stw50 0 #1 Napisano 12 Marca 2017 Witam, Mam kilka pytań do osób siedzacych w temacie marki seiko aby było dobrze będę numerował pytania: 1. Seiko sumo zawsze było modelem serii prospex.2. Pierwszym modelem sumo było "Seiko Prospex Scuba SBDC003".3. Teraz jest już nowszy model sumo bez napisu "Scuba" czyli SBC033 czy coś mieszam.4 . Wyczytałem na stronach seikousa.com w dziale prospex że nastepcą legedarnego "sumo" jest ww. model SBDC033.5. Nowsze modele sumo są bez napisu scuba oraz dlaczego czarny model (SBDC031) ma inny model werka Caliber 4J80 niż (SBDC033) który ma podobny werk Caliber 6R15 do tego co miał SBDC003 Scuba 6R15B6. Ostatnie pytanie dlaczego na róznych stronach seiko sa rózne wypisane modele seiko, zależne jest to od dystrybucji ?? bo na http://www.seiko-prospex.com/ nie mi nic o sumo a na seikousa.com w dziale prospex jeste opis sumo, Oraz tak na deser który sumo jeste najlepszy bo waszystkie maja stop sekunde, dokęcanie, hardlexa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 707 #2 Napisano 12 Marca 2017 myślę, że wszystko jest do znalezienia na forum ale w skrócie - sumo nie było "zawsze" modelem prospex bo gdy wypuścili sumo to nie było jeszcze prospexa. W chwili stworzenia rodziny prospex wrzucili tam sumo. Nie wiem które było pierwsze ale pewnie SBDC001, tak czy inaczej nic to nie zmienia. Jak zauważyłeś zmieniły się napisy na tarczy oraz oznaczenie koronki w miejsce 001 wszedł 031, w miejsce 003 033. Mechanizmy są te same, 6R. Sumo to tylko przydomek, model nazywa się SBDC0xxNajlepszy jest czarny bo mi się podoba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #3 Napisano 12 Marca 2017 Najlepsze Sumo to niebieskie SBDC003, bo mi się podoba i takie mam , a na poważnie, to nie ma co porównywać, bo to tylko i wyłącznie kwestia gustu, wszystkie modele są fajne i warto mieć choć jeden z nich. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stw50 0 #4 Napisano 13 Marca 2017 Dziekuję za odpowiedz co do forum przeszukałem kilka tematów tutaj oraz na zagranicznych, nie mogłem znalezc kilka odpowiedzi. Dlatego moje pytania zostały wypisane. Teraz mi naszło pytanko dlaczego stare sbdc ma na tarczy scuba a nowe nie i co to oznacza ten napis i dlaczego nowy sumo nie ma napisu scuba. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macmac 4386 #5 Napisano 13 Marca 2017 Wpisz sobie scuba diver w tłumacza google..a dlaczego tarcza się zmieniłą?...bo ktoś zapewne miał taka koncepcję, pomysł, olśniło go, trudno powiedzieć, ale to tylko moje przypuszczenie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stw50 0 #6 Napisano 13 Marca 2017 Dzięki za scube, hehe google tłumaczy jako nurek. Napisze tak, mam 2000 tys zł na wydanie na dobry zegarek, do pływania, ogólnie aktywności fizycznej. Moimi dwoma faworytami sa orent m-force bestia II EL07 i tzw sumo seiko SBDC033. Orient ma niby testy iso na wstrzasy i ma szafir ale szafir łatwo sie tłucze bo jeste bardzo twardy a seiko ma hardlexa po testach znacznie lepszy od minerlała, seiko tez ma 200 metrów zakrecaną koronę i mam dylemat. Zaznaczam bede kupował poza polska bo ceny w polsce sa straszne a wy forumowicze bo wybieracie tego seiko czy orienta 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #7 Napisano 13 Marca 2017 Sumo zawsze było Prospexem, tylko nie zawsze miało to napisane na tarczy. W mojej sztuce SBDC001 była dołączona metka Prospex, a pod nią była referencja SBDC001, dokładnie jak tu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 23470 #8 Napisano 13 Marca 2017 To fakt, mój samurai kupiony 10 lat temu też był prospexem. 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #9 Napisano 13 Marca 2017 Tak czy siak w Seiko jest trochę pokręcone, bo np. SKX007/009/013 to Seiko "5" według tego co miałem na szkoleniu Seiko, a nigdy nie miało ani napisane na tarczy, ani na metce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kkwpk 911 #10 Napisano 13 Marca 2017 Te oznaczenia chyba wynikają z wewnętrznego pozycjonowania modeli przez Seiko.Mój sumiak dawno temu przyjechał z Japonii w charakterystycznym dla serii prospex czarno-żóltym pudełku. Czyli sumo był prospexem od początku produkcji. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 707 #11 Napisano 13 Marca 2017 mój 001 również przyjechał z metką prospex ale kupowałem go już w chwili, gdy wchodził 031 więc stwierdziłem, że ładują już wszystkie do takich samych pudełek. Trzeba by sprawdzić kiedy sumo weszło do produkcji i kiedy wprowadzili linię prospex, będzie wiadomo co było pierwsze, kura czy jajko 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach