Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mariusz

REGULATORY WIEDEŃSKIE

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbuje wytestować Władka koncepcję forum i jego potencjału fachowego :)

Chciałbym WSZTSTKICH prosić o pomoc w określeniu, definicji tytułowej nazwy.

Na początek co wiem:

Rodzaj zegara na ogół scienny, ale też czasami podłogowy.

Produkowany od końca XVIII w do początków XX ( chyba 1910 uznaje sie za datę końcową)

Rozróżnia sie 3 okresy produkcji - nie znam polskich nazw tych okresów.

Cechy charaktreystyczne budowy ??? - nie wiem.... a raczej wiem bardzo ogólnie. Np myslałem, że to są zegary wagowe - okazało się, że sprężynowe też mogą być.

Co więc stanowi fakt decydujący o tym, że zegar jest lub nie jest regulatorem ???

Mocowanie wahadła ?

PS jezeli uda sie ustalić polską definicję to bedziemy mieli pierwsze hasło do słownika/encyklopedii/poradnika, którą proponuje stworzyć na stronie głównej.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odpowiadałem, bo nie wiem co to są regulatory wiedeńskie i jaka jest ich definicja.

Regulatorami były popularnie nazywane zegary o podwyższonej dokładności (na ile nie wiem).

Moim zdaniem jest to pytanie dla: wkutera, Morawiaka lub Marka Binia-nie ma go na forum (strona http://www.staryzegar.pl/ )

pozdrawiam

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki Władku :)

Pan Marek na stronie, której adres podałeś napisał :

Doradzam początkującym kolekcjonerom, potencjalnym nabywcom zegarów.

Moją wiedzą staram się dzielić z osobami, które podobnie jak ja traktują zegary.

...więc chyba szkoda, że go tu nie ma. Nie wie o istnieniu forum ? czy.... :twisted:

Co do samego tematu głównego - nie oczekuję, że ktoś poda wyczerpującą definicję czy określi problem w sposó jednoznaczny.

Różnice w zaklasyfikowaniu zegara są miedzy amerykanami i anglikami - beda zapewne i u nas. Swojego czasu Adam napisał dosyć zdwkowo swoja opinię i uważam, że była bardzo celna. Wychodzi, że brak konkretów.

Może jednak udało by sie coś doprecyzować ?

Przecież jest to dosyć spora grupa zegarów, posiadająca wielu "fanatyków" na świecie ( choćby mnogość stron netowych, działy w serwiasach aukcyjnych itd) Wszystko co znalazłem ogranicza sie do określenia czy dany zegar jest, czy nie jest regulatorem, historii twórców itp.

Gdyby to była kwestia tylko dokładności pracy nie było by powodu do uznania, że produkcja regulatorów ok. roku 1910 sie skończyła :roll:

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkiclub

Mariuszu,

Jeśli zobaczysz skład Zarządu znanego nam wszystim Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków, to będziesz wiedział, że Marek o wszystkim musi wiedzieć.

Tak się jednak składa, że nie każdy jest "netowy" - a on jest na aucie (komputerowym), czyli nie żyje nim na codzień.

Zawsze możne wysłać mu pytanie na emaila - zobaczyć jak potoczy się dalej.

pozdrawiam,

Władek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Witam,

Gdzieś coś czytałem :-) że pisanie o zegarach "Regulator" o ile nie są to zegary astronomiczne, jest nieuzasadnione.Zastanawiam się skąd pojawiła się data 1910 jako koniec ery Regulatorów ? Prawdziwe Regulatory produkowali Niemcy do bodaj 1965 roku, nim ich super dokładne Rieflery wyparła elektronika.

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Artur za zainteresowanie. Dla mnie forum ma sens, jeżeli jest szansa zdobywania wiedzy i cieszę się jeżeli ludzi o podobnych pogladach spotykam.

Dr. Philip J. Rasch, w artykule z lipca 1999 opublikowanego w NAWCC Bulletin uznał, za końcową datę 1920 .

Gdzie indziej znalazłem datę 1910 - rozjazdy mają.

Opisują Regulatory Wiedeńskie i jak rozumiem traktują to jako nazwę własną.

Tak czy inaczej - nie doszukałem sie nigdzie opisów konstrukcyjnych mechanizmów, które klasyfikowały by zegar do danej grupy.

Oczywiście mam swoja teorię, ale jest moja i niczym nie potwierdzona. Chciałem to sprawdzić a tu..... gucio :wink:

Ogólne wprowadzenie w temat -

Odsyłam do:

http://www.vienna-regulators.com/black/Vie...iennaStyles.htm

a jeżeli ciekawią Cię aukcje to "po sznurku":

http://www.snclocks.com/clocks_by_style_-_4.htm

Mówiąc szczerze jestem lekko zdziwiony. Wasza niewiedza w tym temacie wydaje sie lekko zaskakiwać mnie.

Rozumieć mogę , że istnieją specjalizacje, ale ogólne pojęcie to chyba powinien mieć każdy fachowiec.... a może mam głupie podejście :oops:

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Cóż ja moge napisać ? Ten typ zegarów występuje na naszym rynku baaaardzo rzadko więc jest naturalne iż ludzie nie mają większego pojęcia, trudno uczyć się i poznawać zegary przez internet.To takie lizanie loda przez szybkę :-) Temat jest zapewne bardzo szeroki, powiem tylko że do dzisiaj są one produkowane, zegary które nawiązują do tamtego stylu, i co ciekawe nawet w Polsce !!! Ja również nie potrafie podać definicji Regulatora ale myślę że na takie miano może zasługiwać jedynie zegar z sekundowym wahadłem plus jakaś kompensacja temperatury i napewno nie ze sprężynowym naciągiem.

Pozdrawiam

Artur[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Tak czy inaczej - nie doszukałem sie nigdzie opisów konstrukcyjnych mechanizmów, które klasyfikowały by zegar do danej grupy.

Oczywiście mam swoja teorię, ale jest moja i niczym nie potwierdzona. Chciałem to sprawdzić a tu..... gucio

Nie trzymaj nas wszystkich w napięciu tylko napisz co to jest Regulator Wiedeński :-)

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz Artur - proszenie mnie bym napisał co to jest, jest niesamowicie sympatyczne, ale troche szokujące :)

Co do sprężynowych regulatorów - też mi sie wydawało, że takowe nie mogą istnieć, póki nie zobaczyłem na aukcjach kilku takich.

Można by powiedzieć, że to kwestia dokładności..... ale nie zupełnie.

Jeżeli regulator ma 200 lat może byc nieźle "wychodzony" i mógł stracic swoja precyzję, a regulatorem pozostaje.

Trzeba podkreślić jeszcze raz REGULATOR WIEDEŃSKI a nie regulator.

Przypuszczam, że decydujące może tu być zawieszenie wahadła.

Moze też występować obowiązkowo "pełnopłytowość" i "nieobecność" wychwytu szwardzwaldzkiego... zresztą w pełnopłytowych chyba ten wychwyt nie był stosowany.

Czy występuje w Polsce rzadko - no nie wiem, wydaje mi się, że jest tego sporo, tylko "mało świadomie" :) - póki sie nie dowiemy z całą pewnościa czym sie charakteryzuje trudno mówić o "występowalności".

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

spróbujmy więc określić definicje Regulatora Wiedeńskiego :

1.Zegar ścienny

2.Wyprodukowany w Austrii pomiędzy ~ 1800 a 1920 rokiem

3.Charakterystyczna drewniana przeszklona skrzynia, acz to się zmieniało

3.Napewno długie i cięzkie wahadło

4.Napęd obciążnikowy

5.Wychwyt Grahama

6.Rezerwa chodu co najmniej 7 dni

7.

8.

9.

10.

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artur - no przeczytałbys chociaż to co podałem.

Wyprodukowany.... w Austrii ( Austrowęgrzech), Niemczech i.... a ja wiem gdzie jeszcze - zapewne i Czechy.... robili w Pradze - napewno Czechy też

Becker załatwił Austryjaków produkcją seryjną, i właściwie gdyby nie Resch to by przepadli. Ten gościu z Ebensee dał im popalić jakością i sie trzymał nieźle na rynku (1865-1901.... i go wykupił Jughans.)

Niemiaszki robiły regulatory dopiero od 1850 r.

Te wcześniejsze z okresu Biedermeierowskiego są "nieniemieckie" i widac po cenach aukcyjnych, że raczej są rzadkością :)

Zegary są nie tylko ścienne ale i podłogowe.

Napęd wagowy, ale i sprężynowy.

Wychwyt Grahama, ale i hakowy - byle nie szwardzwaldzki .

Mocowania mechanizmów w skrzynce.... różne

Facet podzielił Regulatory Wiedeńskie tak ( pod względem styli - rozumiem, że to głównie chodzi o skrzynki):

1.Biedermeier and Piecrust - 1815 to 1848

2.Serpentine 1850 to 1885

3.Transitional 1850 to 1875

4.Alt Deutsch - 1870 to 1895

5.Baroque - 1875 to 1895

6.Jugendstil - 1890 to 1920

Rezerwa chodu - ja tam spotkałem conajmniej 8 dniowe

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Ja uważam skromnie że zaliczanie zegaró sprężynowych do Regulatorów to już tylko naciąganie klienta, to takie piwo bezalkoholowe.Szczerze pisząc ten typ zegarów nigdy szczegółowo mnie nie interesował, z wyjątkiem aktualnie produkowanego przez jednego rzemieślnika u nas w kraju.Co prawda sam mam u siebie w pokoju Beckera sprężynowego ale nie ośmielił bym się nazwać go Regulatorem :-) Rzecz jasna temat jest bardzo ciekawy, bo reprezentuje kawał dobrej zegarmistrzowskiej roboty na przestrzeni ponad 100 lat, ale jak pisałem... mało jest tych zegarów u nas w kraju, literatura w naszym języku na temat temat chyba nie istnieje, więc możemy sobie gdybać na podstawie obrazków w necie.Właśnie... podobaja mi sie tarcze Regulatorów, proste, białe, bez zbednych dodatków, takie w sam raz.

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co mnie sprowokowało do ruszenia tematu to.... "zachodnie" aukcje.

O regulatorach Wiedeńskich słyszałem juz dosyć dawno - głównie w układzie - " kupa kasy ".

Przeleciałem się więc po aukcjach, opisach i sporo ciekawych rzeczy sie dowiedziałem/ wywnioskowałem.

Choćby to, że każdy wagowy "Resch" jest regulatorem. Nie wiem czy robił inne zegary dlatego to zatrzeżenie.

Ceny za aukcjach są jak na nasze warunki deko kosniczne, ale jak to sie ma do polskiego rynku ?

Ośmielam się twierdzić że ostatnio widziałem sprężynowy regulator ( do remontu) za 400 pln. To daje przebicie jak z bajki.

Może u nas w Polsce nie rozróżnia sie regulatorów od innych i wszystko jest w jednej cenie ? może to wykorzystać póki czas ? :wink:

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie jest - czy to nie podróba ???

Jeżeli nie to: jest to Austryjacki "Wiedeńczyk" - wąska skrzynka, wąskie brzegi drzwiczek - czy jak to sie tam nazywa.

Jeżeli oryginał to od 3000 $ w górę .... mozesz porównać w linku który podałem wcześniej.... masz jeszcze raz.

http://www.snclocks.com/clocks_by_style_-_4.htm

Tak na oko łapie sie w rząd 3000->6000 $

Acha - zobacz masz tam przy okazji troche podłogowych regulatorów.

Te ponizej 3000$ to są z chyba zdecydowanie "krótsze"

A wogóle to się chyba troche wqrzyłem, że go nie widziałem wcześniej :evil: - jakos umknął uwadze..... żeby nie cenzura Władkowa to bym zaklął :wink:

A ten drugi widziałem - to sprężyna !!!

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

Ja osobiście uważam że najbardziej wiarygodne ceny można zobaczyć na ebay, lub na jego niemieckiej wersji jeśli ma być drożej.Nie ma co sugerować się cenami z tradycyjnych aukcji czy stron www gdzie najczęściej jest duuużo drożej.Myśle że w tym konkretnym przypadku mozna było troszke pospekulować i wyciągnąć z tego interesu jeszcze z 1000 $ do kieszonki :) O ile rzecz jasna zegar był oryginalny.

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i masz rację..... tylko właśnie sprawdziłem e-Bay'a i niestety ani jednej sztuki porównywalnej.

Najwyższy sort to Beckery z przełomu wieku.

Rżnięty a Rescha Becker za 1900 $ tyle, ze na cyferblacie ma wytłoczkę a nie grawerską robotę - to jest deko różnicy chyba :roll:

Data 1875 - niech bedzie, ale to przedział 75/80 według brytyjskiego instytutu.

Trzeba by odżałować te 39$ i mieć wejście na stronę wycen.... tylko gdzie fachowcy co takie wejście mieć powinni ??? :twisted: :wink:

aha - jak sie nazywa taki układ/zaczep wahadła ???

LEE-124-08.jpg

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat dawno nie ruszany, a interesujący mnie bardzo. Pogrzebałem nieco w necie i przedstawiam uzyskane wyjaśnienia za niemiecką wikipedią. Pierwsze co rzuca się w oczy, to podwójne znaczenie słowa regulator, co sprawiało niejaką trudność w stworzeniu spójnej definicji moim przedpiszcom.

A teraz tekst oryginalny z wikipedii, potem próba tłumaczenia.

Ein Regulator ist eine Pendeluhr mit Gewichtsantrieb und Kompensationspendel. Bei diesem Uhrentyp dominiert als einziger groy2nźer Zeiger der Minutenzeiger, wÓhrend Stunden- und Sekundenzeiger sich jeweils dezentral in kleineren Zifferblattbereichen drehen.

PrÓzisionspendeluhren mit kompensierten Pendeln wurden bis in die spÓten 1960-er Jahre als Zeitnormale fy2nźr wissenschaftliche Zwecke und fy2nźr die offizielle Zeitbestimmung eingesetzt. Sehr gute PrÓzisionspendeluhren haben eine Gangabweichung von weniger als 1 Sekunde im Monat.

Der Begriff Regulator wird jedoch nicht nur fy2nźr PrÓzisionspendeluhren verwendet, sondern auch fy2nźr (Wiener) Wanduhren mit Pendel und Feder/Gewichtsantrieb in hochrechteckigen, dreiseitig verglasten GehÓusen, die Ende des 19./Anfang des 20. Jahrhunderts in groy2nźer Zahl hergestellt wurden.

Regulator - zegar wahadłowy z napędem obciążnikowym i wahadłem "kompensacyjnym". W tym typie zegara dominowała jedna duża wskazówka minutowa, podczas gdy wskazówki godzinowa i sekundowa obracały się na oddzielnych, niecentralnych polach cyferblatu.

Precyzyjne zegary wahadłowe z "kompensowanymi" wahadłami były używane do późnych lat 1960 jako zegary wzorcowe w celach naukowych i do urzędowego pomiaru czasu. Bardzo dobre "precyzyjne zegary wahadłowe" miały odchyłki pomiaru czasu mniejsze niż 1 sekunda na miesiąc.

Określenie regulator było jednak używane nie tylko w odniesieniu do "precyzyjnych zegarów wahadłowych", ale także do (wiedeńskich) zegarów ściennych z wahadłem, napędem sprężynowym lub obciążnikowym, w wysokiej, prostopadłościennej, trójstronnie oszklonej obudowie, które były produkowane w wielkich ilościach na przełomie XIX i XX wieku.

