Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

GraX

Atlantic seagold prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Drodzy forumowicze co sadzicie o tym zegarku? Wiem ze fotki nie sa najlepszej jakosci ale moze dadza rade? http://allegro.pl/zegarek-atlantic-95743-65-31-zlota-koperta-pr-585-i5844562309.htmlcena nowego egzamplarza to okolo 6000zl tutaj jak widac praktycznie polowa tej kwoty, nie wydaje sie wam to moze troche podejrzane? Nie moge tez nigdzie znalesc jakichs aukcji zakonczonych z podobnym modelem, gdzie moge jeszcze poszukac poza slynnym allegro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze nigdy nie kupowałbym zegarków od LOOMBARD bo ich oferty to przeważnie solidnie zmęczone przez życie, słabo sprawdzone (o ile w ogóle) egzemplarze, które już na zdjęciach wyglądają jakby coś je zjadło i wypluło. Tutaj jak rozumiem najbardziej kusi Cię to, że zegarek jest ze złota, a cena prawie o połowę niższa, niż za fabrycznie nowy?

Po drugie nie kupowałbym akurat używanego Atlantica w złocie (a już tym bardziej w tym stanie), gdzie w tej cenie (ok. 3500zł) można dostać inne używane zegarki w złocie bardziej znanych marek. Jak Ci się poszczęści i będziesz miał nosa, to i mechaniczną Omegę dostaniesz w tej cenie (ale tutaj sprawa jest często śliska, bo na Allegro często wystawiane są składaki i reanimowane "trupy" - mimo wszystko warto się chociaż rozejrzeć).

Jak dla mnie przedstawiona oferta nie jest specjalnie atrakcyjna. 15 gram złota w cenie złomu złota to jest obecnie jakieś 1100zł. To znaczy, płacisz 2100zł za sam zegarek, czyli za jego mechanizm, markę i ogólny stan (a tu ani mechanizm [ETA-2824-2], ani marka, ani tym bardziej stan nie powala).

Generalnie, jakbym chciał kupić używany zegarek w złocie, to rozejrzałbym się za używkami np. od Tissot, czy Doxy, a może nawet radzieckimi Poljotami i to w cenie do ok. 1500zł. Za pozostałe 1700 kupiłbym nowy zegarek automatyczny w stali i w ten sposób upiekł "dwie pieczenie na jednym ogniu". Ale to ja.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena tego atlantica zbyt atrakcyjna nie jest .

Myślę tak kolega wyżej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje bardzo za opinie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się nie do końca zgodzę z opinią @MasterMind

Po pierwsze nie można generalizować, że rzeczy z lombardu są "zmęczone". Mają słabą jakość zdjęć, bo robią je sprzedawcy w danym lombardzie, a nie profi-handlarze zegarkami. Nie raz oglądałem rzeczy z lombardów i też kupowałem - stan bywa na prawdę różny, często zdarzają się rzeczy nowe. Pracownicy lombardów też nie są zbytnio skłonni do przyjmowania szrotu tylko rzeczy w jak najlepszym stanie, żeby w razie konieczności można było je upłynnić w jak najlepszej cenie.

Po drugie, Seagold jest dość dużym zegarekiem i złota jest tam moim zdaniem więcej niż 15 g

Po trzecie - nie wiem dlaczego doradzasz Doxę czy Tissota zamiast Atlantica? Dla mnie to podobna półka

Po czwarte - tutaj jest ETA 2824, która jest prostym/niedrogim mechanizmem ale dobrym, dość punktualnym i na pewno nie można go porównywać do starego Poljota.

Po piąte - cena 3500 - kto powiedział że nie można negocjować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegarek nie jest w złym stanie- zdjęcie zrobione z lampą

poza tym złoto to nie stal

te zegarki zbyt często nie pojawiają sie z drugiej ręki bo są drogie.

jakiś czas temu był podobny na alledrogo i sprzedał się jakieś tysiąc taniej od tego z lombardu więc cena d...y nie urywa

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Ja na zdjęciach, pomimo słabej jakości, dostrzegam mocno zmęczoną kopertę, której przydałaby się już polerka (wiadomo, złoto łatwiej się rysuje).

2.Druga sprawa - zegarek sprzedawany na znoszonym pasku nieoryginalnym (Alfa), a to dodatkowo świadczy o dłuższej historii użytkowania zegarka. 

3. Waga się zgadza +/- 1g. Nowa koperta w tym Seagoldzie waży pomiędzy 15-17g.

4. ETA 2824-2 to standardowy mechanizm w zegarkach szwajcarskich do pewnej ceny, dlatego napisałem, że "nie powala". Po prostu kupując zegarek za nowości za +7 tyś złotych (wiem, wiem w złocie...) można już wewnątrz znaleźć coś ciekawszego. Druga sprawa jest taka, że Atlantic raczej montuje te uboższe wersje ETA 2824-2. PS: Z tym Poljotem to pisałem o osobistych gustach. Porównywać radzieckich mechanizmów z ETA 2824-2 nie zamierzam, ale można z powodzeniem czerpać radość z użytkowania takiego doprowadzonego do punktualnego chodu staruszka - za cenę o wiele niższą (wraz z ew. naprawą) niż 3200 zł. No i ma się na ręce kawałek historii - ale tu znów o gustach...

5. Polecam szukanie używanych Tissot i Doxa nie ze względu na wyższą półkę, a ze względu na często pojawiające się oferty takich zegarków w pełnym złocie, nie przekraczające 2000 zł. Są co prawda często mniej masywne i trzeba się przyglądać tego typu aukcjom pod kątem "uwaga - reanimowany trup", ale tak jak kolega biedronsky  znajduje godne uwagi oferty na LOOMBARD - tak i analogicznie w tej sytuacji - coś ciekawego można znaleźć.

6. Ja, osobiście, z LOOMBARD mam złe doświadczenia, począwszy od obserwacji aukcji, po udział w nich, wiec piszę o własnych doświadczeniach, subiektywnie - podpisując się pod tym - nie oczekując z kolei, że wszyscy ludzie mają takie same doświadczenia :)

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuj negocjować, jak się podoba, poproś o lepsze zdjęcia (np. niech założy na nadgarstek i na zewnątrz lombardu cyknie parę fotek). To nic trudnego. Choć kiedyś poprosiłem o ładniejsze fotki, to powiedziano mi, że te wg. mnie "złe" innym wystarczają. Taa... Wystarczy rzucić sikora na biurko. Cyk, cyk, cyk. 3 fotki są. Chyba, że robią je aparatami na kliszę :) :). A tak na poważnie, to jak pisałem, nic tylko pytać, dzwonić. Jednak uważam, że w tej cenie mógłbyś dostać coś szlachetniejszego (vintage), co raczej nie traci na wartości.

Zresztą skopiuj do google Atlantic 95743.65.31. a zobaczysz po ile nówki chodzą.

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widzialem gdzies nowke za okolo 5tys.

Z vintage tissotem i doxa w zlocie jest taki problem ze nie trafiaja sie zbyt czesto taak jak ten atlantic w przyzwoitym stanie.

Wiekszosc tych zegarkow ponizej 2tys to sa kombinowane sztuki a ladne stoja sporo drozej. Bywaja oczywiscie okazje ale to juz inna bajka.

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.