Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ba Lans

Problem z zegarem JWA Wuba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam zegar JWA Wuba Nie chce chodzić. Pochodzi godzinę, dwie czasem dobę i staje. Mechanizm wymyłem nie przesmarowałem, wypoziomowałem. Gdy chodzi daje czysty miarowy dźwięk. Proszę o sugestie. Zaznaczam, jestem początkującym hobbystą i posiadam raczej małą wiedzę w dziedzinie zegarmistrzowskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Posiadam zegar JWA Wuba Nie chce chodzić. Pochodzi godzinę, dwie czasem dobę i staje. Mechanizm wymyłem nie przesmarowałem, wypoziomowałem. Gdy chodzi daje czysty miarowy dźwięk. Proszę o sugestie. Zaznaczam, jestem początkującym hobbystą i posiadam raczej małą wiedzę w dziedzinie zegarmistrzowskiej.

?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz w tym, że gdy po czyszczeniu był przesmarowany i też dawał takie same oznaki pracy. Gdzieś wyczytałem, że smarowanie łożysk nie zawsze jest konieczne (nie wiem do końca czy to dobra informacja), więc ponownie przemyłem mechanizm i dlatego teraz pracuje na "sucho".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia w dalszej lekturze i eksperymentach :wacko:

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy zegarowe po umyciu oliwimy!!! Oczywiście właściwymi preparatami i tylko w odpowiednich miejscach. To wszystko jest opisane w wielu wątkach na Forum, poszukaj, poczytaj... Smarowanie mechanizmów to podstawa w zabiegach konserwacyjnych zegarów i zegarków. 

Co rozumiesz pod pojęciem "mechanizm wymyłem"? Rozebrałeś go, zweryfikowałeś luzy, sprawdziłeś ustawienia po powtórnym złożeniu?

Bardzo Cię zachęcam do lektury i poszukiwania informacji, skoro chcesz się zająć zegarami. Zmuszanie ich do pracy na sucho jest pomysłem złym i niszczącym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1.  

Mechanizmy zegarowe po umyciu oliwimy!!! ... Zmuszanie ich do pracy na sucho jest pomysłem złym i niszczącym. 

Dzięki fibo - pierwsza nauka za mną. Będę więc smarował, oczywiście stosownymi smarami.

2. "Mechanizm wymyłem" - oznacza to, że rozebrałem go na części, wymyłem w benzynie ekstrakcyjnej (niestety nie dysponuje na razie środkami do tego celu służącymi), ale myślę, że mycie było skuteczne. Oględziny kół raczej nie wykazały ich wypracowania. Co do luzów to na łożyskach są, ale wg mnie niewielkie. Łożyska nie wykazują oznak wrobienia tzn. nie są np. eliptyczne. Jak się luzy weryfikuje - no cóż na razie nigdzie nie doczytałem takiej informacji.

Zastanawia mnie jednak to czy zabierać się za ustawienie wychwytywacza względem koła wychwytowego, bo w tym werku jest taka możliwość - szkopuł w tym, że nie wiem jak to przeprowadzić i czy to da pożądany skutek. Proszę o sugestie w tej kwestii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ba Lans

Chetnie bym Ci odpowiedzial, ale przedtem chcialbym zobaczyc zdjecia mechanizmu, a w szczegolnosci wychwytu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ba Lans

Chetnie bym Ci odpowiedzial, ale przedtem chcialbym zobaczyc zdjecia mechanizmu, a w szczegolnosci wychwytu.

pozdrawiam

Witam

Dziękuję panie Andrzeju za chęć niesienia pomocy Andrzejowi. Chcę jednak powiedzieć, że nastąpiła metamorfoza zegara i jak na razie chodzi - dwie doby bez zatrzymania, nie wiem co mu się odmieniło. Zdaję sobie sprawę, że to złudna nadzieja w tej samo naprawie. Zamierzam go przesmarować oliwą do urządzeń precyzyjnych, czyli wazelinowym, bo chodzi na sucho – wiem, że to mało profesjonalne, ale myślę, że nie zaszkodzi. Po tym zabiegu zobaczę co będzie się działo dalej, jeżeli znów będzie „niedomagał” poproszę o pomoc. Nie mniej przesyłam zdjęcia zegara i mechanizmu.

