krondar 3501 #1 Napisano 29 Grudnia 2015 Witam,Jako że ostatnio po głowie chodzi mi coś niedrogiego w klimacie militarnym, moje oko zatrzymało się na taniutkim Seiko SNK805. Zegarek fajny, rozmiar całkiem ok, stalowa koperta. Słowem - jestem za Potem jednak natknąłem się na SNZG09K1, jego hmm... starszego brata. No i tu pojawiły się pytania i wątpliwości... Różnice których się dopatrzyłem to:Rozmiar (37 vs 41) Wodoszczelość (3 bar vs 10 bar) No właśnie... werk. (7S26 vs 7S36)ad 1) Jako że mam nieduży nadgarstek rozmiar nie robi mi tu różnicy. Oba będą ok.ad 2) Wodoszczelność. Nie będę w nim pływał, nie będę się z nim kąpać. Co najwyżej może na niego popadać deszcz, albo bryznąć woda przy myciu dłoni. I to wszystko. Do pływania mam już zegarki z wodoszczelością 10 Bar+ Ba! Jestem przyzwyczajony do noszenia klasyków które mają zerową wodoszczelność i trzeba na nie uważać, więc od zegarka do noszenia do pracy/na spacer nie wymagam zaworów helowych ;-)ad 3) No właśnie zostaje werk.. i tu nie wiem co robić i moje pytania: Czy tak realnie są duże różnice między 7S26 a 7S36? Poza dwoma kamykami więcej ofkors. Czy warto w moim przypadku płacić 2x tyle za zegarek z 7S36? Nie będzie to mój jedyny zegarek, bo mam ich trochę na wszelakie okazje, także codziennie (poza fazą wstępnego zachwytu oczywiście ) nosić go na pewno nie będę - raczej tak realnie co kilka dni. Podpowiecie coś skołowanemu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldek1988BDG 9 #2 Napisano 29 Grudnia 2015 SNK805 miałem i jest naprawdę malutki (przynajmniej dla mnie) ale, skoro nie robi ci to różnicy to nieważne.Odnośnie mechanizmu, jak nie jesteś jednym z nielicznych forumowych purystów dla których jakieś tam minimalne odchyłki czasowe za szybko/za wolno +/- ileś tam sekund 1-2-3-4 na dobę, to także według mnie bez różnicy który wybierzesz.Ogólnie byłem zadowolony z SNK805 b.ładny wizualnie i wykonanie także na plus. Jedynym mankamentem była rzeczywiście wielkość jak dla mnie za mała, zegarek gubił się na ręce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krondar 3501 #3 Napisano 29 Grudnia 2015 SNK805 miałem i jest naprawdę malutki (przynajmniej dla mnie) ale, skoro nie robi ci to różnicy to nieważne.Odnośnie mechanizmu, jak nie jesteś jednym z nielicznych forumowych purystów dla których jakieś tam minimalne odchyłki czasowe za szybko/za wolno +/- ileś tam sekund 1-2-3-4 na dobę, to także według mnie bez różnicy który wybierzesz.Ogólnie byłem zadowolony z SNK805 b.ładny wizualnie i wykonanie także na plus. Jedynym mankamentem była rzeczywiście wielkość jak dla mnie za mała, zegarek gubił się na ręce. Rozmiaru się nie boję, 36tki na moim nadgarstku wyglądają ok więc tu naprawdę nie ma stresu :] Za to 44+ to dla mnie mega busola, więc raczej w stronę 36 - 42 muszę się skłaniać. Odchyłka dobowa nie przeszkadza - to mechaniczny zegarek, jak będzie robił 30 sek na dobę, to go co dwa dni cofnę, albo pogonię o minutę i problem z głowy :-) Nie zyję wg. stopera 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldek1988BDG 9 #4 Napisano 29 Grudnia 2015 Co do jakości wykonania myślę że oba będą na podobnym poziomie. Także zostaje kwestia ceny w twoim wypadku i decyzji. Jak to mówią będzie pan zadowolony. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krondar 3501 #5 Napisano 29 Grudnia 2015 Co do jakości wykonania myślę że oba będą na podobnym poziomie. Także zostaje kwestia ceny w twoim wypadku i decyzji. Jak to mówią będzie pan zadowolony. Dzięki za podpowiedzi Czyli jeśli werk na podobnym poziomie - skłaniam się do SNK805 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 768 #6 Napisano 29 Grudnia 2015 ja bym wziął tego, który bardziej się podoba, wg mnie SNK ładniejsze a jak rozmiar nie przeszkadza to wybór jest jeden nie wiem dokładnie czym się różnią mechanizmy ale różnice chyba można pominąć, wytrzymałość pewnie na takim samym poziomie, domyślam się że odchyłki tak samo a ew różnice można zrzucić na regulację w fabryce 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krondar 3501 #7 Napisano 29 Grudnia 2015 ja bym wziął tego, który bardziej się podoba, wg mnie SNK ładniejsze a jak rozmiar nie przeszkadza to wybór jest jeden nie wiem dokładnie czym się różnią mechanizmy ale różnice chyba można pominąć, wytrzymałość pewnie na takim samym poziomie, domyślam się że odchyłki tak samo a ew różnice można zrzucić na regulację w fabryce Popieram i byłbym skłonny stwierdzić że SNK jest zdecydowanie ładniejsze! Ok, w takim razie poszukam SNK, szkoda że nigdzie w Gdańsku ich nie ma i trzeba zamawiać. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldek1988BDG 9 #8 Napisano 30 Grudnia 2015 Na naszym rodzimym serwisie aukcyjnym często gęsto można dostać nawet używany egzemplarz w super stanie, jeżeli oczywiście komuś to nie przeszkadza. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kostropaty 15 #9 Napisano 30 Grudnia 2015 Jesli jestes przyzwyczajony do mniejszych zegarkow to mysle ze SNK bedzie ok. Ja dokupilem do swojego SKX009 takiego SNK i piewsze co mnie troche odrzucilo to waga - jest bardzo lekki i nie czuje go na rece. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach