Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

albiNOS 01

Smarowanie turbiny Holset xh50 i xh55, lub garret t 76

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do znawców układów Turbo
Szukam informacji na temat koniecznej wydajności smarowania turbosprężarki Holset xh50 i xh55, a także Garrett t 76. Chodzi o ilość oleju na minutę.

Puszczam wici po sieci i znajomych, w związku z budową repliki McLarena F1, przez dobrego człowieka, i wielkiego miłośnika motoryzacji Jacka Mazura z Zabrza.

Zapraszam też do śledzenia tematu na Kit Car Forum http://www.kitcarforum.pl/index.php?topic=1103.0

Pozdrawiam icon_e_wink.gif

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo

c658da38c28cf9a72eeb9720136cc4ca.jpg

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję, nie będę udawał, że znam się (jeśli chodzi o takie szczegóły to znam się jak świnia na gwiazdach) ale już podałem link Artiemu. Może w koncu polubi też zegarki. Choć kiedyś mi powiedział, że jakby miał wydać tysiaka na łocza, to w to miejsce miałby już listę gratów do maszyny. Gość ma pasję tak bardzo ciekawą, jak ekstremalnie inną od zegarków. Jego kumpel też mu nie ustępuje, ma cinquecento... 400 kunne :-)  

Mam też to, przysłane na forum Fiata 125p:

Strona 7, punkty 12 13 i 14 są o ciśnieniu oleju. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega ma teraz wszystkie dane jakie sa mu konieczne , mnie tylko dziwi ze potrzebuje az tak duze turbo . 

holset jest glownie montowany w  silnikach Cummins stad go znam :) , bedzie kolega mial w samochodzie ogromna turbo dziure , takie silnik to srednio wg mnie nadaje sie do jezdzenia po ulicach .

Ja chcialem zalozyc wieksze do swojego Forda ale w koncu sie rozmyslilem , po konsulatacjach z fachowcami doszlismy do wniosku ze fabryczny rozmiar turbo jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem . 

Gdybym kiedys zdecyddowal sie nie ciagac przyczep to wtedy zaloze jakies wieksze 

0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że kolega zna a jak nie to niech pozna racingforum, tam znajdzie dużo info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki wstępnie celują w moc 600-700 koni, silnik BMW V12, widziałem go na żywo... Malenstwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rf jest projekt e30 v12 BiT do driftu, szlaki przetarte ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek napisał, że polubił zegarki, nagrał nawet o nich film: https://www.youtube.com/watch?v=mONCj4iBWYk

Napisałem mu na forum o projekcie tego BMW, masz może linka? oczywiście jak nie masz to poszukam z ciekawości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rf przeglądam raz na pół roku, pamięć bywa zawodna a V12 nie jest BiT tylko superchargered  :P

http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=93426

http://turbobmw.pl/viewtopic.php?f=3&t=4408&sid=e6f71b212d88483b86160ae77806a8a9

odnośnie wiedzy nt V12 BMW kolega może zajrzeć też na forum klubu e31, tyle, że trzeba mieć VIN od e31 żeby mieć dostęp do całości forum, przynajmniej kiedyś tak było. Ale w razie potrzeby użytkownicy powinni służyć pomocą a V12 jako główny silnik w e31 znają chyba z każdej strony  ;)

na bmw-sport są też ogarnięci ludzie od mechaniki, turbo itd

teraz tak patrzę - to nie ta replika z V8 z Audi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten sam twórca co v8 audi, dawałem kiedyś foty. Już sie pogubiłem który to prototyp, każdy kolejny nazywa prototypem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedziałem w tym aucie. Byłem u pana Jacka z w zeszłym roku z kolegą, który również pracował nad tym autem.

AlbiNOS 01, znacie się z Sebastianem Sarre?

Przy okazji, to replika czy podróba? ;)

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

manufaktura panie, manufaktura  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siedziałem w tym aucie. Byłem u pana Jacka z w zeszłym roku z kolegą, który również pracował nad tym autem.

AlbiNOS 01, znacie się z Sebastianem Sarre?

Przy okazji, to replika czy podróba? ;)

Tuningowany McLaren  :) Też w nim siędziałem, trochę mało miejsca nad głowa miałem ale i tak robiło wrażenie. Sebastiana z tego co kojarzę to nie znam. Jakiś poszukiwany?  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym tuningowanym McLarenem to już za ostro  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście racja, ale z tego co mi wiadomo, w konfiguracji v8 jest lżejszy od oryginału o parę kilo. Zresztą jak pokazał mi kilka tak samo wyglądających elementów, jeden ze zwykłego laminatu, drugi z jakiegoś lepszego a trzeci z włókna węglowego, to zastanawiałem się jak to możliwe, że coś jest tak bardzo lekkie. Pierwszy raz sie z czymś takim spotkałem, nie licząc roweru w jednym z lombardów, z ramą z tego materiału. Docelowo chce uzyskać moc większą niż w oryginale, kiedyś chciał pobić rekord świata w prędkości na gazie, ale ktoś podniósł poprzeczkę o kilkanaście bodajże km/h.

Linki z zatrurbionej bejcy zaraz podam mu na jego forum. Wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebastian Sarre - Jeden z najlepszych specjalistów od autogazu w Polsce, najlepszy na Śląsku, w obszarze konwersji aut z wtryskiem bezpośrednim - najlepszy w kraju. No i zaawansowana już teraz wiedza w zakresie tuningu elektronicznego silników i strojenia.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tą wagą - wg wiki monocoque F1 z carbonu waży ok 100kg, cały F1 1140 przy użyciu tytanu, magnezu. Być może V8 audi jest lżejsze niż S70/2 ale czy aż tyle żeby zejśc poniżej 1140kg? Jeżeli tak to gdzieś to musiało się odbić, F1 był autem dopuszczonym do ruchu i musiał gwarantować bezpieczeństwo użytkownikom. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam -- artiplast to ja --- korzystam z loginu kolegi albiNOS 01 , no coż w zegarkach tych na ręke jestem cienki , zostałem na komunijnej rakiecie 17 javes z 1976 roku , takie sie juz znajduje w bursztynach .

--------------------------------

Dwa słowa na temat replik czy podrób .

Powiem wprost , samochód ( seria aut ) typu mclaren jest całkowicie moim autorskim projektem , zapożyczony jedynie zewnetrzny design oraz 3 osobowa kabina co jest unikatem w skali świata .

Podróbki lub kity bazują na zdjetych skorupach z oryginału ( jako forma kopyto itd ) jest to zwykła kradzierz cudzych praw autorskich , chyba że właściciel np ford  wyraza zgode na kontynuacje  np GT 40 lub porsche na spidstera 955 , lub cobra na AC cobre .

W odróżnieniu od pozostałych to co wykonałem zostało całkowicie opracowane od zera zaczynając od nadwozia , gdzie bryła z zewnątrz to tylko 30% kompozytów , reszta to kabina podłoga , strefy zgniotu tapicerki i inne trudne w zaprojektowani elementy gdzie wszystko do siebie musi pasowac .

Od strony mechanicznej projekt również jest mego autorstwa ( mam uprawnienia na projektowanie  strony konstrukcyjnej i mechanicznej ) na moich projektach pieciu studentów zrobiło prace inżynierskie , sprawdzone przez Prof. z politechniki krakowskiej i zaliczone . Wprowadzone przez studentów poprawki i sugestie zastosowałem .

Mclaren F1 jest o tyle ciekawy że jest 3miejscowy i nie da sie zbudowac repliki czy podróby na czymkolwiek co jezdzi , dlatego jest to unikat . Spotkałem sie z opinią -czemu nie zbudowałem swojej stylizacji czy samochodu --- żaden problem to byłoby wielokrotnie prostsze   .... niż to co zrobiłem .

Dlatego Panowi nim ktoś powie podróba niech sie zastanowi co to oznacza ....

----------------------------------

Przede wszystkim dziekuje forumowiczom za pomoc z danymi w doturbianiu , temat jest mi obcy ale mam dwóch znajomych którzy popilotują temat . Jeden z nich zakłada turbiny od co najmniej 5 lat i ma kilka robótek na poziomie 650 pod 700 koni , drugi doskonale opanował oprogramowanie EMU i można powiedziec że na 1/4 mili jest w pierwszej trójce w swojej klasie ....

Co do Sebastiana SARRE probował zabrac sie za mój temat ale przez rok czasu nic nie zrobił mimo iż przygotowałem wszystko to co ustalił min. z  producentem EMU . Seba niewątpliwie jest jednym z najlepszych fachowców co do gazu i daje rade tematom gdzie inni kwiczą i leżą , nie mniej jednak w pewnych sytuacjach jest bajkopisarzem . Znamy sie kilkanascie lat ale od dwóch darowałem sobie zaglądanie do niego bo tak zadarł nosa że końcem o mało oka mi nie wykół ..i to w tematach gdzie tylko poczytał i paktyki ma mało np temat ram kratownic itp ...

