Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Wacor

Franciszek Czapek - data urodzenia, fakty z życia

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomości , wasza wiedza i dotarcie do materiałów i dowodów mnie przerasta na temat Czapka naprawdę wielkie ukłony za materiały -ale wiem jedno.

Człowiek urodzony w Czechach po przyjęciu obywatelstwa Polskiego (bo służył w Polskim wojsku ) pozostawił razem z Patkiem wspaniała spuściznę dla całego świata.

Nawet gdyby dodać dodatkowo wspólnika Czapka pana Juliusza Grużewskiego to - to co pozostawili po sobie , naprawdę zakrawa na Polska dumę zegarmistrzostwa w najlepszym na świecie wydaniu , nie wspominając Polaków którzy pracowali u niego i u Patka.

Jeszcze raz chyle czoła przed wypowiedziami i przed podjęciem tak ciężkiego /ciekawego tematu z dotarciem do źródła początku Czapka.

2 minuty temu, Rysiu1959 napisał(-a):

źródła

Przepraszam za wklejenie tego wyrazu ale nie posiadam klawiatury ani systemu z Polskimi znakami i musze ćwiczyć sie i gimnastykować - jak napisać wyrazy po Polsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno nic w temacie Franciszka Czapka nie pisałem, ale wydaje mi się, że dzisiaj, w dzień Jego urodzin, wypada podzielić się z Wami pewnym moim odkryciem, które jednocześnie będzie prezentem urodzinowym dla bohatera tego tematu.

W październiku 2024 roku zgłosił się do mnie znany wszystkim historyk, pisarz i badacz polskiego zegarmistrzostwa - Beniamin Czapla. Poinformował mnie, iż jest na etapie pisania książki o Franciszku Czapku i spytał, czy nie pomógłbym mu w odnalezieniu daty śmierci czeskiego zegarmistrza. Dlaczego zwrócił się do mnie? Skoro odnalazłem datę i miejsce urodzenia, to może podobnie będzie z datą śmierci? Beniamin był już po kwerendzie ksiąg szwajcarskich i francuskich i nigdzie nie mógł natrafić na Czapka, stąd wpadł na pomysł, że może Czapek wrócił na starość do Czech? 

Jako zapalony szukacz, szperacz i kopacz informacji wszelakich zacząłem wertować czeskie metryki kościelne, wzrok swój kierując w okolice narodzin Franciszka. Kolejne karty nic nie dawały, ale nie poddawałem się. Zauważyłem jednocześnie ciekawą sprawę: w metrykach zmarłych było bardzo wiele dzieci - od półrocznych do sześciolatków, co dobitnie pokazuje na jakim poziomie była ówczesna "opieka zdrowotna". Muszę przyznać, że mnie to mocno zdziwiło. 

Przeszukiwałem księgi karta po karcie (wszystko oczywiście online, bo Czesi mają wszystkie lub prawie wszystkie księgi zeskanowane), aż pewnego wieczoru na moich policzkach pojawiły się wypieki! Znalazłem, naprawdę znalazłem. Beniamin miał rację, a Franciszek Czapek wrócił na starość do Czech, gdzie dokonał żywota.

Napisałem do Beniamina wiadomość, którą chciałbym się z Wami podzielić:

Franciszek Czapek urodzony 2 kwietnia 1811r. w Semonicach w domu nr 13, zmarł 22 kwietnia 1878r. w wieku 67 lat. w domu nr 8 w Jezbinach (Jaromierz).

Poniżej zamieszczam fragment księgi zmarłych z informacją o śmierci Franciszka Czapka - zegarmistrza (hodinar), zamieszkałego w Jezbinach, urodzonego w Semonicach.

czapek_metryki.thumb.jpg.c457465c299220764c6bee507a0d4e92.jpg

Franciszek Czapek został pochowany na cmentarzu w Jezbinach -> https://maps.app.goo.gl/in7J9aqVB3QtBDGHA , a na starość mieszkał w budynku zlokalizowanym w tym miejscu -> https://maps.app.goo.gl/P2HNbxzV2YLCddSz9

Bardzo się cieszę, że mogłem dać Franciszkowi Czapkowi fajny prezent urodzinowy, bo odnajdując datę i miejsce jego urodzenia oraz śmierci zwróciłem mu należny szacunek i człowieczeństwo. Zapomniany przez historię Czapek ma już swoje określone ramy czasowe, wiemy, kiedy się urodził i kiedy zmarł. 

Była to dla mnie czysta przyjemność i powiem szczerze, że w 2017 roku, kiedy powstawał ten temat nie marzyłem nawet, że dane mi będzie odnalezienie dwóch najważniejszych dat w życiu każdego człowieka.

e x p a n d     y o u r     t i m e

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Wacor napisał(-a):

Franciszek Czapek urodzony 2 kwietnia 1811r. w Semonicach w domu nr 13, zmarł 22 kwietnia 1878r. w wieku 67 lat. w domu nr 8 w Jezbinach (Jaromierz).

(...) odnajdując datę i miejsce jego urodzenia oraz śmierci zwróciłem mu należny szacunek i człowieczeństwo. 

Szacunek. Świetna robota!

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, AK&AK napisał(-a):

Szacunek. Świetna robota!

Dziękuję. To była wspaniała przygoda🤓

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moi drodzy, dzisiaj pierwsza od...bardzo dawna...rocznica śmierci Franciszka Czapka, 148. rocznica. Może by coś tak zorganizować na 150. rocznicę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi