Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

przemek b

wodoszczelność zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chcę kupić zegarek Stowa ma on klasę wodoszczelności 5ATM. Mam pytanie czy ktoś z was ma Stowę i na przykład  pływał z nią w basenie?

Wiem, że powiecie, że to nie zegarek do pływania i na co dzień itd. Czy jest ktoś, kto wypróbował Stowę 5ATM.                                    W niektórych opisach klas wodoszczelności piszą, że z 5ATM można pływać a w innych, że tylko przypadkowo zamoczyć zegarek. Jak to jest ze Stową?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko nie ryzykowałbym pływania przy 5 ATM .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 ATM traktowałbym jako informację, że "w razie W" możesz wskoczyć do wody i nic się z zegarkiem nie stanie. Ale nie brałbym go na basen, tym bardziej regularnie.

ng6mnrm.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bywa że producenci testują zegarki na większych głębokościach i przechodzą one testy ale klasę wodoszczelności dają niższą, jednak nie zmienia to faktu, że jak jest 5ATM to się nie pływa:) Nie ma nawet według mnie co pytać czy ktoś osobiście testował, bo nawet jeśli tak i się udało nie zepsuć zegarka to jest to loteria, masz dwa takie same zegarki o wodoszczelności 5ATM, w obu pływasz - jeden zepsujesz drugi nie - i do kogo wtedy mieć pretensje? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kiedyś pływałem w TIMEXIE z WR50. Nic się z nim nie stało. Ale radzę do tego ostrożnie podejść. To jest na zasadzie - uda się lub nie. Osobiście z droższym zegarkiem niż TIMEX z wodoszczelnością 5 bar bym nie pływał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WR podany w opisie zegarka odpowiada wytrzymałości koperty zegarka na penetrację wody w oparciu o testy z wykorzystaniem ciśnienia statycznego - gdy pływasz na zegarek działają zupełnie inaczej rozkładające się siły niż w czasie testów - zdziwiłbyś się jakbyś zmierzył jakie ciśnienie wody działa na zegarek w czasie skoku do wody albo gdy płyniesz kraulem czy delfinem. moim zdaniem do pływania nie nadają się zegarki które nie mają zakręcanej koronki i dekla niezależnie od tego jaki mają WR - nie dotyczy g-shock'ów :)

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego wsztstkiego co napisali Koledzy, o szczelności finalnie decyduje stan uszczelek, dokręcenie koronki, dekla oraz wklejenie szkła. Nawet nurka da się utopić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Mi zdarzyło się nurka podtopić, pomimo zakręcanej koronki :( . Nie całkiem, ale zaparowywał.

W przeciwieństwie do pospolitego Seiko 5 z WR 100, bez zakręcanej koronki, w którym przez kilka lat pływałem bez najmniejszego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć mam pytanie. Ostatnio wpadła mi w rękę tabela wodoszczelności zegarków marki IWC i tam na rysunku jest przedstawione, że z zegarkiem 3ATM można pływać. Jak to jest z ta wodoszczelnością w IWC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Tabela tabelą, ale nie odważyłbym się robić testu wodoszczelności przy pływaniu zegarka IWC 3 ATM, nawet z takim obrazkiem.

Przynajmniej swojego :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć mam pytanie. Ostatnio wpadła mi w rękę tabela wodoszczelności zegarków marki IWC i tam na rysunku jest przedstawione, że z zegarkiem 3ATM można pływać. Jak to jest z ta wodoszczelnością w IWC?

Chcesz wiedzieć jak to jest? Najprościej sprawdzić kupując IWC z WR 3ATM iść na basen i sprawdzić - jak się zegarek zaleje to reklamować u producenta/sprzedawcy... oni Ci odpowiedzą pewnie czy uznają taka reklamację czy też nie...

to jest najprostszy i chyba jedyny sposób bo nie sadzę żeby na tym forum był jakiś posiadacz zegarka IWC z wr'em 3ATM który pływałby z tym zegarkiem - wiec nikt Ci nie odpowie "jak to jest" - musisz sprawdzić sam ;)

Jak już sprawdzisz to daj znać "jak to jest z wodoszczelnością w IWC". :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierzę, że jeszcze nikt nie spróbował się wykąpać z wr 3 ATM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się kapałem z zegarkiem o WR 3 ATM .Ale to byl zegarek z targu nawet nie pamiętam nazwy.Kilka kąpieli  przeżył a później mi go ukradli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się od jak dawna istnieje klasyfikacja szczelności zegarków. Pamiętam, że w latach 80 do połowy 90tych zazwyczaj widywałem tylko napis Water Resist, Water Resistant, WR, Water Protection i Waterproof (lub radziecko czy polskojęzyczne napisy o szczelności). I faktycznie takie proste Casio z WR wytrzymywało pływanie czy płytkie nurkowanie. Choć już kwarcowe Seiko z 1995 nie wytrzymało ulewnego deszczu (jednak tu raczej wina zegarmistrza, który nie zadbał o uszczelki po wymianie baterii).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wierzę, że jeszcze nikt nie spróbował się wykąpać z wr 3 ATM.

:D :D próbowało pewnie sporo osób - ale to nie o próby chodzi a o skutek - mój znajomy pływał w Adriatica WR 30M na łapie, dwa razy nic się nie stało a trzeci raz zgubił zegarek bo mu się pasek rozkleił w czasie pływania... tak że szło mu świetnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość henio.w

Zastanawiam się od jak dawna istnieje klasyfikacja szczelności zegarków. Pamiętam, że w latach 80 do połowy 90tych zazwyczaj widywałem tylko napis Water Resist, Water Resistant, WR, Water Protection i Waterproof (lub radziecko czy polskojęzyczne napisy o szczelności). I faktycznie takie proste Casio z WR wytrzymywało pływanie czy płytkie nurkowanie. Choć już kwarcowe Seiko z 1995 nie wytrzymało ulewnego deszczu (jednak tu raczej wina zegarmistrza, który nie zadbał o uszczelki po wymianie baterii).

W moim Lanco kupionym w 1979 r. w ogóle nie ma oznaczenia na tarczy:

post-93422-0-37424200-1487352075_thumb.jpg

Jest natomiast pieczątka o wodoszczelności  na karcie gwarancyjnej - 12 atm.:

post-93422-0-66821000-1487352175_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim Lanco kupionym w 1979 r. w ogóle nie ma oznaczenia na tarczy:

attachicon.gifIMGP0574.JPG

Jest natomiast pieczątka o wodoszczelności  na karcie gwarancyjnej - 12 atm.:

attachicon.gifKarta Lanco + paragon.JPG

Hmm. Na karcie ma 12 atmosfer. Ja gdzieś miałem kartę do któregoś z wiekowych zegarków ale tam tylko napisano, że jest pyło i wodoszczelny. W zasadzie nie napisano tylko nadrukowano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.