Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Klub Miłośników Grand Seiko

Rekomendowane odpowiedzi

Pod względem wykonania zewnętrzego, różnicę widać gołym okiem, w modelach z Diashield owszem małą, ale widać. GS jednak góruje długoterminowo pod kątem prostoty rozwiązań dzięki, którym osiągnięto to wykonanie. Stal jest prościej odświeżyć niż Diashield, można ponarzekać że szafiry GS czasem łapią refleksy, ale ogólnie są b.dobre i przede wszystkim trwałe. W SARXie mam super clear coating (nie pamiętam, ale w SDGMie chyba też było) i gołym okiem może tego nie widać, ale pod mocnym wielopunktowym światłem widać zewnętrze rysy, na dwa razy starszym szafirze GS jest zero rys.  

Marcin

O tym wszystkim co piszesz już gdzieś wspominałem jest w 150% jak piszesz. Dishield dla stali to dla mnie całkowicie zbędny bajer, bo przedłuży świeżość zegarka do dwóch lat a później to już tylko problem jak w zegarkach w kolorze złota.

Dobrze, że GS nie podał się i nie poddaje tym nowością w myśl zasady "lepsze jest wrogiem dobrego"

Mam dwa pytania, znalazłeś już gdzieś info co wnosi rewizja C do 6r15 ?

Pytanie nr 2: po co Ci i jaka tarcza oraz do czego ? Jaki koszt ?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Nie szukałem info. nt. rewizji C, chyba jest już nawet D, ale nie widziałem żeby ktoś pisał o zmianach konstrukcyjnych czy wzroście dokładności.

Sory, może nie wyraziłem się jasno, czekam na zegarek z czarną tarczą a nie tarczę jako część :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, miało być rewizja D

a co do C to trafiło Ci się ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie za 15 tys nie kupisz lepszego zegarka,ale lepszy brand owszem :)

Słuszna uwaga.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jutro może nas już nie być a jest jeszcze sporo zegarków, które mnie interesuje a ich nie miałem. Jak się nie ruszę z miejsca to się nie dowiem czy są dla mnie.

Przez nastepne 3-4 lata chcę ich właśnie spróbować, mniej i rzadziej ale za to kilka konkretnych modeli, Grand Seiko też są wśród nich.

To jest argument, w sumie mam podobnie ale raz że teraz mam już zegarki mocno wyselekcjonowane i wiem że żałowałbym sprzedaży każdego ( no może poza jednym ) a dwa - że ten wyścig nie ma końca ;)

Gdyby GSy były popularniejsze to też pewnie chętnie ponosiłbym różne modele, niestety w naszej rzeczywistości i kupić, i sprzedać trudno - co jednak ma ten plus że ciężko spotkać taki drugi, a jak już spotkasz to od razu robi się jakieś takie porozumienie z właścicielem, coś jak z w górach jak po całym dniu samotnego łażenia natykasz się w końcu na człowieka to wiesz że będziecie mówić tym samym językiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. 

Mam pytanie do szanownego grona znawcow GSow. 

Mam na oku GS SBGE033:

FB6.jpg

Moje pytanie:

Z tego co juz wiem jest on tylko z skorzanym paskie z gada. Czy ktos wie cos o ewentualnym dopasowaniu metalowej branzolety z innego modelu GSa?

Bardzo mi sie ten model podoba a ze lubie zegarki z branzoleta to chetnie bym cos do niego dopasowal. 

Z gory dziekuje z pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12558466_459285387590185_1673661775_n.jp

Po krótkim seansie spirytystycznym z Google wynika, że pasuje do niego bransoleta od SBGE005 i 011 - a to niespodzianka :D

PS: BranSoleta.

Edytowane przez MasterMind

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto bogatemu zabroni podjąć takie przedsięwzięcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zdziwię się jak bransoleta będzie kosztowała z 6 tys...Ogniwa do GS droższe niż do IWC (ok 150 euro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to właśnie miałem na myśli, a sam GS z racji limitacji jest dosyć drogim modelem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny model, warto go doposażyć chociaż na pasku też jest nieźle.

