Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Plan 9

Atlantic Milano - pamiątka

Rekomendowane odpowiedzi

Oto w me niecne ręce, w trakcie wizyty u rodziny, wpadł totalnie przypadkiem (na zasadzie "o, ty się zegarkami interesujesz, to masz bo mi się w szufladzie poniewiera") Atlantic Milano. W trakcie wybadywania historii wyszło na jaw, że to praktycznie członek rodziny, przechodzący z pokolenia na pokolenie, to nie wypada inaczej, niż przywrócić mu blask.

Od razu trafił na przegląd, czyszczenie i smarowanie werku. Z opinii zegarmistrza wynika, że pod względem mechanicznym wszystko jest z nim w porządku. Ale...

No właśnie - popatrzcie na zdjęcia.

u6AsJV.jpg

Na pierwszy rzut oka jest nieźle. Ale tylko na pierwszy. Koronka zła...

rKRIPm.jpg

Wżery w kopercie.

QFvrJg.jpg

Duże i dużo ich.

Plany na przyszłość:

0. werk, tarcza i wskazówki zostają jak są.

1. koronka (zapytanie do kolegi Ulan wysłane)

2. wyszukanie odpowiedniego ubranka (to nato to tylko na chwilę)

3. polerka dekielka magiczną ściereczką

5. (najtrudniejsze) renowacja koperty.

Tu zwracam się do mądrości forumowej - czy znacie godnego polecenia chromiarza w Warszawie (mój zegarmistrz kiedyś miał, ale człowiek już zamknął usługi) lub działającego wysyłkowo?

Ostatnie wpisy sprzed pół roku chwaliły Chronostar w Łodzi. Czy może macie jakieś nowsze wieści?

Wiem, że na popularnym portalu na "a" można zakupić stalówkę, ale nie o to chodzi. A może ktoś z was ma przez przypadek kopertę w dobrym stanie?

O postępach w pracy będę donosił na bieżąco.

- Czas? Czas jest najprostszą rzeczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje z tym chromowaniem bo o dobrego fachowca ciezko. Za to jest mnostwo partaczy niestety... Tarcza jest w bardzo dobrym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oddasz kopertę Głowackim, otrzymasz ją z oszlifowanymi kantami na kształt beczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oddasz kopertę Głowackim, otrzymasz ją z oszlifowanymi kantami na kształt beczki.

No właśnie za dużo takich opinii na forum było aby ryzykować.

W czwartek będę dzwonił do Chronostar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update 1:

Zegarek rozebrany i koperta gotowa do wysyłki.

Kontakt z Chronostar nawiązany i sesja chromowania umówiona.

Siadłem sobie z Cape Codem i dekielkiem. Efekt poniżej.

mafk8g.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstaw koniecznie fotke po chromowaniu bo jestem bardzo ciekawy jak w Chronostarze to zrobia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta ma widoczne ubytki, więc aby ją odnowić należy odciągnąć elektrochemicznie starą powłokę. Oszlifować/wypolerować równając powierzchnie. Ubytki punktowe może da się uzupełnić. Położyć kąpielą nowy chrom. Nie spodziewaj się po renowacji, że przedmiot będzie idealnie taki sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta ma widoczne ubytki, więc aby ją odnowić należy odciągnąć elektrochemicznie starą powłokę. Oszlifować/wypolerować równając powierzchnie. Ubytki punktowe może da się uzupełnić. Położyć kąpielą nowy chrom. Nie spodziewaj się po renowacji, że przedmiot będzie idealnie taki sam.

Cudów się nie spodziewam. Ani wyglądu NOSa

Niestety stan koperty w obecnym stanie powoduje, że pozostawienie jej "jak jest" prowadziło by do jej dalszej degradacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie ruszał koperty.

To co uzyskasz nie będzie przypominało oryginału.

Teraz masz ostre krawędzie.

Po "renowacji" wyjdzie" malowana lala z krągłymi boczkami.

O wiele lepiej sprawdza się polerowanie starej koperty chromowanej pastą ścierną 2000, czy chociażby tym Twoim magicznym Cape Codem.

Wżery by się nie pogłębiły gdybyś nie używał zegarka na: budowie, na basenie i na siłowni, itp

Szkoda, że to ruszyłeś.

Czekam na efekty.

Lubię stare zegarki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta wróciła z Łodzi.

Czas na podsumowanie.
Pomimo zdobycia od kolegi Ulan pasującej wyglądowo koronki, docelowo okazało się że nie pasuje. Przy poprzedniej zmianie koronki było coś kombinowane z wałkiem. Ogólnie zegarmistrz nie wyglądał na zadowolonego z roboty kolegi po fachu.

Zdjęcia całego zegarka poniżej - sami oceńcie.
(niestety brak talentu fotograficznego i kot, który "pomagał" nie wpłynęły pozytywnie na jakość).

Kanty (widać zaokrąglenia)

efs60z.jpg

Widok od strony koronki (dla porównania z poprzednim stanem)

2v3pqvp.jpg

Kolejne porównawcze (na teleskopy proszę nie zwracać uwagi)

2gtbx29.jpg

Widok ogólny (mi się efekt podoba)

24e8gon.jpg

Na koniec, tradycyjne nadgarstkowe (będzie lepsze światło i brak kota, to podmienię na ładniejsze)

2e30ax0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Koronka zupełnie nie z tego okresu, poszukaj w Nietypowych Atlantikach tego modelu, zobaczysz koronkę grzybek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi osobiscie sie podoba - widzialem  duzooo gorzej pochromowane koperty. wzery z tego co widze tez zlikwidowane sa. Pasek pasuje pod kolor tarczy - fajnie to wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koronka zupełnie nie z tego okresu, poszukaj w Nietypowych Atlantikach tego modelu, zobaczysz koronkę grzybek.

Xylog, ale ja wiem o tym i nawet napisałem. Nawet mam kształtem zbliżoną. Z tym, że przy próbie montażu okazało się, że przy wałku było grzebane najprawdopodobniej przy poprzedniej wymianie.

(Ogólnie poprzednia osoba była mało fachowa, bo i szkiełko było luźne)

Teraz pewnie będę polował na trupka z ładną koronką lub może nawet sam wałek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję, bardzo ładnie wyszedł. Na koniec pokusiłbym się jeszcze o wypełnienie wskazówek odpowiednio zabarwioną lumą. Znacznie odświeży to wizerunek tego Atlantica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.