Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Cineos

3 zegarki - 3 style - ten sam problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jest to mój pierwszy post na forum, chociaż zaglądam tutaj już od ponad 1,5 roku. Pierwszy raz zawędrowałem tutaj kiedy chciałem kupić pierwszy "poważny zegarek" tzw. "do wszystkiego". Po przeczytaniu wielu wątków odpowiadających moim wymaganiom (głównie ze względu na budżet) wybór padł na Lorusa RS947BX9. Po tych 1,5 roku codziennego towarzystwa postanowiłem zmienić pasek na czarny w stylu Liberty (liczę na pomoc rzemieślników z forum) i pozostawić go jako zwykły garniturowiec z nutą casualu.

Czas mija i w tej chwili mogę sobie pozwolić na coś więcej. Planuję poszerzyć swoją "kolekcję" zegarków o 3 pozycje:

1. ciekawy drugi garniturowiec, wymagania:

- złota koperta,

- czarna tarcza (ew. biała, na odwrót z zegarkiem z pozycji nr 2),

- ciekawy, ponadczasowy design.

Inne propozycje: Esteem Gold/White, Bambino V3 Silver/Blue (nie ma złotej koperty, ale na real fotkach wygląda niesamowicie wraz z niebieska tarczą).

Tutaj ograniczyłem się do orientów ze względu na automatic, szafirowe(?) szkło oraz przede wszystkim cenę (zakup na dutyfreeisland).

2. wakacyjny, wymagania:

- cieniutka koperta (myślę, że do 8mm),

- złota koperta,

- biała tarcza (ew. czarna, wymiennie z zegarkiem z pozycji nr 1),

- minimalizm na wzór "Daniela Wellingtona" (nie zamierzam go kupić, ale takiego designu oczekuję),

- będzie noszony z paskami NATO.

WYBÓR: Brathwait Azur Strap (uważam, że cena jest bardzo dobra co do jakości, chociaż nie widziałem jeszcze żadnych recenzji na polskich portalach).

Inne propozycje: tutaj niestety nie mam zielonego pojęcia, zastanawiałem się nad tym Skagenem, jednak mierzyłem je i nie podobają mi się. Może Orient Class, ale na dutyfreeisland, nie ma na pasku, a w naszych sklepach ceny są wysokie. W galeriach mają cienkie zegarki marek Adritica, Festina, ale są to bardzo klasyczne modele, gdzie nie wiem czy dołożenie kolorowego NATO byłoby odpowiednie. W ostateczności myślałem nad tym Timex'em (trochę za gruby był na ręce) lub Lorus'em (co by nie mówić spełnia wszystkie moje wymagania, oprócz tego, ze nie jest ani krzty oryginalny).

3. codzienny (do dresu i casualowej koszuli)

Nie mam tutaj zbyt dużych wymagań, ponieważ nie wiem czym się sugerować. Myślałem nad czymś z chrono np. Casio Edifice lub Edifice, zastanawiałem się także nad Orient Mako Blue z brązowym paskiem. Co myślicie? Może cos innego?

Na całość miałbym 1500zł na tę chwilę. Oczywiście nie muszę wszystkiego kupować na raz, a rozłożyć w czasie (do końca roku).

Ze względu na niewielkich rozmiarów nadgarstek (16cm) ograniczam się tylko do pasków, ponieważ w bransoletach nie wyglądam korzystnie. Jednakże, zegarek codzienny rozważyłbym z bransoleta po wcześniejszym jej przymierzeniu w sklepie. Myślę, że rozmiarowo nie ma co przekraczać 42mm.

Mam nadzieję, że dosyć szczegółowo rozpisałem swoje wymagania i będziecie w stanie mi pomóc.

Pozdrawiam,

MA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Orienta Bambino masz tutaj świetną cenę: http://www.dutyfreeislandshop.com/catalogsearch/result/?q=symphony&utm_source=Dutyfreeisland+Newsletter&utm_campaign=711aa1583b-Orient_Symphony5_3_2016&utm_medium=email&utm_term=0_ad334c93e5-711aa1583b-178424717

Wakacyjny zegarek z 8mm kopertą??? To co Ty chcesz w te wakacje robić w bibliotece będziesz przesiadywał?

Na wakacje to się coś z WR 200m zabiera jakby trzeba było ręce umyć czy  "nogi zamoczyć" to nie trzeba zegarka na plaży zostawiać ;) Seiko Monster, albo Orient Ray - i masz od razu załatwiony pkt 3. Ewentualnie na wakacje Monster Orange, a na co dzień Orient Ray Blue... do tego Bambino - przekroczysz budżet nieco ale będziesz zadowolony ;)

Edit: Ewentualnie na wakacje jakiegoś g-shock'a który ma solar i wave ceptor jako wakacyjny zegarek - miałbyś od razu wzorzec dla dwóch pozostałych zegarków.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o tych ofertach na Bambino pisałem w swoim pierwszym poście.

