Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dacik

Kieszonka MOERIS

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
Ostatnio jestem pechowcem jeśli chodzi o zegarki, albo wtopy albo mycie tarczy kończy się czystą blaszką ;)

Dzisiaj pod wpływem złości i bezradności, kupiłem taka kieszonkę, mimo iż kieszonek nie zbieram (zastanawiam sie zatem czy nie puścić go dalej).

Zegarek MOERIS, stan jak widać na zdjęciach, nie wiem czy to co widać, to faktycznie stan oryginalny?
Na pewno brak lumy we wskazówkach i zastanawiam się, czy zegarmistrz mi pokryje je lumą w takim odcieniu jakim pozostała luma na indeksach?
No i oznaczenie na deklu, z tego co pamiętam, to oznaczenie armii brytyjskiej... Nie wiem czy ktoś tego nie dograwerował pozniej?
A jak prawdziwe, to czy da się określić ewentualnie komu a raczej gdzie zostały przydzielone takie zegarki?
Pozdrawiam!

post-65187-0-63548100-1455446787_thumb.jpg

post-65187-0-77234200-1455446793_thumb.jpg

post-65187-0-18303500-1455446799_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko wygląda dobrze. Oryginalny moeris General Service Trade (Temporary) Patern.

edit: wczoraj miałem takiego samego w ręku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, diabeł tkwi w szczegółach.

Takie "karbowane" koperty miały tylko trzy kieszonki GSTP - amerykańskie Walthamy i Elginy ... to akurat łatwo sprawdzić, producent podpisywał się na wewnętrznej stronie dekla ... najczęściej robił je Star Case ... i często były inaczej sygnowane.

Jedynym szwajcarskim dostawcą w takich kopertach było Revue ... jedna z kilku firm, która nie podpisywała się na tarczy ... ale to inny problem. W Revue był GT 30, tutaj jest Moeris 19H ... ten sam rozmiar 19```... no i ten charakterystyczny chrom na "dziwnym" metalu, który odchodził płatami ... typowy dla Revue GSTP.

Zatem stawiam na to, że koperta od Revue ... a kominek z koronką "od czapy" ... nie spotkałem takiego w kieszonkach GSTP.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne zdanie, zegarek kombinowany.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I o to mi chodzilo:) czemu mialvy sluzyc zabieg podmiany kominka? Widze tam ewidentnie slady lutowania/spawania. I po cholere podmiana koperty? Pytam bo w tym zakresie moja wiedza to poziom minusowy;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmieniony jest mechanizm, który pewnie się całkiem rozleciał i kominek, który się oderwał i zginął. To są takie z grubsza biorąc przypuszczenia.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zatem mamy oryginalna koperte ( nie liczac kominka) z zegarka Revue.

Mechanizm jest podmienionu, ale podmieniony razem z tarcza na taki, jaki faktycznie wystepowal w zegarkach GSTP.

To jest zatem owczesna podroba picowana na handel?:>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytasz o intencje składacza ... nie odpowiem  :D

Kieszonki GSTP to chyba najłatwiej dostępne zegarki z okresu WW2 ... mniej popularne niż naręczne i zdecydowanie mniej pożądane niż niemieckie (!?).

Dostawy były niemałe, chociaż brak dokumentacji powoduje, że spory dotyczą nawet listy dostawców ... w efekcie, w czasie gdy bardziej mnie interesowały, spotykałem oferty sporych "wiaderek" złomków tych kieszonek.

Resztę sobie dośpiewaj ... :)

Takie mam ... (kiepskie zdjęcie)

Moeris_x3.jpg

... drobna ciekawostka ... tarcze w "białych" odrobinę się różnią ... obie są właściwe, zapewne różne partie i różne dostawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo sie ciesze z Waszej pomocy:) prawdopodobnie jednak sobie go zostawie, jesc nie wola wiec moze posluzyc jako ewentualny dawca jak sie znajdzie cos w oryginale;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.