Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

albiNOS 01

Prawno techniczny problem z samochodem

Rekomendowane odpowiedzi

Już wyjaśniam. Od kilku lat ujeżdżam Kia Sorento z silnikiem 2,5 CRDI. Ma już swoje lata (12) ale bardzo je lubię, daje poczucie wolności bo wjedzie prawie wszędzie gdzie potrafię jechać i takie tam. Dobra, niema co się jarać. Problem jest następujący:

Jadę przez Niemcy, 130 na budziku, wyprzedzam tira na trójpasmówce, ruch jak w GSie za komuny a tu... cisza, kiera twarda jak w ursusie 1634 przed odpaleniem, auto zwalnia, na budziku zero obrotów, nie odpale go w czasie jazdy ani na N ani na D. Światła awaryjne i machanie żonki przez okno do tira by puścił nas. Dalej pobocze i szybki demontaż czipa z silnika. Odpalił, jedziemy dalej. Pomyślałem, że pewnie ten czip nawalił, jazda ostrożniejsza ale znów zdechł przy gazie w podłodze. Nie była to jednak wina czipa.

Dobra, problem zdiagnozowałem, znany wśród wielbicieli kijanek z tych roczników 2004-2005 może i nawet 6. Przyczyna, łuszcząca się farba w zbiorniku paliwa, która zatyka filterek. Nie jest też trudno go wyczyścić, ale zajmuje to z pół godziny, trochę brudzenia się. Trzeba to robić co kilka miesięcy.

Pomogła by jedynie wymiana zbiornika na taki bez tej farby.

Teraz pytanie, czy ja muszę robić to na własny koszt? jak mnie policzą za to w serwisie to z pół Brejtlinga bym za to wyrwał zapewne. Skoro usterka jest powszechna, mimo, że auto dawno po gwarancji, to czy mamy czekać na jakieś nieszczęście, aż kogoś tir skasuje a potem jeszcze parę innych aut? Czy nie uważacie, że powinni to naprawić? Ponoć za granicą była akcja serwisowa w tej sprawie. Polskę ominęła, o co tam.

Jak Wy byście zrobili, myślę o tym by zacząć od napisania do KIA Motor Polska listu poleconego z wezwaniem do usunięcia usterki. Jak byście to załatwili?

Dodam, że żonka od tamtej sytuacji dostaje spazmów na myśl o jeździe autostradą szybciej niż 90. Obłęd! Pozdrawiam.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym tak zrobił. Się okaże, czy Kia kija warta czy też więcej...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisać do KIA można. Przy negatywnej odpowiedzi pozostaje czyszczenie wspomnianego filterka paliwa co kilka miesięcy, tym bardziej, że zajmuje to wspomniane pół godziny czyli niewiele czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ford przerabiał to z pompą paliwa i niszczył wtryski. Marne szanse, ale próbuj.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.