------------------------

chwilowo kończe i jeżeli macie jakies pytania chetnie odpowiem , po za tym w sumie widze ze Polska jest mała i mielismy okazje sie spotkac .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tą repliką/podróbką to było dość żartobliwie  :P  takie życie, że częściej można spotkać podrabianego Rolexa niż Ferrari ;)

coś więcej nt konstrukcji? Rama stal, alu czy kompozyt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Holseta, u mnie w modyfikowanym Dodgu była firmowa "hybryda" hx35-hx40. Turbina spokojnie dawała 27psi ( trzeba by przerobić to na waszą skalę), największy problem to była temp.spalin przed wejściem do turbo, stała nie powinna przekraczać 1300F, chwilowe" spikes" do 1500F są akceptowalne, warto będzie zainstalować pyrometer. Holset to głównie turbiny do diesli, hx55 seryjnie montowany jest w cumminsach 11L :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nas z tego co wiem to holsety lądują w budżetowych projektach, ktoś kto chce obniżyć koszty kupuje używanego holseta i gra. Temp spalin to nie problem z turbo tylko ze strojeniem/paliwem  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nigdzie nie napisałem że wysokie temperatury to problems z turbosprężarka tylko że to jest problem dla turbo :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy wysokim EGT częściej spłyną tłoki zanim pójdzie turbo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tą repliką/podróbką to było dość żartobliwie  :P  takie życie, że częściej można spotkać podrabianego Rolexa niż Ferrari ;)

coś więcej nt konstrukcji? Rama stal, alu czy kompozyt?

witam jako gosc Artiplast .

ok nie mam żadnych zastrzeżeń wiem że żartobliwie ... :)   .

nakład przy podrabianiu samochodów wiadomo jest wiekszy i kasy i pracy . # lata temu skonfiskowano u jednego producenta kilka egzemplarzy podrobionych ferrari ( budowane na peguecie 307 --- silnik z przodu tak tak --- 307 ma fajny przód i nadaje sie na np audi r8 mimo ze tamten ma silnik centralnie jak ferrari , ale wszystkie te bolidy z racji stref zgniotu mają wysokie przody nie to co kiedys lamborghini countach czy mcLaren F1 )

Co do mojej konstrukcji to rama stalowa wykonana z rur stal st3 . Są dwie wersje

- rury 42 34 28 scianki 3,2 do2,2 ----------------------- waga ramy 182kg

- fury 34 28 profil 120x40x2mm scianki rur 1,5mm --- waga ramy 122 kg

pvb7m.jpg

w obydwóch przypadkach stosuje rame wewnetrzną czyli tzw monocokue wykonany z tkanin carbon\ kevlar \ szkło  jako sandwich no i jako pierwsza warstwa 1xmata szklana 150gram i żelkot

Kabiny mają pałąki kapotarzowe stalowe wklejone w kompozytowy monocokue .

Nadwozie główny element czyli powiedzmy cała skorupa bez drzwi klap zderzaków też wystepuje w trzech odmianach

- z mat szklanych ok.4-5 mm grubosci waga 62 kg

- z tkanin szklanych 3mm grubosci waga ok 40 kg

- z tkanin weglowych 2mm grubosci waga ok 24-26 kg jest to nadwozie wagowo porównywalne do nadwozia wykonanego z 1mm blachy aluminiowej . W takich konstrukcjach cobry robi sie z blach 1,5 mm aluninium wiec są sięższe od węglowych .

W swoim samochodzie mam sporo elementów lekkich jak np cała podłoga od spodu ma ok 6m2 ja to nazywam ekranem aerodynamicznym waga podłogi ok 7,5kg grubosc 1mm materiał tkanina węglowa - odpowiada to wagowo 2 mm blachy aluminiowej a jest wielokrotnie wytrzymalsze .

Fotel kierowcy waga 2,2kg z tapicerką mocowaniem   :P 

Waga ostatniego modelu to 1080 kg +70 l paliwa czyli tyle samo co oryginał drogowy . Ale z samochodu da sie wykrecic kilka elementów jak np wspomaganie kierownicy - mcLaren go nie miał - elektryczne szyby boczne , stabilizatory przednie i tylne , zabudowe bagażników i zyskujemy  50 kg mniej czyli 1030+70l paliwa .

291gyte.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jako gość artiplast

ten element to główna karoseria

59y1jc.jpg

tak wygląda otwarty z każdej strony  

2mma7ns.jpg

tu ten element o wadze 24 kg

20a5f8m.jpg

tutaj strefa zgniotu przodu pod karoseria , tarcza hamulcowa mojej produkcji 340mm średnica beben aluminiowy skrecana w aucie są takie 4 i przód i tył  zaciski 4szt 4 tłoczki brembo ....

50ii3m.jpg

tak wygląda z tyłu po zdjeciu elementów , w trakcie pomiarów , miałem wtedy odwiedziny promotora Pana Maniowskiego i 3 studentów z politechniki krakowskiej , brali dane do obliczenia sprężyn i stabilizatorów ...

118iu5e.jpg

amortyzatory gasschock z regulacją wyskokosci i twardosci 22 położenia pokretła na dole amora

4hphl0.jpg

tutaj pedalbox mojej produkcji , posiada oddzielnie pompe na przód oddzielnie na tył połączone tzw balansem dzieki temu można regulowac siłe hamowania przodu i tyłu . Element stosowany w McLaren F1 i sporcie samochodowym , w cywilach go nie ma ...

2m48uhx.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.