Dealer który go sprzedaje pewnie będzie w stanie powiedzieć czy i za ile można kupić samą bransoletę do SBGE011/005. Tanio raczej nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

@Leon1981,

"prime-auctions-now" na ebayu sprzedawał bransolety i ogniwa do Grand Seiko. Nie pamiętam czy miał te SBGE, ale nową do mojego hi-beata sprzedał za $360. Nawet jakby poszła na cło to nie ma się nad czym zastanawiać.

http://www.ebay.com/itm/RARE-Complete-Bracelet-fits-GRAND-SEIKO-SBGH005-Hi-Beat-amp-other-high-beats-B3-/302162961512?nma=true&si=XrOVaqbbTEiHtz%252BQm81%252FEjKQuQ0%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisze ze to orginal. Chlopaki dzieki za pomoc. GSa jeszcze nie kupilem ale mam taka na niego ochote. Z racji ze zielony to chyba malo popularny model. Ja go uwielbiam wlasnie dla tego i tez dlatego ze ma lumene( wiekszosc GS tego nie ma)  Bardzo to lubie w zegarkach.Musze tylko zebrac kase. To zegarek na lata. 

PS

Obecnie mieszkam w Oslo. Cena za ten model tu w Norwegii jest praktycznie taka sama jak w Polsce, moze z roznica 1000zl. Nie wiem jak wy ale wydaje mi sie ze zegarki w Polsce sa jakos zbyt drogie .Czy to przez cene cla czy co ale chyba powinno byc taniej . 

Edytowane przez Leon1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musisz szybko zbierać - to wersja limitowana do 500 sztuk, praktycznie już wyprzedana. Jeden egzemplarz jest dostępny w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

@akism, w onlinowym katalogu części można sprawdzić tylko Seiko, Grandów już nie, więc nie powiem nic nt. numeru referencji, ale na moje oko wygląda Ok.
Nic nie wiem żeby były podróbki GS, słyszałeś coś innego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem o podróbkach GS..zbyt mało popularne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkrył ktoś zależność, dlaczego niektóre modele w sekundniku mają zakrytą oś - co bardziej mi się podoba a w innych jest otwór przewiercony na wylot ?

SBGH001 na wylot (liczyłem na to, że może to starsze egzemplarze tak mają, ale nie znalazłem zdjęcia z przykrytym, więc chyba nie ma)

SBGH003/5 przykryty

67e7efb51f5bcdcbd7d33a7ca354afbd.jpg

seiko_grandseiko_sbgh_dial_zoom2.jpg

image7631.jpg

6359812c2ee9220f477a0f6d843ff4f0.jpg

9600eb55-6719-4e03-ba6a-5ed01b5be986_zps

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak napisałem nie znalazłem zdjęć z nieprzewierconym w jasnym. poza tym czarny jest raczej tak samo długo na rynku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co jeśli nie ma żadnej zależności?  :lol:

za wygląd GS odpowiada jedna osoba czy więcej? Może jest kilku (np dwóch projektantów) i każdy wg swojego widzimisię stosuje takie wskazówki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może i nie ma. Takie wtrącenie na co zwracałbym uwagę przy ew. wyborze i nawet mogłoby to skutecznie przeważyć szalę a niby pierdoła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wygląda tak jakby oś sekundnika miała zatyczkę zakrywającą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wygląda tak jakby oś sekundnika miała zatyczkę zakrywającą.

no ale korka od wanny sobie nie założę  :D poza snowflake gdzie rzeczywiście wygląda to jak wspomniany korek, na pozostałych wygląda to jednak na stal, która nie została przewiercona na wylot  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W praktyce nawet na to się uwagi nie zwraca bo cały zegar wykonany jest perfekcyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi