Daito 6071 #1 Napisano 2 Stycznia 2016 Zegarek Vratislavia Conceptum seria 3 wersja niebiesko-białaMechanizm – kwarcowa Miyota 6S21Koperta stalowa – częściowo szczotkowana, częściowo polerowanaŚrednica 42mm – od ucha do ucha 46mmMiedzy uszami 20mmWysokość – 12mmSzkło szafirowe z wewnętrznym ARWR – 100MCena zakupu 660zł + 200zł meshZegarek Enigma – wersja z „Białą tarczą”Mechanizm Seiko TMI VK64Koperta – częściowo szczotkowanaŚrednica 43mm – od ucha do ucha 49mmMiędzy uszami 22mmWysokość 13mm (do „czubka” szkła 16,2mm).Szkło szafirowe wypukłe z wewnętrznym ARWR – 200MCena zakupu 850zł + 100zł meshO zaletach nie ma co pisać bo oba zegarki są świetne, na tyle że pomimo iż nie przepadam za chrono, podobnie rzecz się ma zegarków zasilanych baterią, a oba raczej zostaną w mojej skrzynce na dłużej.Wady:VC - dość ostre krawędzie bezela oraz wykończenia uszu, szczególnie daje się to we znaki gdy zegarek "okrywa" mankiet jedwabnej koszuli, albo "ortalion" puchowej kurtki.Kolejnym minusem w/g mnie są napisy w języku angielskim, a już szczególnie drażni mnie "Heritage chrono" - bo nie bardzo wiem o czyje dziedzictwo chodzi w tym przypadku... Enigma - wydaje mi się że otwory osi wskazówek sub-tarczy powinny być mniejsze deczko - ale nie razi to jakoś szczególnie w oczy, sam zwróciłem na ten fakt uwagę dopiero po przeczytaniu posta któregoś z forumowych kolegów.Reasumując - warto mieć oba te zegarki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość AdamB #2 Napisano 2 Stycznia 2016 Jedyne do czego można się przyczepić to małe pushery w Enigmie, w VC jest to lepiej przemyślane. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 89342 #3 Napisano 2 Stycznia 2016 I obydwa Imo w najfajniejszych wersjach 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sanik 86968 #4 Napisano 2 Stycznia 2016 Na zdjęciach porównawczych widać, że Enigma to niezły grubasek. Czy ma obrotowy bezel? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
muchacho_ 2375 #5 Napisano 2 Stycznia 2016 Ma, nawet calkiem przyjemnie klika Do pelni szczescia brakuje ceramicznej wkladki 0 Instagram - Lug2Lug Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 6071 #6 Napisano 2 Stycznia 2016 Na zdjęciach porównawczych widać, że Enigma to niezły grubasek. Czy ma obrotowy bezel? Pisałem już "gdzieś kiedyś" że to dwa zupełnie inne zegarki - Enigma jest taka - jak to powiedziała moja Szanowna Koleżanka Małżonka - "jest męskim zegarkiem a VC... jakby nieco mniej"... Co w podtekście znaczy że będzie chciała VC ode mnie pożyczać... Tak bezel jest obrotowy i pracuje całkiem przyjemnie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach