Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
toXic PL

Casio G Shock GST

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dziś trzy temaciki w kategorii GST :)

Pierwszy to zdjęcie i porównanie zamiennika paska GST ze wschodu - który opisany na aukcji jest jako czerwony - i oryginalnego czerwonego paska z polskiej dystrybucji. Na zdjęciach musze przyznać, że nie robi to tak wielkiego wrażenia jak na żywo, choć i tak widać różnicę. Oryginalny jest krwisto czerwony, zamiennik raczej taki malinkowy ;) 

IMG_20250207_135205.jpg

Także gdyby sie ktoś zastanawiał to podaję :) czy warto za oryginał dać 5 razy tyle, zależy do czego go używacie. Jeśli na projekt, gdzie będzie cały czas, myslę, że tak. Jeśli do zmiany z innymi paskami na lato, czyli będzie używany sporadycznie - raczej bym został przy zamienniku. Oczywiście jeśli 170zl nie robi ci problemu za pasek dodatkowy, na zmianę wyglądu zegarka, no to rozważania także są bez sensu - oryginał to oryginał i tyle.

Druga sprawa to mały update w teamacie polerek:

IMG_20250207_135250.jpg

i po

IMG_20250207_135316.jpg

Generalnie musze przyznać, że nie spodziewałem się, jak zakup "lepszego" papieru ściernego może pomóc w polerce szkiełka. Także dawca na projekt jest gotowy, brakuje nam skończonego bezelu i czekamy jeszcze na jeden element od Casio - 2-3 miesięcy oczekiwania :( 

No i ostatni temat czyli nowy przyjaciel do reanimacji. Tak bardzo lubię GST-B100, że jak zobaczyłem tego to nie mogłem się powstrzymać aby nie podjąć się próby jego powrotu to życia :)

IMG_20250207_141929.jpg

Dalszy rozwój spraw wkrótce jak znajdę trochę czasu aby do niego przysiąść. Jak mnie znacie podzielę się efektami jakie by one nie były.

Edytowane przez G-szok

Instagram: @dailygshocker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
On 2/7/2025 at 2:26 PM, G-szok said:

Dziś trzy temaciki w kategorii GST :)

Pierwszy to zdjęcie i porównanie zamiennika paska GST ze wschodu - który opisany na aukcji jest jako czerwony - i oryginalnego czerwonego paska z polskiej dystrybucji. Na zdjęciach musze przyznać, że nie robi to tak wielkiego wrażenia jak na żywo, choć i tak widać różnicę. Oryginalny jest krwisto czerwony, zamiennik raczej taki malinkowy ;) 

IMG_20250207_135205.jpg

Także gdyby sie ktoś zastanawiał to podaję :) czy warto za oryginał dać 5 razy tyle, zależy do czego go używacie. Jeśli na projekt, gdzie będzie cały czas, myslę, że tak. Jeśli do zmiany z innymi paskami na lato, czyli będzie używany sporadycznie - raczej bym został przy zamienniku. Oczywiście jeśli 170zl nie robi ci problemu za pasek dodatkowy, na zmianę wyglądu zegarka, no to rozważania także są bez sensu - oryginał to oryginał i tyle.

Druga sprawa to mały update w teamacie polerek:

IMG_20250207_135250.jpg

i po

IMG_20250207_135316.jpg

Generalnie musze przyznać, że nie spodziewałem się, jak zakup "lepszego" papieru ściernego może pomóc w polerce szkiełka. Także dawca na projekt jest gotowy, brakuje nam skończonego bezelu i czekamy jeszcze na jeden element od Casio - 2-3 miesięcy oczekiwania :( 

No i ostatni temat czyli nowy przyjaciel do reanimacji. Tak bardzo lubię GST-B100, że jak zobaczyłem tego to nie mogłem się powstrzymać aby nie podjąć się próby jego powrotu to życia :)

IMG_20250207_141929.jpg

Dalszy rozwój spraw wkrótce jak znajdę trochę czasu aby do niego przysiąść. Jak mnie znacie podzielę się efektami jakie by one nie były.

Pierwsze prace idą. Dobrze zapuszczony był i wszędzie się kleił więc wiele elementów od razu wpadło do gruntownego czyszczenia.

pixlr_20250211094042817.jpg

W związku z tym prace zacząłem od dołożenia dwóch ogniw, aby mogł byc ubrany na nadgarstek 21cm czyli tyle ile daje producent na wejściu.

IMG_20250210_170301.jpg

IMG_20250210_170225.jpg

Następnie zacząłem się zabierać za bransoletę i wszystkie jej drobne elementy - zadowolenie na twarzy momentalnie się pojawiło wraz z efektami :D 

pixlr_20250210174143595.jpg

IMG_20250210_170134.jpg

Aktualnie zabieram sie za kopertę, szkło, bezel i wszystkie uszczelki. Czas pokaże co z tego wyciśniemy. Dla mnie ten model, a już w szczególności ten kolor zasługuje na ratunek i powrót do czasów świetlności.

Ciąg dalszy nastąpi ;) może powinienem wrzucać takie post do działu technicznego ? 

Edytowane przez G-szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prace zostały ukończone :) można by pewnie próbować zlikwidować wszystkie ryski ale niektóre są poprostu za głębokie i wolę zostawić jak jest niż zbierać za dużo materiału z całości lub robić doły :D no więc:

IMG_20250210_165129.jpg

IMG_20250210_165144.jpg

IMG_20250210_165221.jpg

IMG_20250210_165231.jpg

IMG_20250210_165247.jpg

Wszystkie elementy zostały wyczyszczone, dokładnie umyte, odtłuszczone. Śrubki wyczyszczone wraz z gwintami i miejscami na klucz, bransoleta z ogniwami itd itp :) dużo by tu gadać.

I efekt finalny wygląda tak:

pixlr_20250211152056113.jpg

IMG_20250211_144724.jpg

pixlr_20250211145627975.jpg

Najprawdopodobniej zegarek trafi do sąsiada który jest zainteresowany odkupieniem - mam nadzieję ze względu na to, że wiem jak on dba o swoje rzeczy a dziwnie przywiązany jestem z tym konkretnie modelem G-shock'a :) zobaczymy jak tam się sytuacja potoczy. Jak na to co zastałem jestem zadowolony z efektów, szkło wyszło idealnie, bez najmniejszego śladu, koperta - cóż, mistrzem polerowania nie jestem więc tutaj mogę do tych miejsc świecących się przyczepić, nie są idealne - brak mi tu wiedzy jak do zrobić na igłę. Miejsca szczotkowane i satynowane - wyszły super, jednak podobnie jak bezel, były za grube rysy czasem i musiało coś po nich zostać, jednak przy całości nie rzuca się to w oczy bardzo. Dodatkowo w domu znalazłem pasek granatowy silikonowy i też fajnie pasuje:

pixlr_20250211145551500.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, G-szok napisał(-a):

Prace zostały ukończone :) można by pewnie próbować zlikwidować wszystkie ryski ale niektóre są poprostu za głębokie i wolę zostawić jak jest niż zbierać za dużo materiału z całości lub robić doły :D no więc:

IMG_20250210_165129.jpg

IMG_20250210_165144.jpg

IMG_20250210_165221.jpg

IMG_20250210_165231.jpg

IMG_20250210_165247.jpg

Wszystkie elementy zostały wyczyszczone, dokładnie umyte, odtłuszczone. Śrubki wyczyszczone wraz z gwintami i miejscami na klucz, bransoleta z ogniwami itd itp :) dużo by tu gadać.

I efekt finalny wygląda tak:

pixlr_20250211152056113.jpg

IMG_20250211_144724.jpg

pixlr_20250211145627975.jpg

Najprawdopodobniej zegarek trafi do sąsiada który jest zainteresowany odkupieniem - mam nadzieję ze względu na to, że wiem jak on dba o swoje rzeczy a dziwnie przywiązany jestem z tym konkretnie modelem G-shock'a :) zobaczymy jak tam się sytuacja potoczy. Jak na to co zastałem jestem zadowolony z efektów, szkło wyszło idealnie, bez najmniejszego śladu, koperta - cóż, mistrzem polerowania nie jestem więc tutaj mogę do tych miejsc świecących się przyczepić, nie są idealne - brak mi tu wiedzy jak do zrobić na igłę. Miejsca szczotkowane i satynowane - wyszły super, jednak podobnie jak bezel, były za grube rysy czasem i musiało coś po nich zostać, jednak przy całości nie rzuca się to w oczy bardzo. Dodatkowo w domu znalazłem pasek granatowy silikonowy i też fajnie pasuje:

pixlr_20250211145551500.jpg

Dobra robota. 

Również bardzo lubię GST-B100 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, eM_ said:

Dobra robota. 

Również bardzo lubię GST-B100 

Bo to dobre zegarki są 🙂 fajny jest ten styl, turbina, solidność i wielkość. Co prawda nie chowa się pod rękawy łatwo ale jest w nich coś wyjątkowego co mnie łapie. Dla mnie też działa to że był to pierwszy G którego tak solidnie naprawiałem

pixlr-20240212114224684.jpg

Ten będzie jednym z zegarków który ze mną zostanie 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.02.2025 o 14:33, G-szok napisał(-a):

Jestem pod wrażeniem pracy i zapewne ilości poświęconego czasu, efekt jak dla mnie idealny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

I juz wiesz że coś się tworzy i niedługo zakończy 😉 już niedługo prezentacja letniej kolekcji zostanie ukończona 🙂

Ciekawe jak wam się spodoba 

pixlr-20250326112455088.jpg

A w tym czasie trochę G-stali znów się robi tym razem dla drugiego sąsiada 🙂

IMG-20250326-112200.jpg

Edytowane przez G-szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No więc moja kontrowersyjna kolekcja GST-W110 prezentuje się tak :)

Trochę zabrało mi szukanie, zamawianie, czekanie i zbieranie ale letnia kolekcja G-Steel jest gotowa :) 

IMG_20250328_142853.jpg

IMG_20250328_132841.jpg

IMG_20250328_134758.jpg

IMG_20250328_143036.jpg

Edytowane przez G-szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś ich miłośnikiem, lubisz je modzić
Profi robota jak zawsze

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 hour ago, pbozek75 said:

Jesteś ich miłośnikiem, lubisz je modzić
Profi robota jak zawsze
emoji123.png

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Dzięki 🙂

Nie powiem, gst-w jakoś mają coś takiego w sobie i chyba generalnie G-Steel seria że bardzo je lubię. Z tymi GST-W110 to przyszło mi na myśl jak oglądałem części do jednego i pomyślałem że przecież można pozamieniać czy zamówić z innych. Nie było niestety kolorów więc szukałem i znalazłem inny model, sprawdziłem wymiary koperty i w teorii miało pasować, zaryzykowałem, poczekałem 3 miesiące na części i spasowało się 🙂 potem kolejne, kolejne, dobieranie i testy farby, malowanie, do tego dawców trzeba było znaleźć i trochę to trwało. Ale chciałem zrobić coś czego G-Shock nie zrobił, czyli żywe i jasne kolory tego modelu. No i jest moja wersja tego czego nie ma na rynku 🙂

IMG_20250328_143540.jpg

Edytowane przez G-szok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi