to że powaga rundy przyciągnęła wszystkich przed monitory :)

Dziś wystawiacie sami swoje perełki, czekam niecierpliwiie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe co dziś zobaczymy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta Olimpijska!

Bardzo ceniony przeze mnie zegarek łączący w sobie aż dwa nurty – zegarków okolicznościowych i zegarków „sportowych”.

Ponadto same Igrzyska Olimpijskie w Moskwie w 1980r. to okoliczność nad okolicznościami. Nie tylko przykuwająca uwagę całego świata w tamtym czasie ale też de facto generująca konsekwencje ciągnące się latami (rebojkot IO w Los Angeles w 1984 czy powstanie kolejnego cyklu wielkich imprez czyli Igrzysk Dobrej Woli - Goodwill Games)

post-60300-0-32282800-1450036578.jpg

Dodatkową wartość tego zegarka tworzy też specyficzna, dodatkowa marka jaką on reprezentuje - „Олимпийские” !

Jak też jego ogólna uroda. Logo igrzysk było dodawane do tarcz różnych zegarków ale w tym konkretnym modelu ogólna kompozycja wyszła szczególnie imponująco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kategoria przysporzyła mi problemu. Nie zbieram zegarków okolicznościowych i nie mam ani jednego. Miałem poddać tę rundę walkowerem ale pomyślałem o jednym z moich rarytasów który został stworzony na jedną konkretną okoliczność: Pierwszy lot człowieka w kosmos!

12 kwietnia 1961 roku, godzina 06:07 GMT, Bajkonur, ZSRR. Za sterami startującego Wostoka 1 znajduje się człowiek przechodzący do historii - Jurij Aleksiejewicz Gagarin.

Ma na przedramieniu zegarek Szturmańskie specjalnie wyprodukowany na tą misję.

Dokładnie taki jak mój. :)

post-49869-0-60085700-1450036090_thumb.jpg

Sorry za jakość zdjęcia ale jedyny czas kiedy mogłem zrobić fotkę to była 8 rano i totalna szaruga za oknem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisał Gregorian - to trudna runda jest. Okolicznościowce mają to do siebie, że często są atrakcyjne kolekcjonersko, lecz co najmniej dyskusyjne wizualnie. Aby pogodzić ogień z wodą proponuję jedną z żelaznych pozycji każdego miłośnika Rakiet. Blask bijący z tarczy to oczywiście zapowiedź olimpijskieg złota, chociaż dla mnie równie urokliwa jest wersja w złoconej kopercie. No ale srebro wybrał Kwiatek B)

olimp%20sr3_zpsahem1qx4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna kategoria i znów dylemat: olimpijczyki z Moskwy 80, Desert Storm,  czy może wreszcie sputnik…?

Po rozważeniu wszystkich ZA i PRZECIW padło na

Rakietę tematycznie związaną z radzieckim programem antarktycznym.

Na tarczy przedstawiony jest kontur Antarktyki na której umieszczone są czerwone punkty symbolizujące radzieckie stacje badawcze. Obok znajduje się napis: Советскaя Антарктическaя экспедиция

Dodatkową gratką kolekcjonerską w przypadku tego modelu jest 24-godzinny mechanizm a sam zegarek nie jest widywany w sprzedaży zbyt często.

post-31719-0-15977400-1450036654_thumb.jpg

post-31719-0-29078400-1450036662_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kolejna runda do której dosyc długo wybierałem zawodnika. Wybór był bardzo trudny tym bardziej że sporo zegarków tzw. okolicznościowców to nie zegarki wydane z jakieś okazji ale wyprodukowane dla jakiegoś zakladu czy tez przedsiębiorstwa.

Wybierając zegarek mam nadzieję że uniknę jakiegoś dubla np. Wostoka z papiezem czy też jakiegoś olimpijczyka lub Pieriestrojkę.

Postanowiłem wystawić zegarek który pokazywałem niedawno. Zegarek który został wyprodukowany z okazji jednego z ważniejszych wydarzeń w historii ZSRR a mianowicie z okazji  "I lotu człowieka w Kosmos ".

Zegarek został wydany w 30 rocznicę tego wydarzenia. Dosyc rzadki zegarek w oryginalnym  stanie.

DSC_0002.JPG

DSC_0006.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do dzisiejszego boju wystawiam mój jedyny okolicznościowy zegarek czyli kieszonkowa rakieta wydana z okazji mistrzostw w pięcioboju nowoczesnym

post-34995-0-51543700-1450036467_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziś do boju wystawiam innego przedstawiciela bloku wschodniego - okolicznościową Ruhlę World-Cup Mexico 70. Zegarek jak na swoje lata i raczej mniej cenionego producenta - w bardzo dobrej kondycji z piękną chyba "seledynową" mieniącą się tarczą. :)

Pozwolę sobie przypomnieć, że w Meksyku odbyły się w 1970 roku IX Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej. Polska, pomimo że miała w składzie Włodzimierza Lubańskiego i Kazimierza Deynę nie awansowała do finałów. Tym razem lepsi od nas w rozgrywkach grupowych okazali się Bułgarzy, wyprzedzając nas o jeden punkt. Te mistrzostwa wygrała Brazylia z Pele w składzie.

Jako ciekawostkę napiszę, że Polska jako jeden z dwóch europejskich krajów (drugim była Albania), jedyny raz w historii nie zdecydowała się na zakup transmisji z mistrzostw świata. :blink:

post-27093-0-32866100-1450036666_thumb.jpg

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że nie było jeszcze zegarków z DDR a wolno,pozwolę sobie zaprezentować dość pospolitego Glashutte Spezichron ale w wersji jednak rzadkiej,mianowicie jako nagroda za 30 lat pracy dla Ministerstwa Spraw Wewnętrznych krótko mówiąc STASI ;)glashutte%20prz%C3%B3d%20now.JPGgllashutte%20ty%C5%82%20nowy.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregorian - przeglądałem dziś Twoją stronę na F i przez sekundę pomyślałem, że wystawisz rakietę...... No ale moją wybrał Kwiatek. Więc Kwiatek........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gregorian - przeglądałem dziś Twoją stronę na F i przez sekundę pomyślałem, że wystawisz rakietę...... No ale moją wybrał Kwiatek. Więc Kwiatek........

Kwiatek do zwolnienia! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czapki z głów Panowie!!!! Widzę, że w prezentowanych zegarkach pojawiły się trzy nurty:

1) Zegarki typowo okolicznościowe (np. Moskwa 80)

2) Zegarki związane z jakąś okolicznością, ale nieco bardziej rozciągniętą w czasie

3) Zegarki z dedykacją

Wszystkie piękne... :wub:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który to już raz..... Antarktydy zazdroszczę bo nie mam, Gagarina też, szturmańca też :( - no i tego świetnego GUBa..... Oj dużo do zebrania....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Bez takich mi tu proszę! :P;)

Po prostu Gregorian i yorki dostaną maksymalną liczbę punktów! A Wy nie :P :P :P

Fantastyczne zegarki Panowie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że jeden z jurorów już swoim surowym okiem ocenia nasze maszyny. :)  Mojego starego purchla raczej krytycznie...No cóż...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.