michalΩ 1 #1 Napisano 17 Listopada 2016 Drodzy forumowicze, jest to mój pierwszy post na tym forum, a poza tym nie znam się na zegarkach, więc proszę o wyrozumiałość. Chciałbym zapytać, który z tych dwóch zegarków wybrać: DOXA D-LIGHT czy ELYSEE 98000? https://zegarownia.pl/zegarek-meski-doxa-d-light-173-10-011-01 czy http://www.swiss.com.pl/pl/produkt/30294/zegarek_meski_elysee_98000.html Jeżeli macie jakieś inne propozycje, to śmiało piszcie Warunki, które zegarek musi spełniać:do 1000zł (kwota nieprzekraczalna)bardzo podobny styl (szeroka koperta >40mm, skórzany pasek, jak najbardziej minimalistyczny wygląd, biała tarcza)Z góry dzięki! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12866 #2 Napisano 18 Listopada 2016 Z twoich propozycji chyba Doxa. Jednak najwięcej zegarka w zegarku otrzymasz, gdy kupisz Orienta Bambino V3 Zegarek z mechanicznym werkiem (automatyczny naciąg) własnej produkcji, sferyczne szkło mineralne, minimalistyczna tarcza (jasna), rozmiar 40,5mm ref. FAC0000EW0 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 798 #3 Napisano 18 Listopada 2016 Również orienta curatora można rozważyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalΩ 1 #4 Napisano 18 Listopada 2016 Dzięki! Te orienty niezbyt mi się podobają jednak bo nie mają bardzo cienkiej tej stalowej obramówki I tak z ciekawości... Co mają lepszego niż powyższe zegarki? A czy ktoś słyszał coś/miał zegarek marki Elysee? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 798 #5 Napisano 18 Listopada 2016 Co mają? Automaty. Zegarki z duszą. Regularnie serwisowane ( co 5 lat) są praktycznie wieczne. Nie ładuje się w nieznaną markę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalΩ 1 #6 Napisano 18 Listopada 2016 Nie powiedziałem tego na początku, ale wolę jednak zegarek kwarcowy, że względu na to, że mam "tylko" 1000zl, więc trochę mało na automat, a poza tym automaty są strasznie grube, co mi trochę przeszkadza. Dobrze by było jakby znalazł się ktoś, kto by miał/ma zegarek Elysee i mógłby się wypowiedzieć Elysee minimalnie bardziej mi się podoba od doxy, ale chyba nie na tyle, żeby kupować niepewną markę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #7 Napisano 18 Listopada 2016 Bambino w Polsce to koszt ok 800 pln .Ps. Logo Elysse przypomina inne logo niemieckie. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalΩ 1 #8 Napisano 18 Listopada 2016 pawelb29 tak wiem, ale odpada ze względu na wygląd. Nadal czekam na info o zegarkach Elysee 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egzo18 798 #9 Napisano 18 Listopada 2016 Oj to logo to im nie wyszło... W niektórych automatach chyba siedzi miyota. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #10 Napisano 18 Listopada 2016 Może takie wlasnie miało być. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MasterMind 12866 #11 Napisano 18 Listopada 2016 Jeżeli automaty Ci nie w głowie, bierz tę Doxę. Ma szafirowe szkło, a marka przynajmniej coś sobą reprezentuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nabuhowsky 10 #12 Napisano 20 Listopada 2016 Za 1000zl kupisz automatyczny zegarek ale tez trzeba mieć świadomość ze serwis automata kosztuje min. 5x więcej niż wymiana baterii i więcej wytrzyma zegarek kwarcowy Co do tej marki Elyse czy jakos tam - kolejny wytwór Swissa, niemiecka marka ale z tych bardziej modowych, jesli rozważasz cos ala Daniel Wellington to Doxa będzie najlepsza opcja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalΩ 1 #13 Napisano 20 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedzi. Nabuhowsky, wybierając zegarek wychodziłem właśnie od DW Skoro Doxa to już znana i ceniona marka, to czy nie przepłacam właśnie trochę za samą markę w porównaniu do elysee? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 805 #14 Napisano 20 Listopada 2016 Doxa z podanych przez Ciebie linków jest tańsza niz elysse.Tak wiec nie grozi Ci ze przepłacisz .Z drugiej strony nie ma znaczenia ktory z tych zegaków wybierzesz , poziom ten sam.Wybierz ten ktory Ci sie bardziej podoba.Tak jak koledzy pisali , poszukaj w Seiko , Orient , Citizen , Lorus , J.springs. 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nabuhowsky 10 #15 Napisano 20 Listopada 2016 Dwie różnice Doxy z innymi firmami (tworami) - szafir i marka a cena jest ta sama 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalΩ 1 #16 Napisano 20 Listopada 2016 Dzięki, chyba przekonaliście. Chociaż bardzo brakuje mi datownika w doxie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach