Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

albiNOS 01

Smarowanie turbiny Holset xh50 i xh55, lub garret t 76

Rekomendowane odpowiedzi

Na rf jest projekt e30 v12 BiT do driftu, szlaki przetarte :ph34r:

witam jako gość artiplast  :ph34r:  ps dziękuje koledze albiNOSowi za udzielenie hasła i loginu  

mysle że szlaki nie są przetarte , turbinka z tego forum jest napedzana paskiem , po kilku informacjach które mam z wczesniejszych zródeł to by doładowac takie v12 trzeba uzyc wiekszej turbinki niz ta co ją zabudowali do tej bmki . Turbinka powinna miec 2 paski szerokie na 5 cm a to co tam widze dobije 0,1 lub gora 0,2 bara i zdechnie to nie ma sensu .

Holset HX50 to pomysł Sebastiana od gazów ze Zbrosławic . Pomysł dobry oparty o dyskusje z Jakubem Kojderem ( TWÓRCA STEROWNIKA emu )  tyle że parametry tej turbiny niewiele sie zdadzą na dzień dzisiejszy ,Wtedy myslelismy o dodmuchaniu 0,8 bara i to byłoby dobr zresztą Seba chciał zasilic silnik gazem wykorzystując istniejące wtryski co jest nowatorskie bo jest kwestia szczelnosci ale ja byłem chetny na experymenty kosztem nawet wybuchu silnika ( golasa kupuje ssie za 1200zł ) no ale Seba mimo swego geniuszu wiele pomysłów nie potrafi zrealizowac bo goni za 50tematami naraz i rezultat jest taki ze ma w teori 50 kanarków na dachu i g w garsci . Wspominałem ze znamy sie od kilkunastu lat i Seba ma rozgrzebanych 6 lub 7 aut od co najmniej 10 lat i nicnie dokończył .... wiec moim zdaniem niech sie skupi na gazowaniu bo w tym jest dobry a reszte odpusci  bo wykształcenie licealisty i wiedza z internetu to za mało na kilka tematów , nawet dla geniusza     :P:DB)

Po dyskusji i analizie wykresów Żaba ( Damian z Wieszowej M-turbo i Sylwester od strojenia ) zasugerowano mi że sensownym rozwiązaniem jest garrett GT42 wiec zamówiłem i w czwartek czyli dzis ma byc .Oczywiscie porównywalismy kilka turbin w tym garrett T76 do 1000ps ale przy takim układzie jaki jest u mnie GT42 jest najoptymalniejsza . Na holsecie zrobie kilka prób a potem zabuduje garretta i pójde na maxa .Może niezupełnie max ale ten silnik wg moich informacji ( wymiana info z niemieckimi zawodnikami na 1/4 mili ) ten silnik mówimy tylko o wersji 5 litrów ma 8,8\1 sprezanie bez przeróbek wytrzyma 1,6 bara czyli spoko 1,5 pompujemy a to moze da 700 ps .

Wracając do tego tematu turbiny na pasek , goscie zastosowali tam silnik 5400 a on ma stopień spreżania 10,1\1 wiec nie zrobią tego co ja a juz na pewno na tym śmiesznym turbo z cieniutkim paskiem ...

na koniec fotka mojej BMW  nawrzucałem wam fotek ale ja bardzo lubie oglądac cudą prace na fotografiach , to bardzo inspiruje , wieczorem postaram sie odpowiedziec jezcze na kilka pytań i opisac kilka tematów związanych z turbinkami ...   :ph34r:

ngwn48.jpg

35a63a9.jpg

afbkvk.jpg

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisalem później ze pamięć bywa zawodna i byl tam jednak kompresor a nie turbo. Jedna turbina da duży boost ale nie wiem jak z lagiem. Przy wersji BiT wystarczy spojrzec jakie turbiny stosują w projektach BMW z R6 pod maska - M70 mocno upraszczając ma duzo wspolnego z M20. M73 podobno ma gorsze głowice - mniejsze przekroje, tam juz paluchy maczali ludzie od eko-terroryzmu;)

VS Motor ze skandynawii ma na koncie e34 M5 3.6 1100KM i e34 v12 chyba 1600KM na testach na pojedynczej turbinie, pozniej jezdzila "zdlawiona" do 1300km o ile pamietam. Podejrzewam ze jak wszystko w skandynawii jechalo na e85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam jako artiplast gość :ph34r:

to że pomyliłeś kompresor z turbiną to żadna ujma  nie twój projekt to trudno pamietać ... 

miałem okazje spotkac polskiego niemca mieszkającego w niemczech i scigającego sie na 1\4 mili .ma model ( e30 chyba ten ) z zabudowanym silnikiem v12 5000l doturbiony do 900 koni dwoma turbinami - było mu łatwiej pomiescic dwie bo silnik jest z przodu . Te 900 koni ma na e98 z domieszka nitrometanu ok 15% . W rzeczywistosci korzysta z mocy około 700 koni i odpuscił , przyczyna jest prosta auto ma naped na tylną oske i nie przeniesie opona wiecej mocy przy tym cieżarze tyłu . Dlatego spotkalismy sie by przedyskutowac naped centralnytaki jak mam w F1 . Przy przeróbce mailowo pomagał mu jeden z mechaników który pracował w firmie mclaren podczas produkcji słynnej F1 . Mechanik nie pamietam imienia i przyznam że nie wiem czy to lipa , plotka czy prawda pomagał równierz w rasowaniu innego silnika w niemczech też korespondencyjnie . Tamten to najmocniejsza w niemczech jednostka z starej BMW , po przerobieniu wydechu , kute tłoki korby wałki rozrządu odpreżony i uszczelki miedziane dwie turbiny ... stopień sprezania 2,2 udało sie wydmuchac 1400 koni ale na e98 i nitrometanie ok15% dodatku danych dokładnych nie znam bo są prywatne ...   :unsure:

dlatego wydaje mi sie małoprawdopodobne to co piszesz o tych skandynawach chyba że dolali nitrometan do tej e86 ale to i tak te 1600 to chyba propaganda .

natomiast dlaczego 1 duża turbospreżarka to proste silnik 12 cylindrów ma momęt 450nm już od dołu wiec jakiekolwiek doturbione 4 cylindrówki mogą zapomniec o takim momecie na dole , to naprawde ostro rusza a nie dopiero jak sie napompuje . Widac to wyraznie na np 400 konnym seicento do 80 km \ h to straszny muł ja go biore o wiele długosci na niecałych 300 koniach V8 ale po 80 dostaje kopniaka i sytuacja na prosrej sie zmienia ....

Oczywiscie jedna turbina i moc nawet 1400 koni na 1/4 mili przy napedzie na jedną ośkę nie podskoczy wersji Quatro ale wyscigi po asfalcie ,krete górskie tory w słoneczny dzień nikt nie podskoczy . Każde auto ma mocne i słabe strony i nie ma uniwersalnego najlepszego rozwiązania . wszystko zalerzy do czego chcemy to zastosować ...   :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC01067.jpg

E34 whit V12 and turbo.. M70 B50/54 and a Garret GT4788r.
The car had a Twin turbo engine before but this is better lol.gif

1249HK / 1588NM

ale o paliwie nie umiem znaleźć info, być może na nitro

tutaj też jest opisany jakiś projekt V12 BiT, tyle że w niezrozumiałym języku

http://www.bilforumet.no/topic/133731-e-30-big-bmw-e34-v12-turbo-film-av-bremsing-og-nytt-motor-prosjekt-1249hk-1588nm/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skrzynia w tym M70 będzie oryginalna? Trochę rozminiałem i jak dla mnie single turbo przy tak zbudowanej V to więcej problemów niż korzyści. Duże turbo duży lag, do tego dodajmy kilometr kolektora wydechowego, straty energii spalin. Silnik od dołu jedzie fajnie bo taka była filozofia BMW na to V12 - to agregat do napędzania rządowych limuzyn a nie rakiet na kołach. Pokazała to historia - 850Csi na otarcie łez po pogrzebanym M8 oraz od podstaw zbudowane V12 dla F1. Odprężony silnik od dołu złapie muła i wątpię żeby czekając na turbo jechał porównywalnie z N/A. A jak napompuje to będą problemy żeby zapanować nad tą mocą ;)  Układ BiT byłby tu lepszy. Mocy i tak można by dużo wyciągnąć - na jedną turbinę przypadałoby 2.5L a nawet 2L silniki są w stanie nadmuchać w turbo na przeszło 1000KM. 

Single turbo byłoby ok ale przy odwróconych głowicach jak w obecnych np 4.4BiT BMW. Do pełni szczęścia brakowałoby tylko takiej turbiny - nie wiem czy można taką kupić, to akurat silnik Audi R18.

audi21.jpg

ja w takim F1 jednak widziałbym wysokoobrotowe V12 N/A, może byłoby mniej efektywne niż BiT, na pewno dużo droższe i trochę sztuka dla sztuki ale... pomarzyć można  :P

tak czy inaczej temat bardzo ciekawy, McLaren F1 to dla mnie supersachód No1. wyprzedzający swoją epokę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skrzynia w tym M70 będzie oryginalna? Trochę rozminiałem i jak dla mnie single turbo przy tak zbudowanej V to więcej problemów niż korzyści. Duże turbo duży lag, do tego dodajmy kilometr kolektora wydechowego, straty energii spalin. Silnik od dołu jedzie fajnie bo taka była filozofia BMW na to V12 - to

ja w takim F1 jednak widziałbym wysokoobrotowe V12 N/A, może byłoby mniej efektywne niż BiT, na pewno dużo droższe i trochę sztuka dla sztuki ale... pomarzyć można  :P

tak czy inaczej temat bardzo ciekawy, McLaren F1 to dla mnie supersachód No1. wyprzedzający swoją epokę

witam jako gosc artiplast   :ph34r:

oryginalnej skrzyni nie zastosujesz bo jest na wał i most a potrzebujesz skrzyni z łoskami wychodzacymi na boki

skrzynia biegów to DQS dizel audi r5 , bardzo mocna skrzynia i świetne możliwosci takie jak

- 1 bieg przy 7000 obr\min  niestety tylko ok 79km\h

-2 bieg j.w.    ok 130

-3 ok 187

-4 ok 268

-5 ok 336

-6 ok 413

wszystko dla opon 295/35R18 ( obwód 204-206 cm )  oczywiscie do ostatniego biegu by go zrealizowac na maxa potrzeba pewno wiecej niz 850ps ( tyle koenigsseg miał przebijając bariere 400km\h .

Tyle nigdy nie pojadde ale to jest marketingowa zagrywka , szacuje że na 700 koniach powinien byc porównywalny z oryginałem , prawdopodobniej bedzie sie wolniej rozpedzał ..

Reduktor łączący skrzynie i silnik to tylko 10mm stali , koło zamachowe ok 12 kg i 40mm mniejsze od BMW dlatego silnik wkreca sie rekordowo szybko na obroty i chyba zadna BMW nie zrobi tego szybciej ( przynajmniej na jałowym biegu   :rolleyes:  )

Z tego wzgledu rozrusznik umieszczony pod silnikiem bo inne rozwiązanie przy małym na srednicy kole jest niemożliwe .... zresztą niewykluczone że to pierwsze na świecie takie połaczenie , wszyscy stosują koło z BMW i reduktor co najmniej 30 mm wtedy rozrusznik jest z boku jak w każdej bmw ...

Z jedną turbiną trzeba umiec jezdzic bo bedzie potezny kopniak przy 4000 obrotów , no ibedzie trzeba pomykac spokojnie korzystając z zakresu od 750obrotów do 3500 lub iśc na wscieklizne i zmieniac biegi tylko w zakresie 4000-7000obr .

Zobacze jak sie jezdzi z takimi mocami , najwyżej pokusze sie i za jakis czas zrobie kolektorki z nierdzewki i zapne dwie mniejsze turbinki , to jest experyment i wiele sie może zdarzyc , puki co na jednej to najprostsza opcja , bo mam sporo miejsca na skrzyni jak w formule jeden ( tak tam jest jedno turbo ) a to tylko możliwe przy centralnym usytuowaniu silnika .

Najszybsza w tej chwili w Polsce to corvete 1600ps na jednej turbinie , ale podwozie to własny koncept naped Quatro i bodajże 7,9s na 1\4 mili na pewno poniżej 8 sekund ....

zresztą na jednej turbince jest sporo wynalazków ale wszystkie konstrukcje mają problem z miejscem , ja go nie mam ....   :P

Co do F1 oczywiscie dla mnie też jest to supersamochód nr 1 z dwóch powodów , oryginałami nikt nie jedzi bo są lokatą kapitału woartosci powyżej 50 mil zł za 20 letniego strupa , kilka jedynie sciga sie po torze i jedynie jas Fasola czasem pomykał po Londynie .

No i fascynacja jazdą z kierownicą i fotelem na środku - bardzo mało wyczuwalne siły odsrodkowe przy braniu zakrętów , ale o tym wiedzą jedynie kierowcy bolidów jak formuła 1 i nieliczni własciciele prawdziwego mcLarena F1 . No oczywiscie w Polsce kiedys np formuła ester i tym podobne torowce .  

Ja mam frajde jezdzic jako jedyny Polak w realu po polskich drogach .....

dwuosobówke idzie kupic bez problemu droższą czy tańszą ale samochodu z takim układem jak mclaren F1 sie nie kupi .....  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.