Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Master Yoda

Nie jest ok , świeckie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Nie lubię wtrącania słów powszechnie nieużywanych w czasie dyskusji np. na publicznym forum . To utrudnia przekaz tylko . O to Ci chodziło ? A może samokreacja ?

Jest tyle "wulgarnych" synonimów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz, z ktorymi słowami masz problem. Chyba, że z czym innym masz problem. Ale to proponuje przejść na pv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki problem ? Można użyć słowa nieistotny , nieważny , to ułatwi przekaz . Nie uważasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca. Słowo, o które toczysz swój bój oznacza (mniej wiecej): bez znaczenia z punktu prawnego, natomiast może mieć znaczenie (lub ma) w innym obszarze (w innym zakresie). Stąd zamiast używać 150 slów czasem sporadycznie wrzuca sie takie "perelki". Problem w tym, że poruszając się w temacie fizyki kwantowej, medycznym, językowym, zegarkowym, bankowym takie wrzutki mogą i czasem mają miejsce. Jednych to będzie bolalo (z roznych przyczyn) innych nie. W każdym bądź razie specyficzny język medyczny, prawniczy czasem da o sobie znac i będzie bardziej zauważalny na forum nie poświęconym tym tematykom. W przypadku gdy będzie dotyczył tych zagadnień. Oczywiście nie tłumacze tutaj maniery wrzucania co drugie słowo i niepotrzebnie dziwnych pojęć aby podbić sobie bębenek. Z drugiej strony gdybym chciał być uszczypliwy, to bym napisał, że dla jednych będzie bardziej strawne i przyzwoite gdy ktoś posluzy sie raz na sto lat takim słowem niz gdy używa slów ktore Ty uzyles: typu "ku*wa". W dodatku stawiając siebie w roli forumowego cenzora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry nie przeczytałem całości . Nie chcesz zrozumieć i tyle .

Pozdrawiam i przepraszam , jeśli Cię dotknąłem ( słowo ku_wa to był emotikon taki) ..

Możemy również przyjąć , że użycie słowa irrelewantne , wynikało z Twojej troski o precyzję wypowiedzi .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki problem ? Można użyć słowa nieistotny , nieważny , to ułatwi przekaz . Nie uważasz ?

Kolega jest z grupy bojowników o czystość języka polskiego? ;) 

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak , unikajmy makaronizmów !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry nie przeczytałem całości . Nie chcesz zrozumieć i tyle .

Pozdrawiam i przepraszam , jeśli Cię dotknąłem ( słowo ku_wa to był emotikon taki) ..

Kończąc ten ponury watek: Ty nie przeczytałeś ale twierdzisz, że nie zrozumiałem.

Bez urazy. Wyraz, którym sie posłużyłes to luz. Codziennie patola i niepatola nim się posługuje. Gorzej z tym użytym przeze mnie : D Zaręczam, że nie miałem zamiaru Ciebie urazić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak , unikajmy makaronizmów !!!

Podaję hasło: ewolucja języka.

Zapożyczenia były, są i będą i tego nie zmienisz. Więc moim zdaniem spinanie się o to jest całkowicie bezsensowne. Od czerwca zeszłego roku w słowniku ortograficznym języka polskiego oficjalnie mamy słowa takie jak:

hejt, lajk, research, hajs, event i kilka innych.

Instagram: @my.nickname.was.taken || FS: Titoni Seascoper 300, H.G.P. Diver 200m Automatic, Certina Blue Ribbon '74

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kończąc ten ponury watek: Ty nie przeczytałeś ale twierdzisz, że nie zrozumiałem.

Kończąc ten ponury wątek , zacząłem czytać i mi się odechciało . Sorry .

Nie napisałem , że nie zrozumiałeś , napisałem , że nie chcesz zrozumieć .

To tak dla ścisłości . Czasem fakty są drugorzędne , to jasne .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaję hasło: ewolucja języka.

Zapożyczenia były, są i będą i tego nie zmienisz. Więc moim zdaniem spinanie się o to jest całkowicie bezsensowne. Od czerwca zeszłego roku w słowniku ortograficznym języka polskiego oficjalnie mamy słowa takie jak:

hejt, lajk, research, hajs, event i kilka innych.

Hajs....:), Szymon, korektę do słownika wprowadził chyba prof. Popek :)

P.S Jutro mam wizytę duszpasterską, zapytam księdza czy jak robił research po kwadratach to obczaił ile hajsu na kielni mają wierni...:)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hajs.... :), Szymon, korektę do słownika wprowadził chyba prof. Popek :)

P.S Jutro mam wizytę duszpasterską, zapytam księdza czy jak robił research po kwadratach to obczaił ile hajsu na kielni mają wierni... :)

Rada Języka Polskiego.

I jestem śmiertelnie poważny - było nowe wydanie słownika ortograficznego w zeszłym roku i miedzy innymi te słowa się tam znalazły. Puryzm językowy mnie troszkę bawił zawsze. Poprawność języka - owszem. Puryzm językowy....nigdy nie miał sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie irytują określenia typu "brajtek', "omesia', "graty", 'pach"....nic nie poradzę, ale "jedzie mi to" jakimś "wieśniactwem" :)

Jak czytam "graty citka, na tym pachu mega wyglada, miazga" to bym lał po gębie :);)

Taką mam wadę :), i to nie jest ok ;)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie irytują określenia typu "brajtek', "omesia', "graty", 'pach"....nic nie poradzę, ale "jedzie mi to" jakimś "wieśniactwem" :)

Jak czytam "graty citka, na tym pachu mega wyglada, miazga" to bym lał po gębie :);)

Taką mam wadę :)

Doprecyzuję.

Miałem na myśli puryzm w formie piętnowania zapożyczeń. Zwłaszcza bawi mnie to w sytuacjach kiedy zapożycza sie słowo na które faktycznie nie ma odpowiednika w języku polskim (w formie jednego słowa). Tacy piętnujący zapożyczenia zapominają jak bardzo zapożyczenia wpłynęły na kształt języka polskiego i każdego innego. I pewnie nawet nie są świadomi jak wielu zapożyczeń używają na co dzień - tyle, że już ugruntowanych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację.

Bazar, hebel, winkiel, kary, waserwaga....np :)

Zapozyczenia bywają irytujace gdy są bez potrzeby uzywane, wtedy, i tylko wtedy.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy jeszcze kanadyjczyka który zamordował w noc sylwestrową Polaka. Co kanadyjskiego można obrzucić kamieniami i podpalić?

Klony :D

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łomatko! To w Polsce są już klony? W dodatku kanadyjskie?  :lol:

Lepsze kanadyjskie niż takie:

a34cd840-9728-47a3-96fb-ae69e65eaf9b_560

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie niełogolone bobry... oczywiście kanadyjskie :)

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie tam się język prawników podoba. :)  Bardzo ładnie pisze Kol. Tomek i Kol. Dar też pisze ładnie. 

:)

Z obserwacji własnych mogę napisać, że prawnicy mówią językiem zrozumiałym dla wszystkich tylko wtedy, kiedy mówią ile trzeba im zapłacić. Wtenczas używają takiego języka, że nawet "menele" to rozumieją bez problemu. :P  

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lekarze podobno nie lubią operować prawników...:)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie te zapozyczenia jezykowe sa dosc zaskakujace.

Hajs przeciez pochodzi z grypsery wieziennej i np jeszcze w latach 70-tych kto nie lezal nie mial prawa uzywac tego jezyka.

To sie zmienilo w latach 90-tych,ale tylko kryminalisci stosowali te mowe.

Na dzien dzisiejszy tekst "pojechalem mu po rajtach" slysze w kreskowkach ("Wrozkowie chrzestni")

Ciekawe czasy. 80% policjantow to nie policjanci, a 80% skazanych to nie bandyci. Na przykladzie Elku widac to najdobitniej. Pizdy stoja na przeciwko c*p. Jedni czekaja na emeryture po 15 latach, a drudzy na cokolwiek i za to sprzedadza nawet wlasna matke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.