Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Jash

Router, WiFi i takie tam...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jash

Panowie, ustawiam sobie na nowo router w domu. Na androida jest aplikacja WiFi analyzer, która ułatwia m. in znalezienie najlepszego kanału.

U mnie wygląda to tak

Wm1YuEJ.png

Problem w tym, że mój router ma kanały od 1 do 13, nie ma 14. Coś nie tak z routerem (TP-LINK WR941ND) czy z tą aplikacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw w routerze kanał na AUTO.  W danej chwili wybierze najlepszy z dostępnych. Nie ustawiaj na sztywno bo to że w tym momencie jest na 14 OK nie znaczy że za 2-3 godziny nie będzie bardzo źle. Ilość sieci w okolicy i zakłóceń jest zmienna i dany kanał może być raz dobry raz zły. Zostaw to oprogramowaniu routera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się orientuję, to 13 kanałów jest normą dla standardu "n" w wifi. Kiedyś wchodzenie na kanał 14 było karane, nie wiem jak jest teraz (ludzie przerabiali swoje karty/routery, a te częstotliwości nie były przeznaczone dla abonentów). Ustaw sobie kanał 13 albo tryb auto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ustaw w routerze kanał na AUTO.  W danej chwili wybierze najlepszy z dostępnych. Nie ustawiaj na sztywno bo to że w tym momencie jest na 14 OK nie znaczy że za 2-3 godziny nie będzie bardzo źle. Ilość sieci w okolicy i zakłóceń jest zmienna i dany kanał może być raz dobry raz zły. Zostaw to oprogramowaniu routera.

Na auto non stop wywala i rozłącz mi z moim LG, dlatego ustawiłem na sztywno najlepszy kanał.

Dodam, że w domu kanały 13 i 14 wychodzi że są najlepsze. Telefon zawsze wybiera kanał 6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój router dysponuje 13 kanałami.Aplikacja jet O.K.

Ja bym ustawił tak.

Standard 11bgn

Częstotliwość na AUTO.To 20MHz lub 40MHz

Poszukał w Twoim miejscu najmniej użytkowników na danym kanale i +/- 2 kanały.

Sprawdził w zależności od możliwości czasowych i zostawił

Oczywiście wszytko zabezpieczył, etc

Jeżeli nie pomoże ,proponuje oprogramowanie DD-WRT.

Nie wiem czy pomidor do Twojego routera się nada :)

Sprawdź,czy nie tracisz gwarancji wgrywając inne oprogramowanie.

Tu masz pierwszy krok.Powodzenia :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14. kanału można używać legalnie tylko w Japonii. Nie lepiej przejść na 5 GHz?

W temacie WiFi - nosiłem się długo z zamiarem kupna nowego routera i po przekopaniu mnóstwa for, testów, poradników, itd. zdecydowałem się wydać sporo, ale na świetny sprzęt - ASUS rt-ac68u. Ma dual band, fenomenalne pokrycie sygnałem całego mieszkania (2,4 GHz wypada lepiej ze względu na różnice propagacji korzystne dla niższych częstotliwości). Do tego funkcjonalny interfejs (soft wywodzi się z wrt właśnie). Sieć dla gościa. No, ma mnóstwo zalet :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Nie lepiej przejść na 5 GHz?

Jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ale mieszacie z tematem. :)

Żeby kolega Jash mógł używać 5Ghz to najpierw musi sobie kupić router/ap ,który będzie nadawać na tej częstotliwości, a urządzenia typu laptopy,telefony też muszą to odebrać czyli patrz czy Twój sprzęt to obsługuje. W nowych dobrych lapkach są karty 2,4 i 5Ghz. 

Ogólnie WIFI 2,4 GHz to jest szit gdy wokoło jest pełno urządzeń, które też wykorzystują tą częstotliwość :)

Jash podejrzewam, że stoisz z tym telefonem i testem gdzieś najdalej od routera/ap ? Jak stoisz blisko to wogóle tragedia :)

Jak masz router/ap, który obsługuje 802.11b/g to od razu do wymiany. Dla wyższego standardu g w praktyce są transfery do ~ 25Mbit/s przy transmisji w jedną stronę, a wykorzystanie starszych urządzeń typu b powoduje zmniejszenie prędkości do 11 Mb/s  :)))

Zmiana na 802.11n to minimum – 300 Mb/s częstotliwość 5 GHz oraz 150Mb/s w częstotliwości 2,4 GHz - oczywiście router/ap musi też wspierać technologię MIMO (multiple-input multiple-output)

Niestety na 2,4Ghz mogą sensownie działać tylko 3 sieci WIFI. W innych wypadkach po prostu bierzesz mocniejszą antenę, repeater i siejesz mocniej niż sąsiad...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tylko w 2,4Ghz będzie działać. 

Zobacz na tym wifi analyzer w najgorszym miejscu  (najdalszym, skrajnym za ścianami) jak wygląda sygnał - tam gdzie będzie najmniejszy pik załóż sobie że ten kanał będzie Twój np. tutaj 9 lub 4 

wifi.jpg

dokupuj extender i gdzieś umieść w środku pomiędzy routerem/ap a skrajnym punktem i zagłuszaj sąsiadów dając sobie mocniejszy sygnał:

http://www.tp-link.com.pl/products/details/cat-10_TL-WA850RE.html

może to pomoże.

Niestety WIFI to jest masakra. Mam taki problem u jednego z Klientów - biurowiec i na każdym piętrze kilka routerów/ap w sumie to daje kilkanaście mocnych sieci... nie ma praktycznie szans na sensowne działanie... W poszczególnych np. pokojach sieć doprowadzona kablem i tam AP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Z kanałami to jest tak, że telefon wybiera 6. Przy samym routerze kanał ten wypada słabo, ale prędkość jest najszybsza w domu. Z kolei w najbardziej skrajnym punkcie mieszkania kanał 6 jest jednym z trzech najlepszych ale prędkość to połowa tego co przy routerze.

Wzmacniacz mogę kupić ale w połowie drogi go nie wepnę, bo nie mam gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz 2,4 GHz zaśmiecone i Twój sprzęt obsłuży 5 GHz to poważnie zastanowiłbym się nad zmianą routera na taki z dobrym pokryciem radiówką. Ja u siebie po zmianie odnotowałem kolosalną różnicę. Tańsze i dobre dual bandy są za jakieś 300-400 zł - niewiele tańszy jest dobry repeater, więc nie ma sensu się w niego pchać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tańsze i dobre dual bandy są za jakieś 300-400 zł - niewiele tańszy jest dobry repeater, więc nie ma sensu się w niego pchać.

Wszystko się zgadza :) 5Ghz jest lepsze, ale co jak kolega ma w sieci wpięte TV,Radio,telefony i inne urządzenia, które nie działają na 5Ghz? Niestety są tacy ludzie, którzy muszą/chcą być cały czas podpięci wszelkimi możliwymi urządzeniami 2,4GHz do internetu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego piszę o dual bandzie :) Telefon, jako najbardziej mobilny i pewnie najczęściej wpadający w białe plamy pokrycia sygnałem może działać na 5 GHz, a reszta urządzeń będzie się męczyć na 2,4 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Z wifi korzystają 3 telefony i czasem komputer stacjonarny (większość czasu jest wyłączony).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A te telefony obsługują standard n i wyższe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na co dzień przebywam w strefie bardzo słabego zasięgu. Właściwie żadna sieć nie ma tam choćby w miarę dobrego zasięgu. Co zrobić, by poprawić zasięg internetu?

Kiedyś wysyłałem maila przez 1,5 godziny, a powinno to trwać 2 sekundy. Wklejałem i wysyłałem, wklejałem i wysyłałem, wklejałem i wysyłałem... Tak to się przedstawia!

Czy jest szansa na to, bym miał jakikolwiek zasięg, by móc cokolwiek zrobić w sieci? Nawet szybkość na poziomie technologii GPRS by mnie zadowoliła. To co jest teraz nie można nazwać zasięgiem!!

Czy wzmacniacz sygnału Wi-Fi cokolwiek tu pomoże? Łączę się z komputerem za pomocą smartfona Nokia Lumia 625.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mkuka

poszukaj np. wzmacniacz GSM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukaj np. wzmacniacz GSM.

Wypróbuję :) Może jutro uda mi się kupić, bo będę przejazdem w mieście.

Ps. Używał ktoś? Sprawdza się?

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.