Uff, koniec nieudolnego tłumaczenia.

Pozostaje ustalić co to było "kompensacja" wahadła. Wg moich domysłów są to mechanizmy niwelujące wpływ na dokładność pracy wahadła takich czynników, jak zmiana temperatury i/lub ciśnienia atmosferycznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość artpl

[...]

Pozostaje ustalić co to było "kompensacja" wahadła. Wg moich domysłów są to mechanizmy niwelujące wpływ na dokładność pracy wahadła takich czynników, jak zmiana temperatury i/lub ciśnienia atmosferycznego.

Nic dodać, nic ująć :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno temu w tym temacie

.....................

Becker załatwił Austryjaków produkcją seryjną, i właściwie gdyby nie Resch to by przepadli. Ten gościu z Ebensee dał im popalić jakością i sie trzymał nieźle na rynku (1865-1901.... i go wykupił Jughans.)

Chciałbym coś dodać do tematu

na dzisiejsze Priv. pytanie kol Tonic

Które zeg. lepsze GB czy Gebruder Resch napisałem:

Wg mojej opinii ani lepsze ani gorsze - porównywalne.

Firma "Gebruder Resch" działała od 1862 do 1922.

Po roku 1901 (przejęte przez Junghans) sygnowali zegary nazwą "Remember". Siedziba Ebensee PN śr. Austria.

Solidne zegary warto mieć jeden egz. w kolekcji.

W googlach znajdziesz więcej (ale niestety nie po Polsku).

Pozdrawiam

Adam

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przechodziłem obok w innej sprawie, ale dopiszę swoją teorię. Wywodzi się z istoty zegara, czyli regulatora chodu, najbardziej istotnego urządzenia w zegarze, które umożliwia wypełnienie zegarowi jego podstawowej funkcji. Równego odmierzania czasu. Jak widać w okresie biedermeieru powstała szkoła wiedeńska , która postanowiła skupić się na podstawowych zadaniach zegara, co  do istoty rzeczy , najważniejszej części w zegarze regulatora, wahadła. Ideałem jest wahadło o jak największej wadze na końcu i jak najcieńszym zawieszeniu. Dlatego poszli w taką stronę, stąd subtelne listwy metalowe, stąd większe ciężary soczewek, małe wychyły wahadeł. Całe reszta, przekładnie, wychwyty, wskazówki skrzynie są subtelne, nie wyzywające swym wyglądem ,służące poddańczo regulatorowi. Dlatego też bardzo dużo u nich rozwiązań technicznych w wychwytach, Wychwyt jest odpowiedzialny za podtrzymanie życia wahadłu, które swoją budową miało nie poddać się działaniom warunków zewnętrznych. Regulator chodu, jako najistotniejsza część zegara dała pra źródło nazwy,a wiedeński, to szkoła , która szła w kierunku dania temu regulatorowi jak najlepszych warunków pracy. Oni, to zrobili najpiękniej i najmądrzej i zaczęli to robić na szeroką zindywidualizowaną skalę. Dlatego po zakończeniu tego okresu wiedeńskiego, ktoś postawił grubą kreskę. Późniejsze regulatory, to już inna bajka, bardziej mechaniczna, zgodnie z resztą,z rozwojem ludzkości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-6402-0-55618200-1488039035_thumb.jpg

Zapamiętam. Szafka jednoczęściowa, oklejona machoniem. Nie widziałem w życiu takiej, ale już wiem na co czekać :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam bardzo ale na tej stronie nie ma nic ,prosze nas w blad nie wprowadzac..Zwienczenie zegara -tarcza a ja myslalem glupi ze korona ...

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"..okrągła tarcza ze szkła mlecznego z lekko matową powłoką"

post-6402-0-74569500-1488039719_thumb.jpgpost-6402-0-04706700-1488039711_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.