Pozdrawiam.  

post-91669-0-72983300-1465126482_thumb.jpg

post-91669-0-15876100-1465126488_thumb.jpg

post-91669-0-11471500-1465126491_thumb.jpg

post-91669-0-62141200-1465126494_thumb.jpg

post-91669-0-96516700-1465126497_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wracam do tematu - zegar nadal nie chce chodzić. Może pewną wskazówką dla chcących pomóc będzie informacja, że prawie zawsze zatrzymuje się na około pięć minut przed pełną godziną, rzadziej na dziesięć. W zasadzie chodzi pełną godzinę do rzadkości należy kilkugodzinny chód. Ponadto o godzinie pierwszej bije pięć razy.
Panie Andrzeju dziękuję za link i informację, wiem, że nie przedstawia on zbyt wielkiej wartości, ale myślę, że wart jest naprawy.    

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijając kwestię ocierania się wskazówek, zwykle jest to czas, kiedy włącza się mechanizm bicia. Kiedy mechanizm jest w kiepskiej kondycji tej odrobiny energii może już zabraknąć.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ba Lans

Wszystko zalezy od tego czy chcesz nauczyc sie sam naprawiac zegary czy NIE ? Zakladam, ze TAK :)

Poki co poczytaj co aktualnie napisalem o uruchamianiu zegarow Gustava Beckera Rund i Wand Uhr

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/134327-gustav-becker-wand-uhr-tani-bez-numeru-uruchomienie/

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/131253-gustav-becker-rund-uhr-nr-1795734-uruchomienie/

Jak bedziesz zdecydowany sam ten zegar naprawic, a ja znajde czas to zamieszcze tutaj krotka sciage postepowania.

Kolega tarant ma racje :D

pozdrawiam

P.S. Cos mi szwankuje wklejanie adresow internetowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam
Mając na względzie to, by temat nie pozostawał bez nowych informacji (bo inaczej wypadałoby zakończyć) chcę powiedzieć, że udało mi się zlikwidować nieprawidłowość bicia zegara o godzinie pierwszej (uderzał pięć razy). Sprawa banalnie prosta. Wystarczyło koło zębate godzinowe przesunąć o jeden ząbek względem koła zębatego zwanego ćwiertnikiem. Koło godzinowe sprzęgnięte jest z krzywką bicia zegara. Przed wybiciem godziny pierwszej kołeczek dźwigni grzebienia zliczającego ilość uderzeń nie opadał na sam dół krzywki przypisanej dla godziny pierwszej lecz zatrzymywał się w połowie - opierając się o ściankę pionową krzywki - co odpowiadało pięciu biciom zegara. To o czym piszę jest oczywistym dla znawców zagadnienia, dlatego jest to bardziej informacja dla tych, którzy podobnie jak ja, nabywają wiedzę w tej materii. Co do „kiepskiej kondycji” mechanizmu - na co zwrócił uwagę tarant, to chcę powiedzieć, że znam prawdopodobną przyczynę zatrzymywania się zegara, a jest nią luz na łożyskach wychwytu - na co wcześniej nie zwróciłem uwagi. Niestety nie mam narzędzi (nabijaków) więc na razie ten problem nie zostanie rozwiązany.

post-91669-0-09207600-1469098137_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Broń Boże, nie zwężaj łożysk nabijakiem. Taki sposób jest może akceptowalny w przypadku kuchennych chodzików, bo porządny remont przekracza nieraz wielokrotnie ich wartość. I wcale nie taki łatwy, trzeba wiedzieć jak to robić a otwór łożyska i tak przetoczyć na koniec. To zaś jest już całkiem porządny mechanizm.

Uff. Jeżeli napisałem coś nie tak, to proszę o korektę :)

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.