Pisząc wakacyjny nie miałem na myśli przesiadywania na plaży. Właśnie w takim celu myślałem nad Mako Blue.

Wakacyjny, czyli pasujący do letniego ubioru, lekkiego, przewiewnego z biżuteryjnymi dodatkami oraz smart casual.

Czym się różni taki Orient Mako od Orient Ray i Seiko Monster Orange? Wszystkie są na bransoletach. Musiałbym sprawdzić jak leżą mi na ręce.

Przeszedłem w Gdańsku prawie wszystkie galerie. Ani jeden sklep nie miał Seiko oraz Orientów. Nawet nie mam jak ich sprawdzić na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orient Mako od Ray'a różnią się tylko tym co widzisz pod szkłem - czyli tarczą i wskazówkami, Ray ma też lepsza lumę - koperta i mechanizm jest ten sam, bez dokręcania i stop sekundy - oba zegarki występują na bransoletach (ale można je kupić również na gumowym pasku - co akurat odradzam)

Seiko Monster - wygląda inaczej, jest bardziej masywny od Orientów - i ma zdecydowanie lepszą bransoletę.

wszystkie mają WR 200

Orient Mako

_dsc5460_-_copy.jpg

Orient Ray blue:

BlueRay1_zpsc419ea6d.jpg

Seiko Monster orange

orange_monster_seiko.jpg

Zdjęcia zajumane z sieci...

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Co do Diverów / codziennych mam rozeznanie. Można powiedzieć, że najważniejsza niewiadoma rozwiązana. Teraz dwie kolejne pozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze o opinie na teamt Brathwait'a oraz pomoc w wyborze odnośnie pozycji nr 1 i 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem chciałem coś do NATO. Do Bambino dołożyłbym brązowy pasek Liberty i też byłoby sportowo. Mako/Ray (ew zaproponowane Seiko) zostałby na bransolecie. poiuyt jak te Orienty prezentują się na małym nadgarstku?

No i właśnie chciałem coś jeszcze takiego do luźnego, letniego ubioru na NATO. Cienka, złota koperta, minimalistyczny cyferblat, właśnie dlatego spodobał mi się design DW. Z wiadomych względów nie mam zamiaru go kupować. A taki Lorus wygląda praktycznie identycznie i kosztuje mniej niż 250zł. Brathwait ma natomiast bardzo oryginalny desgin, szafirowe szkło, szwajcarski mechanizm i WR100. Za cenę ~500zł chyba dobra okazja? Problemem jednak może być to iż dopóki jego nie dostanę nie mam szans go przymierzyć.

Co do Orientów. Znacie dobre sklepy stacjonarne w Trójmieście z tą marką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowany na Oreint Mako mam pytanie odnośnie wersji. Zauważyłem, że ok. miesiąc temu weszła nowe wersja Mako II. Różnice są kosmetyczne czy serducho też jest zmienione na lepsze/gorsze? Można już dostać nowszą wersję? Co do ceny warto zakładać, że po wprowadzeniu do obiegu nowej wersji stara będzie tańsza?

Ponawiam pytanie z poprzedniego posta.

Zna ktoś sklepy / salony w Trójmieście z orientami? Albo jakaś rada w jakich salonach galerii handlowych można ich szukać? Byłem w Time Trend, Jubitom, Yes, Apart i nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwajcarski mechanizm w tym Brathwait to jakaś prościutka Ronda robiona przez malutkie skośnookie łapki. To taniutki mechanizm nie mający nic wspólnego z Szwajcarią :)

Ogólnie cała ta marka śmierdzi. Wg komentarzy 100 % zadowolonych klientów.... Innych ocen niż 5/5 brak :). Pozytywne recenzje, wyglądają na  sponsorowane. Ot kolejna modowa marka , stawiająca na marketing, kreująca nie zegarek a otoczke wokół niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zakup Mako z tej stronki będzie dobrym wyborem:

https://www.schoeneuhren.de/en/uhren-nach-marken/orient-uhren/professional-diver/orient-5-deep-pepsi-automatic-diver-s-watch-cem65006dv/a-1116/

https://www.schoeneuhren.de/en/orient-5-deep-pepsi-automatic-diver-s-watch-cem65006dv/a-11243/

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego mamy tu dwie opcje zakupu PEPSI?

Wydaje mi się czy niebieskiego nie mają na stanie?

Można kupić gdzieś jeszcze taniej w sklepach EU (nie chcę bawić się w gdybanie podczas zakupów ze sklepów wschodnich czy naliczą VAT itp.)?

Pozdro

Proszę także o polecenie dobrej jakości pasków NATO (sklep polski, zagraniczny) w przystępnych cenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.