Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mixon123

Doxa z SW 200 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam możliwość kupienia doxy z tym mechanizmem, możecie powiedzieć coś o tej firmie i mechanizmie, przede wszystkim czy jest cichy i czy oprócz szurania wahnika wydaje z siebie jeszcze jakieś dźwięki ? Firma kojarzy mi się trochę z Apartem lub YES, ogólnie z takimi sieciówkami z biżuterią ale może się mylę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle Ci się kojarzy. To bardzo stara i (niegdyś) poważana firma produkująca bardzo dobre zegarki, które mimo, że mają po kilkadziesiąt lat nadal odmierzają punktualnie czas.

Co do mechanizmu Sellita SW200 podrzucam link -->> http://zegarkiclub.pl/forum/topic/38404-sw-200/

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

link ok ale nikt nie wspomniał o mielących się zębach na kołach w sw200:)

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z hałasem? Bo nie jest wspomniane nic o tym a ja jestem przewrazliwony na tym punkcie. Chodzi mi o to czy podczas naciagania wahnikiem, wydobywa się charakterystyczne kliknięcie jakby zapadka blokowala sprezyne aby się nie odwijala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle Ci się kojarzy. To bardzo stara i (niegdyś) poważana firma produkująca bardzo dobre zegarki, które mimo, że mają po kilkadziesiąt lat nadal odmierzają punktualnie czas.

Co do mechanizmu Sellita SW200 podrzucam link -->> http://zegarkiclub.pl/forum/topic/38404-sw-200/

Co do tego że stara firma - zgoda, co do tego że produkująca zegarki, też zgoda, ale czy one są bardzo dobre???

Bardzo dobre to może są te stare z lat z przed 80-rego roku tych które nadal odmierzają czas, ale te "nowoczesne" to zwykła masówka jest na zapożyczonych "szwajcarskich" mechanizmach które są mocno "takie se"... i są produkowane nie wiadomo gdzie

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie, polemizowałbym,a Doxa Sub?

Raczej kultowa(choć niektórzy twierdzą ,że to inna marka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie, polemizowałbym,a Doxa Sub?

Raczej kultowa(choć niektórzy twierdzą ,że to inna marka)

No tyle że Sub to model który Doxa pokazała światu w 1967 roku, był to pierwszy zegarek nurkowy z pomarańczowa tarczą, Doxa też jako pierwsza wyposażyła zegarki nurkowe w zawór helowy, Rolex zrobił to jako drugi choć pracowali razem nad tym rozwiązaniem. 

Ale to wszystko było przed rokiem 80-tym, z chwila jak weszły na rynek zegarki kwarcowe masa renomowanych marek upadła (doskonałym przykładem może być np szwajcarski Enicar, czy niemieckie Kienzle które robiły świetne zegarki) , a spora cześć z tych które się utrzymały stały się producentami zegarków a nie manufakturami. Doxa z przed roku 80-tego to nie jest ta sama Doxa która istnieje obecnie - na chwile teraźniejszą to taka sama "firma" jak G.Gerlach, Balticuc czy VC - czyli projektująca zegarki, z użyciem obcych mechanizmów i rozprowadzająca je pod własną marką, tyle że Doxa ma dłuższą historię i "lepszą przeszłość" - ale przeszłością żyć jest niezdrowo, dużo zdrowiej jest żyć teraźniejszością ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOXA (współczesne modele) to zwykłe badziewie ;) już lepiej kup jakiegoś japończyka w tych pieniądzach. Miałem DOXE na SW 200 - tragedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na ecie i jest OK.

Mam sentyment  do Atlantica i Doxy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ,że Sub nadal jest produkowany.

A czy ja gdzieś napisałem że model SUB nie jest produkowany? Tyle że to model 1967 roku był rewolucyjny, a obecnie jest to "taki se" jakich wiele, zegarek klepany na wzór vintage, nic nadzwyczajnego ani nowoczesnego - sztuka zegarmistrzowska tez żadna bo w środku ETA 2824-2 elabore, a cena jakby sześciu chłopa przez sześć lat nad każdym trybikiem myślało... zwykły przerost formy nad treścią.

Mam automat Deep Blue z zaworem helowym i obcym mechanizmem (Seiko) z WR 2000M i zapłaciłem za niego 15% ceny tej linkowanej Doxy - nie sądzę żeby ten DB był od niej gorszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniekąd masz rację,

Ale argumentacja ,że DB jest porównywalny z Subem jakościowo może rozpętać tu niezła burzę;-)

Tu jest godny przeciwnik:http://zegarkiclub.pl/forum/topic/84722-doxa-sub-vs-oris-diver/

Wiem że burzę mogę rozpętać, ale nie pierwszy i nie ostatni raz pewnie  :D 

Niemniej wszystko zależy od poglądów i podejścia, dla mnie swiss made na tarczy składaka nic nie znaczy. 

A jeśli masz na myśli tzw "prestiż marki" to  jak to kiedyś gdzieś tam napisałem:

Prestiż, a raczej prestiżowa marka to taka która oferuje świetnej jakości produkt, dysponuje sprawnym i profesjonalnym serwisem, oraz oferuje nienaganną obsługę na najwyższym poziomie w każdej płaszczyźnie związanej z oferowanym produktem.

W przypadku gdy powyższe warunki nie są spełnione możemy mówić jedynie o gównianym prestiżu czyli stanowiącym argument dla co niektórych, mający tłumaczyć fakt iż wydają kupę kasy za coś co tej kupy kasy warte absolutnie nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-świetnej jakości produkt - Zdecydowanie nie

-dysponuje sprawnym i profesjonalnym serwisem - śmiech na sali, ich zegarmistrzowie chyba naprawiają zegarki w garażu młotkiem

-oferuje nienaganną obsługę na najwyższym poziomie - nawet sprzedawca ze sklepu z zegarkami, gdzie zakupiłem DOXE stwierdził, że osoba z która rozmawiał z BOK DOXY nie powinna mieć styczności w żadnej branży z klientem

Wiem, że strasznie hejtuje markę, ale niestety miałem z nią styczność z każdej możliwej strony dla klienta i w każdym przypadku byłem bardzo zawiedziony. Temu chcę oszczędzić przykrości innym, ostrzegając przed tą marką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że burzę mogę rozpętać, ale nie pierwszy i nie ostatni raz pewnie  :D

Niemniej wszystko zależy od poglądów i podejścia, dla mnie swiss made na tarczy składaka nic nie znaczy. 

A jeśli masz na myśli tzw "prestiż marki" to  jak to kiedyś gdzieś tam napisałem:

Prestiż, a raczej prestiżowa marka to taka która oferuje świetnej jakości produkt, dysponuje sprawnym i profesjonalnym serwisem, oraz oferuje nienaganną obsługę na najwyższym poziomie w każdej płaszczyźnie związanej z oferowanym produktem.

W przypadku gdy powyższe warunki nie są spełnione możemy mówić jedynie o gównianym prestiżu czyli stanowiącym argument dla co niektórych, mający tłumaczyć fakt iż wydają kupę kasy za coś co tej kupy kasy warte absolutnie nie jest.

Żadnej burzy nie będzie :)

Nie zmienia to jednak faktu że z obecnej oferty Doxy , mimo wszystko broni się tylko sub.

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.