Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

norbert żukowski

Polerowanie satynowanie stali

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatno byłem zmuszony do odbycia  kursu  na jakimś tam szkoleniu ;) i przeniesienia jej w praktyke.

Długo nie trwało poznanie nie tyle technologi co jej tajników obrotów i trików żeby stal słuchała polerownika , emocje podobne do rozebrania modułu Soprod chronografu w Tagu

Idzie na głowice,  co widzicie teraz ?

post-22241-0-58836400-1453642297_thumb.jpg

post-22241-0-30857200-1453642307_thumb.jpg

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mów dalej..nie budujesz napięcie ;)

Ja zawsze i tak widzę jedno...a raczej dwa :)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Real time .

obroty około 7500/min uchwyt samocentrujacy ,tarcza gumowka 100 zdejmuje wulkany :)

twardy filc wstepne polerowanie pasta jednak szara jako nosnik polerujący końcowe wykonczenie celem zachowania kantów był klocek tekowy,  bukowy się zaczyna przypalać ,

koniec to tarcza elanowa i puch .

To było z górki teraz będzie na powazniej <_<  

post-22241-0-79296400-1453645188_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uf poszła satyna 100  obroty około 1200 /min nie jest zle teraz kompanie i odtłuszczenie .czas na koperte 

moze z tego coś wyjdzie ;)

post-22241-0-22398100-1453646076_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Śledzę poczynania na żywo. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krawędzie uszu i uszy twardy filc szara pasta boki koperty  miekie tarcze filcowe , obroty od 4000 do 3000 

wstepna polerka elana i koncowa puch z zieloną pastą obrotry ok 2500 niestey był ripley i od nowa trzeba było pojechac widoczne slady uderzeń ;)

i teraz najważniejsze zabezpieczenie krawedzi lakierwem uv utwardzalnum celem połozenia sayn na uszach . niech sie utwardza trzeba przygotować graty do złożenia .

Jeszcze kąpiel  w nitro i składamy i zlecenie gotowe.post-22241-0-62264000-1453649188_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Średnio... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Żartowałem :) Fajny temat i świetny efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super wyszło :)

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Możesz napisać jakiej konkretnie pasty używasz. Ja jak kończę papierem 5000 na sucho to w zasadzie już niczym nie ruszam bo zostaje lustro, ale spróbowałbym jeszcze jakąś pastę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja też poproszę o trochę więcej szczegółów, np. jakiego narzędzia uzywałeś? Dremel, jakaś wiertarka z montażem, czy coś bardziej specjalistycznego?

Edit: no i oczywiście dziękuję za temat. Śledziłem z dużym zainteresowaniem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie fabryka, czy tam skuteczne podrobienie fabryki.

Dla laika za mało szczególszczegółów, jakie urządzenie ? Zwłaszcza odnośnie satynowania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielona pasta odpada , głownie szara i niebieska , czerwona ślizga sie za bardzo i daje nienaturalny obraz lustra ,głowny efekt końcowy to  stosowanie tarcz flanelowych i puchu z zielona pastą .        

post-22241-0-04932400-1453658726_thumb.jpg                                                                                                                                        

efekt zachowania krawędzi to twarde filce na zielonej pascie oraz dobranie odpowiednich obrotów tak samo z zalamanymi krawędziami czy krtaterami po uderzeniach czy też dzwonach 

post-22241-0-19690500-1453658773_thumb.jpg

stosowanie tarcz gumowych tutaj ostrożnie głownie gradacja 100 i tylko nas bezele 

post-22241-0-72165700-1453658848_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że jesteś w temacie, ale dla laika musiałbyś powklejać urządzenia w typie co np znaczy kula a wtedy dodać opis co na tak a co na nie. My na takim kursie nie byliśmy a ty próbujesz rozmawiać na poziome rownym sobie lub wyższym. Czyli sredni manual a raczej patrzcie jaki jestem fajny - no jesteś, ale nie o to chodzi. Fajnie jak pokażesz jak naprawić sobie satynowane uszy albo chociaż lewy bok koperty...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ponoć nie ma głupich pytań, więc zadam jedno: czy satynowanie, to to samo, co szczotkowanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Satyny to tarcze Abradant od najdelikatniejszej 500 do grubej 100 oraz czyste oczywiscie z zastosowaniem lakierów zabezpieczających ,satyny nakładam na sam koniec 

post-22241-0-89600700-1453660082_thumb.jpg

powierzchowna obróbka koberty to zacisk wewnętrzny samocentrujący na tokarce TDB-8  reszta wszystko z reki mam lepsze czucie uchwyt grawerski odpada tak samo kula 3D nie czuje blusa

wszystkie tarcze montowane są na polerce jubilerskiej ale nie na wałek stozkowy tylko prosto  na fi 8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra widok tych tarcz uzmysławia mi, że to nie temat dla mnie i na takie zabiegi lepiej poszukać specjalisty lub wysłać Tobie, 

poczekam aż ktoś pokaże jak poprawnie trzymać dreamer  :P  :D  :lol:  B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć nie ma głupich pytań, więc zadam jedno: czy satynowanie, to to samo, co szczotkowanie?

szczotkowac mozesz za pomocą duzych tarcz   szklanych lub tarcz w których sa druty stalowe czy mosięzne w maszych warunkach jest to  niebezpieczne a po drugie trzeba bardzo uważać  rozstrzał szczotkowamej powierzchni jest  mega ,satyna jest bardziej delikatna i bezpieczna dla obrabianych powierzchni jak i dla operatora ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

szczotkowac mozesz za pomocą duzych tarcz szklanych lub tarcz w których sa druty stalowe czy mosięzne w maszych warunkach jest to niebezpieczne a po drugie trzeba bardzo uważać rozstrzał szczotkowamej powierzchni jest mega ,satyna jest bardziej delikatna i bezpieczna dla obrabianych powierzchni jak i dla operatora ;)

Dzięki za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, ze chcesz opisac swoj fach, ale strasznie ciezko zrozumiec posty i szczerze mowiac ma to dla mnie malo sensu. Nie da sie tego, dla laika, po prostu czytac :).

Dlaczego robisz lustro a pozniej szczotkujesz? z powodu glebokich rys czy taka jest ogolna praktyka?

Co robisz, zeby otworzyc szczotkowanie/satynowa poweirzchnie w zaleznosci od zegarka? Rolex ma zupelnie inne wykonczenie niz Omega.

Ile materialu scierasz podczas polerki, zeby mozesz jeszcze zrobic pozniej szczotkowanie?

Co bys uzyl z domowych sposobow aby zatuszowac rysy na polerowanej powierzchni ? Cape Cod zostawia mikroryski widziane w swietle i z tego co czytam to nie sciera materialu a tylko czysci brud.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.