Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość skyper

polerowanie szybki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość skyper

podobno mozna wypolerowac szybke z pleksy.

Pytanie,ktoś to robil?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest cytat z postu kolegi Piotra Samulika umieszczonego w innym temacie. mam nadzieję że się nie obrazi ze go cytuję. tak czy owak to jak na razie chyba najbardziej kompetentna osoba (dzieląca sie tymi informacjami) na forum. :

" zalezy od zamontowanego szkielka

kazdy plastik mozna prosto wypolerowac dowolna pasta polerska lub nawet pasta do zebow lub Polywatch lub Displex do komorek (te dwa ostatnie rozpuszczaja delikatnie plastik i wypelniaja ubytki).

szkielka szklane najlepiej wymienic lub oddac do polerowania do jubilera lub niektorych zegarmistrzow..............

LUB mozna samemu wypolerowac wpierw zaopatrzywszy sie w tlenek CERU - proszek w kolorze kredy ktory rozrabia sie z kropla wody i poleruje szklo za pomoca mokrego filcu na polerce (lub wiertarce z dyskiem polerskim).

Tlenek Ceru jest stosowany przez wiekszosc jubilerow oraz co ciekawe w przemysle do polerowania kineskopow TV.

Super zaopatrzenie w profesjonalne materialy polerskie (tl.ceru, pasty diamentowe...) ----> www.marbad.pl w Warszawie "

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrazilem sie jak widac ;)

Zapomnialem jeszcze dodac, ze nawet Cifem kuchennym mozna sprobowac choc efekt bedzie ciut gorszy niz Polywatch czy Displex.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

oo a ja mam enicara chyba z plastkiwa szybka taka mocno odstajaca moge ja cifem wypolerowa? albo ta pasta polerska? i czym to robic jakim specjalnym urzadzeniam czy poprostu szmatka na palcu prosze sie nie smiac ale w temacie jestem zielony to moje nowe hobby pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

heheh po godzince polerki szkiełko wyglada ekstra colgate herbal swietnie swietnie zdała egzamin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak kusilo i dales sobie rade bez dokladnych podpowiedzi :(

gratulacje.

szmatka i dowolna pasta wystarczy. roznica bedzie polegac tylko na czasochlonnosci i efekcie koncowym (polysk mniejszy lub wiekszy).

jezeli rysy sa glebokie to trzeba zjechac na rowno papierem sciernym o niskiej gradacji (np. 200 wzwyz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

heh rysy były dosc głebokie bo niedawno przez przypadek zajechałem zegarkiem o sciane (prawie zawału dostałem) ale juz jestem happy signal family cos słabo sobie radziła ale colgate jak papier scierny jest ok pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tommygun

HA!

Troche nieufnie podszedłem do metody- słyszałem że srebra da sie czyścić pastą do zębów, ale szybki pleksi?

Wziąłem flanelową szmatkę, signal family i pół godziny czasu. Efekt jest niczego sobie! Mam tylko pytanie: jak długo trzeba polerować żeby efekt był jak najlepszy? Bo pół godziny polerowania na kolanie wytężając palce trochę męczy. Godzina wystarczy?

A i jeszcze jedno- Piotrze papier 200 jest strasznie gruby! Chodziło chyba o 2000?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

papier lub gabka scierna 120-250 w zupelnosci wystarczy do wstepnego usuniecia glebokich rys. na tym etapie chodzi o wyrownanie calej powierzchni gdyz nie ma sensu polerowac tylko fragmentu pleksi gdzie jest rysa (koncowa powierzchnia nie bedzie wtedy rowna i czesto bedzie to widoczne).

wyrownaj papierem, a nastepnie cifem, signal family lub najlepiej pasta polerska lub polywatch/displex do wyswietlaczy komorek.

im lepsza pasta tym krotszy czas polerowania. ewentualnie wpierw gruboziarnista przechodzac do mikroziarnistej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Poczytałem i wyczyściłem. ;) Jednocześnie informuję że pasta Blend-a-med pro mineral action doprowadziła szkiełko z pleksy w moim wostoku do stanu pierwszej świeżośći! Aż sam nie mogę w to uwierzyć :mrgreen:

Odrobina pasty i kilkunastominutowa polerka całkowicie rozwiązuje sprawę :(

Szybka jakby dopiero co z fabryki wyszła :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
;) sprzedaz tej pasty teraz mocno wzrośnie. moze zechca byc sponsorem Klubu i tego forum :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mnie drażni jakaś 1 głęboka rysa, a reszta jeszcze nie domaga się polerki, to "wyoblam" tą rysę, by nie rzucałą się tak w oczy. Używam do tego odrobiny silikonu, takiego zwykłego budowlanego. Zauważyłem, że chyba delikatnie rozpuszcza (uplastycznia) plexę. Wcieram ten silikon w rysę palcem lub szmatką. Potem myję detergentem (zanim się zetnie). Nie biorę odpowiedzialności, jak ktoś chce spróbować to na czymś mało wartym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.