Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lestaf

Meteoryt

Rekomendowane odpowiedzi

Sam temat-bardzo ciekawy :)

Podałem link gdzie można sprawdzić....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj to nawet coraz częściej słychać o eksperymencie Tesli jako sprawcy całego zajścia.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile to może być warte?

Na forum nie wyceniamy meteorytów! =D

A tak poważnie, znalezisko ciekawe. Kolega Staruszek wspominał tu o części statku, ale stało by to chyba w opozycji do fakty, że znalezisko reaguje na magnes. Na pewno warte zbadania, informuj na bieżąco. A co do wykorzystania, jeżeli okaże się, że to to, fajnie byłoby wykonać z niego jakąś część biżuterii.

EDIT: @down pomieszały mi się statki kosmiczne z morskimi, aczkolwiek o modułach rakiet też była mowa. =]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lestaf mieszka nad morzem-to w kwestii statku ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byłem mały zbierałem skamieniałości, taszczyłem do domu tony kamieni. Ten znalazłem na łące jakieś 30 km od morza, wiec to może być co najwyżej kawałek statku kosmicznego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno statek kosmiczny z epoki żelaza :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro jadę do jubilera, żeby mi zbadał ten kamień. Co na tym całym spermoskopie ma wyjść, żeby było wiadomo, że to z kosmosu a nie z Tytanica czy tam z Batorego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

W 1994 roku znalazłem w piasku coś co mnie zaintrygowało, wyglądało to jak stopiony klucz, który nosił na szyi Thorgal, bohater moich ukochanych komiksów, w dodatku był przewiercony na wylot, tak jakby ktoś naprawdę nosił to na szyi. Niedawno byłem w Olsztyńskim obserwatorium, gdzie obejrzałem kolekcje meteorytów i od razu przypomniałem sobie o moim dawnym znalezisku. Czy to możliwe, że ten kawałek okopconego metalu to meteoryt? Jak sprawdzić co to jest?

Według mnie to żużel;szlaka, ale warto wierzyć, może miałeś szczęście  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żużel nie przyciąga magnesu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bart8

Żużel nie przyciąga magnesu

Po wytopie żelaza niekiedy przyciąga, ale warto sprawdzić, może to faktycznie pallasyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chcę to sprawdzić, ale nie wiem jak. Jubiler może wystawić na to certyfikat? Pójdę jutro do mojego zegajmajstra, on jest też jubilerem i pewnie ma te całe cudo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie chcę to sprawdzić, ale nie wiem jak. Jubiler może wystawić na to certyfikat? Pójdę jutro do mojego zegajmajstra, on jest też jubilerem i pewnie ma te całe cudo.

Niekoniecznie. Tester diamentów za kilkadziesiąt zł pewnie tak, ale spektrometr masowy kosztuje ładnych kilka(naście) tysięcy (taki ręczny, przenośny), a stacjonarny nawet kilkadziesiąt tysięcy, ale pytać możesz :) Większe prawdopodobieństwo u jakiegoś gemmologa, rzeczoznawcy, specjalisty ze strony którą podałem.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale jak już się zdarzy, że ktoś miał tysiące na spektrometr i ja akurat na niego trafię, to co mu musi wyjść po badaniu, żeby uznać, że pacjent jest meteorytem? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wikipedia i hasło "meteoryt" - masz podstawową klasyfikację z wskazówkami co do składu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem u jubilera, powiedział że takimi rzeczami zajmuje się instytut probierczy. Dzwoniłem do urzędu i dowiedziałem się ze nie maja takiej usługi i mogą co najwyżej grzecznosciowo wrzucić kamień na spektrometr i powiedzieć co w nim siedzi. Jutro podjadę do nich z moją gwiazdką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem u jubilera, powiedział że takimi rzeczami zajmuje się instytut probierczy. Dzwoniłem do urzędu i dowiedziałem się ze nie maja takiej usługi i mogą co najwyżej grzecznosciowo wrzucić kamień na spektrometr i powiedzieć co w nim siedzi. Jutro podjadę do nich z moją gwiazdką :)

Fajno. Jestem ciekaw co wyjdzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie znaka co wyjdzie bo tez jestem ciekawy :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że nie doczytałem do końca wątku bo się podjarałem za bardzo. Więc mogę się powtórzyć. Jeśli to meteoryt, to tak jakbyś miał podobnej wielkości kawałek złota :-) Tyle to może być warte. A nie wykluczone, że to jakiś nadtopiony odłamek. Nawet to ,,wiercenie" to wcale nie musi być zrobione przez człowieka.

Tylko żeby Ci nie przyszło ciąć go na kawałki by tarcze do kiego zegarka robić. Lepiej poszukaj kogoś kto się na tym zna i będzie jasne.

Ja kilkadziesiąt lat temu znalazłem na środku pustego, wybetonowanego placu coś takiego. Było jeszcze tak gorące, że nie można było wziąć do ręki. Co ciekawe jest to dość lekki metal, nie topi się nad palnikiem gazowym.

To mi wygląda na kawałek SR-71. W tamtych czasach latały takie nad państwami Układu Warszawskiego, może i o kawałek Polski zahaczył. Ale jak mu to odpadło? nie mam pojęcia :-)

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instytucie probierczym wykryli 98% żelaza i domieszkę miedzi przy czym zaznaczyli, że wszystkich pierwiastków nie są w stanie wykryć na ich sprzęcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli co jest to meteoryt czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ich zdaniem tak

Rozczarowałem się po wizycie w tym urzędzie, bo niewiele się dowiedziałem. 98% żelaza plus domieszki... Nie wiem co z tą wiedzą zrobić. Myślałem że dadzą mi jakiś wydruk ze składem czy coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiszka trochę człowiek ma coś co może być wartościowe a nie wiadomo co z fantem zrobić i jak go sprawdzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te niewiadome 2 % zawsze mozesz nazwac ''pochodzenie kosmiczne''  + x PLN :) o ile  bedziesz sprzedawal :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.