Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Pavlitto84

Timex Expedition, tańsze modele- czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Lubię zegarki militarne (oraz te w stylu militarnym), cenię sobie również przystępność cenową. Mam Wostoki: Amfibię i Komandirskiego, oraz militarno- lotnicze Seiko 5. Tym razem szukam czegoś o większej średnicy; ma być tanio, wojskowo i praktycznie (czyt. kwarcowo). Zauważyłem, że wśród Timexów z serii Expedition można trafić tańsze modele (na Allegro 125- 140zł), takie jak np. te na zdjęciach. Powiedzcie mi proszę czy warto w to inwestować? Nie chodzi mi tu o sztampowe teksty typu "wszystkie Timexy to szajs", prosiłbym o opinie dotyczące konkretnie serii Expedition, także w odniesieniu do tych najbardziej budżetowych modeli. Może ktoś ma lub miał taki zegarek i może wypowiedzieć się o ich wytrzymałości i awaryjności ? Będę bardzo wdzięczny, pozdrawiam :)

post-71605-0-92558600-1459040815.jpg

post-71605-0-46417500-1459040840.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że pierwsza opinia pozytywna- ok :) jeszcze ktoś/coś ? :) Indiglo działa po dłuższym czasie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka Timexów i biorąc pod uwagę ich cenę, nie ma się do czego przyczepić. Najstarszy ma już z 6 lat i wciąż działa na jednej baterii, do tego jest niezwykle punktualny, ok. 1 s na miesiąc. Drugi nie jest już tak precyzyjny, więc zależy na jaki egzemplarz trafisz. Aha, że stali nierdzewnej są w nich wykonane przeważnie tylko dekle, więc jeśli masz uczulenie na nikiel, sprawdź dokładnie z czego jest zrobiona koperta czy koronka, bo możesz mieć problem z wysypką na nadgarstku ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli szajs metal.. a więc to jest sekret niskiej ceny.. ok, dziękuję za opinię, ktoś jeszcze coś powie ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dwa kwarcowe Timexy, jeden podobny do serii Expedition, drugi elegancką "kostkę" (droższy od pierwszego). Pierwszy działał bez zarzutu, aż się ostatecznie zużył (zmęczenie materiału). Drugi mam do dziś, ale pod szkłem widać "rdzawe" zacieki, a ostatnio padł datownik. Czasem zakładam go do najcięższych robót, bo chcę go z premedytacją wykończyć. 130zł to adekwatna kwota do jakości tych zegarków.

Z tą ich żywotnością to jest trochę jak z góralską odpowiedzią: albo bedzie padać, albo nie bedzie.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś czytałem że są wykonane ze stali, ale nie jest to stal nierdzewna.. to prawda ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wiemy na czym stoimy.. ok, dzięki za pomoc ;) w tej cenie chyba nic militarnego (nowego, kwarcowego) się nie znajdzie.. :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że nie są wykonane ze stali jeszcze nie oznacza, że to coś złego. G-Shocki (większość z nich) i im podobne też są wykonane ze sztucznego tworzywa, a to wybór wielu żołnierzy jadących na misje.

A propos G-Shocków, może w ofercie Casio znajdziesz coś w stali i zahaczającego o militarny styl.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe to Casio :) Nawet jest wersja z kolorem zielonym :) chociaż tu z kolei minusem jest marne WR...  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Timexa Expedition od 2007roku. Kapiele w morzu (wr50), tyranie przy roznych pracach. Nie oszczedzalem zegarka. Dziala do tej pory. Baterie wymienilem raz. Swietny zegarek za cene bodajze 120zl.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym nie demonizował tych Timexów. Wydatek jak za kolację dla dwojga, a frajda prawdopodobnie na lata.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dwa, jeden zgubił koronkę, w drugim umarło chrono i podświetlenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem dwa, jeden zgubił koronkę, w drugim umarło chrono i podświetlenie

Ale miałeś Expedition, czy jakieś inne Timexy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten z koronką to expedition, ten drugi to nie pamiętam jakieś chrono z alarmem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.