jlupino 18 #4376 Napisano 26 Grudnia 2018 Całkowicie popieram Rafała , a dużo tego testowałem Sent from my iPhone using Tapatalk Nie ,no, to ja odpuszczam Nie chcę zaszkodzić zegarkowi-to raz,a dwa ,to aż tak bardzo mnie nie ciśnie, żeby zmieniać jego wygląd na silę.Latem w słonym morzu dam mu popalić Mój Steinhart po prawie dwóch latach już fajnie ściemniał,ale na odcienie zieleni to w naturze chyba nie ma co liczyć. A kwestia materiału nie ma znaczenia? Tzn im lepsza jakosciowo kopertą tym łatwiej o patynę?To w końcu jajo da radę ,czy nie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #4377 Napisano 26 Grudnia 2018 Jajo nie , ale ocet kreda zielona i bezpieczna zupełnie. Tomek chyba ma największe doświadczenie w tej kwestii. Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 8569 #4378 Napisano 26 Grudnia 2018 A kwestia materiału nie ma znaczenia? Tzn im lepsza jakosciowo kopertą tym łatwiej o patynę?moje obserwacje są takie, że im "czystszy" brąz to łapie patynę trochę później.dla przykładu fonderia navale łapały bardzo wolno, a maranezy dość szybko.jednak nigdy nie zwracałem uwagi na szczegółowy skład chemiczny koperty. nie ma to dla mnie większego znaczeniaTo w końcu jajo da radę ,czy nie?jajo pomoże na ogólnie przyspieszenie patyny. ale nie da ci takich kolorów jak na zdjęciach wyżej. to już trzeba zrobić tak jak pisze Piotr 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek_W 384 #4379 Napisano 26 Grudnia 2018 mi się wydaje że np to zdjęcie przestawia naturalne przyciemnienie, ale może się nie znam ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #4380 Napisano 26 Grudnia 2018 Nie , to nie jest naturalna patyna. To jest czymś takim robiona Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #4381 Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Nie, naturalnie nigdy nie wyjdzie tak równo, ocet i kreda daje fajną zieleń, ale bardzo powierzchowną, łatwo usuwalną. Polecam na próbę.Jak się spodoba, to amoniaczek i będzie taki sam efekt, tylko trwalszy, bo odczynnik znacznie agresywniejszy.Amoniak: Edytowane 26 Grudnia 2018 przez Thomas666 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlupino 18 #4382 Napisano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Jajo nie , ale ocet kreda zielona i bezpieczna zupełnie. Tomek chyba ma największe doświadczenie w tej kwestii. Sent from my iPhone using Tapatalk Z tym octem i kredą to może faktycznie spróbuję ,chociaż rzeczywiście jakoś matowo to wychodzi-takie 2D zamiast 3D A czy ktoś próbował korzystać z poniższych przepisów?receptury oksyd.pdf Edytowane 26 Grudnia 2018 przez jlupino 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #4383 Napisano 26 Grudnia 2018 Ocet/kreda na fosforobrązie: a jeszcze mam takie coś, ale trzuma się tylko w zagłębieniach i ściera się podczas normalnego użytkowania zegarka, w sumie dając fajny efekt, ale trzena nakładać warstwami, żeby miało wygląd. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlupino 18 #4384 Napisano 26 Grudnia 2018 No, to jest czad 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #4385 Napisano 26 Grudnia 2018 tak to robi: i tak: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlupino 18 #4386 Napisano 26 Grudnia 2018 I tak by mi spasiło Tomek.Mów co i jak, albo pożyczam od ciebie ten specyfik 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #4387 Napisano 26 Grudnia 2018 A ja zanabyłem taką klamerkę w klimacie, mosiądz czymśtam pokryty z elementami niepokrywanymi, będzie pasować do moich zegarków: Poszukam skąd wziąłem tę chemię, ale mogę Ci go też pożyczyć, spoko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlupino 18 #4388 Napisano 26 Grudnia 2018 Kurde , gdzie to znalazłeś-jest super Też taki chcę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek39 3574 #4389 Napisano 26 Grudnia 2018 Dżizus Tomek co to jest Sent from my iPhone using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #4390 Napisano 26 Grudnia 2018 Klamra do pasa, Aliekspress. Zaraz podlinkuję. A patyna tu: http://wallstudio.pl/?web=sklep&kat=2&id=16Klamra tani nie jest, ale wykonanie dobre: https://www.aliexpress.com/item/Ogrm-Steam-Punk-Style-Buckle-Tin-Alloy-Belt-Buckle-Gothic-Skull-Cowhide-Genuine-Leather-Belt-Designer/32336502076.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dj3ZhrMi szczęka jej kłapie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr K. 695 #4391 Napisano 26 Grudnia 2018 Dwie minuty posmarowane ketchupem dłużej bym trzymał czyściejsze by był zegarek Sent from my Nokia 3210 using Tapatalk 0 If your watch is not ticking I will make it tock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abir 8569 #4392 Napisano 26 Grudnia 2018 ja keczupem wyczyściłem ancona tanka do zera. ale to było po jajku 0 Zdrowy rozsądek to nic innego jak zbiór uprzedzeń nagromadzonych w umyśle przed osiemnastym rokiem życia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlupino 18 #4393 Napisano 27 Grudnia 2018 A patyna tu: http://wallstudio.pl/?web=sklep&kat=2&id=16Ale to jest jakiś dodatek do farby. To wchodzi w reakcję z metalem, czy tylko pokrywa powierzchnię? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #4394 Napisano 27 Grudnia 2018 Bardzo delikatnie i wolno reaguje. To słaby środek patynujący do świeżej farby z dodatkiem metalu i ten metal on patynuje i z nim ma się wiązać. Lity metal też pokrywa, ale słabo, trzeba nakładać wielokrotnie, żeby była długa ekspozycja na te octany i cytryniany, które zawiera. Osobiście wolę amoniak i tego wynalazku chętnie się pozbędę, butelka jest prawie pełna. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jlupino 18 #4395 Napisano 27 Grudnia 2018 Jeszcze znalazłem coś takiego jak Patynol,ale nie wiem jak to działa.A amoniak to używacie w czystej postaci,czy też w postaci wody amoniakalnej 25% 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rangy67 39 #4396 Napisano 27 Grudnia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulotny 1099 #4397 Napisano 29 Grudnia 2018 0 Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelb29 801 #4398 Napisano 29 Grudnia 2018 Eleganckie zdjęcie . 0 Deus Dona Me Vi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr K. 695 #4399 Napisano 29 Grudnia 2018 Olbrzym zrobiony. Sent from my Nokia 3210 using Tapatalk 0 If your watch is not ticking I will make it tock Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Thomas666 7630 #4400 Napisano 29 Grudnia 2018 Zajebście rozmieściłeś lumę, szacun!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach